تونس
-
معرفی رمان "کازما
"کازما" یک رمان اجتماعی بسته، با رویکرد سیاسی است. قهرمانان آن، تونسیهایی هستند که ایشان را میشناسیم و هر روز در خیابان میبینیم. البرقاوی نشانههایی از شخصیتهای آنان را گرفته و لذت داستانی زیادی را بر آن افزوده و به زیبایی آنها را توصیف کرده است تا نشانههای ساکنان "دشر" و روستاهای خفته…
-
معرفی کتاب : قدس در وجدان مردم تونس و نهاد انسان مسلمان
در مقدمه این کتاب به دو سوال پاسخ داده شده است: سوال نخست: چرا این کتاب؟ و سوال دوم: چرا حالا؟ در این رابطه باید گفت که مجموعهای از انگیزههای دور و نزدیک به یکدیگر رسیدند تا این کتاب آمیختهای از ابعاد درونی، تاریخی، دینی، ملی و قومی باشد و شاید تصادفی بودن آمیختگی این عناصر در این مسئله…
-
معرفی کتاب : قیروان و نقش آن در تمدن اسلامی
در این چند سطر میتوان همه طرح کتاب را دید و مطالب و دادههای تاریخی و تمدنی که در آن آمده است را در راستای حمایت از این طرح مشاهده کرد. این مبحث یکی از مباحثی است که پیوسته با پژوهشگران در حوزه تاریخ اسلامی همراه بوده است، به ویژه اینکه اطلاعات موجود درباره انتشار اسلام در منطقه شمال آفریقا…
-
معرفی کتاب جامعه ترس
رصد تحولات جامعه تونس بعد از سال ۲۰۱۱ در کتاب جدید دکتر منجی الزیدی به نام "جامعه ترس".
-
حیاة قطاط پنجمین زنی است که بر کرسی وزارت تکیه میزند
دولت خانم نجلاء بودن با چهرهای درخشان و منصفانه بر ما تابید و تلاش کرد تا اصل رقابت را هرچند به صورت جزئی در ترکیب اعضای کابینه رعایت کند... بر همین اساس، از میان ۲۶ وزیر در کابینه، ۱۰ تن را از میان زنان انتخاب کرد.
-
گفتگو بین تمدنها و ادیان: پایههای نظری و چشمانداز آینده
پایان قرنی که پشت سر گذاشتیم، دربردارنده یک پیچ تاریخی سرنوشتساز بود که ما را بدان سوق دارد که به روش جدید تمدنی که بر اساس تعدد مبتنی است و نه یکجانبهگرایی، بیندیشیم، به ویژه اینکه انقلاب ارتباطات و اطلاعات، جهان را به یک روستای کوچک پرجمعیت تبدیل کرد، ضمن اینکه به گسترش فرهنگهای غیرمادی…
-
حکومت پس از انقلابهای عربی و مسئله الگو
تردیدی وجود ندارد که انقلابهایی که برخی از کشورهای عربی اعم از تونس، مصر، لیبی و یمن به خود دیدند، به ایجاد تحولات گستردهای در بافت سیاسی آن کشورها انجامید، زیرا در این انقلابها، شعارهای فراوانی برای مطالبه آزادی، عدالت و کرامت سر داده شد و صداهایی به گوش رسید که منادی جدایی از نظامهای…
-
معرفی و بررسی کتاب : رویکردهایی به خوانش میراث
ما تنها به این دلیل به سراغ مفاهیم میراثی میرویم که درباره آن گفتگو کنیم و آن را اولا از طریق قرار دادن در چارچوب تاریخی و معرفت شناسانه و سپس به عنوان چکیده تجارب گذشتگانمان و مخزن نگاهها و تصوراتشان بفهمیم و در سایه دستاوردهای عصر جاری، به عنوان راهکارهای ممکن درباره پرسشهای کنونی که…
-
دیـــــــن و سیاست
چه عاملی پرداختن به رابطه بین دین و سیاست را توجیه میکند؟ و آیا هرج و مرجی که همراه با بهار عربی در حوزه اصطلاحات به وجود آمد، به حدی رسید که تمایز بین الفاظی که کاملا با یکدیگر متضاد هستند، مانند دین و سیاست، حجاب و نقاب، شریعت و قانون و دیگر الفاظ و عبارتهایی که از حد شمار بیرون است، در…
-
جنبش النهضه و قبول مسئولیت اوضاع کنونی تونس
جنبش النهضه تونس اعلام کرد که در کنار همه کسانی که در حکومت و اداره کشور شرکت داشته اند، به تناسب میزان مشارکتی که در قدرت داشته است، مسئولیت اوضاع کنونی کشور را بر عهده می گیرد.
-
تکافل در اسلام
به نظر میرسد که تکافل در اسلام به یک امر ضروری تبدیل شده یا از جمله امور مسلم است، به طوری که برای اثبات وجود آن، نیاز به دلیل نداریم. گویی این مقوله، جزء علم ضروری است نه علم نظری. اما چه دلیلی وجود دارد که اکنون به تکرار بحث درباره آن و پرداختن به سطح اهمیت آن در رابطه با اوضاع عموم مسلمانان…
-
تجربه هنری صفوان میلاد در حروف
تجربه هنری صفوان میلاد در حروف: حروف زبان حال، جلای چشم، میوه قلب و ریحان روح است.
-
احمد المستیری و پیشگامان تعدد فکری و سیاسی در تونس
وفات احمد المستیری، "پدر تعددگرایی رسانهای یا سیاسی" در تونس و رهبر و بنیانگذار جنبش دموکراتهای سوسیالیست، به گشایش پروندههایی دامن زد که انتظار میرفت در صدر گفتگوی اندیشهای و سیاسی از زمان سقوط حکومت بن علی در ژانویه ۲۰۱۱ و انفجار پدیده موسوم به "بهار عربی" باشد.
-
فرهیختگان و جامعه مدنی
موضوع جامعه مدنی به صورت طبیعی، برخی مسائل را ایجاد میکند که به منظور بررسی جایگاه انسان فرهیخته در یک پروژه جامعهای جدید، یعنی در فرایند خارج ساختن جامعه از قالبهای خشک و نظامهای سنتی برای تبدیل ساختن آن به یک جامعه جدید مبتنی بر تعامل تمدنهای شرق و غرب که حقوق مدنی شهروندان را در تمامی…
-
معرفی رمان «حیاتی الأخری » اثر جمیله القصوری
«گاهی زندگی زیباست، اما گاهی نیز بیرحم و زشت میشود و شویندههای زبانی نیز نمیتوانند از زشتی آن بکاهند». این، شکل نگارش جمیله القصوری، تبدیل کننده پلیدی واقعیت و زشتی سیاست و فساد به یک سبک داستانی زیباست که به واسطه آن، شرایط بسیاری از تونسیها را در دوره پس از انقلاب آماج نقدهای خود قرار…
-
دموکراسی و استثنا
اگر دموکراسی از استثنای طایفه، گروه یا یک طبقه از مردم برآید که آنها را از حق خود در مشارکت در حوزه عمومی محروم سازد، باز هم میتواند در حوزه معنایی اصلی خود یعنی حکومت مردم بر مردم و برای مردم باقی بماند؟ آیا میتوان تصور کرد که ممکن است این استثناء به یکی از اشکال دموکراسی دروغینی منجر شود…
-
مصاحبه با آقای سامی بن عامر مؤلف نخستین واژهنامه عربی اصطلاحات هنرهای دیداری
این واژهنامه، خلاصهای از تجربه من در هنرهای تجسمی است. این کتاب، نتیجه یک فعالیت پرتلاش است که در طول سه دهه ادامه داشت و ماده دانش خود را از آثاری گرفت که خود، آنها را انجام دادم و در مسیر دانشگاهیام به ثبت رساندم. این آثار اعم از دروس، پژوهشها و مطالعات متعدد به علاوه سخنرانیها و بحثهای…
-
عـاشورا روز حماسههاست، روزه بدارید و عبرت بگیرید
عاشورا، روز یکی از حماسههای تبلیغ است که تأکید میکند نور خداوند غالب است، هرچند که مجرمان بخواهند نشانههای آن را از بین ببرند. و اینکه نبرد، هرچقدر که طولانی شود و هرچقدر که حلقههای آن محکمتر شوند، اما باز هم پیروزی از آن اهل تقواست. اما این امر به صبر و تحمل و یاری خواستن صادقانه از…
-
کتاب: پایان جدایی بین ایمان و علوم طبیعی (تجارب نزدیک شدن به مرگ)
کتاب حاضر با نام "پایان جدایی بین ایمان و علوم طبیعی (تجارب نزدیک شدن به مرگ)"، اثر ادیب تونسی استاد محمد جلالی، صاحب کتاب " تاریخ و اسرار زبان عربی" (در حوزه زبان شناشی) است که تلاش کرد تا در آن، به دستاوردهای پژوهشی در حوزه علوم تجربی بپردازد و آن را به حقیقت ایمان ربط دهد. وی تلاش کرد…
-
مسائل دانشگاهی: پرسشهایی از دانشگاه
بله، پرسش از دانشگاه، نه از وزارت آموزش عالی و پژوهش علمی. اندیشه دانشگاه درباره خود و پرسشگری از خود، نه فقط پرسشگری، بلکه بازخواست از خود، از مهمترین کارهای یک شخصیت دانشگاهی است.
-
ابن خلدون و رابطه او با علم اصول فقه
رابطه ابن خلدون با علم اصول فقه، به زمان تحصیل و دانش آموزیاش باز میگردد، چرا که این علم، یکی از ستونهای آموزش اسلامی در نهادهای مختلف آموزشی بود، به طوری که تألیفات مشروح، متوسط یا مختصر علمای اصول فقه در آنها تدریس میشد.
-
تجربه سکولاریسم و رابطه دین با حکومت در تونس
رسیدن به قدرت از طریق دین، به یک چالش در برابر کشورهای جهان اسلام تبدیل شد. چرا که استفاده از دین، گذرگاه امن ثبات یا انقلاب بود و همین امر آن را به منبعی برای قدرت سیاسی یا ضعیف کردن این قدرت تبدیل کرد و نیز همین امر به تکیه مداوم حاکم بر سلطه دینی و استفاده او از این مرجعیت در طول دورههای…
-
تأویل روایتهای متفاوت، یا پیشگیری از تعارض متون
علوم حدیث به تدریج ایجاد شد و در طول تاریخ توسعه پیدا کرد که این امر خود نتیجه گسترش نقش روایتهای نبوی (ص) در سطح دینی، اجتماعی و سیاسی بود که نیاز بزرگتری به آن را از طریق مباحث عدیدهای به وجود آورد که مهمترین آنها، علم جرح و تعدیل، علم رجال الحدیث و دلایل شکلگیری آن، علم علل الحدیث، علم…
-
از میراث تا نوآوری
موضوع میراث در کنار موضوعاتی چون وحی، زبان، تاریخ، مسائل کشور و جامعه و توسعه، از یک طرف در ارتباط با مسئله عقبماندگی جهان اسلام و از طرف دیگر، به صورت خاص در تبیین ویژگی روشیای که بعد ایدئولوژیک به خود گرفت، بر رسیدن به تغییر در شرایط سیاسی و اجتماعی متمرکز است.
-
مصاحبه با دکتر عبد اللطیف بوعزیزی رئیس دانشگاه زیتونه
نخبگان دانشگاهی به طور کامل نقش خود را در عرصه خدمت به مسائل جامعه و روشن ساختن راههای اندیشه در برابر شهروندان، ایفا میکند. در همین رابطه، گفتگویی با آقای دکتر عبداللطیف بوعزیزی انجام دادیم که در نوامبر ۲۰۲۰ به ریاست دانشگاه زیتونه انتخاب شدند که قدیمیترین دانشگاه در جهان عرب است. بوعزیزی…
-
آفریقای نوآور
"آفریقای نوآور" یک شبکه هنری است که به گفته خانم رحاب غرس، مدیر "مرکز فرهنگی القناع"، بر ساخت دیدگاههای هنری متنوع برای شکل دادن و ریشهدار کردن عملکرد فرهنگی متمرکز است.
-
پرسشهای اصحاب دانشگاه درباره "دانشگاه شهروندی در زمان قرنطینه"
مرکز نشر محمد علی با همکاری دفتر همکاریهای دانشگاهی مؤسسه "روزا لوکزامبورگ" کتابی را تحت عنوان "پرسشهایی درباره دانشگاه شهروندی در زمان قرنطینه" به چاپ رساند. استاد پژوهشگر المولدی قسومی، جمع آوری همه متون و ارائه آن را بر عهده گرفت.
-
معرفی متفکر و فیلسوفی به نام ابویعرب المرزوقی
محمد الحبیب المرزوقی، ملقب به ابویعرب المرزوقی، فیلسوف تونسی و متولد سال ۱۹۴۷ در شهر "منزل بورقیبه" واقع در ولایت بنزرت است. وی مدرک کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۹۷۲ از دانشگاه سوربن و دکترای فلسفه عربی و یونانی را در سال ۱۹۹۱ م اخذ کرد. متخصص فلسفه عربی، یونانی و آلمانی است و رویکرد او، رویکرد…
-
رواداری در فرهنگ عربی: بررسی انتقادی
مؤسسه مؤمنان بدون مرز در اواخر سال گذشته، کتاب «رواداری در فرهنگ عربی: بررسی انتقادی» (جلد ۱ و ۲) را به چاپ رساند. این کتاب یک اثر گروهی است که متخصصانی از کشورهای متعدد عربی و غیرعربی در آن همکاری کردند
-
حدیث غدیر
از جمله معانی ایام، همان رخدادها و حوادث است. شیخ ابن عاشور گفت: منظور از "أیام الله"، روزهای ظهور قدرت خداوند و هلاک شدن کافران و یاری اولیا و فرمانبرداران خداوند است. بر این اساس، مناسبترین معنایی که با توجه به هدف کلی قرآن میتوان از کلمه "ایام" در اینجا برداشت کرد، رخدادهای زمانی بزرگ…