اشاره:
اسلام هراسی در اروپا که از دیرباز وجود داشته و از سپتامبر سال ۲۰۱۱ در پی حوادث آمریکا بطور تصاعدی شدت گرفت، همچنان در اروپا رو به گسترش است. با وجود آنکه نهادهای مدنی تلاش می کنند پدیده شوم اسلام هراسی در اروپا را به گروههای محدود افراطی منحصر نمایند اما واقعیت آن است که رسانه های غربی، خود عامل اصلی اسلام هراسی بوده و هر از چند گاهی بسان ماموریتی ذاتی، آتش اسلام هراسی را شعله ور تر می سازند.
بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی[۱] هر ساله با رصد تحولات حوزه اروپا و بررسی دامنه و وسعت اسلام هراسی، گزارشی مستندی تحت عنوان "گزارش اسلام هراسی اروپا"[۲] ارائه می کند. در این مطلب به "گزارش اسلام هراسی اروپا در سال ۲۰۱۹" [۳] که در ۸۵۰ صفحه تدوین و چند روز گذشته منتشر شده است اشاره می شود.
افزایش خصومت با مسلمانان در جوامع اروپایی
نخستین نتایجی گزارش اسلام هراسی اروپا ۲۰۱۹ " بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی" حاکی از آن است که اسلام هراسی در اروپا در سال ۲۰۱۹ نسبت به سالهای قبل از آن شدت گرفته و میزان خصومت با مسلمانان در جوامع اروپایی افزایش یافته است.
"شورای مرکزی مسلمانان آلمان"[۴] با استناد به گزارش تحقیقاتی «بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» خبر افزایش خصومت با مسلمانان را در جوامع اروپایی را در تاریخ ۲۰ ژوئن ۲۰۲۰ منتشر نمود.
در این گزارش ۸۵۰ صفحه ای ۳۲ استاد، کارشناس و فعال جامعه مدنی از کشورهای مختلف اروپایی گرایش های ضد اسلامی و مسلمانان ستیزی را در رسانه ها، سیاست ها، دادگستریها و شبکه های اینترنت کشورهای اروپایی در طول سال ۲۰۱۹ مورد بررسی قرار دادند.
در این گزارش به بررسی گفتمان های ضد اسلامی و مسلمانان ستیزی از طریق توزیع اعلامیه های تبعیض آمیز، تدوین لوایح و سیاست های امنیتی در کشورهای اروپایی اشاره می گردد که مسلمانان ساکن این قاره را هدف قرار می دهند و از نظر اجتماعی قابل قبول است!
هدف گزارش اسلام هراسی
بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی اعلام کرده است که هدف از پروژه سالانه "گزارش اسلام هراسی اروپا" مستندسازی و تحلیل روندهای گسترش اسلام هراسی در کشورهای مختلف اروپایی است. همه ساله در اوایل فوریه قبل از "روز جهانی مقابله با تبعیض نژادی"[۵] (۲۱ مارس)، گزارش ها بصورت آنلاین و چاپ کپی منتشر می شود و بین ذینفعان، سیاستمداران ، سازمان های غیردولتی و سازمان های ضد نژادپرستانه منتشر می شود.
"گزارش اسلام هراسی اروپا" توسط کارشناسان برجسته در زمینه مطالعات اسلام هراسی و یا فعالان سازمان های مردم نهاد متعهد به مستند سازی نژادپرستی در کشور های مربوطه تالیف می شود. این گزارش ها نیز به صورت آنلاین منتشر می شوند تا به راحتی در دسترس باشند.
تعریف اسلام هراسی
در بخش دیگری، بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قبل از آنکه به محتوا و مستندات گزارش بپردازد، در باره عبارت "اسلام هراسی" می گوید: وقتی صحبت از اسلام هراسی است، منظور نژادپرستی ضد مسلمانان است. اسلام هراسی به یک اصطلاح مشهور تبدیل شده است که در دانشگاه ها به همان اندازه حوزه عمومی مورد استفاده قرار می گیرد. نقد مسلمانان یا دین اسلام لزوماً اسلام هراسی نیست. اسلام هراسی مربوط به گروهی غالب از مردم است که هدفشان تصرف، تثبیت و گسترش قدرت است. اسلام هراسی با ساختن یک شخصیت و هویت غیر واقعی از اسلام و مسلمان عمل می کند که رویکردی کاملا منفی دارد و آن را به کلیه مسلمانان تعمیم می دهد. در عین حال، اسلام هراسی بیشتر از اسلام هراسی به ما می گوید تا اینکه درباره مسلمانان و اسلام چیزی بگوید.
رسوایی های اسلام هراسی و اسلام ستیزی
یکی از رسوایی های اسلام ستیزی در سال ۲۰۱۹: اعطای جایزه نوبل ادبیات به پیتر هانکه[۶] با تمایلات ضد اسلامی و از طرفداران قتل و عام مسلمانان بوسنی در دهه ۹۰
در این گزارش آمده است به نظر می رسد کشورهای اروپایی اکثراً در مورد این تهدید رو به رشد "اسلام ستیزی" مبهم عمل می کنند. از یک سو دولت های اروپایی در تلاش هستند گروه های راست افراطی را ردیابی نموده و به مقابله با آنها بپردازنند؛ و از طرف دیگر آنها در عادی سازی گفتمان های ضد اسلامی از طریق انتشار اعلامیه های تبعیض آمیز، تصویب لوایح قانونی و اعمال سیاست های امنیتی با هدف مقابله با مسلمانان مقیم اروپا شراکت میکنند.
این سیاست نه تنها از سوی دولت های افراطی و راست گرا در برخی کشورهای اروپایی اعمال می گردد، بلکه اکثریت دولت های لبیرال و دموکراتیک کشورهای اروپا نیز با پیاده کردن سیاست های خاص خود جهت محدود کردن حقوق قانونی و مدنی مسلمانان جان آنان را در معرض خطر قرار می دهند.
به عنوان مثال می توان به موارد ذیل اشاره داشت: حزب آزادی اطریش[۷] در اتریش اصلاحیه ای را در قوانین آموزش و پرورش این کشور به تصویب رساند که بر اساس آن ممنوعیت روسری را برای دانش آموزان تا ۱۴ سال و معلمان ایجاد می گردد. کشتار حلال در بلژیک ممنوع می شود. در دانمارک دست دادن به مقامات در مراسم پذیرفتن شهروندی اجباری میشود. در فرانسه قانونی در راستای بی طرفی مذهبی افرادی که به خدمات آموزش عمومی کمک می کنند، تدوین گردید که بر اساس آن پوشش روسری در حین انجام خدمات آموزشی را ممنوع می کند.
علاوه بر تلاش دولتها و احزاب سیاسی کشورهای اروپایی جهت تدوین و اجرای قوانینی که مستقیماً مغایر حقوق مذهبی مسلمانان به عنوان شهروندان دینی در نظر گرفته شده است، برخی رسانه های این کشورها و نیز نهادهای غیر دولتی به نوعی به گسترش احساسات اسلام ستیزی و ضد مسلمانان کمک می کنند.
یکی از قابل توجه ترین رسوایی های ضداسلامی در سال ۲۰۱۹ که منجر به نوعی عادی سازی "اسلام هراسی" شد، رسوایی تصمیم کمیته نوبل مبنی بر اعطای جایزه نوبل ادبیات به پیتر هانکه با تمایلات ضد اسلامی و از طرفداران قتل و عام مسلمانان بوسنی در دهه ۹۰ بود.
" گزارش اسلام هراسی اروپا" از سال ۲۰۱۵ همه ساله توسط«بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی» که مقر آن در ترکیه است، تهیه می گردد.
این گزارش از نظر محتوا به موضوع خصومت با مسلمانان و بررسی و تجزیه و تحلیل آن در قاره اروپا و در ۳۲ کشور اروپایی می پردازد. شایان ذکر است تحقیقات بعمل آمده در گزارش ۲۰۱۹ فراتر از اتحادیه اروپا است و در آن کشورهای روسیه، آلبانی، بوسنی و هرزگوین، صربستان، کوزوو، مقدونیه شمالی و مونته نگرو هم گنجانده شده است.
گزارش اسلام هراسی در اروپا می تواند به عنوان ابزاری مفید برای هر فعال سیاسی و اجتماعی جهت تصمیم گیری مناسب برای برخورد قاطعانه با نژادپرستی ضد مسلمانان باشد.
در این گزارش که با تلاش دهها سازمان بین المللی، غیر دولتی، دانشگاهیان، رسانه های بین المللی و محلی تهیه شده است، نه نتها به مظاهر خصومت با مسلمانان در ۳۲ کشور اروپای می پردازد، بلکه راه حلهای فعالانه از سوی جوامع مدنی جهت مقابله با خصومت روزمره با مسلمانان هم ارائه می گردد.
منابع:
لینک خبر در سایت "شورای مرکزی مسلمانان آلمان"
http://www.islam.de/۳۲۳۲۵
لینک دسترسی به نسخه انگلیسی گزارش ۸۵۰ صفحه «بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی»
https://www.islamophobiaeurope.com
[۱] - بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی (SETA) یک مؤسسه تحقیقاتی غیرانتفاعی در ترکیه است. این بنیاد که اکثر پژوهشگرانش در کشورهای اروپایی هستند در باره خود می گوید:
بنیاد تحقیقات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است به عنوان موسسه غیر انتفاعی، مطالعات نوآورانه در موضوعات ملی، منطقه ای و بین المللی می پردازد. هدف SETA تولید دانش و تحلیل های به روز و دقیق در زمینه های سیاست، اقتصاد و جامعه و اطلاع رسانی به سیاست گذاران و عموم مردم در مورد تغییر شرایط سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی است. SETA مسائل ملی و بین المللی را در یک زمینه تاریخی و فرهنگی ارزیابی می کند.
به عنوان یک مؤسسه توصیه کننده تحقیق و سیاست، SETA زمینه گفتگوی بین المللی را فراهم می کند تا دیدگاه های مختلف را با استانداردهای علمی بین المللی همراه کند و به شکل گیری یک زمینه مشترک کمک کند.
SETA پروژه های تحقیقاتی را در مورد موضوعات سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی فعلی با هدف ارائه توصیه های سیاسی انجام می دهد. با اتخاذ یک رویکرد بین رشته ای ، SETA وابستگی متقابل روزافزون مسائل سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی را در سطح ملی ، منطقه ای و بین المللی در نظر می گیرد و به دنبال تولید دانش منجر به یک دید اجتماعی مبتنی بر صلح ، عدالت ، برابری و قانون است.
[۲] - European Islamophobia Report
[۳] -2019 EUROPEAN ISLAMOPHOBIA REPORT | #EIR2019
[۴] -Der Zentralrat der Muslime in Deutschland (ZMD)
[۵] - International Day for the Elimination of Racial Discrimination
[۶] - Peter Handke
[۷] -Die Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ)
نظر شما