گفتگو: مرکز لوادا سنتر به سفارش کنگره یهودیان روسیه اولین تحقیقات اجتماعی گسترده درباره وضعیت امروز یهودستیزی در روسیه را بررسی کرد. این تحقیق برای اولین بار در ۲۰ سال گذشته انجام گرفته است. تحقیقات نشان دادند که با وجود رشد پدیده بیگانه هراسی در کشور، نگاه مردم به یهودیان بهتر شده است. به عنوان مثال در سال ۱۹۹۰ تنها ۳۷% مردم جامعه یهودیان را انسانهایی شریف و قانونمدار مینامیدند، حال آنکه در سال ۲۰۱۶ این آمار به ۵۴% رسیده است. با این حال امروز ۵۷% مردم معتقد هستند که «برای یهودیان پول و منفعت شخصی بر روابط انسانی ارجح» است. نتایج تحقیقات منتشر نشده است، اما ایلیا ژیگولِف خبرنگار ویژه سایت تحلیلی «مدوزا» ضمن گفتگو با یوری کانِر رئیس کنگره یهودیان روسیه و الکسی لوینسون رئیس بخش مطالعات اجتماعی «لوادا سنتر» به تشریح شرایط میپردازد.
- تا جایی که به خاطر دارم، سالها است که روی این موضوع مطالعه نشده است؛ اولین بار در سال ۱۹۹۰ و آخرین بار سال ۱۹۹۷ به این موضوع توجه شد. چه چیز باعث شد که روی این مساله کار کنید؟
یوری کانر: ما دائما با واکنشهای متضاد نسبت به رویدادهای مختلف سروکار داریم. گاهی برخی مسائل به شکل زنگ هشدار، نمود پیدا میکنند. مثلا همین چند وقت پیش در منطقه اولیانوفسک قبر یک یهودی را در گورستان یهودیان منفجر کردند. واکنشها به این مساله شدید بود و عده ای بلافاصله روی مساله یهودستیزی در روسیه انگشت گذاشتند. از طرف دیگر، میشنویم که یهودیان در کشور ما زندگی خوب و راحتی دارند و اوضاع آنها بهتر از گذشته است. در این شرایط ما به فکر میافتیم که تحلیل بهتری از اوضاع داشته باشیم.
دلیل دیگر هم این است که با بروز اختلافات بین روسیه و اوکراین، روسیه را پیوسته متهم به یهودستیزی میکنند و همین میتواند آتش به پاکند.
- آیا حاکمان رسمی کییف روسیه را متهم به یهودستیزی میکنند؟
کانر: خیر. این مساله بیشتر در شرق اوکراین و کریمه مشاهده میشود. به عنوان مثال در فوریه سال ۲۰۱۴ روی یک کنیسه در شهر سیمفروپول مطالب ناپسندی نوشته بودند. این موضوع باعث کجفهمی و نافهمی شد. ما متوجه شدیم که هیچ تحقیق جدی برای تحلیل درست از وضعیت صورت نگرفته است. این تحقیقات برای گفتگو با جامعه علمی و ارگانهای دولتی لازم هستند.
موضوع مهم این است که اسرائیل برای روسیه مثل سایر کشورهاست و حتی این کشور را محل مناسبی برای استراحت و برخورداری از خدمات پزشکی میدانند.
- آیا در شرایطی که اسرائیل شریک اصلی امریکا در خاورمیانه به شمار میرود، مساله یهودستیزی در روسیه روی رفتار اسرائیل تاثیر نگذاشته است؟
لوینسون: خیر. مساله اینجاست که روسها از مسایل خاورمیانه و سوریه سردرنمیآورند. ما در این تحقیقات راجع به اختلافات اعراب – اسرائیل از مردم سوالاتی را پرسیدیم. در بیشتر موارد مردم میگفتند: "به ما ارتباطی ندارد". خیلیها معتقد بودند که روسیه نباید در این اختلافات موضع مشخصی اتخاذ کند. این در حالی است که طی دوران حکومت شوروی، پیوسته درباره حمایت از اعراب در مبارزه با صهیونیسم صحبت میشد، اما امروز کسی اینطور فکر نمیکند.
- به موضوع مشاهد برخی نمودهای ضدصهیونیستی در جامعه برمیگردم. آیا متوجه شده اید که طی سالهای اخیر یهودیان دوباره به تیتر رسانه های گروهی برگشته اند؟ به عنوان مثال وقتی صحبت از یهودیان اپوزیسیون به میان میآید، آهنگ «هاوا ناگیلا»[۱] در پس زمینه متن پخش میشود. کانال «راسیا ۲۴» زمانی که نخست وزیر جدید اوکراین را معرفی میکرد گفت: "ما درباره نخست وزیر جدید اوکراین چه میدانیم؟ او یهودی است. جزییات در گزارش آمده".
کانر: کار این کانال کاملا غیرحرفهای بود. هیچ اطلاعاتی راجع به او پیدا نکردند و تصمیم گرفتند راجع به مذهب او صحبت کنند. در دوران پساشوروی چندین مرتبه نخستوزیران روسیه، یهودی تبار بودهاند. هیچ فردی به این مساله توجهی نداشت؛ چرا ما باید به این موضوع در اوکراین توجه نشان بدهیم؟
در واقع، رسانه های گروهی از این موضوع «یهود و یهودیت» زیاد استفاده میکنند. سنگی را پرتاب میکنند و منتظر واکنش میشوند. اگر واکنشی نباشد، آنها هم سکوت میکنند.
- با وجود بالارفتن بیگانه هراسی، نگاه منفی مردم به یهودیان کمتر میشود. لطفا بگویید در این تحقیقات چه چیز بیش از همه باعث تعجب شما شد؟ و چه چیز دور از انتظار بود؟
لوینسون: ما به این نتیجه رسیدیم که یهودستیزی یک خط مشی سیاسی است که تداوم دارد. در هر دورهای یک نفر پیدا میشود که روی دکمه یهودستیزی فشار بدهد. اصلا هم ربطی به خواست مردم ندارد. برعکس این روند از بالا به پایین یعنی از نخبگان به جامعه منتقل میشود. ما با انجام این تحقیقات متوجه شدیم که جدیترین شکل یهودستیزی در لایه نخبگان روسیه وجود دارد.
- چرا؟ به خاطر رقابت است؟
لوینسون: بله. یهودیان در سطح توده مردم با روسها و سایر ملیگرایان رقابت نمیکنند. با اینحال، موضوع یهود و یهودیان در تلویزیون همیشه هست؛ زیرا این موضوع جذب مخاطب میکند. ما در پایان تحقیقات به این نتیجه رسیدیم که یهودستیزی در جامعه امروز روسیه بسیار پایین است و اگر دوباره شدت بگیرد، منبع آن از لایه های بالایی است.
کانر: بله، بیشترین مظاهر یهودستیزی با نخبگان و افرادی مرتبط است که ما در زمره نخبگان قرار میدهیم. دادستان در پرونده «فاربر»[۲] در دادگاه آشکارا گفت: "آیا شخصی با نام خانوادگی فاربر میتواند قانونمدار باشد و دزدی نکند؟" ما تا پیش از این به پروندههای متهمین یهودی کاری نداشتیم، اما در جریان این تحقیقات به پروندهها هم مراجعه کردیم. چندی پیش در منطقه چلیابینسک (واقع در اورال) در جلسه «روسیه واحد» شخصی گفت که نباید اجازه بیان عبارات ضدیهود را بدهیم.
لوینسون: در خصوص دولت هم باید گفت که طبق برخی شواهد میتوانیم تنها حدس بزنیم که نسبت به مساله ناسیونالیسم با دقت و احتیاط برخورد میکنند.
- تا جایی که به خاطر دارم، در تحقیقات شما گفته شده که مساله «یهود» از دستورکار روز خارج شده است؟
لوینسون: بله. امروز دیگر در دستور کار روز نیست. یهودیان در فولکلور باقی مانده اند و همچون گذشته قهرمان بخشی از لطیفه ها هستند.
- ما امروز شاهد افزایش نگاه مثبت مردم به یهودیان هستیم.
لوینسون: بله همینطور است. این موضوع دیگر جذابیت چندانی برای مردم ندارد. هرکه در این باره سخنان تند بگوید، برچسب یهودستیز میخورد.
- طبق برآوردهای شما، در سوال «آیا یهودیان کارمندان خوبی هستند» ما از ۴۳% در سال ۱۹۹۰ به ۶۶% در سال ۲۰۱۶ رسیدهایم.
لوینسون: بله همینطور است. امروز ارزیابی از کار یهودیان مثبت است.
- در این سالها سهم افرادی که یهودیان را ثروتمندتر از سایرین میدانند به اندازه ۱۰% بیشتر شده است.
لوینسون: در واقع حسادت بیشتر شده است. اما به طور کل این اعتقاد از قدیم وجود داشته که یهودیان ثروتمند و جاه طلب هستند. البته از طرف دیگر به آنها نسبت خساست، بسته بودن و چیزهای دیگر هم میدهند. این اظهارنظرها بیشتر به شاکلههای ذهنی برمیگردد تا واقعیتها.
- یک سوال دیگر درباره تحقیقات. از سال ۱۹۹۰ تعداد افرادی که معتقد بودند یهودیان همگام با سایر اقوام در جنگ میهنی حضور داشته اند از ۴۶ به ۷۰% رسیده است. به عبارتی یهودیان هم در پیروزی تاریخی نقش داشته اند؟
لوینسون: کسی آنها را به این پیروزی اضافه نکرده، فقط آنها را از این واقعیت خط نزدهاند.
- میخاییل خاداروفسکی میگفت که «در روسیه هیچ کس یک انسان یهودی تبار را رقیب حساب نمیکند». آیا جامعه شناسان هم این سخن را تایید میکنند؟
کانر: نخست وزیر روسیه یهودی تبار بود.
- اما نخست وزیری شغل انتخابی نیست.
لوینسون: ما در نظرسنجیها راجع به مساله قومیت سوالاتی طرح کردیم. به افراد گفتیم اگر همسایه، ساکن خانه روبهرویی، رئیس و یا رئیس جمهور شما غیر روس باشد چه میکنید. از قبل برای ما روشن بود که نتیجه چیست. در مقام همسایه و آشنا نمایندگان اقوام دیگر حساسیت برانگیز نیستند، اما وقتی صحبت از احراز کرسیهای بالاتر به میان میآید، نظرها تغییر میکند. روسها فقط حاکمیت روسها را بر خود میپذیرند. اگرچه در برخی محافل دیدهام که به راحتی از تروتسکی و حتی یلتسین به عنوان حاکمان یهودتبار صحبت میشود.
منبع: لواداسنتر
http://www.levada.ru/۲۰۱۶/۰۴/۲۲/russkie-schitayut-chto-imi-dolzhny-upravlyat-russkie/
[۱] ترانه مشهود فولکوریک یهودی که در مراسم شادی یهودیان در مراسم هشت روزه جشن روشنایی حانوکا و دیگر جشنهای مذهبی و غیرمذهبی اجرا میشود. این ترانه توسط یک شاعر یهودی در سال ۱۹۱۸ برای جشن گرفتن سیطره انگلیسیها بر فلسطین در جنگ جهانی اول سروده شد.
[۲] ایلیا فاربر معلم و مدیر مرکز فرهنگ روستایی در شهر تِوِر بود که به خاطر سوء استفاده از اختیارات خود رشوه میگرفت. در تابستان ۲۰۱۲ فاربر متهم شناخته شده و به هشت سال حبس با اعمال شاقه محکوم شد. در تابستان سال ۲۰۱۳ به دلیل لغو تصمیم دادگاه عالی روسیه پرونده وی به تجدید نظر رفت و دوباره مقصر شناخته شد. با این حال پرونده همچنان در جریان بود و نهایتا در سال ۲۰۱۴ از زندان آزاد شد. بسیاری از رسانهها برخورد دادگاه و تصمیم قاضی را به اتهام فساد مالی غیرمنصفانه نامیدند.
نظر شما