همان گونه که می دانیم هر پدیده ای که رد جهان رخ می دهد مجموعه ای از اثرات و پیامدهای اشکار و پنهان دارد که به مروز زمان علت جدیدی برای تغییرات بزرگ می شود.هیچ پدیده ای در این جهان با یک یا چند علت واقع نمی شود،بلکه شبکه ی هزار تویی از علت ها در وقوع یا عدم وقوع ان پدیده دخالت دارند.
ویروس کرونا با وجود اثار مرگ بارش که برای جهان اشکار است،اثار پنهانی نیز در جامعه دارد و به جا می گذارد که هم اکنون و در حال حاضر صحبت درباره آن ها ممکن است زود باشد،اما می توان چندین اثری که برای جهان عیان شده را بیان کنیم.
مهم ترین جوانب زندگی که ممکن است از هر پیامدی تاثیر پذیر باشد ،جنبه فرهنگی و اجتماعی هر جامعه است و این جا اثار و پیامدهای فرهنگی و اقتصادی در جامعه عراق بعد از کورونا را به طور مقدماتی و مختصر بیان می کنیم.
روز ۲۷ اسفند سال ۱۳۹۸ موافق با ۱۸ مارچ ۲۰۲۰ مرحله قرنطینه در عراق اغاز شد و این اجرا یک اجرای مقدماتی جهت جلوگیری از انتشار ویروس کرونا انجام شد .البته در ابتدای امر مردم به عمق خطر این ویروس پی نبرده بودند تا اینکه میزان و شمار مبتلایان به کرونا روز به روز افزایش یافت و افرادی که نسبت به این امر بی اعتنا بودند یا خودشان یا یکی از بستگانشان دچار این بلا شدند.
(در خانه بمانید) جمله ای که به طور مکرر از طرف گروه بندی های میانی جامعه گوشزد می شد که مردم را به قرنطینه دعوت می کردند و سطح اگاهی و درک ان ها را به بالا می بردند و خطرات این ویروس را گوشزد می کردند تا این که مردم متقاعد شدند چاره ای جز پذیرفتن این قرنطینه نخواهند داشت و جان و سلامتی ان ها در معرض خطر واقع خواهد شد.
یکی از اثار فرهنگی و اجتماعی که کررونا ویروس بر جامعه عراق داشته ممکن است وحدت و همبستگی انان را افزایش داده و خصلت کمک و مردم دوستی را در آن ها تقویت کرده . می بینیم که در همه مناطق پایتخت و حتی دیگر استان ها افراد زیادی برای کمک رسانی به مردم اسیب دیده نتیجه خانه نشینی و بی کاری اجباری داوطلب شدند و سعی در رفع مهم ترین مایحتاج زندگی روزمره ی ان ها دارند.
وزارت بهداشت ،وزارت کشور و سایر وزارت ها سعی در تسلط بر اوضاع وخیم کشور دارند که نمی توان گفت ناکام شدند اما می بایست سعی و تلاش بیشتری را صرف نجات مردم ملت خود داشته باشند.
یادمان نرود که فعالان اجتماعی و فرهنگی و کاربران عراقی صفحات مجازی نیز نقش خود را ایفا می کنند و برخی گلایه از نهاد های دولتی را اتلاف وقت می دانند و برخی نیز اعتماد ان ها به ایفای نقش حکومت در کنترل این بحران به پایین ترین حد ممکن رسیده است و عده ای دیگر از کاربران مجازی تحلیل نظری از وضعیت پیش امده را ندارند و سخنان مقامات را با مونتاژهای رنگارنگ بازنشر می کنند و به نظر ان ها سوژه ی سرگرم کننده ای پیدا کرده اند.
در پایان این مبحث می توان گفت که اثار بعد کرونا ویروس را الان و در حال حاضر،به نحو دقیق و کامل قابل بازگویی نیست و امیدواریم همه کشورها از این بحران نجات پیدا کنند.
ا.د. سرور حیدری
نویسنده و مدرس زبان فارسی
نظر شما