۱۱ دی، در دفتر ریاست جمهوری قرقیزستان دیداری بین اِدیل بایسالوف، معاون رئیس کابینه وزیران قرقیزستان و حوسنو بیرجان، مدیر دفتر نمایندگی بنیاد بینالمللی «معارف» برگزار شد.
اِدیل بایسالوف در این دیدار از تصمیم به واگذاری شبکه موسسات آموزشی «ساپات» به بنیاد «معارف» خبر داد. این تصمیم با تضمین بهترین منافع دانشآموزان و دانشجویان کشور و شهرت شایسته بنیاد به عنوان یک شریک قابل اعتماد در زمینه آموزش توجیه میشود.
اِدیل بایسالوف گفت: «بنیاد «معارف» در طول پنج سال کار خود در قرقیزستان بالاترین سطح کیفیت استانداردهای آموزشی را به نمایش گذاشته است که نیازهای ملی و بینالمللی را برآورده میکند. ما اطمینان داریم که واگذاری مدیریت شبکه «ساپات» منافع دانشآموزان و والدین آنها را برآورده میکند و شرایط تحصیل و چشمانداز توسعه همهجانبه آنها را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد. مهم این است که فرآیند انتقال به مدیریت جدید با رعایت دقیق قانون، با حمایت از حقوق گروههای کارگری و تضمین تداوم روند آموزشی انجام شود».
حوسنو بیرجان، مدیر دفتر نمایندگی تأیید کرد که بنیاد «معارف» در نظر دارد در ماههای آینده سرمایهگذاریهای بزرگی را برای توسعه زیرساختهای آموزشی قرقیزستان جذب کند. برنامهریزی برای گسترش شبکه مدارس، معرفی فنآوریهای مدرن و برنامههای آموزشی و همچنین ایجاد فرصتهای جدید برای دانشآموزان و دانشجویان است. این اقدامات با هدف ارتقای توسعه پایدار کشور و تقویت همکاری قرقیزستان و ترکیه در زمینه آموزش انجام میشود.
بنیاد «معارف» ترکیه یک سازمان دولتی است که در سال 2016 زیر نظر وزارت آموزش ترکیه تأسیس شد. هدف آن مدیریت موسسات آموزشی در خارج از کشور، از مهدکودکها تا دانشگاهها، و همچنین ترویج تبادل فرهنگی و ترویج آموزش با کیفیت بر اساس ارزشها و سنتهای جهانی آناتولی است.
در قرقیزستان، بنیاد «معارف» به طور فعال در حال توسعه فعالیتهای خود است. در سال 2021 اولین مدرسه این بنیاد در بیشکک افتتاح شد که در محوطهای به مساحت 11 هزار متر مربع و برای 61 کلاس طراحی شده است. آموزش در این مدرسه بر اساس استانداردهای دولتی قرقیزستان و ترکیه به زبانهای قرقیزی، ترکی و روسی با آموزش زبان انگلیسی انجام میشود. توجه ویژهای به علوم طبیعی، علوم انسانی، فناوریهای جدید و فرهنگ میشود.
در بیانیههای رسمی مدیریت شبکه موسسات آموزشی «ساپات» که در ۱۱ و ۱۲ دی منتشر شد، آمده است که تصمیم به واگذاری مدیریت این شبکه به بنیاد «معارف» ترکیه برای دهها هزار دانشآموز، دانشجو، والدین، معلمان و کارکنان فنی شبکه تعجبآور بود و باعث نگرانی است. این بیانیهها حاکی از آن است که بر اساس دادههای منتشر شده در سامانه وزارت دادگستری قرقیزستان، تغییرات در ثبت نام مؤسسان ساعت 00.24 بامداد ۱۱ دی رخ داده است.
اکنون لیست مالکان عبارت است از:
· وزارت آموزش و علم جمهوری قرقیزستان
· مؤسسه آموزشی بینالمللی «معارف»
· بنیاد «معارف» ترکیه
حوسنو بیرجان شهروند ترکیه به عنوان مدیر این موسسه منصوب شده است.
بیانیه میگوید که در ابتدا مؤسسان چهار نفر بودند: اورخان ایناندی، م. ج.، آ. س. و وزارت آموزش و علم قرقیزستان. بعداً با حکم دادگاه، اورخان ایناندی از فهرست مؤسسان خارج شد و مؤسس دیگر م. ج. داوطلبانه از حقوق خود چشمپوشی کرد. بدین ترتیب، مؤسسان فقط وزارت آموزش و علم قرقیزستان و آ. س. باقی ماندند. برای حذف آ. س. از میان بنیانگذاران، وزارت آموزش و علم قرقیزستان علیه او شکایت کرد و جلسه دادگاه که برای ۱۰ دی تعیین شده بود، به دلیل عدم حضور آ. س. در کشور به ۲ بهمن موکول شد. این بیانیه تاکید میکند: «بدین ترتیب، در زمان واگذاری شبکه به بنیاد «معارف»، آ. س. بنیانگذار قانونی آن بود».
همچنین تاکید میشود که واگذاری مدیریت «ساپات» به بنیاد «معارف» قبل از اتمام دادگاه برای همه طرفها، از جمله مدیریت، معلمان، دانشآموزان، دانشجویان و والدین آنها غافلگیرکننده بود. در بیانیه آمده است: «به عنوان بنیانگذاران قانونی، ما قصد داریم از حقوق خود بر اساس قوانین جمهوری قرقیزستان و قوانین بینالمللی محافظت کنیم».
مدیریت این شبکه همچنین از معلمان خود خواست که خویشتنداری کنند، تسلیم تحریکات نشوند و روند آموزشی را ادامه دهند.
۱۳ دی کلیه اموال و مهر مؤسسه آموزشی بینالمللی «ساپات» به طور رسمی به مالکیت بنیاد «معارف» ترکیه منتقل شد. اطلاعات مربوطه در صفحه فیسبوک این سازمان منتشر شده است. گفته شد که تمامی مسئولیت قانونی برای فعالیتهای بعدی بر عهده بنیاد «معارف» است.
شایان ذکر است یکی از سه شاخه نفوذ اصلی ترکیه در قرقیزستان موسسات آموزشی «خدمت» پیروان فتح الله گولن میباشد. موسسه «خدمت» بیشتر اسلام سکولار و مترقی را ترویج میدهد. این موسسه را از یک طرف جزء گروههای دینی مروج مدرنیسم دینی و طرفدار ارزشهای لیبرال، و از طرف دیگر به عنوان جنبش اجتماعی- مدنی پیرو عقاید و سیاستهای فتح الله گولن میدانند.
مهمترین کار موسسات آموزشی «خدمت» که از اوایل سالهای ۱۹۹۰ در قرقیزستان شروع به فعالیت نمودهاند، گشایش موسسه آموزشی «سباط» میباشد که موسس آن فتح الله گولن بوده است. امروزه شبکه مدارس ترکی که توسط پیروان فتح الله گولن تأسیس شدهاند، محبوبیت خاصی میان مردم قرقیزستان پیدا کردهاند. در این مدارس دروس دینی تدریس نمیشود، هرچند مشخص است که دانشآموزان به نوعی تعلیم دینی دارند.
رجب طیب اردوغان در سال 2016 فتح الله گولن را به تلاش برای کودتا در ترکیه متهم کرد و از همه کشورهای دوست خواست موسسات آموزشی متعلق به او را ببندند یا تحت کنترل بنیاد دولتی «معارف» ترکیه قرار دهند. این درخواست توسط آلْمازبیک آتامْبایِف رئیسجمهور وقت نادیده گرفته شد و به زیان روابط با آنکارا، دستور ثبت مجدد شبکه مدارس «سِباط» با نام جدید «ساپات» را صادر کرد. همموسس جدید آن وزارت آموزش و علوم قرقیزستان شد.
این شبکه آموزشی به نقل از سایت «ساپات» شامل ۱۶ دبیرستان، ۱۲ دبستان، ۲ مدرسه بینالمللی و یک دانشگاه (دانشگاه آلاتوو) است.
منابع:
https://www.facebook.com/sapatkg
https://sapat.edu.kg/ru/glavnaya-stranicza/
https://www.ng.ru/cis/2023-08-06/5_8792_education.html
نظر شما