افتتاح جشنواره کتابخانه ها در دهلی نو
جشنواره کتابخانه ها توسط خانم «دروپادی مورمو»[1] رئیس جمهور هند با حضور فریدالدین فریدعصر رایزن فرهنگی ایران و قهرمان سلیمانی مدیرمرکزتحقیات زبان فارسی و شهاب خواجه پیری مسئول مرکز بین المللی میکروفیلم نور صبح امروز، 14 مرداد ماه در پراگاتی میدان[2] در دهلی نو افتتاح شد.
این جشنواره دو روزه (14 و 15 مرداد)که توسط وزارت فرهنگ برگزار میشود، کتابخانههای نمادین از سراسر جهان را دعوت کرده تا گفتگو در مورد «مدرنسازی» و «دیجیتالی» کردن کتابخانهها در هند آغاز شود. این جشنواره بخشی از مرحله دوم «آزادی کا امریت ماهوتساو[3]» است و در راستای چشم انداز مودی نخست وزیر هند برای ترویج توسعه و دیجیتالی کردن کتابخانه ها و پرورش فرهنگ مطالعه در این کشور است. هدف آن، تسهیل فرمولبندی سیاستهای عملمحور برای توسعه کتابخانههای نمونه در هند تا سطح روستا و جامعه است.
خانم مورمو رئیس جمهورهند طی سخنانی گفت که توسعه کتابخانه ها با توسعه جامعه و فرهنگ مرتبط است. او گفت، این معیار پیشرفت تمدن و فرهنگ نیز هست. از کتابخانه ها به عنوان پل ارتباطی بین تمدن های توسعه یافته استفاده می شد. تلاش برای نوسازی و دیجیتالی کردن کتابخانه ها بسیار مهم است. کتابخانه ها با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در دسترس تر شده اند. کتابخانه مجازی ملی هند برای تحقق چشم انداز کتابخانه دیجیتالی یک ملت یک در حال توسعه است.
بنابراین، جشنواره کتابخانه ها 2023 دهلی نو با هدف ترویج گفتگوها در مورد توسعه و دیجیتالی کردن کتابخانه ها در هند و در عین حال پرورش عشق به مطالعه از طریق مشارکت جامعه است.
هند 54856 کتابخانه عمومی دارد.
راه اندازی آینده کتابخانه ها:
جشنواره کتابخانههای دهلی با مجموعهای از رویدادهای راهاندازی هیجانانگیز، کلاسهای کارشناسی ارشد و بحثهای میزگرد آغاز میشود. همچنین یک سیستم رتبهبندی ویژه برای کتابخانههای سراسر هند معرفی میکند که رقابت سالم و پیشرفت در اکوسیستم کتابخانه را تشویق میکند. این جشنواره با تمرکز بر توسعه کتابخانه ها در سطح روستاها و جامعه، با هدف گرد هم آوردن ذی نفعان از همه اقشار از جمله کتابداران، دانشگاهیان، برگزارکنندگان جشنواره های ادبی، نویسندگان مشهور، مؤسسات انتشاراتی، صاحبان کافه های کتاب و مترجمان برگزار می شود.
نمایش کتابخانه های نمادین جهان:
بخشی جدایی ناپذیر از جشنواره کتابخانه دهلی 2023، نمایشگاهی از کتابخانه های نمادین از سراسر جهان است که جرقه گفتگو در مورد مدرن سازی و دیجیتالی شدن در چشم انداز کتابخانه خود هند است. این پلتفرم راههای نوآورانه برای استفاده از فناوری و اتصال دیجیتال برای افزایش دسترسی به دانش و اطلاعات را بررسی می کند.
رونمایی از صنایع دستی و میراث فرهنگی:
جشنواره کتابخانه های دهلی فقط درباره کتاب نیست. صنایع دستی و میراث فرهنگی مختلف که به دنیای ادبیات کمک می کنند را جشن می گیرد. بازدیدکنندگان می توانند در نمایشگاه هایی در زمینه نقشه کشی، خوشنویسی و خط شکسته شرکت کنند. زیبایی و غنای 22 زبان بومی را از طریق فونتها و خطهای قبیلهای، ترویج تنوع و فراگیری زبانی شاهد باشید. نکته مهم این رویداد، تجلیل از کتابخانههایی است که در سطوح ملی، ایالتی، منطقهای، روستایی، نهادی و فردی کار نمونهای از خود نشان دادهاند. این فرصتی طلایی برای قدردانی از تلاشهای کسانی است که سهم قابل توجهی در ترویج خواندن و یادگیری در کشور داشتهاند.
تقویت کتابخانه های هند:
جشنواره کتابخانههای دهلی آغازگر ایجاد فهرستی جمعسپاری از مجموعههای کتاب قابل توجه در هند با هدف تقویت و گسترش شبکه کتابخانهها در سراسر کشور است. بهعلاوه، بحثهای پانل به بهترین شیوهها و پیشرفتهای فنی مانند ترجمه نرمافزار، کتابهای صوتی، و پادکستها میپردازد و دسترسی به دانش را برای همه افزایش میدهد.
این جشنواره فقط یک رویداد نیست. این جشن بزرگی است که علاقه مندان به کتاب، پژوهشگران و دست اندرکاران دنیای ادبی را گرد هم می آورد. این به عنوان یک پلت فرم پویا برای درگیر شدن در گفتگوهای معنادار در مورد آینده کتابخانه ها، نه تنها در هند بلکه در مقیاس جهانی عمل می کند. چه صاحب کتابخانه باشید، چه یک عاشق کتاب پرشور، یا فردی که وقف حفظ میراث فرهنگی غنی هند شده است.
اکوسیستم کتابخانه ها
جشنواره کتابخانه ها یک رویداد منحصر به فرد است که هدف آن مشارکت و الهام بخشیدن به شرکت کنندگان از کل است. این جشنواره همچنین شاهد راه اندازی ابتکارات و انتشارات جدید خواهد بود.
این رویداد شامل میزگردها و میزگردهایی خواهد بود که شرکت کنندگان می توانند بهترین شیوه های کتابخانه ای از ایالت های هند و کتابخانه های سراسر جهان را بررسی کنند. گفتوگوهای جذابی با برگزارکنندگان جشنوارههای ادبی، نویسندگان جوان، مؤسسات انتشاراتی و غیره خواهد بود. جلسات ویژه بر روی طرحهایی برای کتابخانهها و مجموعههای آنها، از جمله مأموریتهای ملی در کتابخانهها، نسخههای خطی و آرشیو متمرکز خواهد بود.
بازدیدکنندگان
آنها این فرصت را خواهند داشت که 10 نمایشگاه فریبنده را تجربه کنند که در آن ها نقشه کشی، خوشنویسی، خط شکسته، و قلم ها و خط های قبیله ای به نمایش گذاشته می شود. دیجیتالی کردن بایگانیها، بهویژه مجموعههای خصوصی، مورد بحث قرار خواهد گرفت و شرکتکنندگان میتوانند نمایشگاهی قابل توجه را با مجموعههای آرشیوی کمیاب و دستنوشتههای تذهیبشده کشف کنند.
اتاقهای طراحی تعاملی
این جشنواره دارای اتاقهای طراحی تعاملی با جلسات کتاب و نویسنده، نمایشگرهای دیجیتال، پادکستها و پروژه کتابخانه انسانی خواهد بود. منطقه اختصاصی کودکان فعالیتهای عملی را برای تقویت عشق به مطالعه در بین کودکان فراهم میکند.
هدف جشنواره
هدف این رویداد گرد هم آوردن ذینفعان در سراسر جهان، از کتابداران و دانشگاهیان تا گردآورندگان منطقه از 100 منطقه آرزومند و مدیران کتابخانه های نمونه است تا نقشه راهی برای تشویق کتابخانه ها برای تبدیل شدن به اتاق های پذیرایی جامعه و ظهور خوانندگان به عنوان آینده ایجاد کند. رهبران، مطابق با روحیه کشوری که کتاب می خواند، کشوری است که رهبری می کند.
مأموریت ملی دولت در کتابخانهها
مأموریت ملی دولت در کتابخانهها (NML) که در سال 2014 راهاندازی شد، بر تعهد آن به ارتقای کتابخانهها در سراسر کشور تأکید دارد. این ماموریت بودجه کلی 100 کرور روپیه(هر کرور 10 میلیون) برای توسعه کتابخانههای مدل، اتصال کتابخانههای منطقه با شبکههای دیجیتال و اولویتبندی کتابخانهها در مناطق عقب مانده دارد.
شرکت مرکز بینالمللی میکروفیلم نور ایران در سه بخش
- کارگاه مرمت نسخ خطی
- نمایشگاه زبان فارسی میراث مشترک ایران و هند
- کارگاه خوشنویسی
امضای تفاهم نامه سه جانبه بین سه کتابخانه های مهم هند
نکات قابل توجه، راه اندازی فهرست کتابخانه ها با منبع جمعی و امضای تفاهم نامه سه جانبه بین سه کتابخانه مهم است:
- کتابخانه شرق شناسی و عمومی خدابخش ، شهرپتنا[4].
- کتابخانه رامپور رضا، شهر رامپور[5]
- مؤسسه تحقیقاتی فارسی- عربی مولانا ابوالکلام آزاد ، شهر تونک[6]،
تدارک مراسم
- آغاز جشن 250 سالگی کتابخانه رامپور رضا در ایالت اوتار پرادش، به دلیل اینکه مخزن میراث فرهنگی هند و اسلامی است.
- راه اندازی مجموعه کتابخانه ساسی[7] با طرح بر اساس کتابخانه رامپور رضا،
- انتشار کتاب مجموعه ای از کتاب های شکسته نویسی به 22 زبان بومی.
نشست مطبوعاتی جشنواره کتابخانهها
در نشست مطبوعاتی که 28تیر1402 پیش از افتتاح جشنواره کتابخانهها برگزارشد، «شری آرجون رام میگوال»، وزیر فرهنگ و امور پارلمانی[8]،« شری گویند موهان»، دبیر وزارت فرهنگ[9] و «موگدا سینها»، دبیر مشترک وزارت فرهنگ[10] به سئولات خبرنگاران پاسخ دادند.
شری آرجون رام میگوال
جشنواره کتابخانه ها 2023 دانش و تخیل را جشن می گیرد. کتابخانه ها نسخه های خطی را حفظ می کنند و شکاف بین تاریخ و آینده بی حد و حصر را پر می کنند. ابتکار کتابخانه دیجیتال ما موانع را می شکند و همه شهروندان را برای دسترسی به دانش توانمند می کند. بیایید با شور و حرارت جشن بگیریم. با استقبال از قدرت دگرگونکننده کتابخانهها و فرصتهای بیپایانی که «یک ملت، یک کتابخانه دیجیتالی[11]» به شما خواهد داد. توسعه کتابخانهها اولویت ما خواهد بود. زیرا کتابخانهها بخش اساسی از رویکرد انسانمحور به توسعه هستند. کتابخانه ها در حالت فیزیکی جای افتخار در کشور ما به خود اختصاص داده اند و ما می خواهیم فرهنگ کتابخوانی را در بین مردم احیا کنیم. باید ترکیبی از تعادل بین کتابخانه های فیزیکی و دیجیتالی را حفظ کنیم و همچنین گوشه های ویژه ای را برای شهروندان سالمند ایجاد کنیم تا از مطالعه در داخل کتابخانه ها لذت ببرند.
شری گوویند موهان
ارتباط عمیقی بین کتابخانهها و موزهها وجود دارد. همچنین نیاز به ترکیب مناسبی از کتابخانههای فیزیکی و دیجیتالی وجود دارد و هر دوی این موضوعات به طور مفصل مورد بحث قرار خواهند گرفت. جشنواره کتابخانه ها برای رشد عاطفی و ذهنی ضروری هستند و از این رو احیای عادات مطالعه در بین مردم اهمیت دارد. این جشنواره با مجموعه ای از رویدادهای راه اندازی هیجان انگیز، نمایشگاه ها و بحث های میزگرد آغاز می شود. همچنین یک سیستم رتبه بندی ویژه برای کتابخانه ها در سراسر هند معرفی می کند که رقابت سالم و پیشرفت در اکوسیستم کتابخانه را تشویق می کند.
موگدا سینها
این وزارتخانه از 46 دانشگاه مرکزی و تمامی مدارس وابسته به CBSE در شهر برای این رویداد دعوت کرده است. این جشنواره همچنین دارای 10 نمایشگاه با نمایش نقشهکشی، خوشنویسی، خط شکسته و قلمها و خطهای قبیلهای است. کتابخانهها اتاق نشیمن جامعه هستند و در حالی که کتابخانههای فیزیکی همچنان در حال گسترش هستند، همچنان که انتشار کتاب، بازدید از کتابخانهها و خوانندگان رو به کاهش است. در حالی که دنیای دیجیتال، رسانههای اجتماعی و فناوریهای عصر جدید خواندن آن را از خانهها آسان کرده است. کتابخانهها(با کتابها، نسخههای خطی و آرشیو کمیابشان) باید همگام با متقاضیان خود باشند. خود را با زیرساختهای بهتر و سایر امکانات دیجیتالی تجسم کنید از کتابخانهها و اینکه چگونه میتوانند از اتاقهای مطالعه خالی به کانونهای فرهنگی فارغالتحصیل شوند.
لینک بازتاب خبری جشنواره کتابخانه ها
https://www.iribnews.ir/fa/news/3936633/
[1] Smt. Droupadi Murmu
[2] Pragati Maidan
[3] آزادی کا امریت ماهوتساو Azadi Ka Amrit Mahotsav ابتکار دولت هند برای جشن و بزرگداشت 75 سال استقلال هند و تاریخ باشکوه مردم، فرهنگ و دستاوردهای آن است.
[4] Khuda Baksh Oriental Public Library, Patna;
[5] Rampur Raza Library, Rampur
[6] Maulana Abul Kalam Azad Arabic Persian Research Institute, Tonk
[7] Sassy Library
[8] Parliamentary Affairs Shri Arjun Ram Meghwal
[9] The Secretary Ministry of Culture, Shri Govind Mohan
[10] Joint Secretary, Ministry of Culture Smt. Mugdha Sinha
[11] One Nation, One Digital Library
نظر شما