مقدمه
در جنگ و بحران که تأثیر مخرب و منفی بر جامعه می گذارد ، فعالیت های فرهنگی به طور عمومی قبل از و بیش از سایر فعالیت ها آسیب می بینند به ویژه فعالیت های ادبی و نشر و انتشار آن ها . سوریه از گذشته های دور مهد شعر و ادب و ظهور شعرا و ادبای صاحب نام بوده و همچنان غنی از شعرا و ادبای سرشناس می باشد . هم اکنون و با پشت سر گذاشتن سال های جنگ و ناامنی در حالی نهمین سال جنگ سوریه رو به پایان می باشد که معظم مناطق و شهرهای سوریه از حالت جنگی خارج شده و دولت سوریه تلاش دارد جامعه به وضعیت عادی خود بازگردد . مردم نیز خسته از ۹ سال جنگ و ناامنی و مشکلات و سختی های ناشی از آن نیاز به تغییر و تنوع دارند لذا هم دولت و هم مردم از احیای فعالیت های فرهنگی و هنری در زمینه های مختلف استقبال می کنند . دمشق و سایر شهرها و مناطق سوریه ( غیر از مناطق جنگی و یا متأثر از جنگ ) شاهد انواع فعالیت های فرهنگی اعم از نمایشگاه ، جشنواره ، مسابقه ، همایش و ..... می باشند . در این میان فعالیت های ادبی در رشته های مختلف همچون داستان و شعر نیز مورد توجه قرار گرفته اند و هر از چندی شاهد برگزاری شب شعر و نشست ادبی و انتشار داستان و مجموعه شعر هستیم ولی همچنان تا رسیدن به وضعیت مطلوب ، فاصله بسیار است . به نظر می رسد شعرا و ادبای جوان و غیر حرفه ای سهم چندانی از فعالیت های فرهنگی ندارند و از این وضع گله مند می باشند .
روزنامه الوطن چاپ دمشق ، گزارشی در این زمینه منتشر کرده است که ترجمه آن در پی می آید .
------------------------------------------------------------------------
ادبیات جوانان بدون حمایت
ادبیات جوانان، اصلیترین بازگوکننده دغدغههایی است که با چالشهای پیش روی نسل جدید در نگرش نسبت به هستی و زندگی و توانایی این نسل در بیان این نگرش با درک و احساسی نو و تازه ، مرتبط است . ادبیات شاخهای از هنرهای زیباست که جنبهای از مظاهر زندگی اجتماعی را بازتاب میدهد و ابزار آن در بازگوکردن این ارزشها ، کلامی رسا و الهامبخش می باشد . این همان چیزی است که جوانان به آن پناه می برند تا اندیشهها و تعبیرهای هنری که در درونشان جولان میدهد و حاکی از موضعی انسانی یا نقل تجربهای است که جوان با بیان آن در پی فایده یا سرگرمی می باشد .
با وجود شرایط سخت و دشوار جنگ برای همه که مشکلات بسیاری را برای هر پیشرفتی در همه سطوح ، به ویژه در حوزه فرهنگ به وجود آورده ، مشکل کسانی که در این روزگار دارای استعداد و خلاقیتی هستند به خصوص نسل جوان، همچنان مشکلی است که روز به روز وخیمتر میشود بدون این که راه حل مناسبی برای آن پیدا گردد . برخی از این ادبای جوان به دنبال فرصتهایی برای نشر آثارشان میگردند و برخی دیگر خواهان تشویق و ایجاد انگیزه توسط فرهیختگان و شاعران و بزرگان ادب هستند ؛ بعضی هم شکست و ناامیدی را در چشمان این بزرگان میبینند گویی ادبیات صرفاً در ذات پیران و سالخوردگان است . از این رو پرسیدن این سؤال شایسته است که سرنوشت این جوانان و آفریدههای ادبیشان چه خواهد شد؟
در بررسیای که روزنامه «الوطن» انجام داده است، دیدارهایی با چند تن از ادبای جوان به عمل آورده است که کمی شانس برای عرضه و نشر آثار ادبی شان داشته اند .
معیارهایی برای همه
احمد رزق حسن با وجود این که درس خوانده و مدرک مهندسی شهرسازی دارد ولی داستان کوتاه ، تمام زندگی اش را به خود اختصاص داده و برنده جایزه نخست مؤسسه انتشاراتی دلمون در حوزه داستان کوتاه شده است . وی از ادبیات جوانان و سختی نشر آثارش میگوید . بنا به گفته او دو راه برای نشر کتاب وجود دارد یا از طریق مراکز نشر دولتی مانند مؤسسه انتشارات وزارت فرهنگ یا اتحادیه نویسندگان عرب که شروطشان برای نویسندگان مبتدی و حرفه ای یکسان است . اتحادیه نویسندگان عرب که اصولاً با نویسندگان جوان جلسهای برگزار نمیکند و به ما وقت نمیدهد . لذا نویسنده تازهکار باید با نویسنده باتجربه ارتباط و نشست و برخواست داشته باشد تا از او بهره بگیرد . مؤسسه انتشارات وزارت فرهنگ نیز ، مجموعه داستانی من با عنوان «بازی شیطان» که جایزه هم برنده شده است را رد کرد ؛ چون عنوانی برای این مجموعه انتخاب کرده بودم که با شروط و معیارهای ادبی همخوانی نداشت در حالی که من از این موضوع اطلاع نداشتم . پس مجموعه داستانی من رد شد چون عنوانش بر "شر" دلالت می کرد بدون این که به محتوایش نگاهی بیندازند . نمیدانم آیا با این دلیل واهی می خواستهاند کوتاهی خود را توجیه کنند؟! این مؤسسه شروط و معیارهای سختی [برای پذیرش آثار] قرار داده و تسامحی در خصوص ادبای تازهکار نمیکند. چیزی شبیه توصیه هم هست که میگویند آثار نویسندگان جوان را به نوبت در این صفحه چاپ میکنند لکن ما تاکنون نه از آن اطلاعی داریم و نه چیزی شنیدهایم و این صفحه یکسره تبریک و تمجید است؟؟؟
چاپ شخصی نیز بسیار پرهزینه است و همچنین سبب میشود که نویسندگان جوان از طرف نویسندگان بزرگ مورد هجمه قرار گیرند که میگویند: «هر شخصی که خودش آثارش را چاپ میکند ادبیات را دست کم گرفته است و فضای فرهنگی را آلوده میکند». در حقیقت جوانان آخرین مسئله مورد توجه شوراهای فرهنگیای هستند که مسؤول فعالیتهای دورهای میباشند.
حسن اضافه میکند: ما به یک جشنواره حقیقی نیاز داریم که داستاننویسان جوان در آن مشارکت کنند یا جشنواره شعری مخصوص جوانان زیر نظر اتحادیه نویسندگان یا وزارت فرهنگ . این مسئلهای است که تنها نیازمند تصمیم گیری مسؤولان می باشد و هزینه مالی دربر ندارد . در آخر حرف هایش را اینگونه پایان میدهد که: امیدوارم یک مسؤول فرهنگی مرا بخواهد و از من درباره آخرین نوشتههایم بپرسد. من در حال حاضر، در آستانه اتمام دومین مجموعه داستانی خود هستم. خلاصه اینکه لازم است بودجهای به این امر اختصاص یابد و جلسهای برای بحث و بررسی مشکلات جوانان فرهیخته برگزار شود و به این قشر توجه گردد، زیرا آنها هستند که قرار است پرچمداران فرهنگی این کشور باشند ؛ کشوری که فرهنگ جوانانش با تهاجم فکری روشمند از سوی دشمنانش هدف قرار گرفته است.
فعالیتهای تشویقی
خانم سالی علی ، فارغالتحصیل دانشکده پزشکی ، نظرش این است که فرصتهای نشر آثار جوانان بسیار محدود می باشد . وی معتقد است پیشرفت ملتها به وسیله فرهنگشان محقق میشود و فرهنگ به علم خاصی محدود نمی شود . سالی میگوید: هیچ برنامه فرهنگی برای حمایت و تشویق استعدادهای جوانان وجود ندارد و نشستها و همایش ها و مسابقات نیز تقریباً در حد صفر است ، افزون بر این کمکهای مادی هم از جانب مؤسسات مسؤول صورت نمیگیرد. از این رو آثار ادبی جوانان چه در تلوزیون و چه در نشریات روز و مجلهها و رادیو، بسیار کم است . آیا سبب این وضعیت این است که بیننده و شنونده و خواننده به وسائل ارتباط جمعی/ شبکههای اجتاعی مانند «فیسبوک و توییتر و اینستاگرام و تلگرام» عادت کردهاند که در درجه اول، وضعیت نشر به این شکل درآمده است یا این است که در پرداختن به این جنبه مهم، به ویژه در این دوره بحرانی، کوتاهی شده است؟
از سوی دیگر، تعداد خوانندگان بسیار کم است. به این معنی که درصد بسیاری از جوانان بیشتر فیلمها و سریالها را دنبال میکنند تا این که کتابها و محتوایشان را بخوانند و من معتقدم این امر به کم توجهی به این موضوع برمی گردد. من به سهم خود پیشنهاد میکنم برنامههای تشویقی کتابخوانی، حتی در سطح مدارس، برگزار شود. وقتی که من در سال پنجم بودم ضمیمهای برای کتاب قرائت در درس زبان عربی وجود داشت که شامل داستانهای کوتاه بود و در حال حاضر حذف شده است. این تنها فعالیت در زمینه کتابخوانی بود و لازم است برنامههای اینچنینی دوباره در برنامه درسی مدارس گنجانده شود تا افراد از کودکی به کتابخوانی تشویق شوند.
سالی، رتبه سوم را در مسابقه «کلمه» که مؤسسه انتشارات تازه تأسیس دلمون با مدیریت مهندس عفراء هدبا، برگزار می کند ، کسب کرده است. او درباره این مسابقه میگوید: اگر این مسابقه نبود، من استعدادم را کشف نمیکردم . هر چند این یک مؤسسه خصوصی است با وجود این، با برگزاری مسابقات جذاب و در سایه عدم توجه دستگاههای مسؤول در این زمینه، استعدادها را پرورش میدهد و دلگرم میکند.
صرف نظر از پاداشها و جوایز مادی و چاپ رایگان آثار از سوی این مؤسسه و مشارکت آن در نمایشگاهها که فوق تصور و آرزوی جوانانی است که به دنبال هر راهی برای اثبات خویش میگردند ، این مسابقه، در حد خود قطبی است برای شناساندن خود، در زمانی که ما جوانان به دنبال آن هستیم و هیچ شخص دغدغهمندی را نمییابیم.
نادیده گرفتن تجربهها
هر ادیب جوانی آرزو دارد صدایش و تلاشهایش و تجربیاتش از راههای مختلف شنیده شود، از پشت تریبون تا چاپ در مجلات و روزنامهها و رسانهها و شبکههای مجازی و در نهایت چاپ کتابش. حسن الراعی ، شاعر جوان میگوید: اگر نشر الکترونیکی را مستثنی کنیم که برای هرکس بخواهد دردسترس است ، ادبیات جوانان به انحصار محافل ادبی درآمده است و متأسفانه محافل ادبی همچون همه محافل دیگر از مفاسدی چون رخوت و زد و بند/ پارتی بازی و رابطه و نادیده گرفتن برخی تجارب ادبی مهم و جلوه دادن برخی دیگر با ملاحظات غیر فنی و غیرحرفهای در امان نیست. البته منکر نمیشویم که استثناهایی نیز در بین برخی دست اندر کاران این مؤسسات وجود دارند که تلاش میکنند تا استعدادهای حقیقی را دریابند.
مثلاً به عنوان یک تجربه شخصی ، من به فضل اتحادیه نویسندگان عرب شعبه ادلب می خوانم ، زیرا این اتحادیه اولین جایی بود که در ابتدای راه به من توجه کرد و به من میدان داد و استعداد من را باور کرد. در مقابل ، من بسیار غمگین هستم از این که ۱۵ سال است در دمشق زندگی می کنم و جز به تعداد انگشتهای دو دست پشت تریبون نرفتهام و آن هم به دعوت دوستان شخصیام بوده است . این موضوع در بهترین حالت، تنها میتواند بیانگر ضعف پیگیری و توجه دست اندرکاران به تجربههای هنری جوانان باشد ؛ با علم به این که بسیاری از این تجربهها – منظور کارهای خودم نیست- در جهان عرب و حتی در عرصه جهانی حضوری چشمگیر و خیرهکننده داشتهاند.
از این رو طبعاً میبینیم که بسیاری از این جوانان به آسانترین روش انتشار و نشر روی میآورند یعنی شبکههای اجتماعی و نشر الکترونیکی مانند تالارهای گفتگو و فیسبوک و توییتر و .... و این وسایل، آنچه را محافل ادبی با مؤسسهها و ابزارهایش نمیتوانند برای آنها فراهم کنند ، تأمین مینمایند. با وجود این که ابزارهای الکترونیکی نکات منفی بسیاری دارند و آشفتهبازاری در آنهاست، اما تجربههای هنری بسیار مهم و آثار مشهور را برمیگزینند و به علاقمندان به ادبیات در سطح جهان عرضه میدارند. از این رو، من شخصاً آن را بهترین پناهگاه برای شنیده و دیده شدن استعدادها میدانم.
رسالت ارزشمند
یاسمین حسین از گروه ادبیات عرب دانشگاه دمشق که در بسیاری از گردهماییهای شاعران شرکت کرده است در باب ادبیات نسل جوان میگوید: ادبیات، در انواع مختلفش، نیازی ضروری برای زندگی بشر است و به ویژه در عنفوان جوانی و لازم است جوانان اندیشهها و ذهن پرشورشان را بارور کنند و دوره جوانی را برای تقویت فکر خویش، مغتنم بشمارند. من در مجموعه «هزار و یک نویسنده» در دمشق عضو شدهام و از طریق این مجموعه به چندین تریبون دعوت شدهام و برخی از اشعارم را در مراکز فرهنگی متعددی ارائه دادهام و مورد تشویق بعضی از شاعران نیز قرار گرفتهام. لیکن بنده هیچ یک از آفریدههای ادبیام را در هیچ روزنامهای چاپ نکردهام به علت این که موقعیتش فراهم نبوده است ؛ با وجود این، من به استعدادم باور دارم و همواره برای رشد و پرورش آن کار می کنم . زبان عربی اولین مشوق من برای گام نهادن در عرصه شعر است.
اما در خصوص رکود مراکز فرهنگی و کاهش حضور و حمایت، چه حمایت مادی و چه معنوی، برای شاعران، [باید گفت] ارزش شاعر از بازیگر و خواننده کمتر نیست و امیدوارم جشنها و برنامههایی در خور شأن شاعران برگزار گردد تا نشاط و فعالیت به فرهنگ بازگردد و همچنین امیدوارم رسانهها به استعدادهای جوان آیندهدار هم بپردازند تا جوانان برای انجام رسالت بزرگشان در زمینه ادبیات قیام کنند.
حمایت روحی و معنوی
در خصوص جوانان باید گفت ما جوانان بسیار باانگیزهای داریم اما در عرصه فرهنگی مانند کتابخوانی و نویسندگی، ضعف فکری بسیاری وجود دارد و این عرصه، عرصهای بسیار تأثیرگذار بر روی شخصیت افراد است، منار أبوبکر ، دانشجوی زبان و ادبیات عرب در توصیف آن میگوید: تریبونها، گامی مهم در مسیر آینده ادبی هستند که از ما ادیبانی میسازد ، شایسته رسیدن به جایگاههای رفیع و شخصیت نویسنده تازهکار را تقویت می کنند.
اما در مورد آثار ادبی ام، بعضی را در صفحه شخصی خودم در فیسبوک گذاشتهام که طرفدارانی هم دارد، اما من دوست دارم یک صفحه عمومی بسازم تا استقبال مردم از این نوشتهها را ببینم. ولی تا الان این کار را تجربه نکردهام. صفحه مجموعه «هزار و یک نویسنده در دمشق» هم هست که نوشتههای اعضایش را انتشار میدهد و این فرصت را در اختیار من قرار داده است تا مردم با من و نوشتههایم آشنا شوند.
اما در مورد روزنامهها ، قبل از این، امکان انتشار نوشتههایم در آنها فراهم نشده است با این که من بسیار آرزومند این امر هستم. درباره حمایت و پشتیبانی روحی و معنوی هم باید بگویم بزرگترین مشوق من همین مجموعه «هزار و یک نویسنده» است و برخی از اقشار فرهیخته که استعداد من را دیدهاند و با دعوت بنده به مسابقات و مراکز فرهنگی و شب شعرهای مختلف از من حمایت میکنند.
و در پایان از همه کسانی که میتوانند از این جوانان فرهیخته حمایت و به ایشان کمک کنند تا بدرخشند و آوازه و شهرت آنها به آسمانها برسد، میخواهم در این موضوع کمکاری نکنند. و بسیار متشکرم از همه کسانی که در حمایت از قلم جوانان سهمی دارند به استعدادهایشان ایمان دارند.
در خاتمه
بیتردید جوانان بخشی مهم و فعال در ساختن آینده هستند لکن برنامههای کلان فرهنگی هیچگاه از ادبای جوان حمایت نکرده است. [این در حالیست که] هر انسان تازهکاری به دنبال راهنما میگردد و اگر راهنمایی نیافت به دنبال جایی میگردد و اگر در پیدا کردن آن، راه به جایی نبرد، سردرگم و سرگردان میشود؛ از این رو ناگزیر باید برخی تسهیلات و فعالیتها و کمکها و پیشتیبانیها برای این قشر فراهم گردد. پیشنهادهای بسیاری در این خصوص هست که میشود جدی به آن ها نگریست: مثلاً در اختیار قرار دادن تریبونی دائمی مانند هفتهنامه یا ماهنامه تا جوانان بتوانند آثار ادبی خود را به شکل مداوم در آن چاپ کنند که در دسترس همه قرار داشته باشد و تریبونی باشد برای تشویق دیگران به نوشتن . همچنین همانطور که جشنهایی برای حمایت از جوانان و کودکان بااستعداد اهل موسیقی برگزار میگردد ، میتوان نمایشگاههای کتاب و جشنوارههای شعری برای ادبای جوان برپا کرد.
برگرفته از : روزنامه الوطن شماره ۳۲۵۹ تاریخ ۲۷/۱۰/۲۰۱۹
نظر شما