معرفی کتاب  «علامه بلاغی، از برجسته ترین متفکران اسلامی»

محمد جواد بن حسن بن طالب البلاغی (۱۲۸۲ هـ – ۱۳۵۲ هـ)، از علمای دین، فقیهان و مفسران شیعه ی عراق به شمار می رود. وی علاوه بر آن که شاعر و ادیبی توانا به زبان عربی بود، در حوزه ی پژوهش های ادیان نیز فعالیت داشت و به برخی زبان های زنده ی دنیا، از جمله فارسی، انگلیسی و عبری تسلط داشت. از جمله مشارکت های سیاسی برجسته ی او می توان به نقش آفرینی در جریان انقلاب ۱۹۲۰ عراق (ثورة العشرین) اشاره کرد.

وی در یکی از روزهای ماه رجب سال ۱۲۸۲ هجری قمری در شهر نجف در جنوب عراق دیده به جهان گشود و در همان جا پرورش یافت. تحصیلات حوزوی خود را از شهر کاظمین آغاز کرد و پس از گذراندن مرحله ی مقدمات، برای ادامه ی تحصیل به نجف بازگشت. در سال ۱۳۲۶ هجری قمری، به شهر سامراء عزیمت نمود تا در دروس محمد تقی شیرازی (از رهبران انقلاب ۱۹۲۰) شرکت کند و حدود ده سال در آن شهر اقامت گزید. سپس به کاظمین رفت و دو سال در آنجا ماند. در سال ۱۳۳۸ هجری قمری مجدداً به نجف بازگشت و تا پایان عمر خویش، به تألیف، نگارش و پژوهش علمی اشتغال داشت.
از جمله استادانی که نزد آنان تحصیل کرده، می توان به محمد طه نجف، محمد کاظم خراسانی، حسین نوری طبرسی، محمد حسن مامقانی، رضا همدانی، حسن صدر و محمد هندی اشاره کرد.
وی در شهرهای کاظمین، سامراء و نجف به تدریس نیز پرداخت. از جمله شاگردان برجسته اش می توان به محمد هادی حسینی میلانی، ابو القاسم خوئی، محمد امین زین الدین، محمد رضا طبسی و دیگران اشاره نمود.
محمد جواد بلاغی در روز بیست ودوم شعبان سال ۱۳۵۲ هجری قمری در شهر نجف وفات یافت و در صحن حیدری به خاک سپرده شد.
با هدف زنده نگاه داشتن نقش، جهاد و اثرگذاری علما و اندیشمندان برجسته ی حوزه های علمیه، کتابی درباره ی علامه و متفکر بزرگ "محمد جواد بلاغی" تألیف شد. شایان توجه است که دفتر و شخص آیت الله سیستانی و نیز مسئولین عتبات عالیات، اهتمام ویژه ای به تألیف درباره ی شیخ بلاغی نشان داده اند.
...............
تفصیل کتاب به شرح زیر است:
اول – مبانی قرآنی در شیوه ی گفت وگویی علامه بلاغی:
در این فصل، مباحث زیر مورد بررسی قرار گرفته است:
1.    روش عقلانی، دستاوردهای علمی و معرفتی، تهذیب نفس، و آشنایی ژرف با زبان قرآن کریم، همراه با تبیینی از سبک گفت وگویی خاص علامه بلاغی؛
2.    معرفی آثار فکری و علمی چاپ شده ی وی؛
3.    گزارشی موجز از زندگی نامه ی علامه بلاغی؛
4.    تلاش های وی در تفسیر قرآن کریم؛
5.    خدمات علمی او در حوزه ی فقه و اصول ؛
6.    نقش و فعالیت های وی در مقابله با افکار الحادی.

دوم - رویارویی علامه بلاغی با جریان وهابیت:
این فصل به بررسی تلاش های علامه بلاغی، مستندات، آثار مکتوب و روش های او در مواجهه با تفکر وهابی پرداخته است. در این بخش، دلایل و استدلال های وی در اثبات حقانیت مکتب شیعه در اصول عقاید (از جمله توحید و نبوت) مورد تبیین قرار گرفته و نگاشته ها و روش هایی که برای نقد و رد اندیشه ی وهابیت به کار برده، شرح داده شده است.
شایان ذکر است که آثار علامه بلاغی از چنان استحکام علمی برخوردارند که می توان آن ها را به مثابه منبعی روشمند برای ردّ جریان وهابیت مورد استفاده قرار داد.

سوم - گفت وگوهای علامه بلاغی با مسیحیت:
علامه بلاغی در آثار و مناظرات خود به بررسی آموزه های اعتقادی مسیحیت پرداخت، آموزه هایی که غرب، از طریق جنبش های تبشیری، در گذشته در پی گسترش آن ها در عراق بوده است. وی با بهره گیری از قرآن کریم و برهان عقلی، به نقد عقاید مسیحی پرداخت. در این مسیر، به ردّ عهد قدیم پرداخته و تناقضات گسترده ی موجود در آن را آشکار ساخت؛ همچنین عهد جدید را نیز مورد واکاوی قرار داد و ناهماهنگی ها و اباطیل موجود در اناجیل مختلف را تبیین نمود.

چهارم - روش شناسی کلی بلاغی:
1.    روش اجتماعی؛
2.    روش فکری؛
3.    اهتمام بلاغی به مقایسه ی تطبیقی ادیان.
.........................
توضیحات:
1- در این کتاب، منابع به صورت دقیق ذکر شده اند تا پژوهشگران و نویسندگان بتوانند به آسانی به آن ها رجوع کرده، از پایان نامه ها و مقالات نگاشته شده درباره ی شخصیت، تلاش ها، و آثار علمی علامه بلاغی بهره ببرند. همچنین فهرستی از منابع، مجلات و آثار پژوهشی مرتبط در کتاب آمده است.
2- این کتاب برای علما و مراجع توزیع شد و از سوی آنان با استقبال و تحسین فراوان مواجه گردید، و مرکز مطالعات الهدی به سبب توجه علمی به یکی از علمای مجاهد حوزه ی نجف مورد تمجید قرار گرفت. از جمله دفاتر آیت الله سید علی سیستانی، آیت الله آل راضی، آیت الله شخصیت شیخ محمد حسن جواهری و دیگر علما و فضلا از این اقدام استقبال کردند.
3- این کتاب در کتابخانه ها عرضه شده و نسخه هایی نیز به دانشگاه ها و کتابخانه های عتبات مقدسه ارسال گردیده است.
4- قرار است نشستی علمی برای معرفی کتاب در مرکز الهدی در شهر نجف اشرف برگزار شود.
5- به دلیل تقاضای بالا، این کتاب تاکنون دو بار به چاپ رسیده است.

کد خبر 23808

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =