پارک ملی سانجی گاندی(SGNP) بمبئی
بمبئی (Mumbai) پایتخت ایالت مهاراشترا است. این شهر یکی از پرجمعیتترین شهرهای هند می باشد و پس از دهلی نو به عنوان دومین شهر بزرگ هند شناخته میشود. سالانه تعداد کثیری از توریست های داخلی و خارجی برای فعالیت های تجاری و بازرگارنی و بازدید از ابنیه های تاریخی و تفریحی به این کلانشهر سفر می کنند. یکی از مکان های تفریحی این کلانشهر پارک ملی سانجی گاندی در منطقه بریوالی کلانشهر است.
این پارک زیبا قبلا به پارک ملی بریوالی(Borivali) معروف بود و منطقه بزرگ حفاظت شده در بخش شمالی شهر بمبئی واقع شده است. مساحت این پارک 104 کیلومتر مربع می باشد. این پارک، به خا طر وجود تنوع حیوانات و غارهای 2400 ساله به نام کانهری Kanheri با مجسمه ای از صخره های سنگی، به عنوان یکی از پارک های بزرگ ملی موجود در یک محدوده کلان شهر بوده و یکی ازپر بازدید ترین پارک ها در جهان به شمار می رود. تنوع گلها و جانوران در سانجی پارک ملی گاندی جذب بیش از 2 میلیون بازدید کننده در هر سال را بدنبال دارد. مجمسه ها و کنده کاری های روی سنگ های درون این غارهای پارک ملی سانجی گاندی دارای سابقه ای طولانی می باشد که قدمت برخی از آنها به قرن 4 قبل از میلاد میدانند.
در هند باستان، بنادر سوپارا Sopora و کالیان Kaliyan دو بندری بودند که ارتباطات دریایی با تمدن های باستانی دیگر دنیا مانند یونان و بین النهرین و سند داشته اند و از یک راه زمینی به طول 45 کیلومتری که در درون جنگل بوده واقع شده بود به بمبئی وصل شده بود.
غارهای کانهری Kanheri در مرکز پارک محل آموزش مناسک بودایی و سایت مهم برای زیارت مجسمه موجود توسط راهبان بودایی بین 1 تا 9 قرن پیش از میلاد بوده است.
- در این غارها دو نوشته که بر دیوار داخلی غار حک شده بود که تا چندی پیش هیچ کس نمی تواست به رمز آن پی ببرد ، تا این برخی از اساتید زبان اوستایی توانستند به این نوشته ها دست پیدا کنند و آنرا بخوانند. این نوشته ها نوعی یادگاری دیواری مروبط به سده های اول اسلام بود که توسط بازرگانان ایرانی زرتشتی نوشته شده بود و اسامی افراد را شامل می شد.
پارک دارای تعدادی از گونه های در معرض خطرگیاهان و جانوران است. در منطقه جنگلی پارک بیش از هزار گونه گیاهی، 251 پرندگان مهاجر پنجاه هزار گونه از حشرات و چهل گونه از پستانداران وجود دارد. علاوه بر این، پارک نیز سرپناه سی و هشت گونه خزنده، نُه گونه از دوزیستان، صد و پنجاه گونه از پروانه ها و انواع زیادی از ماهی است.
پوشش جنگل در پارک کمک می کند که زیستگاه ایده آل برای بسیاری از حیوانات از جمله گوزن خالدار (یا گوزن خال خال)، میمون رزوس، فیل، ببر و دیگر حیوانات وحشی که به راحتی می توانید دید که در حال رفت وآمد هستند. بسیاری از پرندگان بومی و غیر بومی در این پارک وجود دارد که بعضی از این گونه ها در فصول مختلف به این پارک مهاجرت می کنند. ازجمله میتوان به طاووس، دارکوب، مکس گیر بهشتی، انواع مرغ ماهی، کلاغ زاغی و غیره اشاره کرد.
از انواع حیوانات دیگر از قبیل پلنگ، ببر سفید، ببر بنگالی، روباه ،گوزن سمبر، کفتار وکل چهار شاخ که در پارک وجود دارد میتوان اشاره کرد. همچنین تنوع بسیار زیادی از خزندگان که در این پارک به راحتی قابل مشاهده هستند میتوان به: تمساح ها در دریاچه پارک، مار پیتون، مارکبری، سوسمار مانیتور، افعی راسل، افعی بامبو و انواع گربه ها اشاره کرد. در مجموع 172 گونه از پروانه ها توسط جانور شناسان شناسایی شده اند، که بطرز ماهرانه ای در طیبعت استتار میشوند.
پارک ملی سانجی گاندی گفته می شود یکی از پارک های ملی با بیشترین بازدید کننده در آسیا است. بر اساس برآوردها، در سال حدود 2 میلیون بازدیدکننده از این پارک بازدید کرده اند که در مجموع در 12 نوامبر 2004 مسئولین مالی پارک اعلام نمودند ،که نه میلیون و هشتصد هزار دلار کسب درآمد نموده اند.
از کل مساحت پارک 5/5 کیلومتر مربع به یک مینی باغ وحش اختصاص داده است که گردشگران از نزدیک میتوانند حیوانات را مشاهده کنند. در کنار آن پارک تمساح بنا شده که براحتی از نزدیک میتوان تمام خزندگان را در نمونه های متفاوت تماشا کرد. قطار مخصوص توریست ها در نقاط مختلف منطقه توریستی به منظور نمایش بخش هایی از زندگی حیوانات به حرکت در میآید تنوع زیستی این پارک باطلاع عموم میرساند. بسیاری از بازدید کنندگان نیز به غارهای Kanheri سفرمیکنند که دارای ارزش باستان شناسی می باشد. علاقه مندان به صخره نوردی اغلب به پارک ملی می آیند تا از فضای طبیعی برای کوه نوردی و سنگ نوردی استفاده کنند.
- علاقمندان می توانند جهت اطلاعات بیشتر به تارنمای رسمی https://sgnp.maharashtra.gov.in/Site/Home/Index.aspx مراجعه کنند.
نظر شما