روز یکشنبه، ۲ مارس ۲۰۲۵، حدود ۱.۳ میلیون شهروند هامبورگی به پای صندوقهای رأی میروند تا نمایندگان جدید مجلس شهر را انتخاب کنند. تاکنون شش حزب در مجلس شهر هامبورگ حضور دارند. حزب سوسیالدموکرات (SPD) در حال حاضر ۵۴ نماینده، حزب سبزها ۳۳ نماینده، حزب دموکرات مسیحی (CDU) ۱۵ نماینده، حزب چپها ۱۳ نماینده، حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) ۷ نماینده و حزب دموکرات آزاد (FDP) ۱ نماینده دارد.
بر اساس نظرسنجیهای اخیر، حزب سوسیالدموکرات با ۳۳ درصد در صدر قرار دارد، پس از آن حزب دموکرات مسیحی با ۱۸ درصد و حزب سبزها با ۱۷ درصد قرار دارند. حزب چپها ۱۲ درصد، حزب آلترناتیو برای آلمان ۹ درصد و حزب دموکرات آزاد و حزب BSW زیر حد نصاب ۳ درصد باقی ماندهاند. در حالی که موضوعاتی مانند مسکن، حملونقل و آموزش بحثهای اصلی انتخابات هستند، این سؤال مطرح میشود: در برنامههای انتخاباتی احزاب درباره اسلام چه آمده است و احزاب چه وعدههایی به مسلمانان هامبورگ دادهاند؟
حزب دموکرات مسیحی (CDU): مبارزه قاطع با اسلامگرایی
حزب دموکرات مسیحی هامبورگ را به عنوان یک «پایگاه اصلی اسلامگرایان» توصیف میکند و خواستار برخورد سختتر با جریانهای افراطی است. این حزب بر لزوم گسترش اختیارات نهادهای امنیتی تأکید کرده و هشدار میدهد که جوانان در فضای اینترنت در معرض خطر رادیکالشدن قرار دارند. یکی از دغدغههای اصلی این حزب، سلب تابعیت دوگانه از افرادی است که دارای پاسپورت آلمانی هستند و مرتکب جرم میشوند. در عین حال، حزب دموکرات مسیحی از آموزش مستقل امامان در هامبورگ حمایت میکند تا نفوذ از خارج بر جوامع مساجد محدود شود. این حزب خواستار تعلیق توافقهای دولتی با انجمنهای مسلمانان است، تا زمانی که سازمانهایی مانند شورای اسلامی هامبورگ (Schura) به طور قاطع از مرکز اسلامی هامبورگ (IZH) فاصله بگیرند.
حزب سبزها: مبارزه با اسلامهراسی
حزب سبزها تأکید میکند که مبارزه با «اسلامگرایی» نباید به سوءظن عمومی نسبت به مسلمانان منجر شود. این حزب از نظارت بیشتر بر «شبکههای اسلامگرا» و سازمانهایی مانند «Muslim Interaktiv» حمایت میکند و بر انجام اقدامات پیشگیرانه هدفمند، مانند پروژههای دیجیتالی برای کاهش رادیکالشدن جوانان، تأکید دارد. این حزب همچنین خواستار تجهیز بهتر نهادهای حفاظت از قانون اساسی است تا بتوانند تهدیدات در حال تغییر را به موقع شناسایی کنند. در عین حال، حزب سبزها به مبارزه با نژادپرستی ضد مسلمانان متعهد است و از گسترش مرکز گزارشدهی نژادپرستی ضد مسلمانان (MARwa) حمایت میکند.
حزب سوسیالدموکرات (SPD): حفظ گفتوگو با مسلمانان
حزب سوسیالدموکرات بر تلاشهای هامبورگ در مبارزه با افراطگرایی تأکید کرده است. این حزب همچنان از «آموزش دینی برای همه» حمایت میکند و بر گفتوگو با انجمنهای مسلمانان، به ویژه در چارچوب توافقهای دولتی موجود، تأکید دارد. در حالی که حزب دموکرات مسیحی خواستار تعلیق این توافقها است، حزب سوسیالدموکرات بر اهمیت آنها به عنوان پایهای برای زندگی مسالمتآمیز تأکید میکند. این حزب همچنین از گسترش رشتههای الهیات اسلامی حمایت میکند تا معلمان واجد شرایط برای آموزش دینی اسلامی تربیت شوند.
حزب دموکرات آزاد (FDP): کنترل مساجد
حزب دموکرات آزاد نیز «اسلامگرایی» را یک تهدید جدی میداند و خواستار مبارزه قاطع با جریانهای افراطی است. این حزب بر ترکیبی از پیشگیری و کاهش رادیکالشدن تأکید دارد. در برنامه انتخاباتی این حزب آمده است: «ارزشهای قانون اساسی ما برای همه اعمال میشود و ما از آنها در برابر هرگونه حمله دفاع خواهیم کرد.» لیبرالها خواستار تقویت نهادهای حفاظت از قانون اساسی هستند تا بتوانند زودتر در برابر تهدیدات اسلامگرا اقدام کنند و همچنین خواستار تجهیز بهتر برنامههای پیشگیرانه هستند.
یکی از پیشنهادهای جنجالی حزب دموکرات آزاد، تغییر کاربری مسجد آبی است که متعلق به مرکز اسلامی هامبورگ است. این حزب پیشنهاد میکند که این مسجد به یک یادبود برای قربانیان اسلامگرایی تبدیل شود و به نام ژینا امینی، دختر جوان ایرانی که در سال ۲۰۲۲ پس از دستگیری توسط گشت ارشاد جان باخت، نامگذاری شود. این پیشنهاد احتمالاً با مقاومت شدید جامعه مسلمانان مواجه خواهد شد. در عین حال، حزب دموکرات آزاد بر تعهد خود به مبارزه با یهودستیزی و حمایت از زندگی یهودیان در هامبورگ تأکید دارد.
حزب چپها: انتقاد از اسلامهراسی
حزب چپها موضع متفاوتتری دارد. این حزب تهدید ناشی از «اسلامگرایی» را میپذیرد، اما به شدت با اسلامهراسی و نژادپرستی مخالف است. در برنامه انتخاباتی این حزب آمده است: «اسلامگرایان در سالهای اخیر با درخواست برای ایجاد خلافت اسلامی در جامعه ظاهر شدهاند.» این حزب یک «گروه کوچک اما خطرناک و خشونتگرا» را مشکل اصلی میداند و معتقد است که باید با استراتژیهای جدیدی با آن مقابله کرد. این حزب بر انجام اقدامات پیشگیرانه بیشتر، به ویژه در مدارس و مراکز آموزشی، تأکید دارد تا جوانان را نسبت به ایدئولوژیهای افراطی آگاه کند. همچنین در شبکههای اجتماعی باید روشنگری انجام شود تا در برابر روایتهای افراطی مقابله شود.
برخلاف حزب آلترناتیو برای آلمان و حزب دموکرات آزاد، حزب چپها تأکید میکند که مبارزه با اسلامگرایی نباید به برچسبزنی کلی به مسلمانان منجر شود. این حزب به شدت با اسلامهراسی، یهودستیزی و دیگر اشکال تبعیض گروهی مخالف است.
حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD): اسلام را یک تهدید میداند
حزب آلترناتیو برای آلمان یک خط مشی کاملاً منتقدانه نسبت به اسلام دارد و اساساً توافق دولتی با انجمنهای اسلامی را زیر سؤال میبرد. از نظر این حزب، دوازده سال پس از امضای این توافق، مشخص شده است که «مفهوم یکپارچهسازی این توافق شکست خورده است». به جای همکاری مشترک، این حزب انجمنهای اسلامی را ابزاری برای نفوذ سیاسی میداند که باید محدود شود. علاوه بر درخواست برای فسخ توافق دولتی، این حزب خواستار محدودیتهای گسترده برای بیان اسلامی در فضای عمومی است.
به عنوان مثال، این حزب خواستار ممنوعیت کامل حجاب کامل (برقع) است، زیرا از نظر آنها این پوشش «نشانهای از افزایش اسلامگرایی» است و با برابری حقوقی ناسازگار است. همچنین این حزب میخواهد حجاب در مدارس، دانشگاهها و مؤسسات دولتی ممنوع شود. علاوه بر این، حزب آلترناتیو برای آلمان خواستار ممنوعیت مرکز اسلامی هامبورگ (IZH) است .
شورای اسلامی هامبورگ (SCHURA): فراخوان برای مشارکت در انتخابات
شورای اسلامی هامبورگ (SCHURA) از مسلمانان دعوت میکند تا در انتخابات مجلس شهر شرکت فعال داشته باشند. در این فراخوان بر اهمیت مشارکت سیاسی تأکید شده است: «مسئولیتپذیری و مشارکت بخشهای اساسی یک همزیستی عادلانه و همبسته هستند.» به ویژه در زمانهای پر از نفرت و تحریک، شورای اسلامی از مسلمانان میخواهد که برای آزادی مذهبی، عدالت اجتماعی و حفاظت از ارزشهای دموکراتیک تلاش کنند. مسلمانان تشویق میشوند که از حق رأی خود استفاده کنند و برای یک جامعه عادلانه بایستند.
منبع: islamiq
نظر شما