پروفسور راتکو کرسمانووسچ
استاد فلسفه و رئیس شبکه هنرمندان و روشنفکران در دفاع از بشریت – شعبه صربستان-
بزرگداشت روز جهانی قدس امسال در زمانی برگزار می شود که بشریت شاهد نسل کشی بی چون و چرای مردم فلسطین است. وحشتناک ترین فاجعه در مقابل تمام جهان در نوار غزه در حال رخ دادن است، ، جایی که تمام حقوق بشر، تمام کنوانسیون ها و هنجارهای بین المللی نقض شده است.
این جنایت به دلیل اینکه توسط رژیم صهیونیستی اسرائیل با حمایت و کمک تقریباً کل «غرب جمعی» به رهبری و سازماندهی آمریکا انجام می شود، خصلت جنایت بین المللی دارد. دولت جدید ایالات متحده "نقش صلح" خود را از طریق فرمول اخراج مردم فلسطین باقی مانده به مناطق بیابانی آسیا و آفریقا تحمیل می کند
در مقابل چشمان ما، صحنههای وحشتناک و بیسابقهای از یک «نمایش خونین» به کارگردانی استراتژیستها و پیمانکاران پنتاگون در قالب رژیم صهیونیستی اسراییل رخ میدهد. ما برای بیان شرم، وحشت و انزجار خود واژه ای نمی یابیم.
تماشای پدرانی که با دستان خالی ویرانه های خانه هایشان را کنار می زنند تا به اجساد فرزندانشان برسند، مادری که نوزادی نیمه جان را در آغوش دارد، کودکی پریشان، با چشمانی وحشت زده از ترس، ناتوان از درک اینکه چه کسی ماشین غیرقابل توقف مرگ را هدایت می کند - خاطره تراژدی خودمان در ما بیدار می شود، که در آن صحنه های ناپدید شده ناتو در زیر شهرک ها ناپدید شده است الکسیناچ، نیش، گیلان، ولیکا، بلگراد... آن چهرههای کودکانه که مُهر رنج غیرقابل تصوری بر آن نقش بسته است، به نظر نمیرسد اثری در آگاهی و وجدان انسانی اغرب، که در پی پایمال کردن کشورها و ملت های کوچک است، بگذارد.
در میان انبوهی از تعاریف فاشیسم، حداقل چهار عامل اساسی که در ویژگی این بیماری شرور و مسری گنجانده شده است، هرگز مورد مناقشه قرار نگرفته است: تمامیت خواهی. نژادپرستی؛ مولفه ای از روانشیسم( انتقام گرایی) و مبارزه برای فضای زندگی و در نهایت همذات پنداری با جنگ. فاشیسم بار دیگر ثابت کرد که ابزاری مؤثر برای تخریب سیستماتیک زندگی مردم با بسیج عوامل نابردباری ملی و مذهبی است که حاصل آن صحنه هایی است که از نوار غزه به ما می رسد.
بشریت بدون قراردادها، نظام ارزشی و نقطه مرجع، که در آن ضد فاشیسم عنصری ذاتی است، شبیه کشتی بدون ناوبری خواهد بود که در وضعیت غیرقابل پیش بینی رها شده است. فاتحان بر فاشیسم 80 سال پیش بر این باور بودند که پیروزی نهایی است و فاشیسم به بخش تاریک تری از گذشته غیرقابل تکرار سپرده شده است اما ثابت شده است که این یک تصور غلط خطرناک است.
فاشیسم معاصر، علاوه بر نژادپرستی، نابودی برخی از مردم، تبعید و نفرت، با اسلام هراسی به طور فزاینده ای مشخص می شود. مقصر جنگ ها و رنج ها در امپریالیسم و خودپرستی نیست، بلکه در کسانی دیده می شود که خود را در مسیر کنترل و غارت بقیه جهان یافتند. فاشیسم معاصر مرزهای دولتی و اشکال رسمی فعالیت جنبش اجتماعی مشترک را فراتر می گذارد و حتی در کشورهایی که در خط مقدم مبارزه ضد فاشیستی بودند ظاهر می شود.
ضد فاشیسم یک وظیفه اخلاقی جهانی انسان و تلاش برای دستیابی به عدالت و آزادی اجتماعی است. این فقط یک میراث از گذشته نیست. این یک تعهد فعال و یک ارزش تمدنی است.
ایده 46 سال پیش آیت الله خمینی مبنی بر بزرگداشت روز قدس (به نام بیت المقدس در جهان اسلام) به نوعی نماد مبارزه برای عدالت شده است. هدف اصلی جلب توجه به مشکلات بشردوستانه مرکز سه دین جهانی - بیت المقدس رنج دیده و مردم فلسطین است.
من به نسلی تعلق دارم که حوادث انقلابی پرتلاطم سال 1979 را که ایده روز قدس در اوج انقلاب اسلامی ایران مطرح شد، به یاد می آورد. فقط تصور کنید: انقلابی در راه است، ایران با انبوهی از چالشها و مشکلات امنیتی، با مسائل قدرت، اصلاحات در کشور، محاصره تحریمها و ... مواجه است و رهبر آنها ایده حفاظت از مردم فلسطین و حرم اصلی آنها یعنی بیتالمقدس را مطرح میکند.
آیت الله خمینی راه حل مسئله فلسطین را در حمایت مردم و از طریق توده مردم می دید و نه توسل به جامعه جهانی که می دانست تحت تأثیر مراکز غربی امپریالیسم و استعمار است. این توجه به مسئله فلسطین دیر یا زود مؤثر خواهد بود و راه حلی برای مشکل فلسطین که امروز برای ما غیرقابل درک به نظر می رسد، نزدیکتر خواهد کرد.
ابتکار بزرگداشت روز قدس اقدام راهبردی امام خمینی (ره) و بیانگر ماهیت انقلاب اسلامی ایران است. اندیشه بزرگداشت این روز به رویدادی در تاریخ بشریت تبدیل شد و به عنوان پدیده ملی ایران باقی نماند، بلکه به رویه تمام جهان آزادیخواه و پدیده ای جهانی تبدیل شد و جزء اصلی آن مبارزه برای بازگرداندن عدالت بود. آیتالله خمینی پیشبینی کرد که مشکل فلسطین کلید حل مناقشات در سراسر خاورمیانه خواهد شد. مشکل اخراج اعراب فلسطینی از سرزمینشان توسط اسرائیل در قرن نوزدهم مطرح شد. به همین مناسبت به مهمترین وقایع تاریخی که منجر به برپایی روز قدس شد اشاره می کنم:
- در سال 1947 اولین جنگ اعراب و اسرائیل آغاز شد.
- در سال 1948، فاجعه فلسطین آغاز شد و هزاران پناهنده به کشورهای همسایه - سوریه، لبنان، اردن پناه بردند..
- در سال 1967 جنگ خونین 6 روزه با اشغال بیشتر سرزمین فلسطین و تقسیم آن در امتداد کرانه های رود اردن به نوار غزه و تشکیلات خودگردان فلسطین با ظلم و ستم اسرائیل به مردم فلسطین روی داد.
مشکل فلسطین هنوز حل نشده است. مردم فلسطین تا به امروز به مقاومت خود ادامه می دهند و معتقد به ساختن کشور خود با پایتخت آن در بیت المقدس شرقی هستند.
به نظر من به عنوان عضوی از کشور و مردمی که فرهنگ و اعتقادات مذهبی آنها شامل مسیحیت است، 9 سال پیش مجمع بین المللی جوانان در ولگوگراد برگزار شد و "فرجامی" را پذیرفت که به طور خاص بیان می کند: "ما، شرکت کنندگان در دومین مجمع بین المللی مسیحی، نمایندگان جامعه مدنی و روحانیون از روسیه، ارمنستان، گرجستان، یونان، صربستان، سوریه، لبنان، اردن، نگرانی جدی در مورد شهر یله روس را ابراز می کنیم سیاست ادامه دار آواره کردن جمعیت مسیحی از سرزمین های عربی و ساختن محله های جدید یهودی در اورشلیم به عنوان مرکز معنوی سه دین ابراهیمی در اختیار ما قرار گرفت.
و در واقع، اسرائیل در تلاش است تا به طور سیستماتیک تمام آن اماکن مقدس در اورشلیم را تخریب کند تا به اصطلاح "معبد سوم" خود را در محل مسجد الاقصی بسازد. هر تلاشی برای حل و فصل روند فلسطین-اسرائیل، علیرغم اینکه جایگاه مهمی در همه برنامههای بینالمللی و فعالیتهای دیپلماتیک دارد، به دلیل تجاوزات مجدد اسرائیل، مرتباً به بنبست میرسد. اسرائیل تخریب می کند، می کشد، دزدی می کند، دستکاری می کند...
شبکه بین المللی روشنفکران، هنرمندان و جنبش های اجتماعی دفاع از بشریت، که شاخه صربستان نیز بخشی از آن است، بی عدالتی وحشتناک در قبال مسئله فلسطین را به رسمیت نمی شناسد، در حالی که بدیهی است که بسیاری از کشورهای غرب و جهان عرب علاقه ای به حل این موضوع ندارند، در حالی که اسرائیل بی قید و شرط از آن حمایت می کند. راه حل این مسئله محکومیت اسرائیل است که ده ها سال به طور بدبینانه، روشمند و سیستماتیک زمین های فلسطین را تصرف کرده، از منابع معدنی فلسطین بهره برداری کرده، دسترسی خود فلسطینی ها را محدود کرده و در 18 ماه گذشته نسل کشی کرده است.
سال گذشته مناقشه فلسطین و اسرائیل یکی از مرگبارترین سالها است. بزرگداشت امسال روز جهانی قدس، ناتوانی دیرینه جامعه جهانی در اقدام قاطع و اجرای قطعنامه های الزام آور مهم برای فلسطین را تأیید می کند. مصیبت، رنج و عذاب فلسطینیان به حدی از نسل کشی و بی عدالتی رسیده است. از سوی دیگر، حمایتهای مالی و نظامی به اصطلاح غرب جمعی به رهبری آمریکا از اسرائیل و معافیتهایی که به اسرائیل اجازه ارتکاب جنایات بدون مجازات را داده است، این کشور را به سرپیچی از قوانین بینالمللی و اصرار بر تجاوزات خود در همه سطوح تشویق کرده است.
علاوه بر کشته شدن نزدیک به 50000 فلسطینی ناشی از حمله اسرائیل به غزه، کل جمعیت غزه در معرض یک فاجعه انسانی است که از زمان جنگ جهانی دوم به بعد دیده نشده است.
به همین مناسبت، میخواهم سخنرانی خود را به مناسبت روز جهانی قدس با این پیام به پایان برسانم - عدالت برای فلسطین نمیتواند منتظر بماند!
1403/01/07
نظر شما