رئیس جمهور پرابوو سوبیانتو، قبل ازسفردولتی به پنج کشورخاورمیانه درپایگاه نیروی هوایی اندونزی حلیم پرداناکوسوما جاکارتا در 9 آوریل 2025، بیانیه ای به گروه های رسانه ای ایراد کرد. رئیس جمهور پرابوو با پنج امارات متحده عربی، ترکیه، مصر، قطر و اردن در مورد طرح اندونزی برای حمایت از تخلیه 1000 فلسطینی در غزه به اندونزی و ایفای نقش فعال درحل و فصل جنگ اسرائیل و فلسطین رایزنی خواهد کرد. رئیس جمهور پرابوو سوبیانتو تخمین می زند که دراولین مرحله قربانیان جنگ غزه هزار نفر به اندونزی عزیمت خواهند کرد. وی اظهار داشت که اندونزی آماده تخلیه مجروحان و کودکان یتیم فلسطینی قربانی نسل کشی اسرائیل درغزه است. پرابوو گفت که اگر آنها بخواهند به اندونزی منتقل شوند، دولت اندونزی هواپیما آماده می کند. ما تخمین می زنیم که این تعداد احتمالاً برای مرحله اول حدود هزار نفرخواهد بود. رئیس دولت به وزیر امور خارجه سوگیونو دستور داد تا با دولت فلسطین درباره مکانیسم تخلیه به اندونزی گفتگو کند. با این حال پرابوو دو شرط را برای تخلیه قربانیان درگیری غزه فاش کرد. نخست همه باید با این طرح موافقت کنند. دوم قربانیان درگیری غزه فقط به طور موقت در اندونزی قرار می گیرند و باید پس از بهبودی و بهبود شرایط غزه بازگردند. پرابوو گفت: "من فکر می کنم این موضعگیری ما موضعگیری دولت اندونزی است و به همین دلیل است که باید با رهبران منطقه مشورت کنم. "پرابوو مدعی شد که بسیاری از اندونزی خواسته اند تا در حل و فصل مناقشات خاورمیانه به ویژه درگیری غزه فعال تر باشد. پرابوو گفت: «از آنجایی که درخواست های زیادی از اندونزی برای ایفای نقش فعالتر در حمایت از جستجوی راهحلی برای درگیری در غزه و در کل خاورمیانه وجود دارد.» با وجود اینکه اندونزی دور از محل درگیری قرار دارد، پرابوو یادآور شد که اندونزی کشوری است که بیشترین جمعیت مسلمان را دارد و کشوری غیر متعهد است. به گفته وی، موضع سیاسی غیر بلوکی و آزاد و فعال اندونزی برای طرف های درگیر قابل قبول تلقی می شود. پرابوو گفت: "بنابراین، اعلام می کنم که اندونزی در صورت درخواست از سوی همه طرف های درگیر برای ایفای نقش، آماده است. ما آماده ایم با توجه به ظرفیت و قابلیت های اندونزی ایفای نقش کنیم. " پرابوو از 9 تا 15 آوریل 2025 از پنج کشور بازدید خواهد کرد. علاوه بر بحث در مورد شرایط ژئوپلیتیک و اقتصادی کنونی، در مورد مناقشه در خاورمیانه، به ویژه درگیری غزه، گفتگو خواهدشد.
از سوی دو مقام بلندپایه مجلس علمای اندونزی قاطعانه مخالفت خود را با طرح رئیس جمهور پرابوو سوبیانتو برای تخلیه 1000 تن از مردم غزه فلسطینی به اندونزی اعلام کرده اند. آنان این اقدام را به طور بالقوه بخشی از استراتژی اسرائیل و آمریکا برای تخلیه نوار غزه و تداوم اشغال می دانند. انورعباس معاون رئیس مجلس علمای اندونزی فوریت اندونزی دراجرای این طرح را که مطابق با منافع اسرائیل و پیشنهاد جابهجایی که از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مطرح شده بود، زیر سوال برده است. به گفته وی سوال این است که چرا اندونزی به حمایت از اسرائیل و طرح های آمریکا میپیوندد؟ آیا آنها قبلاً تمایل خود را برای تخلیه غزه ابراز نکردهاند؟ یکی از مسؤولان محمدیه در بخش اقتصادی هشدار داده است که در صورت اجرای این طرح اسرائیل آزادی بیشتری برای اسکان شهروندان خود در منطقه غزه خواهد داشت که در دراز مدت این پتانسیل را دارد که بخشی از پروژه اسرائیل بزرگ شود. بیت المقدس قبلا متعلق به فلسطین بود، اکنون اشغال شده و پایتخت اسرائیل شده است، ما نباید همان اشتباه را تکرار کنیم. انور همچنین یادآور شد که پنج کشور مورد بازدید رئیس جمهور پرابوو – امارات متحده عربی، ترکیه، مصر، قطر و اردن – سابقه روابط دیپلماتیک یا اقتصادی با اسرائیل دارند. وی پیشنهاد کرده است که کمک ها به مردم غزه همچنان ادامه یابد، اما نه به صورت تخلیه جمعی. اگر می خواهید به درمان و مراقبت از قربانیان کمک کنید، این کار را در غزه انجام دهید، نه در خارج از کشور. ما ملتی هستیم که 350 سال است استعمار شده ایم. ما به خوبی می دانیم که استعمارگران هزار و یک ترفند و فریب دارند. خلیل نفیس مسؤول بخش تبلیغ و اخوت مجلس علمای اندونزی نیز مخالفت خود را اعلام کرده است. او معتقد است که ریشه مشکل در شرایط مردم غزه نیست، بلکه در تجاوز نظامی اسرائیل است که همچنان قوانین بین المللی را نقض می کند. بنابراین آنچه باید متوقف شود تجاوز اسرائیل است و نه تخلیه مردم فلسطین از کشور خود. وی بر اهمیت تلاش های صلح و درمان قربانیان در نزدیکترین مکان، نه انتقال آنها به مکانهای دور مانند اندونزی تأکید کرده است. آیا تضمینی وجود دارد که آنها بتوانند به غزه بازگردند؟ آیا فلسطینی های زیادی در آنجا وجود ندارند که هنوز نمی توانند بازگردند؟ این در واقع می تواند اشغال سرزمین های بیشتری از فلسطین را برای اسرائیل آسان ترکند. وی همچنین یادآور شد که سرزمین های فلسطینی بیشتر و بیشتر به دلیل استعمار از دست می رود. از این رو وی خواستار همدردی و کمک به فلسطین شد که طرح اشغالگری را تقویت نکند. ما به عنوان مسلمان و انسان، قطعاً با مردم فلسطین همدردی و همدلی می کنیم، اما راه این کار فاصله گرفتن آنها از سرزمینشان نیست.
پروفسور دین شمس الدین رئیس کمیته راهبری ائتلاف مردمی اندونزی برای دفاع از فلسطین گفت: "من مطمئن نیستم که رئیس جمهور پرابوو سوبیانتو بخواهد مردم غزه و فلسطین را به دلیل تخلیه موقت برای درمان پزشکی به اندونزی اسکان دهد. " پروفسور دین شمس الدین گفت : که تخلیه مانند ایده جابجایی مردم غزه، فلسطین به خارج است همانگونه که نقشه حیله گر رئیس جمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بر آن است و هدف آن خالی کردن سرزمین فلسطین است تا آنها بتوانند آزادانه به استعمار کردن آن ادامه دهند. به گفته پروفسور دین شمس الدین اگر رئیس جمهور پرابوو به این طرح ادامه دهد، راه را برای نقشه شیطانی و خبیث ترامپ و نتانیاهو برای کنترل غزه، فلسطین هموار می کند. تاکنون خانواده های فلسطینی از ترک وطن خودداری کرده اند و حتی از بیرون بردن فرزندان یتیم خود نیز خودداری کرده اند. اگر اندونزی میخواهد کمک کند، باید یک تیم پزشکی عظیم بفرستد و بیمارستان اندونزی را که توسط ارتش صهیونیستی ویران شده بود، بازسازی کند، مطمئناً میتوان این کار را با اسکورت ارتش اندونزی انجام داد. پروفسور دین گفت آیا رئیس جمهور پرابوو میهن پرستی کافی برای این کار دارد؟ پاسخ در حال حاضر مثبت است. در جای دیگر پروفسور سودارنوتو عبدالحکیم، مسؤول روابط خارجی و همکاری بین المللی مجلس علمای اندونزی گفت که تمایل رئیس جمهور پرابوو برای تخلیه 1000 شهروند غزه به اندونزی باید از منظر رسیدگی به یک وضعیت اضطراری بشردوستانه نگاه شود. پروفسور سودارنوتو توضیح داد که این تخلیه اضطراری به اندونزی، که در واقع قبلاً رخ داده بود و به عنوان مثال در اردن و مصر اسکان داده شد، به طور خاص برای کودکان، زنان و سالمندانی که قربانی جنایات اسرائیل برای درمان پزشکی شده بودند، انجام شد. اندونزی این فرصت را دارد که مراقبت های پزشکی اورژانسی را برای کودکان، زنان و گروه های آسیب پذیر ارائه دهد زیرا اندونزی تعداد زیادی بیمارستان دارد. سازمان های اسلامی مانند محمدیه یا نهضت العلماء و غیره نیز می توانند نقش داشته باشند زیرا آنها بیمارستان دارند. پروفسور سودارنوتو تاکید کرد که برخلاف ایده دیوانهوار دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای جابجایی ساکنان غزه، تخلیه باید از طریق روشها و مکانیسمهایی انجام شود که اقامت موقت غزهها در اندونزی را در حین درمان پزشکی تضمین کند و تضمین این که سرزمین فلسطین به عنوان یک سرزمین مستقل باقی بماند و تحت تصرف یا مالکیت هیچ کشوری قرار نگیرد. او گفت: اندونزی باید به رد ایده جابجایی که توسط ترامپ پیشنهاد شده است ادامه دهد، زیرا روحیه امپریالیستی دارد و حتی باعث یک بحران انسانی جدید خواهد شد. ایده تخلیه رئیس جمهور پرابوو باید مبتنی بر تعهد بالا برای دفاع از فلسطین باشد و اندونزی تحت تأثیر سیاست های پوسیده اسرائیل و آمریکا که در واقع روحیه امپریالیستی دارند، متزلزل نشود و حتی اندونزی باید در خط مقدم دفاع از فلسطین باشد. اندونزی تاکنون کمک هایی را در قالب مواد غذایی، تجهیزات پزشکی، دارو، پوشاک و آب تمیز برای مردم فلسطین در غزه ارسال کرده است که از طریق العریش مصر توزیع شده و با همکاری نیروی هوایی اردن مستقیماً از هوا پرتاب شده است. اندونزی نیز کشتی بیمارستانی خود برای چندین ماه در العریش مستقر کرده و از قربانیان جنگ غزه مراقبت می کند.
نظرکارشناسی:
اندونزی درحال حاضر تیمی از پزشکان و سایرکارکنان بهداشتی را به رفح غزه برای ارائه خدمات بهداشتی در بیمارستان صحرایی امارات متحده عربی و در بیمارستان شناور متعلق به امارات در العریش مصر اعزام کرده است پزشکان و کارکنان بهداشتی که در حال حاضر برای درمان بیماران در غزه و العریش کار می کنند، سربازان ارتش اندونزی هستند. بسیاری از کارشناسان بین الملل براین باورند دولت باید درخصوص فلسطین درازمدت فکر کند. یا اینکه دولت اندونزی تا چه اندازه و تعداد می تواند از فلسطینی ها حمایت کند. تاریخ حکایت می کند که میلیون ها فلسطینی وطن خود را ترک کردند زیرا توسط اسرائیل درجریان واقعه نکبت در سال 1948 بیرون رانده شدند. آنها تاکنون نتوانسته اند به خانه های خود بازگردند. مراقب سیاست تخلیه باشید. ممکن است افکار عمومی قضاوت کنند که این سیاست از دستور کار اسرائیل و آمریکا که در حال انجام پاکسازی قومی و نسل کشی علیه مردم فلسطین هستند، حمایت می کند. از سوی دیگرکارشناسان می گویند که این سیاست توسط رئیس جمهور پرابوو به عنوان راهی برای رهایی یا تخفیفی از تصمیم دولت دونالد ترامپ درخصوص افزایش تعرفه واردات به ایالات متحده اتخاذ شد. تصمیم ترامپ به اقتصاد اندونزی ضربه زده است و این کشور قدرت چانه زنی علیه ترامپ ندارد. شاید پرابوو فکر می کند، به جای اینکه ما یک فاجعه اقتصادی را بپذیریم، نرخ ارز روپیه به شدت کاهش یابد و به طور بالقوه باعث پویایی و ناآرامی به دلیل وضعیت نامطمئن اقتصادی فزاینده شود، او این (پذیرش غزه ها در اندونزی) را یک سیاست معقول می بیند. ما فلسطینی ها را می پذیریم که بشریت و اقتصاد امن باشند. " در همین حال کارشناساسان اندونزی اظهارات رئیس جمهور پرابوو مبنی بر آوردن 1000 فلسطینی به اندونزی را چیزی مبتنی بر واقعیت ارزیابی کردند که هر انتخاب سیاستی نیز محدودیت های خاص خود را دارد زیرا به ناچار دولت اسرائیل را درگیر می کند. گسترده ترین و محتمل ترین دسترسی به غزه از طریق اراضی تحت کنترل اسرائیل است. اگرچه ازنظر واقع بینانه انتقال یا جابجایی فلسطینی ها از قلمرو اصلی خود امری منطقی است، اما لزوماً درست نیست. علاوه بر این آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که آوارگی اجباری ناقض قوانین بین المللی است. وی تاکید کرد این چیزی است که ما باید درنظر بگیریم. آیا میخواهیم جانب هنجاری را بگیریم یا با واقعیت موجود کنار بیاییم؟ «آوارگی اجباری نقض قوانین بینالمللی است. فلسطینی ها باید بتوانند در یک کشور فلسطینی در کنار دولت اسرائیل زندگی کنند. این تنها راه حلی است که می تواند صلح را در خاورمیانه به ارمغان بیاورد.
منابع:
https://www.tempo.co/politik/prabowo-siap-evakuasi-1-000-korban-gaza-pada-tahap-pertama-1229165
https://www.kompas.id/artikel/soal-evakuasi-warga-gaza-pengamat-ingatkan-presiden
نظر شما