لاکورآوا، گروه تروریستی جدید در نیجریه
در یک تحول امنیتی جدید، ستاد دفاع نیجریه از ظهور یک گروه تروریستی تازه به نام «لاکوراوا» در شمال غرب این کشور خبر داده است. این گروه که عمدتاً در ایالتهای سوکوتو و کبی فعالیت میکند، پس از بیثباتی سیاسی در جمهوری نیجر و کودتای نظامی در این کشور، به نیجریه نفوذ کرده و موج جدیدی از ناامنی را در مناطق مختلف شمال غرب این کشور به وجود آورده است. ظهور گروه «لاکوراوا» نه تنها به پیچیدگیهای موجود در وضعیت امنیتی شمال غرب نیجریه افزوده، بلکه تهدیدات جدیدی را برای امنیت داخلی این کشور بهوجود آورده است.
در چند سال اخیر، امنیت در شمال غرب نیجریه به شدت به خطر افتاده است. این منطقه که پیش از این نیز شاهد فعالیتهای گروههای تروریستی مانند «بوکوحرام» و «دولت اسلامی غرب آفریقا» (ISWAP) بود، اکنون با ظهور گروهی جدید به نام «لاکوراوا»، عملاً با چالشهای امنیتی جدیدی روبهرو شده است.
این گروه تروریستی پس از کودتای نظامی در نیجر و بیثباتیهای سیاسی آن کشور، از ضعفهای مرزی و وضعیت بیثباتی موجود بهرهبرداری کرده و به نیجریه نفوذ کرده است. فعالیتهای گروه «لاکوراوا» در مناطق مرزی و دورافتاده شمال غرب نیجریه بهویژه در ایالتهای سوکوتو و کبی متمرکز شده است، جایی که ضعفهای حکومتی و امنیتی به این گروه اجازه داده تا نفوذ خود را گسترش دهد.
ظهور این گروه پس از بیثباتیهای سیاسی در نیجر و تحولات پس از کودتا، شرایط جدیدی را برای دولت نیجریه بهوجود آورده است. در این شرایط، نیروهای امنیتی نیجریه با چالشهای جدیدی در مقابله با این گروه مواجه هستند، چرا که این گروه از تاکتیکهای تروریستی و روشهای خاصی برای تحمیل سلطه خود بر جوامع محلی استفاده میکند.
سرلشکر ادوارد بوبا، مدیر عملیات رسانهای دفاعی نیجریه، در یک نشست خبری در ابوجا اعلام کرد که گروه «لاکوراوا» از وضعیت بیثباتی و ضعفهای مرزی که پس از کودتای ۲۶ ژوئیه ۲۰۲۳ در نیجر بهوجود آمد، بهرهبرداری کرده و بهطور فزایندهای در مناطق مرزی و دورافتاده شمال غرب نیجریه گسترش یافته است.
این گروه که ابتدا در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ وارد نیجریه شده بود، از همان زمان در مناطق مرزی بهطور پراکنده فعالیت داشت. اما پس از کودتای اخیر در نیجر و ایجاد خلاء امنیتی در این کشور، «لاکوراوا» توانسته است عملیاتهای خود را بهطور چشمگیری افزایش دهد. گروه «لاکوراوا» با استفاده از ضعفهای امنیتی و بیثباتی ایجاد شده در مرزهای مشترک نیجریه و نیجر، بهویژه در ایالتهای سوکوتو و کبی، پایگاههای جدیدی برای گسترش ایدئولوژی خود ایجاد کرده است.
یکی از ویژگیهای مهم گروه «لاکوراوا» استفاده از مناطق دورافتاده و صعبالعبور بهعنوان پناهگاههای امن برای انجام عملیاتهای تروریستی است. این گروه از شرایط خاص این مناطق که از نظر حکومتی و امنیتی ضعیف هستند، بهرهبرداری کرده و بهسادگی قادر به انجام عملیاتهای خود و گسترش نفوذ خود در میان جوامع محلی شده است.
این گروه علاوه بر فعالیتهای تروریستی، به دنبال ایجاد سلطه اجتماعی و مذهبی در مناطقی است که بهطور سنتی از نظر حکومتی و نظارتی کمتوجه بودهاند. فعالیتهای گروه «لاکوراوا» در این مناطق نشان میدهد که این گروه از فرصتهای بهوجود آمده از بیثباتی سیاسی در نیجر و ضعفهای مرزی میان دو کشور استفاده کرده و در حال تبدیل شدن به تهدیدی جدی برای امنیت ملی نیجریه است.
در آخرین اقدامات تروریستی این گروه، روز جمعه 8 نوامبر سال جاری به شهر مرای در منطقه اوگی در ایالت کبی حمله کرده و حداقل پانزده نفر را کشته است. بر اساس گزارش نیرو های امنیتی کشور نیجریه، این گروه هنگامی که ساکنان در حال آماده شدن برای نماز جمعه بودند به این منطقه حمله کرده است. در نتیجه، تبادل آتش میان اهالی و گروه تروریستی حداقل پانزده نفر از اهالی و دو نفر از اعضای گروه تروریستی لاکوراوا در این در گیری کشته شدند.
اهداف اولیه و روش های جذب در این گروه
لاکوراوا یک گروه جهادی جدید است که در شمال غرب نیجریه اعلام موجودیت کرده است. این گروه عمدتا در چهار منطقه دولتی بنجی، گودو، تانگازا و سیلامه در ایالت سوکوتو فعالیت دارند. این گروه خود را مکلف به مجازات افرادی که مرتکب جرم میشوند، می داند. آنها مردم را مجبور میکنند که زکات و مالیات خود را به این گروه پرداخت کنند و همچنین والدین را مجبور به ازدواج دخترانشان با اعضای این گروه میکنند.
این گروه در حال حاضر سلاحهای خطرناکی را به همراه دارند و برای اولین با در دو سال پیش در این منطقه آشکار شد، اما به دلیل تعقیب آنها توسط نیروهای امنیتی نیجریه، در آن زمان قدرت زیادی نداشتند. این گروه تروریستی جدید از جمهوری نیجر پس از کودتای اخیر وارد نیجریه شدهاند که همکاری نظامی بین نیجریه و نیجر را مختل کرده است.
آنها به مردم میگویند که هیچ ارتباطی با پلیس، سربازان، سیاستمداران یا مقامات دولتی ندارند و همچنین از آموزش غربی هم خوششان نمیآید. اعضای این گروه مسلح با زبانهای مختلف از جمله هاوسا، فلفولده، ابزینانسی، انگلیسی و دیگر زبانها با مردم صحبت میکنند و تقریبا هشت ماه پیش پس از آنکه نیروهای امنیتی نیجر آنها را از کشور خود اخراج کردند دوباره به منطقه سوکوتو باز گشته اند.
در ابتدا مردم این منطقه از آمدن این گروه خوشحال بودند زیرا آنها راهزن ها را که در مناطق سوکوتو مزاحمت برای مردم ایجاد می کردند را می کشتند و اسلحههایشان را می گرفتند. ولی الان بعضی از این راهزن ها حتی به این گروه پیوسته و با هم کار میکنند. آنها به روستاها این مناطق میروند و تبلیغ میکنند، مردم را از بازی کردن و گوش دادن به موسیقی منع میکنند و حتی امامان جماعت مسجد ها را تغییر میدهند و به افرادی که سیگار میکشند، بیشترین آسیب را میزنند و همچنین جوانانی را که موهایی به اصطلاح نامناسب دارند را نیز تنبیه میکند. این گروه در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ نفر عضو دارد و دارای تجهیزات مدرن از جمله تلفنها، کامپیوترها و حتی سیستم تأمین برق خورشیدی دارند.
دیدگاه برخی شخصیت های برجسته نیجریه
شیخ احمد گومی، محقق اسلامی و شخصیت برجسته اهل کادونا گفت که درگیری میان گله داران منطقه منجر به ظهور گروه تروریستی لاکوروا شده است که عمدتاً ریشه های خارجی دارد.گومی در گفتگو با DAILY POST نسبت به استفاده از نیروی جنبشی در مقابله با گروه تروریستی جدید هشدار داد. وی اضافه می کند مقابله با ترور کار بزرگی است، چیزی فراتر از یک جنبش است. پر واضح است زمانی که به مردم کشور خودمان فرصت نمیدهیم و به جای گفتگو، آنها را بمباران میکنیم، حتما تحت تأثیر خارجیها قرار می گیرند . این همان نتیجه ای است که امروز ما شاهد آن هستیم . من خودم روحانی هستم و در میان مردم هستم و با آنها صحبت می کنم، ما می توانستیم و ما می توانیم با برنامه درست آنها را به سمت خود ببریم و اجازه ندهیم تروریست های خارجی وارد سرزمین ما شوند. این محقق اسلامی ابراز تمایل کرد که اگر دولت نیجریه از چنین تلاشی حمایت کند، با اعضای این گروه تروریستی به منظور از بین بردن افراط گرایی، می توان گفتگو کرد.
یریما شتیما، رئیس ملی انجمن مشورتی جوانان آروا، AYCF، از دولت فدرال خواست تا با تلاش همه جانبه برای شکست گروه تروریستی جدید قبل از تبدیل شدن به یک بوکوحرام، وارد عمل شود. شتیما همچنین خواستار تلاش های مشترک بین عوامل امنیتی و جوامع به عنوان ابزاری برای فلج کردن سیستم شبکه آنها شد. او به روزنامه دیلی پست گفت: سرپرست ستاد ارتش دیروز در سوکوتو بودند و این نشانه روشنی است که دولت قصد دارد این گروه جدید را شکست دهد. دولت به حمایت ما نیاز دارد زیرا به تنهایی نمی توانند این کار را انجام دهد. نیروهای امنیتی بدون همکاری مردم در داخل نمی توانند بر این معظل غلبه کنند، آنها به جمع آوری اطلاعات نیاز دارند، آنها به دعا و حمایت ما نیاز دارند تا این کار را درست انجام دهند، زیرا آنها نیز انسان هستند.
نتیجهگیری
حمله گروه تروریستی «لاکوراوا» به شهر مرای در ایالت کبی نیجریه، که منجر به کشته شدن دستکم پانزده نفر از اهالی و دو عضو این گروه شد، نشاندهنده گسترش تهدیدات امنیتی در شمال غرب نیجریه است. این گروه که ارتباطاتی با گروههای جهادی در کشورهای همسایه مانند مالی و نیجر دارد، فعالیتهای خود را به ویژه در ایالتهای سوکوتو و کبی گسترش داده است. این گروه با استفاده از روشهای خشونتآمیز و اجباری، به مردم فشار میآورد و نظارت شدید خود را بر جوامع محلی اعمال میکند. علاوه بر این، ظهور و گسترش این گروه به بیثباتی سیاسی و اجتماعی در منطقه، به ویژه در پی تحولات اخیر در نیجر، دامن زده است. در حالی که ارتش نیجریه نظارت و مقابله با این تهدید را در دستور کار خود قرار داده، اما رشد این گروه و جذب نیروهای جدید، چالشهای امنیتی پیچیدهای را برای کشور ایجاد کرده است.
منابع:
ü https://www.bbc.com/pidgin/articles/cqlre3pnnv0o
ü https://punchng.com/new-terror-group-strikes-in-kebbi-kills-15-rustles-cattle/
ü https://dailypost.ng/2024/11/15/lakurawa-gumi-shettima-differ-on-routing-new-insurgent-group
نظر شما