منابع: موسسه گوته، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان، بنیاد کنراد آدناور، ، بنیاد فردریش ابرت، جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی، بنیاد فردریش نویمان و موسسه گیگا
نزدیک به ۵۰ سال از سالگرد روابط دیپلماتیک میان ویتنام و آلمان میگذرد و حالا دو کشور در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، آموزش حرفهای، تبادلات آکادمیک، محافظت از محیطزیست و منابع طبیعی با یکدیگر همکاری میکنند. آنطور که سایت وزارت خارجه آلمان گزارش داده است؛ در حال حاضر بیش از ۱۰۰ هزار ویتنامی در آلمان مشغول به کار و تحصیل هستند و این امر به گسترش روابط شهروندان دو کشور کمک زیادی کرده است. همچنین آلمانیها تلاش کردهاند تا با تاسیس موسسه گوته در ویتنام، زبان و فرهنگ آلمانی را نیز در این کشور توسعه دهند. علاوه بر اینها، موسسات مهم آلمانی مانند بنیاد کونراد آدناور و فردریش نویمان نیز کارگاههای آموزشی برای جوانان ویتنامی برگزار میکنند.
محافظت از محیطزیست و تربیت نیروهای ماهر
هرچند ویتنام در طول ده سال گذشته توانسته به لطف رشد اقتصادی بیش از شش درصد، به کشوری با درآمد متوسط بدل شود، اما هنوز هم دولت و مردم ویتنام با چالش های عظیمی روبرو هستند. از بینرفتن منابع طبیعی، تخریب محیطزیست، کمبود نیروی ماهر و مصرف زیاد انرژی از جمله مشکلات بزرگی است که جامعه ویتنام با آن دست و پنجه نرم میکند. علاوه بر این، ویتنام به دلیل خط ساحلی طولانی خود، به شدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار دارد. در عین حال، این کشور به دلیل مصرف بیش از حد انرژی، در افزایش انتشار گازهای گلخانهای نیز نقش موثری ایفا میکند.
به همین دلیل دولت ویتنام در تلاش است تا در راستای توسعه اقتصادی، پایداری زیستمحیطی و ثبات اجتماعی قدم بردارد. در این راه، موسسات و بنیادهای خارجی نیز به دولت ویتنام کمک میکنند. یکی از مهمترین موسساتی که در حالحاضر در ویتنام، فعالیتهای گستردهای را در راستای محافظت از محیطزیست و ثبات اجتماعی انجام میدهد، جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی است. این موسسه در راستای مدیریت منابع طبیعی، محافظت از محیطزیست و جنگلهای ویتنام و همچنین کاهش گازهای گلخانهای به دولت ویتنام کمک میکند. همچنین جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی در راستای آموزش فنی و حرفهای در ویتنام فعالیت میکند. هدف این سازمان، تربیت نیروهای حرفهای در حوزههای مختلف در ویتنام است. در این راستا این نهاد تلاش میکند تا از موسسات آموزش فنی و حرفهای در ویتنام حمایت کند. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری را درباره فعالیتهای این موسسه در اختیار علاقمندان قرار دهد:
https://www.giz.de/de/weltweit/357.html
ساخت و تجهیز موسسات آموزشی
از اواسط دهه ۸۰ میلادی، ویتنام در حوزههای اجتماعی و اقتصادی شروع به رشد کرد. از آن زمان، دولت ویتنام تلاش کرد تا با همکاری سازمانها و بنیادهای خارجی و با کمک سرمایهگذاران خارج از کشور به تجهیز موسسات آموزش فنی و حرفهای و بهروهوری بالاتر انرژی بپردازد. موسسه اعتباری برای بازسازی در آلمان از جمله سازمانهای خارجی است که در این راه به دولت ویتنام کمک میکند. این موسسه، نقش مهمی در ساخت و تجهیز موسسات آموزشی، حفاظت از محیطزیست و افزایش بهرهوری انرژی ایفا میکند. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری در این باره در اختیارتان قرار دهد:
ارتقا عدالت اجتماعی
از دیگر موسسات مهم آلمانی که در ویتنام فعالیت میکند، میتوان به بنیاد فردریش ابرت اشاره کرد. اعضای این بنیاد، فعالیت خود را در سال ۱۹۹۰ در شهر هانوی، پایتخت ویتنام آغاز کردند. این بنیاد، یکی از نخستین سازمانهای بینالمللی بود که در ویتنام مشغول به کار شد. فعالیت اصلی این بنیاد در ویتنام، ارتقا عدالت اجتماعی و آموزش سیاسی است. مسئولان این بنیاد در ویتنام تلاش میکنند تا با برگزاری کنفرانسها، کارگاههای آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با موسسات تحقیقاتی و آموزشی در راستای اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری را درباره فعالیتهای این موسسه در اختیار علاقمندان قرار دهد:
https://vietnam.fes.de/about/our-mission-in-vietnam
آموزش دیجیتال و ترویج گفتوگوی فرهنگی
از دیگر موسسات مهم آلمانی که در ویتنام فعالیت دارد، میتوان به بنیاد فردریش نویمان اشاره کرد. این بنیاد از سال ۲۰۱۲، فعالیت خود را در شهر هانوی آغاز کرد. بنیاد فردریش نویمان با هدف آموزش دیجیتال، ترویج گفتوگوی فرهنگی، حمایت از حاکمیت قانون و توسعه اقتصادی در پایتخت ویتنام تاسیس شده است. از طریق سایت زیر میتوانید با فعالیتهای بنیاد فردریش نویمان در ویتنام بیشتر آشنا شوید:
https://www.freiheit.org/vietnam
برگزاری دورههای آموزشی
بنیاد کونراد آدناور نیز از دیگر موسسات مهم آلمانی است که در ویتنام فعالیت میکند. این بنیاد در شهر هانوی، دورههای آموزشی را برای جوانان و کارآفرینان برگزار میکند. هدف از برگزاری این دورهها کمک به ثبات اقتصادی و اجتماعی، حمایت از جامعه مدنی، حل مسالمتآمیز مشکلات سیاسی و اجتماعی و همچنین حل بحرانهای آب و هوایی و محافظت از محیطزیست است. از طریق لینک زیر میتوانید اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای بنیاد کونراد آدناور بهدست آورید:
https://www.kas.de/de/web/vietnam/ueber-uns
تبادلات آکادمیک
پس از فروپاشی بلوک شرق، ویتنام با چالش اصلاح سیستم آموزش عالی خود روبرو شد که تا دهه ۹۰ میلادی براساس ساختارهای آموزشی شوروی بنا شده بود. بدین ترتیب از سال ۱۹۹۳، سیستم آموزشی ویتنام به مدل اروپایی تغییر شکل یافت و ساختاری جدید پیدا کرد. در حالحاضر، سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاههای ویتنام وجود دارد. تحصیل در دانشگاههای این کشور، با یک آزمون ورودی در مقطع کارشناسی آغاز میشود. هر چند بسیاری تنها تا پایان دوره کارشناسی در ویتنام تحصیل میکنند، اما مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد در این کشور بسیار مهم است و میتواند آینده شغلی خوبی برای افراد ایجاد کند. همچنین تحصیل در مقطع دکترا نیز میتواند موقعیتهای شغلی خوبی برای داوطلبان به وجود آورد. البته تحصیل در این مقطع کمی مشکل است و تنها کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد با معدل بالا هستند، دو مقاله علمی دارند و همچنین تأییدیه دو استاد راهنما را اخذ کردهاند، میتوانند تحصیلات خود را در مقطع دکترا در ویتنام آغاز کنند. اگرچه به نظر میرسد که سیستم آموزش عالی ویتنام، رشد زیادی داشته است، اما هنوز هم در مقایسه با سیستم آموزشی کشورهای پیشرفته، بسیار ضعیف است. علاوه بر این، اکثر موسسات آموزش عالی در این کشور با مشکلات جدی مالی روبرو هستند. دولت تنها میتواند حقوق اساتید دانشگاههای دولتی را تامین کند و سایر هزینهها باید از طریق شهریه و پروژههای آموزشی برطرف شود. از این رو، بسیاری از دانشجویان و اساتید ویتنامی ترجیح میدهند که برای ادامه تحصیل و کار به کشورهای پیشرفته مانند آلمان سفر کنند. همچنین بسیاری از پژوهشگران این کشور نیز ترجیح میدهند که در موسسات تحقیقاتی اروپایی و آمریکایی مشغول به کار شوند. در این راستا انجمنها و موسسات بینالمللی نیز به دانشجویان، اساتید و محققان ویتنامی کمک میکنند. از موسساتی که نقش مهمی در این راستا ایفا میکند، میتوان به موسسه تبادلات آکادمیک آلمان اشاره کرد. این موسسه به صورت منظم، فهرستی از کمکهزینههای تحصیلی و پژوهشی آلمان را برای علاقمندان در ویتنام منتشر میکند. همچنین این موسسه به دانشجویان و اساتیدی که قصد مهاجرت به آلمان را دارند، مشاوره میدهد. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری را درباره فعالیتهای این موسسه در اختیار علاقمندان قرار دهد:
https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/vietnam/ueberblick-bildung-und-wissenschaft/
فعالیت موسسه گیگا در آسیا
یکی از اقدامات مهم دولت آلمان در آسیا، تاسیس موسسه مطالعات آسیا(گیگا) است. این موسسه به ابتکار مجلس فدرال آلمان و وزارت امور خارجه این کشور در سال ۱۹۵۶ تاسیس شد و از آن زمان، تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در کشورهای شرق آسیا و همچنین استرالیا را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. هرچند بخش عمده فعالیتهای این موسسه به مطالعات در هند و چین برمیگردد، اما همانطور که پیشتر گفته شد، این موسسه تحقیقات گستردهای را در تمام کشورهای شرق آسیا از جمله ویتنام انجام میدهد.
محققان موسسه مطالعات آسیا(گیگا) در تمام کشورهای این منطقه از جمله ویتنام حضور دارند و با دانشجویان، محققان، سیاسیتمداران و اعضای سازمانهای محلی ارتباط مستقیم برقرار میکنند. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای این موسسه در ویتنام و سایر کشورهای شرق آسیا در اختیارتان قرار دهد:
https://www.giga-hamburg.de/de/institute/giga-institut-f%C3%BCr-asien-studien/
توسعه زبان آلمانی
همانطور که در ابتدا گفته شد؛ آلمانیها تلاش کردهاند تا با تاسیس موسسه گوته در ویتنام، زبان و فرهنگ آلمانی را نیز در این کشور توسعه دهند. مرکز گوته در شهر هانوی، کلاسهایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان برگزار میکند. همچنین در این موسسه، امتحانات رسمی موسسه گوته نیز برگزار میشود. کتابخانه این مرکز نیز، منابع غنی در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آلمان در اختیار دارد. علاوه بر اینها، موسسه گوته در هانوی، هر ساله میزبان صدها نمایشگاه هنری و رویداد فرهنگی است. برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
نظر شما