در تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۹ همایش بین المللی "اسلام و مسیحیت: ادیان توحیدی صلح" در بیشکک برگزار گردید.

در تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۱۹ همایش بین المللی "اسلام و مسیحیت: ادیان توحیدی صلح"  در بیشکک برگزار گردید. این همایش همانند سالهای گذشته برای سومین بار در قرقیزستان برگزار می شود. از جمله اهداف این همایش تحلیل فرآیندهای تاریخی و وضعیت کنونی در زمینه تعامل اسلام و مسیحیت ارتدوکس در حوزه شوروی سابق، بررسی ارزش های مشترک معنوی و فرهنگی دو دین، جایگاه و نقش اسلام و مسیحیت در ایجاد صلح و وفاق و نیز تاکید بر همگرایی حوزه اوراسیا بوده است. این همایش در سه پنل ذیل برگزار گردید:

  • اسلام و مسیحیت ارتدوکس روسی: گفتگوی بینادینی؛ پایه و اساس صلح و وفاق عمومی؛
  • ارزشهای اسلام و مسیحیت ارتدوکس در جامعه و دولت امروزین؛
  • اسلام و مسیحیت ارتدوکس در بستر توسعه تاریخی، تهدیدها و چالش های دوره کنونی.

این همایش با حمایت ریاست جمهوری قرقیزستان و با مشارکت نهادهای دولتی، کارشناسان حوزه دینی، سازمان های بین المللی فعال در حوزه مقابله با افراط گرایی و نیز مراکز دینی روسیه، قرقیزستان و کشورهای آسیای مرکزی برگزار گردید.

سورانبای جیئن‌بیک اف رئیس جمهور قرقیزستان در افتتاحیه این همایش گفت: اسلام و مسیحیت به عنوان ادیان توحیدی جهان بخشی از فرهنگ های بسیاری از ملت های جهان شده اند. در طول قرن های متمادی در شکل‌گیری و توسعه تمدن های شرقی و غربی نقش کلیدی ایفا کرده اند. اسلام و مسیحیت ارتدوکس با داشتن سنت ها و ارزشهای معنوی و فرهنگی مشترک بیانگر نیکی و رحمت، انساندوستی و برابری حقوق بوده به صلح و وفاق در جامعه و سراسر جهان دعوت می کنند.

http://www.president.kg/cache/files/79582.jpg_w780_h500_resize.jpg?t=1574311414

وی افزود: بیش از هزار سال تعامل فعال اسلام و مسیحیت ارتدوکس، اقوام عشایر و یکجانشین در قلمرو کشورهای عضو اتحادیه کشورهای مستقل همسود بستری برای توسعه فضای تمدنی مشترک – اوراسیا را - ایجاد کرده اند که تفاوت بسیار با اروپا و آسیا دارد اما در عین حال ویژگی های معنوی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ملت های ساکن در این اتحادیه را داراست.

حوزه اوراسیا با داشتن تاریخ مشترک محل تعامل، همزیستی مشترک و دولت واحد شده است. اوراسیای امروز قلمرو همگرایی کشورها و ملت های برادر شده است. در گذشته ملت های اتحاد شوروی با دشمن فاشیستی خود و نیز دیگر تهدیدهای صلح و امنیت بین المللی نظیر نژادپرستی و دین هراسی مقابله می کردند.

متاسفانه امروزه در حوزه شوروی سابق و نیز در سراسر جهان شاهد سوءاستفاده از دین توسط نیروهای مختلف مخرب، گروه های رادیکال و نیز برخی سیاستمداران چه در داخل دولت ها و چه در سطح بین المللی هستیم. متاسفانه این اقدامات بعضا موفقیت آمیز می شود و باعث تنش و ضدیت بین ادیان و مذاهب می شود. فرآیندهایی مانند سیاسی شدن و رادیکال شدن دین در اوضاع اجتماعی و سیاسی کشورها تاثیر منفی داشته انسان ها و ملت ها را بر ضد یکدیگر قرار می دهند و بی ثباتی و بحران ها را به دنبال خود دارد. لذا ضروری است ضمن تاکید مجدد بر نقش مثبت اسلام و مسیحیت ارتدوکس باید به دنبال ایجاد صلح و وفاق، توسعه گفتگوی بینادینی، حسن تفاهم، بردباری و همزیستی مسالمت آمیز باشیم.

http://www.president.kg/cache/files/79584.jpg_w780_h500_resize.jpg?t=1574311414

همایش بین المللی اسلام و مسیحیت ارتدوکس؛ ادیان جهانی صلح" ادامه همایش های قبلی بوده و سکوی مناسب برای توسعه گفتگوی بینادینی و تعامل اسلام با سایر ادیان در شرایط دولت سکولار می باشد زیرا این دو دین پرجمعیت ترین ادیان حوزه کشورهای مستقل همسود می باشند.

بدین ترتیب بررسی این موضوعات در چارچوب همایش بین المللی زمینه ای برای تعامل معنوی و بین المللی، همکاری های بینادینی، تبادل تجربیات و بهینه سازی سیاست های دولتی کشورهای عضو در حوزه ادیان ایجاد خواهد کرد.

اسلام و مسیحیت ارتدوکس جزء میراث معنوی ملت قرقیزستان و بهترین الگوی همزیستی مسالمت آمیز مردم این کشور بر مبنای حسن تفاهم و احترام متقابل می باشد. حفظ و تحکیم صلح بین ادیان و وفاق در جامعه پیش شرط لازم را برای مقابله با جریانات مختلف افراط گرایی و رادیکال ایجاد خواهد کرد.

وی افزود: همکاری نزدیک اسلام و مسیحیت ارتدوکس شرایط مناسبی را برای اتباع این کشور در چارچوب اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم خواهد نمود. حوزه اوراسیا محل همزیستی مسالمت آمیز و تعامل مردمان دارای تاریخ مشترک خواهد بود. هیچ یکی از نوجوانان نباید از کسب آموزش سکولار محروم شود. تلاش برای کسب تعالیم دینی در مدرسه اسلامی و یا کلیسا نباید مانع کسب تحصیلات پایه عمومی شود. قرقیزستان طبق قانون اساسی خود به دنبال توسعه ثابت نظام سکولار می باشد.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/8/860808.16651bc9c066421ab3781e40a29469a5.jpg

جیئن‌بیک اف گفت: این همایش که هدف آن تاکید و تایید ارزشهای مشترک معنوی و تقویت گفتگو بینادینی و تحکیم دوستی بین اقوام می باشد اهمیت بسیاری برای همه کشورهای حوزه СIS دارد. این همایش بر مبنای توافقات بین نهادهای دولتی و امور دینی قرقیزستان و روسیه برگزار شده است.

همایش "اسلام و مسیحیت ارتدوکس روسی" رهبران دینی روسیه کشورهای آسیای مرکزی را دور هم جمع کرده تا زمینه مشترک برای همکاری آنان فراهم نماید. امید دارم که در پایان این همایش که شرکت کنندگان صاحب نام و معتبری در آن حضور دارند افکار و دیدگاه های مفید و نیز پیشنهادات کارآمد برای کلیه کشورهای این حوزه اعلام گردد. 

وی در بخش دیگر از سخنرانی خود نیز گفت: دولت قرقیزستان اجازه نخواهد داد تا اتفاقاتی بیفتد که مانع توسعه و پیشرفت کشور شود. دولت در برابر حفظ صلح و ثبات در جامعه مسئولیت دارد. امروزه جریانات، مذاهب، فرق، مکتب ها و طریقت های جدیدی بوجود آمده اند.  تقسیم افراد به دلایل تعلقات دینی، عدم بردباری دینی و افراط گرایی دینی ممنوع می باشد. دولت ما با هر وسیله و ابزار ممکن از صلح در کشور و وحدت در جامعه دفاع خواهد کرد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه نیز پیام خود را خطاب به شرکت کنندگان و مهمانان این همایش بین المللی ارسال کرد. نیکولای اودووینکو سفیر روسیه در بیشکک متن آن را قرائت کرد.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/79/860779.4aa2bedb0291c6ca9510ef4e427dd70b.jpg

در این پیام آمده است: برگزاری چنین همایشی با حضور شخصیت های معتبر دینی و اجتماعی، اعضای نهادهای دولتی و دانشگاهیان و کارشناسان روسیه و قرقیزستان، ابتکاری توجیه پذیر و به جا می باشد.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/93/860793.6dfb2802b43cf51525ebd09cfca092f7.jpg

اسلام و مسیحیت مانند سایر ادیان جهانی بر ارزش های بنیادین انسانی – رحمت و بخشایش نسبت به انسان های دیگر، عدالت و احترام به شخص انسان استوار است. لذا تلاش های مشترک سازمان های دینی، تعامل سازنده آنها با مراکز دولتی و اجتماعی شرط لازم برای تحکیم صلح مدنی و وفاق در کشورهای ما می باشد که در طول صدها سال پیروان ادیان و مذاهب مختلف در آن سکونت دارند. در این همایش هیئت بزرگی از فدراسیوت روسیه شرکت کرده بود.

زائربیک ارگشوف رئیس کمیسیون دولتی امور ادیان قرقیزستان نیز (که بتازگی از کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در تهران به بیشکک بازگشته بود ) طی سخنانی در این همایش گفت: سطح فرهنگ دینی و بردباری در قرقیزستان در مقایسه با دیگر کشورهای آسیای مرکزی بالاتر است. جوانان به دلیل عدم آگاهی ادیان و شناخت کم از تاریخ نسبت به سایر ادیان بردباری کافی ندارند و سخن از اهمیت و ارجحیت یک دین بر دین دیگر می کنند. اما در طول تاریخ تمامی ادیان و مذاهب در صلح و دوستی در قلمرو قرقیزستان می زیستند. در جامعه کنونی نیز باید راهی برای همزیستی مسالمت آمیز پیدا کنیم. در سال های اخیر اداره مفیتات و کلیسای ارتدوکس روسی اقدامات مشترکی در این زمینه بعمل می آورند. به این دلیل فرهنگ دینی قرقیزستان در مقایسه با کشورهای همسایه بالاتر است.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/91/860791.da8b7ac2838e6fd5c3880f067f39b0c6.jpg

وی افزود: مسیحیت ارتدوکس روسی در این منطقه سابقه و پیشینه ای یکصد ساله دارد و امروزه ثمرات مثبت خود را به بار می آورد. همکاری های نزدیک نه تنها در حوزه دینی بلکه در زمینه فرهنگی، آموزش

 زبان ها، آداب و رسوم و سنت ها، علوم و دانش پایه و اساس روابط دوجانبه و وفاق بین کشورهای منطقه شده است.

مقصد حاجی تقتوموشف مفتی اعظم قرقیزستان هم ضمن تشکر از شرکت کنندگان در همایش گفت: تمام ادیان – اسلام یا مسیحیت ارتدوکس – سرشار از ارزش های جامع بشری است که تضمین دهنده عزت و اعتبار برای هر انسان اعم از دین وی می باشد. اطمینان دارم که این همایش به سکوی موثری برای همکاری بین پیروان دو دین شده و موجب تحکیم حسن تفاهم و روابط دوستانه خواهد شد.

وی گفت: گفتگوهای مشترک باعث دستیابی به اهداف مورد نظر خواهد شد. نیز باعث خواهد شد جامعه مسئولیت معنوی داشته باشد و آن را در مسیر درست هدایت نماید. در این مسائل مشارکت رهبران دینی اهمیت بسیار دارد. امروزه به رغم اینکه ۹۰ درصد جمعیت مسلمان هستند هرگز سوءتفاهمات و تنش هایی ناشی از اختلافات در دیدگاه های دینی اتفاق نیفتاده بود. صلح و آرامش، دوستی، همدلی و احترام متقابل بین پیروان ادیان مختلف این کشور همواره حاکم بود. این رفتارها در روابط ادیان از اولویت ها دولت بوده و در قانون اساسی کشور قرقیزستان تضمین شده است.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/99/860799.dceb9e87d19423665d62ccb6d4af843c.jpg

وی افزود: تلاشهای نیروهای ثالث برای تحمیل دین به افراد نه در اسلام و نه در مسیحیت پیرو نخواهد داشت. برای تاکید بر جنبه رحمانی دین مسیحیت کافی است که تصمیم حضرت محمد (ص) را به یاد بیاوریم. در سال ۶۱۵ مسلمانان از حمله های قبیله قریشی در مکه در رنج بودند و نجاشی حاکم حبشهبه رغم اینکه کشورش مسیحی بوده است هیچ کس را مورد ظلم و ستم قرار نداده بود و امنیت را برای پیروان اسلام تضمین نموده بود. این کار باعث شد پیامبر اسلام (ص) مسلمانان به حبشه بفرستد تا اولین مهاجرت خود را انجام دهند. اولین کسی در تاریخ اسلام که برای حفظ دین به مسلمانان مظلوم کمک کرده بود، حاکم کشور مسیحی بوده است.از این درس تاریخ مشترکمان می بینیم که ریشه های دو دین توحیدی – اسلام و مسیحیت – در ارزش های مشترک انسانی ناشی از فرمایشات خالق یکتا نهفته است.

در این همایش همچنین پیر فون آراکس مسئول دفتر سازمان امنیت و همکاری اروپا در بیشکک، دمیر حضرت محی الدین اف معاون اول مفتی روسیه، ویکنتی رئیس حوزه اسقفی آسیای میانه کلیسای ارتدوکس روسی و اسقف اعظم تاشکند و ازبکستان، اسقف اعظم بیشکک و قرقیزستان و ... سخنرانی کردند.

نتایجی که از این همایش انتظار می رود:

  • تحکیم همکاری و تعامل بین نهادهای دولتی، اعضای سازمان های دینی و سازمان های غیر دولتی روسیه، قرقیزستان و سایر کشورهای آسیای مرکزی؛
  • توسعه گفتگوی بینادینی و تقویت اقدامات مشترک در راستای توسعه صلح و وفاق، پیشگیری از تبعیض و افراط گرایی دینی؛
  • تقویت اصل سکولاریسم و دفاع از حقوق و آزادی های انسانها.

این همایش در ادامه همایش های بین المللی علمی-کاربردی "اسلام در دولت سکولار امروز" در سال های ۲۰۱۸ ۰ ۲۰۱۷ با حضور ریاست جمهوری قرقیزستان بوده و با مشارکت فدراسیون روسیه و حمایت دفتر سازمان امنیت و همکاری اروپا در بیشکک برگزار گردید.

https://static-2.akipress.org/st_gallery/83/860783.654aa1b6bc3043964bb54c310cce0cee.jpg

منابع:

  1. http://www.president.kg/ru/sobytiya/۱۵۴۸۲_foto_prezident_sooronbay_gheenbekov_islam_ipravoslavie_nashe_duhovnoe_nasledie_micenim_ihkak_bescennoe_obshee_dostoyanie
  2. https://kg.akipress.org/news:۱۵۷۹۲۰۳
  3. https://kyrtag.kg/ru/news/prezidenty-rossii-i-kyrgyzstana-privetstvovali-uchastnikov-konferentsii-pravoslavie-i-islam-religii-

کد خبر 1573

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =