تونس

  • رواداری در فرهنگ عربی: بررسی انتقادی

    مؤسسه مؤمنان بدون مرز در اواخر سال گذشته، کتاب «رواداری در فرهنگ عربی: بررسی انتقادی» (جلد ۱ و ۲) را به چاپ رساند. این کتاب یک اثر گروهی است که متخصصانی از کشورهای متعدد عربی و غیرعربی در آن همکاری کردند

  • حدیث غدیر

    از جمله معانی ایام، همان رخدادها و حوادث است. شیخ ابن عاشور گفت: منظور از "أیام الله"، روزهای ظهور قدرت خداوند و هلاک شدن کافران و یاری اولیا و فرمانبرداران خداوند است. بر این اساس، مناسبترین معنایی که با توجه به هدف کلی قرآن می‌توان از کلمه "‌ایام"‌ در اینجا برداشت کرد، رخدادهای زمانی بزرگ…

  • گفتگو با فتحی القاسمی:

    گفتگو با فتحی القاسمی

    دکتر فتحی القاسمی: متفکر تونسی، متولد ۱۹۵۷، استاد تمدن نوین در مرکز عالی علوم انسانی تونس و دانشکده علوم انسانی و اجتماعی در این کشور. تألیفات علمی متعددی از او به چاپ رسیده است که مهمترین آنها عبارت است از: «شیخ محمد بیرم پنچم و زندگی و اندیشه اصلاح‌گرانه او» (۱۱۹۰)، «سکولاریسم و شیوع آن در…

  • مشروعیت حکومت در اسلام از منظر اهل سنت و شیعه... طرح‌ها

    موضوع نظام حکومت در اسلام، از جمله مهمترین موضوعاتی است که در قالب پژوهش در "فقه سیاست مشروع" بدان پرداخته شد، به طوری که دیدگاه‌های مختلفی درباره سازماندهی حکومت در اسلام و قدرت در حکومت اسلامی و نیز تفاوت حکومت در متون تاسیسی و واقعیت امروزین بروز کرد، اما زوایای پرداختن به این مسئله و اختلاف…

  • یک مجموعه داستانی با طرح مسائل زنان

    ‌این روزها، خانه کتاب، یک مجموعه داستانی را منتشر کرد که نخستین اثر داستانی خانم ریم القمری، شاعر و روزنامه‌نگار تونسی به شمار می‌رود که سه مجموعه شعر را در کارنامه خود دارد که در سال‌های ۲۰۱۸، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۳ به چاپ رسیده‌اند.

  • "روز شعر" کنکاشی در هویت شعر و شعر هویت

    به مناسبت "روز شعر"، در آستان شعر و محضر قصیده، تعدادی از شاعران تونس در "خیمه نوآوری" گرد هم آمدند تا عاشقان حرف و تصویر و مَجازها را با گفتگوهای فکری و انتقادی درباره هویت شعر و شعر هویت به وجد آورند

  • کتاب «قوم نگاری زردة» اثر دکتر فرید الصغیری:

    غلبه روایت‌های قدیمی، گسترش نثر و رفتار فرهنگی مورد نظر

    اخیرا، مرکز نشر و توزیع "قلم" در سیدی بوزید، ‌کتاب "قوم نگاری زرده" ‌را در چاپی زیبا و در ۳۱۷ صفحه منتشر کرده است. "غلبه روایت‌های قدیمی، گسترش نثر و رفتار فرهنگی مورد نظر"‌ اثر دکتر فرید الصغیری، یک کتاب تخصصی در حوزه میراث مادی و غیر مادی مربوط به عادت‌ها و رسوم مخصوص و ویژه منطقه سیدی بوزید…

  • اثر جدید نویسنده تونسی خانم فاطمه بن محمود با عنوان «دوستم... قاتل است»

    خانه نشر تونس، رمان جدید نویسنده تونسی، خانم فاطمه بن محمود با عنوان «دوست من... قاتل است» را منتشر کرد که بخشی از ادبیات روزمره به شمار می‌رود و برگرفته از شرایط ویروس کروناست.

  • کریدیف برنده جایزه سازمان همکاری‌های اسلامی

    خانم ایمان الزهوانی هویمل، وزیر "زنان، خانواده و کهنسالان" تونس، در قاهره، پایتخت مصر، جایزه سازمان همکاری‌های اسلامی در حوزه دستاوردهای زنان در کشورهای عضو این سازمان که در دومین دوره به مرکز پژوهش‌ها، مطالعات، مستند سازی و رسانه زنان، "کریدیف" رسید را دریافت کرد.

  • نام دو تونسی در میان برندگان جایزه علوم و ادبیات کویت

    مؤسسه پیشرفت علمی کویت اسامی برندگان جایزه "علوم و ادبیات کویت" برای سال ۲۰۲۱، ویژه پژوهشگران کویتی و عرب در حوزه‌های مختلف علمی و ادبی را منتشر کرد که در آن، نام دو تونسی به چشم می‌خورد که بر این اساس، دکتر محمد سلیم العلوینی به جایزه "‌علوم کاربردی" ‌و محمد علی قطاط به صورت مشترک با خانم…

  • پروژه "کتاب‌هایی از دو کرانه

    "‌کتاب‌هایی از دو کرانه"، پروژه‌ای به ارزش ۸۰ هزار یورو است که کانون فرانسه در تونس آن را راه‌اندازی کرد. هدف از این پروژه، تقویت گفتگو بین دو کرانه دریای مدیترانه به واسطه همکاری در مقوله "‌کتاب و ترجمه آثار بین زبان فرانسه و عربی و حمایت از حوزه کتاب در تونس، الجزایر و مغرب" ‌است. آنگونه…

  • مخالفت با تعطیلی کتابخانه‌ها در دوره قرنطینه

    اتحادیه کتابخانه داران و وارد کنندگان و توزیع کنندگان کتاب در تونس، از "‌مخالفت کامل خود با تعطیل شدن کتابخانه‌ها در پی تصویب قرنطینه سراسری در برخی مناطق کشور و قرنطینه آخر هر هفته در سراسر خاک تونس" ‌خبر داد.

  • آثار امال موسی در حوزه شعر و جامعه شناسی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب قاهره

    در پنجاه و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب قاهره که در فاصله روزهای ۱ الی ۱۵ جولای جاری برگزار می‌شود، دیوان شعر خانم امال موسی، شاعر و پژوهشگر تونسی در حوزه جامعه شناسی، با عنوان "الحیاة لم تضع بعد مساحیقها" ‌به علاوه گزیده‌های شعری او تحت عنوان "وحدی فی شرفة النساء" و کتاب او تحت عنوان…

  • سازمان عالی مستقل ارتباطات دیداری و شنیداری

    سازمان عالی مستقل ارتباطات دیداری و شنیداری در روز ۳ می ۲۰۱۳ (روز جهانی آزادی مطبوعات) با استناد به مفاد فرمان شماره ۱۱۶ سال ۲۰۱۱، صادر شده به تاریخ ۲ نوامبر ۲۰۱۱ در رابطه با آزادی ارتباطات دیداری و شنیداری، تأسیس شد. این سازمان، یک نهاد دولتی است که از استقلال مالی و اداری برخوردار است.

  • انقلاب‌های عربی و پرسش حکومت دینی

    مفهوم حکومت برای متفکران عربی، از جمله مفاهیم جنجال برانگیز است. هرچند که برخی ادعا دارند این مسئله از دهه‌ها قبل حل شده است و معتقدند که این مفهوم شکل نهایی خود را در جوامع عربی گرفته و گریزی از آن نیست و تصویر حکومت ثابت شده است، تا جایی که تفکر به یک الگوی متفاوت در آن دشوار شده است. اما…

  • دیدگاه‌های زنده در اسلام و ارزش‌ها در جامعه بعد از انقلاب

    "دیدگاه‌های زنده در اسلام و ارزش‌ها در جامعه ما بعد از انقلاب" کتاب جدید خانم پژوهشگر، زینب التوجانی است که توسط انتشارات آفاق - پرسپکتیو در ۲۳۹ صفحه و در قطع متوسط به چاپ رسیده است. این کتاب شامل مقالاتی است که نگارنده در فاصله سال‌های ۲۰۱۷ و آغاز ۲۰۲۱ تألیف کرده و در روزنامه‌های تونسی و عربی…

  • باید به جای "قربانیان عید"، "کرونا" را سر ببریم

    شاید این موضع من، کمی عجیب باشد، اما من به توقف قربانی در این عید قربان در کشورمان فرا می‌خوانم. البته عجیب، آن کسی است که نمی‌داند که دین ما بر پایه مقاصد استوار شده است و مقاصد، جز ترتیب اولویت‌ها و مقدم داشتن مصلحت بر مفسده و مقدم داشتن مصلحت جمعی بر مصلحت فردی نیست و حفظ جان بر همه منافع…

  • سازمان‌های مسئول امور جوانان در تونس 

    ‌حوزه جوانان مورد توجه جدی جمهوری تونس قرار دارد و دولت این کشور، از طریق "وزارت جوانان، ورزش و ادغام شغلی"‌ که یک نهاد دولتی دارای قدرت حاکمیت است و به صورت مستقیم بر تمامی برنامه‌ها و فعالیت‌های جوانان نظارت دارد، به وظایف خود در این حوزه عمل می‌کند

  • هنر در داخل منظومه آموزش عالی در تونس

    وقتی که می‌خواهیم به موضوع هنر در درون منظومه آموزش عالی در تونس بپردازیم، باید دو بحث را باز کنیم: نخست، درباره انواع هنر و معیارهای هدایت به سمت آن و دوم، درباره جایگاه آن در داخل این منظومه.

  • به تأخیر انداختن موسم حج ۲۰۲۱ م: از نیرنگ تا مقاصد شرعی حکیمانه

    «کووید» چراغ قرمز را به روی موسم حج سال ۲۰۲۰ روشن کرد و به همین دلیل، ادای موسم حج را در این سال متوقف کرد و در سال ۲۰۲۱ نیز این واجب تعبدی، تحت ضوابط محدود و شرایط سخت و با تعداد مشخصی حاجی برگزار می‌شود.

  • انتشار واژه‌نامه مخصوص به اصطلاحات فنون دیداری

    نمایشگاه ملی کتاب تونس که از روز ۱۷ ژوئن جاری در شهر فرهنگ تونس آغاز به کار کرد، مراسم خاصی برای یک اثر جدید و برجسته به عنوان نخستین اثر عربی که از تونس برخاسته است، برگزار نمود. این اثر یک واژه‌نامه اصطلاحات هنرهای دیداری است که در ۷۶۰ صفحه به رشته تحریر درآمده است.

  • دیدگاه هایی درباره بحران مجله‌های علوم انسانی

    درباره مجله‌هایی که از سوی مراکز پژوهشی و دانشگاه‌ها صادر می‌شوند، باید به این نکته توجه داشت که دغدغه اصلی آنها، پرداختن به موضوعات نغز و اصیل است. اما آن مجله‌هایی که توسط جامعه مدنی منتشر می‌شوند – که به صورت طبیعی، معیارهای دقیق دانشگاهی را به عنوان هدف جدی خود در نظر نمی‌گیرند – تلاش می‌کنند…

  • «دولتی سازی» اسلام روزانه در گفتمان سیاسی معاصر در تونس خوانشی در نشانه‌ها، سازوکارها و نتایج

    فهمی که گفتمان سیاسی از دین ارائه می‌کند، نشان دهنده تمایز اصولی روشن بین دین به عنوان جوهر و دین به عنوان عمل است. به همین دلیل، گفتمان سیاسی، دینی که توسط افراد سنتی معرفی می‌شود، را مورد حمله قرار می‌دهد.

  • رئیس دانشگاه زیتونه: عادی سازی روابط، به معنای تثبیت تبعیض نژادی و نفرت‌پراکنی است

    آقای دکتر عبداللطیف البوعزیزی، رئیس منتخب دانشگاه زیتونه از نوامبر ۲۰۲۰، مدیر سابق کانون عالی تمدن اسلامی در تونس است و در رزومه‌شان تألیف ده‌ها کتاب و پژوهش، به ویژه در حوزه علوم جدید و سیره نبوی (ص) به چشم می‌خورد و به حمایت ثابت از حقوق فلسطینیان شناخته شده است.

  • "تصویر قدس بین تورات و قرآن.. در سایه متون"

    تصویر قدس بین تورات و قرآن.. در سایه متون"، کتابی است از پژوهشگر و استاد دانشگاه بوبکر المبارکی که اخیرا توسط مرکز کتاب‌های تخصصی اطرش به چاپ رسیده و آنگونه که نویسنده در مراسم رونمایی از این کتاب در مرکز اتحادیه ملی روزنامه‌نگاران تونس بیان داشت، این اثر، تلاشی برای فهم مسئله‌ای است که از…

  • راه رواداری اسلامی؛ گزینه سکولار

    فرج الحوار ، متولد حمام سوسه در سال ۱۹۵۴، فارغ التحصیل مدرسه عالی تربیت معلم در سال ۱۹۷۸ در رشته زبان و ادبیات فرانسه است. وی پایان‌نامه دکترای خود را درباره "‌اِشکال گرایش به کتاب‌های جورج باتای"‌ نوشت و یک پژوهش مفصل درباره جنس‌شناسی در دو میراث فرانسه و عربی - اسلامی انجام داد و به حوزه…

  • "گفتگوی اسلامی – مسیحی و اشکال ارتباط بین گروه‌های دینی"

    علی بن مبارک در بخش نخست از کتاب، به اشکالاتی پرداخت که در گفتگوی اسلام و مسیحیت و چارچوب کلی آن وجود دارد. اما در بخش دوم، تلاش کرد تا به ذکر خود موارد بپردازد. بنابراین کار خود را از پنج کنگره گفتگوی اسلامی و مسیحی تونس که توسط مرکز مطالعات اجتماعی و سیاسی در فاصله سال‌های 1974 الی 1991 برگزار…

  • خط قیروانی... از کوفه تا یونسکو

    رقابت قیروان، به عنوان یکی از نخستین پایگاه‌های اسلام در کشورهای آفریقایی و مغربی با همتایان خود در مشرق اسلامی، تنها به علوم و پزشکی و شعر منحصر نشد، بلکه همچنین به عرصه خط عربی نیز کشیده شد که برای قرن‌ها، تنها در انحصار مدائن و شام و جزیرة العرب قرار داشت. برخی از اساتید متبحر در اسرار خط…

  • بازی تمام شد.. صهیونیزم و صفویه و مزدورانشان

    وقتی که آمریکا درباره خاور میانه بزرگ سخن گفت، من به رسم عادت همیشگی‌ام به گونه‌ای موضوع را مورد خوانش قرار دادم که از آن اینطور برداشت شد که من منظور دشمنان را نفهمیدم. ‌من این سخن را آغازی بر پایان سایکس پیکوی نخست و محال بودن وقوع سایکس پیکوی دوم، آنگونه که مد نظر بنیانگذاران این مفهوم بود،…

  • اثرجدید دکتر مسعود لشیهب: تعدّد الأصوات فی الروایة العربیة الحدیثة

    در هفته‌های گذشته، کتاب بسیار ارزشمندی از دکتر مسعود لشهیب، استاد دانشگاه تونس، توسط مرکز نشر و توزیع وطن عربی با عنوان «تعدّد الأصوات فی الروایة العربیة الحدیثة» (تعدد نگاه‌ها در روایت عربی نوین) در ۴۱۱ صفحه منتشر شد.