شاید کمتر کسی در ایران و سایر نقاط جهان بداند که روزنامه دویچه آلگماینه به عنوان تنها نشریه آلمانی در آسیای میانه، در کشور قزاقستان منتشر می‌شود. این نشریه که در دهه ۶۰ میلادی در بخشی از شوروی سابق( قزاقستان امروزی) شکل گرفت، هنوز نیز به عنوان تنها نشریه آلمانی در قزاقستان به چاپ می‌رسد.

منابع: گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کنراد آدناور، جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی، بنیاد فردریش ابرت، انجمن  تولد دوباره، روزنامه دویچه آلگماینه

شاید کمتر کسی در ایران و سایر نقاط جهان بداند که روزنامه دویچه آلگماینه به عنوان تنها نشریه آلمانی در آسیای میانه، در کشور قزاقستان منتشر می‌شود. این نشریه که در دهه ۶۰ میلادی در بخشی از شوروی سابق( قزاقستان امروزی) شکل گرفت، هنوز نیز به عنوان تنها نشریه آلمانی در قزاقستان به چاپ می‌رسد. هرچند انتشار این روزنامه یکی از مهم‌ترین اقدامات دولت آلمان در خاک قزاقستان به شمار می‌رود، اما بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی در دو کشور، اوایل دهه ۹۰ میلادی را سرآغاز روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان قزاقستان و آلمان می‌دانند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است؛ تاسیس موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، موسسه گوته و ۱۵ مدرسه آلمانی در آلماتی و سایر شهرهای قزاقستان موجب شده که زبان و فرهنگ آلمانی به خوبی در این کشور توسعه یابد. جالب است بدانید که موسسه تبادلات آکادمیک آلمان هر سال، به ۹۰ دانشجوی قزاقستانی کمک می‌کند تا برای ادامه تحصیل و کار در دانشگاه‌ها و موسسات پژوهشی آلمان اقدام کنند. همچنین در دهه‌های اخیر، بنیادهای آلمانی مانند آدناور، فردریش ابرت و رزا لوکزابورگ نیز با دولت قزاقستان در حوزه‌های محیط‌زیست، حقوق بشر، توانمندسازی زنان و جوانان، پیشگیری از بلایای طبیعی و بهره‌وری انرژی همکاری می‌کنند.

تاسیس روزنامه دویچه آلگماینه

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های فرهنگی آلمان در قزاقستان، تاسیس نشریه دویچه آلگماینه است. این نشریه در سال ۱۹۶۶ و با هدف تاثیرگذاری بر اقلیت آلمانی در بخشی از شوروی سابق(قزاقستان امروزی) تاسیس شد و هنوز، هر هفته به زبان‌های آلمانی و روسی در قزاقستان منتشر می‌شود. تیراژ نشریه دویچه آلگماینه، حداکثر ۲ هزار نسخه است و خوانندگان ثابتی دارد. امروزه دویچه آلگماینه به عنوان تنها روزنامه آلمانی در آسیای میانه منتشر می‌شود و سهم ویژه‌ای در گسترش اندیشه‌های دولت آلمان در این منطقه دارد. این نشریه می‌تواند اطلاعات مفیدی درباره کشورهای آسیای میانه، در اختیار مدیران، گردشگران، پژوهشگران و دانشجویان آلمانی قرار دهد. در عین حال، مطالعه دویچه آلگماینه برای دانشجویان و شهروندان قزاقستانی که می خواهند در مورد آلمان اطلاعات بیشتری کسب کنند، مفید است. تمرکز اصلی نشریه دویچه آلگماینه بر موضوعاتی مانند روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی میان قزاقستان و آلمان قرار گرفته است. همچنین مسئولان این نشریه تلاش می‌کنند تا چشم‌اندازها و فرصت‌های آموزشی را برای جوانان در قزاقستان و آلمان نشان دهند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های این نشریه در اختیارتان قرار دهد:

https://daz.asia/ueber-die-daz/

حفظ و انتقال میراث فرهنگی، تاریخی و سنتی

از دیگر اقدامات فرهنگی آلمان در قزاقستان می‌توان به تاسیس انجمن “تولد دوباره” اشاره کرد. در ماه مارس ۱۹۸۹، انجمن اتحاد آلمانی‌های مقیم شوروی با عنوان "تولد دوباره" با هدف حفظ هویت شهروندان آلمانی مقیم شوروی، حمایت از حقوق آن‌ها و همچنین حفظ و ترویج فرهنگ و زبان آلمانی در مسکو تاسیس شد و به تدریج در کل شوروی توسعه یافت. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این اتحادیه به انجمن‌های مستقل در کشورهای مختلف بدل گشت. در ژوئن سال ۱۹۸۹، انجمن “ تولد دوباره” در شهرهای مختلف قزاقستان از جمله آلماتی نیز تاسیس شد و توانست همه شرکت‌های قزاقستان را گرد یکدیگر جمع کند. بعدها در ۲۵ ماه اوت سال ۱۹۹۴، با حمایت دولت وقت آلمان، مرکز “فرهنگی و جامعه مدنی آلمان” نیز در شهر آلماتی قزاقستان تاسیس شد که زیرنظر انجمن تولدی دوباره فعالیت می‌کرد. این مرکز به آموزش زبان آلمانی و برگزاری برنامه‌های فرهنگی می‌پرداخت. امروزه انجمن‌ “تولد دوباره” در قزاقستان در راستای حفظ و انتقال میراث فرهنگی، تاریخی و سنتی آلمان و همچنین آموزش زبان آلمانی فعالیت می‌کنند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیار علاقمندان قرار دهد:

http://wiedergeburt-kasachstan.de/istoriya-fonda-nem/?lang=de

مقابله با خشونت خانگی  و تقویت عدالت اجتماعی

از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، جامعه مدنی قزاقستان خواستار اقدامات بیشتر در راستای توسعه دموکراسی و تقویت عدالت اجتماعی است. در این راستا برخی سازمان‌های خارجی نیز با جامعه مدنی، سازمان‌های مردم‌نهاد و همچنین دولت قزاقستان همکاری می‌کنند. از جمله این سازمان‌ها می‌توان به بنیاد فردریش ابرت اشاره کرد که از سال ۱۹۹۳، فعالیت خود را در آلماتی آغاز کرده است. همچنین این سازمان در  سال ۲۰۰۷، دفتر دیگری در نور سلطان بنا کرده است. اعضای بنیاد فردریش ابرت در قزاقستان در راستای مقابله با خشونت خانگی، توانمندسازی جوانان، تقویت نهادهای قانونی و جامعه مدنی و همچنین حمایت از اتحادیه کارگاری فعالیت می‌کنند. همچنین این گروه به دولت قزاقستان کمک می‌کنند تا مواضع خود در سطح جهانی را دنبال کنند. این مواضع شامل خلع سلاح، منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و روابط با کشورهای منطقه است. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌های بنیاد فردریش ابرت در اختیار علاقمندان قرار دهد:

https://www.fes.de/referat-mittel-und-osteuropa/regionen/zentralasien

آموزش حرفه‌ای

جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی نیز از جمله سازمان‌های مهم آلمانی است که در قزاقستان فعالیت می‌کند. این سازمان در سال ۱۹۹۶ افتتاح شد. جامعه آلمان برای همکاری‌های بین‌المللی در راستای آموزش حرفه‌ای، توسعه اقتصادی، محیط‌زیست و پیشگیری از بلایای طبیعی به دولت قزاقستان کمک می‌کند. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری به دست آورید:

https://www.giz.de/en/worldwide/۳۵۰.html

بورسیه تحصیلی برای نخبگان جوان

از دیگر سازمان‌های مهم آلمانی که در حال‌حاضر در قزاقستان فعالیت می‌کند، می‌توان به بنیاد کونراد آدناور اشاره کرد. این بنیاد در راستای حمایت از رسانه‌های آزاد، آموزش سیاسی و استقلال در کشور قزاقستان فعالیت می‌کند.. اعضای بنیاد کونراد آدناور در قزاقستان با برگزاری کنفرانس‌ها و کارگاه‌های آموزشی تلاش می‌کنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. این بنیاد همچنین با راه‌اندازی بورسیه تحصیلی Sur-Place از سال ۲۰۰۷، از نخبگان جوان قزاقستان حمایت می‌کند. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره این بنیاد به دست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:

https://www.kas.de/de/web/zentralasien/ueber-uns

تبادلات آکادمیک

در کشور قزاقستان، ۱۲۶ دانشگاه وجود دارد که رشته‌های مختلفی را در سه مقطع کارشناسی (چهار سال تحصیل )، کارشناسی ارشد(دو سال ) و دکتری (پنج سال ) به دانشجویان ارائه می‌دهند. دانشگاه Al-Farabi، دانشگاه ملی قزاقستان(KazNU)، و دانشگاه ایالت جنوب قزاقستان از جمله معروف‌ترین و معتبرترین موسسات آموزش عالی قزاقستان به شمار می‌آیند. همچنین این دانشگاه‌ها، پروژه‌های پژوهشی زیادی در دستور کار دارند. تحصیل در دانشگاه‌های قزاقستان رایگان نیست و شهریه تحصیل در این کشور براساس نوع رشته و دانشگاه محل تحصیل متفاوت است. آمارها نشان می‌دهد که رشته‌های تاریخ، جغرافیا، فلسفه و ریاضیات شهریه‌های کمتری نسبت به سایر رشته‌ها در دانشگاه‌های قزاقستان دارند. برای تحصیل در این رشته‌ها، دانشجویان معمولا باید سالانه، مبلغی در حدود ۲۰۰هزار تا ۵۰۰ هزار تنگه قزاقستان بپردازند. بیشترین شهریه نیز متعلق به رشته پزشکی است که سالانه در حدود ۸۷۶ هزار تنگه قزاقستان می‌شود. این‌ها در حالی است که کیفیت سیستم آموزش عالی در این کشور چندان خوب نیست. همچنین سیستم سخت پذیرش در دانشگاه‌ها نیز  بسیاری از دانشجویان را از ادامه تحصیل در قزاقستان پشیمان می‌کند. بسیاری از دانشجویان و محققان قزاقستانی ترجیح می‌دهند که کشورهایی مانند آلمان را که دارای سیستم پذیرش آسان، کیفیت آموزشی بالا و همچنین شهریه پایین است، انتخاب کنند. در این میان، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش ارزنده‌ای در تبادلات آکادمیک میان دو کشور آلمان و قزاقستان ایفا می‌کند. همچنین این موسسه در تبادلات دانشگاه‌های آلمان و قزاقستان نیز فعالیت می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیارتان قرار دهد:

https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/kasachstan/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/

دانشگاه آلمانی- قزاقستانی

دانشگاه آلمانی-قزاقستانی نیز در چارچوب توافقنامه میان دولت قزاقستان و آلمان شکل گرفته است. این دانشگاه سهم بسزایی در تقویت همکاری‌های علمی و فرهنگی میان دو کشور ایفا می‌کند. آموزش در دانشگاه آلمانی-قزاقستانی به دو زبان آلمانی و قزاقستانی انجمن می‌شود. از طریق سایت زیر می‌توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید:

https://dku.kz/de/content/view/?slug=uber-die-universitat&tab=۰

توسعه زبان آلمانی

گزارش‌ سایت وزارت خارجه آلمان نشان می‌دهد که شهروندان کشور قزاقستان به یادگیری زبان آلمانی علاقه زیادی دارند. موسسه گوته در این کشور، سال‌ها است که در راستای توسعه زبان و فرهنگ آلمانی در این کشور فعالیت می‌کند. این مرکز، کلاس‌هایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار می‌کند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار می‌شود. علاوه بر این‌ها، موسسه گوته در آلماتی، اطلاعات کاملی درباره تحصیل و پژوهش در آلمان به علاقمندان ارائه می‌دهد و با انجمن‌ها و سازمان‌های فرهنگی و هنری در قزاقستان نیز همکاری می‌کند. سایت زیر می‌تواند اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار دهد:

https://www.goethe.de/ins/kz/de/spr/kur/gia.html

طرح “مدارس؛ شرکای آینده” نیز نقش پررنگی در ترویج زبان آلمانی در سراسر جهان دارد. این ابتکار، در حال‌حاضر در ۱۰۰ کشور دوره زبان آلمانی برگزار می‌کند و ۶۰۰ هزار دانش‌آموز از سراسر جهان، در دوره‌های آن شرکت می‌کنند. آلمانی‌ها ۱۵ مدرسه در قزاقستان را نیز به طرح آلمانی "مدارس: شرکای آینده" اضافه کرده‌اند. در این مدارس، دانش‌آموزان با زبان و فرهنگ آلمانی آشنا می‌شوند و در پایان تحصیلات خود، دیپلم آلمانی دریافت می‌کنند. همچنین دانش‌آموزان در این مدارس در فعالیت‌های اجتماعی، ورزشی و فرهنگی نیز مشارکت زیادی دارند.  علاقمندان از طریق سایت زیر می‌توانند، اطلاعات بیشتری درباره فعالیت‌هایی این مدارس به‌دست آورند:

https://www.goethe.de/ins/kz/de/spr/eng/pas.html

https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/laender/kasachstan-node/bilaterale-beziehungen/۲۰۶۳۴۸?openAccordionId=item-۲۰۶۳۵۲-۰-panel

کد خبر 5254

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =