بزرگترین نمایشگاه جهانی کتاب امسال از ۱۹ تا ۲۴ اکتبر ( ۲۷ مهر تا ۲ آبان ۱۴۰۰) در فرانکفورت برگزار شد. چالش کرونا در این سال به شدت از تعداد غرفهها و دیدارکنندگان کاسته بود. این نمایشگاه امسال با حضور بیش از دو هزار غرفه از ۸۵ کشور جهان و نزدیک به ۷۳هزار دیدارکننده در فرانکفورت آلمان برگزار شد.
افزون بر این ۱۳۰ هزار علاقهمند از ۹۷ کشور جهان برنامههای زنده نمایشگاه را با گوشیها و کامپیوتر دنبال کردند و ۲۵۰۰ نفر از سوی رسانههای ۳۹ کشور جهان از این نمایشگاه گزارش دادند.
یورگن بوس سرپرست برگزاری نمایشگاه به دویچه وله گفت: «جای بیشتر غرفهداران آسیایی و آفریقایی خالی بود و به طور کلی غرفهداران یک چهارم تعداد پیش از کرونا بودند و ما اجازه داشتیم فقط روزی تا ۲۵۰۰۰ دیدارکننده را به نمایشگاه راه بدهیم. با این همه ما به خود میبالیم که با پشتیبانی وزارت آموزش عالی، معاونت عالی فرهنگی دولت و شهرداری فرانکفورت توانستیم نمایشگاه را برگزار کنیم.»
ایران یا آنچه به نام نمایشگران ایرانی دیده میشد، "غرفه ملی" بود که با شرکت فعال سفارت جمهوری اسلامی در آلمان ترتیب داده شده بود. مسئول این بخش به جای پاسخ به پرسشهای دویچه وله که چه کسانی با وجود چالش کرونا توانستهاند در نمایشگاه شرکت کنند نگارنده را به بیرون از غرفه هدایت کرد و تنها گفت: «اطلاعات مربوط به ما در کاتالوگ نمایشگاه هست. شما نه اجازه عکس و مصاحبه دارید نه فیلم. بهتر است از بیرون نگاه کنید.» آنچه از بیرون پیدا بود، تصویر حرم امام هشتم شیعیان در کنار چند کتاب بود که بیشتر آنها عنوانهای خاطرات شهیدان را داشتند.
۳۰۰ نویسنده از آلمان و کشورهای دیگر در فضای باز نمایشگاه آثار خود را برای علاقهمندان امضا میکردند ولی اینجا و جلو درهای ورودی تنها صفهای درازی بود که امسال نمایشگاه تجربه کرد.
آقای وُلتِر سرپرست انتشاراتی کاتاپولت از شرق آلمان در پاسخ به دویچه وله گفت: «نه، حضور مجازی و تبلیغ در شبکههای اینترنتی کافی نیست. دیدارهای تصادفی و ابتکاری حضوری در کار ما همیشه نقش بزرگی داشتهاند. منبع: دویچه وله
توضیحات:
کانادا میهمان ویژه نمایشگاه تالار مخصوص را به یاری تازهترین فنآوریها به صورت واقعیت مجازی و یک فیلم پویانما (انیمیشن) درآورده بود. بازی با رنگها تنها زمین را به دریا مانند نکرده بود، بلکه کوههای سفید و جنگل سبز را نیز طوری نمایان میساخت که گویی دیدارکننده به راستی در طبیعت چندگونه کانادا گردش میکند.
غرفه انجمن بازماندگان جانباختگان هواپیمای اوکراینی برای بزرگداشت یاد آن جانباختگان تشکیل شده بود.
نمایشگاه کتاب با اهدای جایزه صلح کتابداران و کتابفروشان آلمان به تسیتسی دِنگارِامبگا نویسنده اهل زیمبابوه مقیم آلمان به پایان رسید.
میهمان ویژه سال آینده نمایشگاه کشور اسپانیا خواهد بود که امسال هم حضور چشمگیری داشت.
نظر شما