دانشجویان این مؤسسه در سه مقطع تحصیلی (کارشناسی مطالعات اسلامی به عنوان رشته اصلی، کارشناسی مطالعات اسلامی به عنوان رشته فرعی، و کارشناسی ارشد مطالعات اسلامی) و همچنین در دورههای علمی ویژه دانشجویان تربیت معلمِ دین اسلام، از طیف گستردهای از موضوعات بهرهمند میشوند. این موضوعات از تاریخ اولیه اسلام تا اندیشه معاصر اسلامی و نحوه بیان و بازنمایی اسلام، بهویژه در آلمان و اروپا، را شامل میشود. این مؤسسه بر گشودگی فکری و تکثرگرایی تأکید ویژهای دارد که این امر هم در ترکیب هیئت علمی و هم در تنوع دانشجویی مؤسسه مشهود است. دانشجویان رشته مطالعات اسلامی نماینده تنوع دینی و فرهنگی جامعه آلمان هستند، از جمله تنوع گسترده دروناسلامی در آلمان. اعضای علمی مؤسسه نیز با پیشینههای گوناگون و تجارب بینالمللی، دیدگاههای متنوعی را به آموزش و پژوهش در دانشگاه گوته میافزایند و به غنای علمی این حوزه کمک میکنند.
گفتنی است،مطالعات اسلامی از ترم زمستانی ۲۰۱۰/۲۰۱۱ به عنوان یک رشته تحصیلی در آلمان ارائه شده است. این رشته بر اساس توصیههای شورای علم و تحقیقات آلمان در سال ۲۰۱۰ ایجاد شد. این شورا خواستار ایجاد رشتهای با محوریت الهیات اسلامی در دانشگاههای آلمان شد.پ
تفاوت با اسلامشناسی
رشته مطالعات اسلامی یا الهیات اسلامی با رشته اسلامشناسی متفاوت است. اسلامشناسی به عنوان یک شاخه علمی، اسلام را به عنوان یک پدیده تاریخی و فرهنگی بررسی میکند و پژوهشگران این رشته مستقل از باورهای دینی خود به تحقیق در این زمینه میپردازند. در مقابل، الهیات اسلامی از دیدگاهی دینی به اسلام مینگرد. در این رشته، آموزههای دینی اسلام مورد مطالعه قرار گرفته و بر مبنای یافتههای علمی و الهیاتی استدلالهای فقهی و اعتقادی ارائه میشود.در حالی که اسلامشناسی ممکن است نظریههایی ارائه دهد که اساس باورهای دینی را به چالش بکشد، الهیات اسلامی معمولاً به این مسائل از دیدگاه دفاعی (آپولوژتیک) میپردازد.
تاریخچه مطالعات اسلامی در آلمان
دانشگاه گوته فرانکفورت اولین دانشگاهی بود که توصیههای شورای علم و تحقیقات را اجرایی کرد و در ترم زمستانی ۲۰۱۰/۲۰۱۱ رشته مطالعات اسلامی را راهاندازی نمود. این دانشگاه از سال ۲۰۰۹ میزبان مؤسسه مطالعات فرهنگ و دین اسلام بود که پیش از آن، یک رشته مرتبط با مطالعات ادیان با محتوای الهیات اسلامی را ارائه میداد.در سال ۲۰۱۱، وزارت فدرال آموزش و تحقیقات آلمان برنامهای را برای توسعه چهار مرکز مطالعات اسلامی در دانشگاههای زیر آغاز کرد:
- دانشگاههای ارلانگن-نورنبرگ
- دانشگاههای فرانکفورت/گیسن
- دانشگاههای مونستر/اوسنابروک
- دانشگاه توبینگن
اولین مرکز رسمی الهیات اسلامی در سال ۲۰۱۱ در دانشگاه توبینگن افتتاح شد. در دانشگاه هومبولت برلین نیز از سال ۲۰۱۹ رشته الهیات اسلامی در مقطع کارشناسی ارائه شد. با این حال، شورای علمی این مرکز تنها شامل گروههای محافظهکار اسلامی و دو پژوهشگر مستقل مسلمان بود و هیچ نمایندهای از مسلمانان لیبرال در آن حضور نداشت.
منبع: unifrankfurt - wiki
نظر شما