اگرچه اسرائیل(رژیم صهیونیستی) در سریلانکا سفارت ندارد اما خانه های چاباد تحت عنوان مراکز دینی با حمایت دولت سریلانکا و پوشش امنیتی ۲۴ ساعته در این کشور فعالیت دارند. این در حالیست که تقریبا هیچ جمعیت یهودی در این کشور حضور ندارد. قضایای خلیج آروگام در پائیز گذشته حضور قابل توجه سربازان خسته از جنگ رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی را اشکار کرد. دولت های سریلانکا همواره خود را حامی مردم فلسطین دانسته و این حمایت را اعلام داشته اند که البته این حضور و حمایت از چاباد ها با حمایت از مردم فلسطین سیاست دوگانه ای را نشان می دهد.
دکتر دایان جایاتیلکا، دیپلمات سابق و تحلیلگر سیاسی، در مراسم روز بنیانگذار انجمن جبهه جوانان اتحادیه مسلمانان سراسر سیلان که روز سهشنبه (۲۰۲۵/۰۵/۲۰) برگزار شد، انتقاد تندی از جهتگیری سیاست خارجی فعلی سریلانکا، بهویژه حضور خانههای چاباد تحت حمایت دولت و ورود نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) به این کشور، مطرح کرد.
دکتر جایاتیلکا که سخنرانی اصلی را در رویداد مرکز فرهنگی جی. آر. جایاواردنا ایراد کرد، توجیه و پیامدهای اداره خانههای چاباد در سریلانکا را که از نظر تاریخی هیچ جمعیت یهودی نداشته است، زیر سوال برد.
او گفت: خانههای چاباد فقط کنیسه نیستند. آنها متعلق به یک شاخه دینی صهیونیستی رادیکال و به ویژه راستگرا هستند. و توسط دولت سریلانکا محافظت میشوند. پس ما در این مورد چه خواهیم کرد؟»
دکتر جایاتیلکا با یادآوری موضع دو حزبی دولتهای متوالی در همبستگی با آرمان فلسطین، سیاست خارجی گذشته سریلانکا را بررسی کرد. او به حضار یادآوری کرد: باندارانایکه روابط دیپلماتیک با اسرائیل را به حالت تعلیق درآورد. فرقی نمیکند که راست میانهرو باشید یا چپ میانهرو، هر دو حزب در این مورد اتفاق نظر داشتند.
او نگرانی خود را در مورد آنچه که او به عنوان انحراف شدید از این سنت توصیف کرد، ابراز کرد. اکنون، سریلانکا به مکانی برای استراحت و تفریح سربازان ارتش اسرائیل که در جنگ نسلکشی در غزه شرکت دارند، تبدیل شده است.
دکتر جایاتیلکا با اشاره به اعتراضات موجسواران محلی سریلانکایی در خلیج آروگام و فیلم برنده جایزه که سربازان نیروی دفاعی اسرائیل را در حال توانبخشی در آنجا به تصویر میکشد، این منطقه توریستی محبوب را با سرزمین اشغالی مقایسه کرد.
او به طور خاص دولت سابق رئیس جمهور رانیل ویکرمسینگه و وزیر مانوشا نانایاکارا، و همچنین دولت فعلی تحت ریاست جمهوری آنورا کومارا دیسانایکه و وزیر امور خارجه ویجیتا هرات را به خاطر اجازه دادن به این تغییر سیاست سرزنش کرد.
دکتر جایاتیلکا با محکوم کردن سکوت فعلی رهبری سیاسی مسلمانان در مجلس، خواستار بازگشت به مشارکت فعال و اعمال فشار سیاسی، به ویژه از درون جامعه مسلمانان شد.
او با ابراز تاسف گفت: در دهههای گذشته، این رهبری دموکراتیک مسلمانان بود که افکار عمومی را بسیج میکرد و بر احزاب سیاسی تأثیر میگذاشت تا همبستگی سریلانکا با فلسطین را حفظ کند. امروز، ما چنین چیزی را نمیبینیم. سکوت وجود دارد.
او سخنان خود را با این درخواست به پایان رساند: ما نباید سنت همبستگی خود با فلسطین را رها کنیم. ما باید برخیزیم و به عنوان کسی که وظیفه خود را به عنوان انسان در این دوران دردناک برای مردم غزه انجام داده است، به حساب آییم.
نظر شما