نشست مجازی رئیس کمیته امور خارجه پارلمان آلمان و وزیر سابق “محیط زیست، حفاظت از طبیعت و ایمنی هستهای” این کشور با دانشجویان مسلمان مناقشهبرانگیز شد. هفته گذشته، نوربرت راتگ، سیاستمدار شناختهشده آلمانی در جلسهای اینترنتی با دانشجویان مسلمانی که از موسسه ابنسینا بورسیه دریافت کرده بودند، دیدار کرد. خبر و عکس این دیدار در توییتر منتشر شد و ناگهان موجی از حملات به جوانان مسلمان در شبکههای اجتماعی آلمانیزبان شکل گرفت و باعث ناراحتی بسیاری از مسلمانان شد.
۲۵ دانشجوی مسلمان آلمان که بورسیه موسسه ابنسینا را دریافت کردهاند، هفته گذشته در نشستی مجازی با نوربرت راتگ، سیاستمدار شناختهشده آلمان شرکت کردند. نوربرت راتگ در میان شهروندان آلمانی به خوبی شناخته شده است. او از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ وزیر محیط زیست، حفاظت از طبیعت و ایمنی هستهای آلمان بود و اقدامات موثری در جهت حفاظت از محیطزیست در دوران خود انجام داد. با این وجود، شکست او به عنوان نامزد اصلی اتحادیه دموکرات مسیحی در انتخابات مهم ایالت نوردراین-وستفالن، باعث شد که مرکل، صدراعظم آلمان او را از کار خود برکنار کند. نوربرت راتگ اکنون رئیس کمیته امور خارجه پارلمان آلمان است. دانشجویان مسلمان نیز در جلسه مجازی با او، درباره سیاستهای محیطزیستی آلمان، آینده اتحادیه دموکرات مسیحی پس از مرکل و همچنین بحران کرونا به گفتوگو پرداختند. در همان زمان، خبر دیدار این سیاستمدار آلمانی با دانشجویان مسلمان در توییتر و سایر شبکههای اجتماعی منتشر شد و موجی از توهینها و تحقیرها را برای مسلمانان در برداشت. بیشک هیچ یک از دارندگان بورسیه تحصیلی ابنسینا فکر نمیکرد که جلسه آنها با یک سیاستمدار آلمانی تا این اندازه باعث توهین و تحقیرشان شود.
نادا خانی، دانشجوی ۲۲ ساله که بورسیه موسسه ابنسینا را دریافت کرده است، درباره اتفاقات پس از جلسه میگوید:« وقتی نوربرت راتگ تصویر جلسه را در توییتر منتشر کرد، بلافاصله، گروهی از افراطیان، شروع به انتشار مطالب توهینآمیز علیه دانشجویان مسلمان کردند. ما میدانستیم که گروههای راست افراطی مسئول چنین اتفاقی هستند. متاسفانه توهینها تا جایی پیش رفت که ما از راتگ خواستیم که اسامی دانشجویان را از توییتر حذف کند.»
او ادامه میدهد:« در کشورهای اروپایی مهم نیست که یک مسلمان تا چه اندازه تحصیلات دارد و یا در چه حوزهای مشغول به فعالیت است. مسلمانان در هر شرایطی به دلیل اعتقادات خود مورد بازخواست قرار میگیرند. حتی برخی زنان مسلمان را تنها به دلیل حجاب اسلامی مورد نقد قرار میدهند.»
رئیس کمیته امور خارجه پارلمان آلمان نیز با تایید صحبتهای نادا خانی میگوید:« برایم قابل هضم نیست که جوانان موفق به دلیل اعتقاداتشان مورد حمله قرار گرفتند. جلسه به خوبی برگزار شد و تبادل نظر خوبی میان ما صورت گرفت.»
چندی پیش، نتایج تحقیق بنیاد برتلزمان در سال ۲۰۱۹ نشان داد که اسلامهراسی در آلمان، بیش از گذشته افزایش یافته است. براساس گزارش این بنیاد، بیش از نیمی از شهروندان آلمان، به اسلام به عنوان یک خطر جدی نگاه میکنند.
یاسمین المنار، کارشناس امور دینی از بنیاد برتلزمان در این باره میگوید:« ما بارها شاهد بودهایم که زنان مسلمان تنها به دلیل پوشیدن روسری مورد حمله لفظی و فیزیکی قرار میگیرند. متاسفانه بسیاری از مسلمانان از سنین کودکی در چنین شرایطی رشد میکنند. با این وجود، تحقیقات ما نشان میدهد که اینترنت شرایط بهتری برای توهینکنندگان ایجاد کرده است. چرا که اصول اخلاقی و قوانین اجتماعی در اینترنت نادیده گرفته میشوند.»
به گفته یاسمین المنار، بسیاری از گروههای افراطی از اینترنت برای ترویج عقاید خود استفاده میکنند. او معتقد است که گروههای تروریستی نیز از طریق اینترنت و شبکههای اجتماعی اعضای خود را جذب میکنند و بدین صورت فعالیتهای خود را گسترش میدهند. به گفته او حمله تروریستی هاناو نیز از اینترنت آغاز شد. این حمله مرگبار در فوریه ۲۰۲۰ روی داد و طی آن ۹ نفر به دلیل داشتن پیشینه مهاجرت به قتل رسیدند. اما پیش از وقوع حادثه، مجرم نظرات خود را در اینترنت منتشر کرده بود. با این وجود، بیتوجهی مقامات امنیتی به چنین نظراتی در اینترنت موجب وقوع حادثه تروریستی هاناو شد.
انِته ویدمان ماوتس، مسئول امور ادغام در حکومت آلمان نیز از دیگر کسانی است که از برخورد بد با دانشجویان مسلمان ناراحت شده است. او در این باره میگوید:« ما به صراحت اعلام کردهایم که هیچگونه توهین در شبکههای اجتماعی و فضای وب را نمیپذیریم. مهم نیست که آسیبدیدگان شخصا به دادگاه مراجعه کنند، اما چنین شکایتهایی باعث خواهد شد: کسانی که نفرت را ترویج میدهند، تحت فشار قرار گیرند.» او ادامه میدهد:« ما باید با حمله و توهین به مسلمانان به روشی درست مبارزه کنیم.»
هاکان تسونر، مدیرعامل موسسه ابنسینا نیز درباره این اتفاق میگوید:« این شرایط نشان میدهد که اسلامهراسی در جامعه آلمان به شدت افزایش یافته است. متاسفانه افراطگرایان حتی به جوانان مستعدی که بورسیه تحصیلی دریافت کرده بودند، حمله کردند و آنها را به خاطر عقاید و نوع پوشششان مورد توهین و تحقیر قرار دادند. این در حالی بود که در این جلسه افراد درباره محیطزیست و مسائل روز آلمان با یکدیگر به گفتوگو پرداختند. متاسفانه این گفتوگوی سازنده عواقب بدی داشت. این برخوردها حتی موجب میشود که مسلمانان در حاشبه قرار گیرند و کمتر به فعالیت بپردازند.»
هر چند به گفته مدیرعامل موسسه ابنسینا حملات لفظی و فیزیکی به مسلمانان میتواند موجب کنارهگیری آنها از فعالیتهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی شود، اما مسلمانان باید در مقابل چنین برخوردهایی بایستند. آنها باید فعالیت خود را در سطح جامعه و حتی فضای مجازی گسترش دهند و اسلام واقعی را به شهروندان کشورهای اروپایی از جمله آلمان معرفی کنند. مسلمانان به هیچ وجه نباید از موضع ترس با توهینها و تحقیرها برخورد کنند. آنها باید بدانند که در کنار هم قدرت زیادی دارند و میتوانند به راحتی با چنین برخوردهایی مقابله کنند. در مقابل، مقامات امنیتی در آلمان نیز باید با هرگونه توهین، تحقیر و تبعیض در شبکههای اجتماعی و دنیای واقعی مقابله کنند. بیشک مسلمانان بخشی از جامعه آلمان هستند و حفاظت از آنان وظیفه همه مقامات آلمانی است.
منبع:سایت قنطره
لینک گزارش:
https://de.qantara.de/inhalt/hassrede-in-deutschlands-sozialen-medien-muslimische-stipendiaten-als-zielscheibe-von
نظر شما