سومین نشست از سلسله نشست های «کافه فرهنگی برای تعامل فرهنگ ها» با همکاری اداره تعامل با کلیساها و مجامع دینی وزارت دادگستری جمهوری صربستان، در آمفی تئاتر کلیسای جامع کاتولیک بلگراد با موضوع «ارزش های دینی» در روز چهارشنبه ۱۸ دسامبر سال ۲۰۲۴ (مصادف با ۲۸ آذر ۱۴۰۳) برگزار شد.
در این نشست، در ابتدا دکتر عمرا خلیلویچ، شرق شناس و اسلام شناس به ایراد سخنرانی پرداخت و اشاره نمود که مفهوم ارزش ها گاهی نسبی و گاهی مطلق است. یک لیوان آب برای یک انسان تشنه و یک انسان غیرتشنه به یک اندازه ارزشمند نیست. چنین ارزش های نسبی که در شرایط مختلف و به نسبت انسان ها و جوامع متعدد تفاوت می کنند به هیچ عنوان نمی توانند مبنا و ملاک هویت بخش در یک جامعه باشند. به همین دلیل، او تأکید کرد که در ساحت های مختلف علمی، فرهنگی، ادبی، سیاسی و اجتماعی همیشه به دنبال ارزش هایی باشیم که از اطلاق کافی و زمانی برخوردار هستند.
ایشان با اشاره به جریان قرآنی حضرت ابراهیم (ع) در تفحص در باب هستی مطلق و اعراض ایشان از ماه و خورشید و ستارگانی که افول می کنند و در نهایت اقتدایشان به حضرت حق که هستی و ارزش مطلقی است که هیچ گاه افول و زوال ندارد، خاطرنشان کردند که جوامع امروزی نیز تنها در صورتی موفق خواهند بود که در گزینش ارزش های خود رویکردی هستی شناختی داشته باشند. رویکرد عمومی جوامع غربی به سمت مادی گرایی و انسان محوری میباشد و این مسأله باعث از خود بیگانگی کامل انسان شده است. ایشان اشاره داشت که راه بازگشت هنوز باز است و این راه از گذرگاه دین عبور می کند زیرا تمامی ادیان آسمانی و الهی در معرفی ارزش های توحیدی رویکرد مشابهی را اتخاذ نمودند.
در ادامه نشست، خانم دکتر ویدا روس از اسلوونی و خانم ها لیلا آلومرویچ و دانیلا مارکوویچ از صربستان نیز مسأله ارزش های دینی را از حوزه های دیگر فرهنگی و دینی مورد بررسی قرار دادند، و پس از آن برخی از حضار نیز نظرات خود را بیان نموده و سؤالات خود را با سخنرانان مطرح کردند.
دکتر عمرا خلیلویچ در پایان و در بخش اختتامیه جلسه از نهادهای مختلفی که در برگزاری این سلسله نشست ها حمایت کردند تشکر و قدردانی نموده و جلسه را با ابیاتی از مولوی به پایان رساند. هم چنین بیان داشت که دور جدید این نشست ها در سال آتی میلادی نیز برگزار خواهد شد.
در نشست های دوم و سوم از این مجموعه نشست ها، در ماه های گذشته موضوعات «هویت دینی» و «سلامت روانی» مورد بررسی قرار داده شد. نشست نخست از این مجموعه با همکاری و پشتیبانی و حمایت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد به انجام رسیده و در جلسه افتتاحیه، پورپزشک رایزن فرهنگی نیز به ایراد سخنرانی پرداخت. ایشان در سخنان خود اشاره داشت که مذهب، معنویت و وحدانیت جزء ذاتی هویت ایرانیان محسوب می شود، و این امر را با ذکر مثال هایی از تاریخ معاصر ایران اسلامی مورد تأیید قرار داد.
هدف از برگزاری این سلسله نشست ها ارائه نظرات پیروان ادیان مختلف در موضوعات علمی، فرهنگی، دینی، هویتی و معنوی می باشد. برگزار کنندگان این نشست مؤسسه «فوکولارا» و انستیتوی مطالعات فرهنگ و مسیحیت بلگراد و اداره تعامل با کلیساها و جمعیت های فرهنگی وزارت دادگستری جمهوری صربستان می باشند. در هفته های آتی قرار است که مجموعه مقالات ارائه شده در هر سه نشست مذکور با حمایت وزارت دادگستری جمهوری صربستان به زیور طبع آراسته شود.
۱۴۰۳/۰۹/۲۹
نظر شما