ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه ضمن گفتگو با نمایندگان کنگره یهودیان اروپا به یهودیان غرب پیشنهاد داد که خود را از جریان در حال رشد یهودستیزی نجات داده و به روسیه بیایند. سخنان همراه با لبخند پوتین از سوی یهودیان با لبخند پاسخ داده شد؛ اما واضح است که کمتر کسی بازگشت یهودیان را باور میکند؛ حتی خود پوتین نیز به این سخن باور ندارد.
ویچیسلاو کانتور رئیس کنگره یهودیان اروپا در گفتگو با رئیس جمهور روسیه اشاره کرد که وضعیت یهودیان اروپا امروز بدتر از زمان جنگ جهانی دوم است که پوتین در پاسخ با لبخند گفت: "میتوانند به روسیه بیاند؛ یهودیان زمان اتحاد جماهیر شوروی از کشور مهاجرت کردند و حال میتوانند بازگردند".
کانتور پس از این سخن به رئیس جمهور روسیه تصریج کرد: "این یک ایده کاملا جدید اصول گرایانه است. ما حتما این ایده را در کنگره به بحث خواهیم گذاشت و امیدواریم که اعضای کنگره از آن حمایت کنند."
با وجود اینکه حاضرین در جلسه، این پیشنهاد را با لبخند پشت سر گذاشتند، اما الکساندر لِوینتال رئیس استان خودگردان یهودیان[۱] آمادگی خود را برای پذیرفتن یهودیان اروپایی اعلام کرد.
موضوع اینجاست که پیشنهاد رئیس جمهور کمی تردیدبرانگیز و حتی بیموقع بود، زیرا یهودیان به خاطر شرایط نامناسب زندگی اتحاد جماهیر شوروی را ترک کردند . در آن زمان قانون نانوشتهای برای ممانعت از ورود یهودیان به دانشگاههای کشور و احراز شغلهای مهم دولتی وجود داشت و سیاست گذاری های خزنده دولت در راستای یهودستیزی به چشم میخورد.
ظاهرا لبخند پوتین هم به همین خاطر بوده که بعید میدانسته یهودیان اروپا تمایلی به بازگشت داشته باشند، از این رو یهودیان نیز به همان شکل با لبخند پاسخ رئیس جمهور را دادند.
· وضعیت امروز یهودیان به عنوان یک گروه ملی در فدراسیون روسیه از نظر ثبات چندان مناسب نیست.
البته، اتحادیه ضدافترا که یکصد سال پیش برای بررسی وضعیت یهودستیزی در دنیا تشکیل شده نیز نشان میدهد که برخورد با یهودیان در فدراسیون روسیه طبق استانداردهای اروپایی بهتر از کشورهای همسایه است.
یهودستیزی در روسیه ۳۰% (دلیل آن تصویر ذهنی منفی درباره یهودیان و اعتقاد به نفوذ زیاد آنها در سیاست است)، در آلمان ۲۷%، در لتونی ۲۸%، در استونی ۲۲% و البته پایین تر از اوکراین و بلاروس (۳۳%) و لیتوانی و فرانسه (به ترتیب ۳۶ و ۳۷%) است.
در مسکو یکی از بزرگترین موزه های یهودیان فعال است و حتی رئیس جمهور کشور به طور مرتب از آن بازدید میکند. در کانال اول فیلم "ولادیمیر پوزنر" درباره اسرائیل به طور کامل پخش شد و از رئیس جمهور به خاطر مسائل زیادی انتقاد میشود، اما به خاطر برخورد منفی مردم با یهودیان نمیتوان او را مقصر دانست. کافی است که نگاهی به نام خانوادگی اطرافیان رئیس جمهور در دورههای مختلف داشته باشیم تا به این واقعیت پی ببریم که پوتین با این قضیه مشکلی ندارد.
· این اواخر راهپیماییهای ملیگرایانه ضد قفقاز بیشتر از شعارهای یهودستیزی است، حال آنکه در سالهای پرسترویکا یا اوایل دهه ۹۰ وضعیت به گونه دیگری بود.
زندگی در اروپا امروز جذابیت خود را برای یهودیان از دست داده است و مهاجرت انبوه مسلمانان از خاورمیانه یکی از دلایل مهم در این جریان است. به اعتقاد رهبر جامعه یهودیان، مهاجران جدید با روح مبارزه جویانه اسلام بیشتر آشنا هستند که با یهودیان و اسرائیل در تقابل قرار میگیرد.
هفته نامه امریکایی یهود پرس «Jewish Press» با استناد به سخنان کنگره یهودیان اروپا مینویسد که تقریبا یک سوم یهودیان ساکن اروپا احساس امنیت نمیکنند و به فکر مهاجرت به اسرائیل یا دیگر کشورها افتاده اند.
ویچیسلاو کانتور میگوید که اروپای لیبرال دموکرات در سالهای سخت از عهده مشکلات جامعه چندفرهنگی برآمده است، اما با شروع بحران اخیر اروپا تغییر کرد. ما شاهد رشد جریانهای ملیگرایانه، بیگانه هراسی، نژادپرستی و دیگر جریانات رادیکال هستیم که مثل قارچ رشد میکنند. ظهور اسلام اصول گرایانه و افراط گرایانه به این جریانات دامن میزنند. ما شاهد این جریانات در فرانسه، آلمان، بریتانیا، یونان، مجارستان، سوئد و ایتالیا هستیم.
با تمام این احوال بازگشت یهودیان به روسیه کمی دور از انتظار و ناممکن است؛ دلیلش روشن است، به همان دلیلی که دیگر اقوام تمایلی به زندگی در روسیه ندارند:
· ظاهرا هیچ کس به غیر از چینیهایی که در ماورای بایکال ساختمان اجاره میکنند، تمایل به زندگی در اینجا ندارد.
در همان روزی که پوتین این پیشنهاد را مطرح کرد، برای همه روشن شد که دپارتمان آموزش مسکو مشغول بررسی مدارک دانشآموزان برای کشف شهروندی دوم آنهاست. به راحتی میتوان حدس زد که این جریان ریشه های تاریخی دارد و مشابه چنین اقداماتی در میان اقلیتها پیشتر نیز صورت گرفته است.
منبع: گازتا.رو
http://www.gazeta.ru/comments/۲۰۱۶/۰۱/۲۰_e_۸۰۳۱۷۳۷.shtml
۱. یکی از ۸۵ واحد فدرال کشور روسیه در ناحیه فدرالی خاور دور و در مرز چین
نظر شما