نویسندهای به نام پاول بولز که در دهه ۱۹۵۰ در سریلانکا زندگی میکرد، مردم آنجا را ناشنوایان صدا توصیف کرد. بسیاری از سریلانکاییها با این نظر مخالفند و استدلال میکنند که کشورشان تاریخ غنی موسیقیایی دارد. دو نیروی اصلی در موسیقی سنتی سریلانکا، طبلزنی و سرودهای بودایی هستند که با رقص و جشنواره همراه میشوند.
موسیقی بومی سریلانکا ریشه در سرودهای کار کشاورزی، موسیقی و سرودهای معابد بودایی و موسیقی درباری دارد. از آنجا که سریلانکا در مسیرهای اصلی تجارت و سفر قرار داشت، در معرض تأثیرات خارجی بود. پرتغالیها برخی از آلات موسیقی و سنت آهنگهای غمگین خود را به جا گذاشتند. بردگان آفریقایی که آنها آوردند، برخی از سبکهای ریتمیک خود را معرفی کردند.
رابیندرانات تاگور، بنگالی اهل کلکته که در سال ۱۹۱۳ جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کرد، در سال ۱۹۳۴ به همراه گروهی از هنرمندان از سریلانکا بازدید کرد و نمایشی اجرا کرد، سنگ بنای سری بالی را در هورانا گذاشت و بعدها موسیقی، هنر و رقص را به این کشور معرفی کرد. سفر او به سریلانکا تغییر و آگاهی بزرگی در صنعت موسیقی ایجاد کرد و بسیاری از سریلانکاییها برای تحصیلات عالی به هند سفر کردند.
فرمهای موسیقی متعددی در سریلانکا خلق و مورد توجه قرار گرفتهاند: سرودهای دینی، آهنگهای کار، موسیقی سنتی طبل، موسیقی کلاسیک آسیای جنوبی و غربی، و همچنین موسیقی عامهپسند معاصر و آهنگهای فیلم توسط هنرمندان ملی و کشورهای خارجی. اگرچه برای اقشار مختلف جامعه جذاب است، اما انواع رویدادها در سریلانکا عموماً با استقبال خوبی روبرو میشوند.
موسیقی پاپ سریلانکا با تلاشش برای حفظ جایگاه خود در مواجهه با رقابت عظیم موسیقی بالیوود تعریف میشود. شرکت پخش سریلانکا (که قبل از سال ۱۹۷۲ با نام رادیو سیلان شناخته میشد) نقش مهمی در ترویج موسیقی پاپ بومی سریلانکا ایفا کرد.
ژانرهای موسیقی سریلانکا
بایلا سبکی از موسیقی سریلانکایی است که از تصنیفهای پرتغالی گرفته شده است. در قدیم، این ساز با گیتار و یوکللی نواخته میشد و ریتم آن با دست زدن ایجاد میشد، اما اکنون معمولاً با گیتار الکتریک، کیبورد و درام کیتهای مدرن نواخته میشود. بسیاری از مشهورترین نوازندگان سریلانکا، نوازندگان بایلا بودهاند. هیچ عروسی بدون گروه موسیقی بایلا کامل نیست. در دهه ۱۹۶۰، بایلا تحت تأثیر کالیپسو و ماریاچی، همگی محبوب بودند.
موسیقی سریلانکا به هفت دسته تقسیم شده است:
۱) موسیقی فولک سنتی؛
۲) موسیقی درام محلی (کولام/ناداگام/نورتی)؛
۳) موسیقی کلاسیک هندوستانی (موسیقی راگاداری)؛
۴) موسیقی کلاسیک جنوب هند (موسیقی کارناتاکا)؛
۵) موسیقی فیلم تامیل و هندوستانی؛
۶) موسیقی کلاسیک غربی؛
۷) موسیقی ملایم سینهالی.
موسیقی کلاسیک هندوستانی (موسیقی راگاداری) با شمال هند مرتبط است و سیتار در آن نواخته میشود. موسیقی کلاسیک جنوب هند (موسیقی کارناتاکا) در جنوب هند و شمال سریلانکا، به ویژه در میان تامیلها، محبوب است. سریلانکا به طور سنتی فیلم زیادی تولید نکرده و از هند فیلم وارد کرده است و علاقه به موسیقی تامیل، هندوستانی و بالیوود ریشه در این دارد. موسیقی فیلمهای محبوب سریلانکایی مانند «کاداوونو پوروندوا»، «وارادونو کوروماناما» و «آنگولیمالا» از آهنگهای فیلمهای هندی کپی شده است. رخاوا به تهیهکنندگی سر لستر جیمز پیریس، اولین فیلم سریلانکایی بود که با استفاده از موسیقی سریلانکایی ساخته شد. یکی از چیزهایی که بریتانیاییها از خود به جا گذاشتند، علاقه به موسیقی کلاسیک غربی و تمایل به یادگیری پیانو بود که آسانتر از یادگیری سازهای هندی تلقی میشد.
«کولام»، «سوگارو» و «ناداگام» اصطلاحاتی هستند که برای توصیف سنت موسیقی تئاتری سریلانکا به کار میروند. این موسیقی ریشه در نمایشهای فضای باز دارد که در جشنوارهها و سایر گردهماییها اجرا میشدند. این سنت به شدت تحت تأثیر موسیقی، رقص و نمایشهای جنوب و شمال هند قرار دارد. قبل از عصر فیلم و تلویزیون، اینها اشکال اصلی سرگرمی بودند. آنها در موسیقی فیلمهای معاصر و موسیقی عامهپسند و همچنین نمایشها و نمایشنامههای رادیویی زنده نگه داشته میشوند.
موسیقی کولام بر اساس موسیقی فولکلور سطح پایین بنا شده و توسعه نیافته محسوب میشود. این ناداگام نمایش بسیار توسعهیافته و تحت تأثیر نمایش خیابانی جنوب هند در نظر گرفته میشود که در سال ۱۸۲۴ توسط هنرمندان جنوب هند مانند فیلیپ سینگو از نگومبو معرفی شد. «هریشچاندرا ناتاکاما» به زبان هانگورانگثا، که در اصل به همراه «منامه» و «ساندا کینتورو» به زبان تلوگو نوشته شده و از آثار کلاسیک ناداگام محسوب میشود.
خوانندگان و نوازندگان مشهور سریلانکا
بسیاری از مشهورترین نوازندگان سریلانکا، نوازندگان بایلا بودهاند. دزموند د سیلوا به طور گسترده به عنوان پادشاه بایلا شناخته میشود. آناندا ساماراکون، که سرود ملی سریلانکا را ساخته است، از پیشگامان ملودی سینهالی محسوب میشود. خوانندگانی مانند سونیل چاندا، سوریا شانکار مولیکوتس و آناندا ساماراکون پیشگام سبکی از موسیقی پاپ سینهالی بودند که به مضامینی نزدیک به مردم عادی سریلانکا میپرداخت. اشکال اولیه این موسیقی که تأکید بیشتری بر اشعار داشتند، به عنوان انجمنهای ترانهسرایان شناخته میشدند. موسیقی فیلم سریلانکا در دهه ۱۹۵۰ توسط آهنگسازان محمد گاوس و پرماسیری کماداسا پیشگام شد.
روکمینی دیوی (۱۹۲۳-۱۹۷۸) به عنوان بلبل سریلانکا شناخته میشد. این نه تنها نماد شهرت او به عنوان یک خواننده است، بلکه نشان دهنده محبتی است که او در قلب مردم سریلانکا گرامی میداشت. مرگ او در یک تصادف رانندگی در سال ۱۹۷۸ فاجعهای بود که هنوز هم عمیقاً مایه سوگواری است.
موسیقی بالیوود و ستارههای پاپ هندی در سریلانکا محبوب هستند. خوانندگان شارمیلا و ریتیکا به ویژه در دهه ۲۰۰۰ محبوب بودند.
آمارادوا یکی از مشهورترین موسیقیدانان سریلانکا است. او خواننده، نوازنده ویولن و آهنگساز است و برای تلویزیون، فیلم و باله موسیقی ساخته و بیش از ۱۰۰۰۰ آهنگ نوشته است. او فعالیت موسیقی خود را در سال ۱۹۴۷ با نواختن ویولن در ارکستر محمد گاوس آغاز کرد و در سراسر آسیای جنوبی شناخته شده است. از دیگر نوازندگان محبوب در چند دهه گذشته میتوان به سانات نانداسیری، جایاراتنه، ویجایا کوماراتونگا (همسر ترور شده یکی از روسای جمهور سریلانکا)، میلتون پریرا، نیلا وکراماسینگه و دیلیوپ گابادامودالیگه که گاهی اوقات به عنوان التون جان سریلانکا شناخته میشود، اشاره کرد.
سونیل سانتا یکی از پیشگامان موسیقی سریلانکا بود که به آهنگهای هندوستانی و تامیل اکتفا نکرد و "آهنگهای سارالا"ی سینهالی را معرفی کرد. او به نوازندگان سریلانکایی مسیر موفقیت بومی را نشان داد، صدای فوقالعاده روان و دلنشینی داشت و ملودیهای معروف بسیاری را خواند که تا به امروز محبوب هستند. رادیو سیلان آهنگهای او را تا حدود سال ۱۹۵۵ پخش میکرد. تقریباً در همان زمان او از آهنگسازی بازنشسته شد.
موسیقی کلاسیک در سریلانکا
موسیقی سنتی که در معبد دندان مقدس در کندی اجرا میشود، شامل طبلزنی، دمیدن در صدف حلزونی و نواختن سازهای سنتی است. داسانایاکه نوشت: سند تاریخی ما، ماهاوامسا، به ما میگوید که شاهزاده آریایی، ویجایا، روزی که در سواحل سریلانکا پیاده شد، موسیقی شنید. طبق متون پالی، یاکاها (یکی از قبایلی که در آن زمان در سریلانکا ساکن بودند) عاشق آواز و رقص بودند. برخی از رقصهای شیطانی که تا به امروز با ما هستند، ممکن است از رقصهای یاکا سرچشمه گرفته باشند.
به نظر میرسد که ممکن است یک سیستم موسیقی سینهالیِ توسعهیافته در سریلانکای باستان وجود داشته باشد. اشارات متعدد در ادبیات سینهالی، مجسمههای سنگی و نقاشیها این فرض را تأیید میکند. اما تشخیص دقیق ساختار آن از روی قطعات ناقصی که امروزه توسط نوازندگان حرفهای سینهالی اجرا میشوند، کار سادهای نیست. مانند اکثر هنرهای دیگر در شرق، هنر موسیقی قرنها به صورت شفاهی از معلم به شاگرد منتقل شده است. برخلاف غرب، این هنر به صورت نتنگاری نوشته نمیشد.
گروههایی از نوازندگان و رقصندگان حرفهای موروثی، این سنت را زنده نگه داشتند. حامیان آنها، پادشاهان، شاهزادگان و زمینداران، آنها را با هدایای فراوان و اعطای زمین آزاد کردند و در کاخها و عمارتهای خود نگه داشتند تا بتوانند وقت خود را به بهبود هنر خود اختصاص دهند.
وقتی این حمایت سلطنتی در نتیجه اشغال خارجی قطع شد، نوازندگان حرفهای مجبور شدند برای امرار معاش به کشاورزی روی آورند و کیفیت اجرای موسیقی و هنر موسیقی به طور طبیعی کاهش یافت. در مواجهه با این کاستیها، این اثر به زیبایی شور و نشاط شعر، موسیقی و رقص سینهالی را به نمایش میگذارد.
بقایای هنر موسیقی به بهترین شکل در پادشاهی کندیان، آخرین دژی که به دست بیگانگان افتاد، حفظ شده است. احیای موسیقی سینهالی در دهههای گذشته کاملاً قابل توجه بوده است. در مدارس ما، شعرهای کودکانه سینهالی و سرودهای میهنپرستانه جایگزین شعرهای خارجی شدهاند. بیایید امیدوار باشیم که سریلانکا روح خود را از طریق فرهنگ و موسیقیاش پیدا کند. موسیقیدانان سینهالی پایههای از دست رفته خود را بازخواهند یافت و بر روی آن بنایی از موسیقی سینهالی خواهند ساخت که سهم خود را در جهان ایفا خواهد کرد.
https://factsanddetails.com/south-asia/Srilanka/Arts_Culture_Sports_Srilanka/entry-۸۰۱۲.html
نظر شما