در سالهای اخیر چین و قرقیزستان پتانسیل مشترک خود را در زمینه آموزش به میزان قابل توجهی افزایش دادهاند. بسیاری از جوانان قرقیز آرزوی تحصیل در خارج از کشور را دارند و به ویژه دانشگاههای چین را انتخاب میکنند. تحصیل در چین چشماندازهای گستردهتری را برای آنها باز میکند و بنابراین در کشور ما به طور فزایندهای محبوب میشود. مشخص است که به آموزش متخصصان در موسسات آموزش عالی در چین اهمیت زیادی داده میشود و تحصیل برای دانشجویان قرقیز میتواند سکوی پرشی عالی در آغاز کار آنها باشد.
در حال حاضر بیش از 5000 دانشجوی قرقیز در دانشگاههای چین تحصیل میکنند. دولت چین سالانه حدود 300 سهمیه بورسیه را به قرقیزستان ارائه میدهد. سفارت چین برنامه بورسیه تحصیلی «به دنبال رویای چینی» را ایجاد کرد که بر اساس آن بسیاری از دانشجویان برتر بورسیه دریافت کردند و برای تحصیل به چین رفتند. علاوه بر این، دولت مردمی منطقه خودمختار سینکیانگ اویغور جمهوری خلق چین 125 سهمیه بورسیه برای سال تحصیلی 2024-2025 برای تحصیل شهروندان قرقیزستان در موسسات آموزش عالی این منطقه در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا و برنامههای کارآموزی زبان اختصاص داده است.
پکن نیز به نوبه خود مطالعه بینالمللی زبان چینی و گسترش فرهنگ چینی را در بسیاری از کشورها از جمله قرقیزستان تشویق میکند. هر سال حدود 10 هزار دانشآموز قرقیز در چهار مرکز کنفوسیوس و 21 کلاس درس کنفوسیوس در قرقیزستان زبان چینی میآموزند.
در عین حال، کمک چین در حوزه آموزشی به یادگیری زبان محدود نمیشود. به عنوان مثال، با حمایت سفارت چین، مرکز تحلیلی برای مطالعات چین در آکادمی دیپلماتیک وزارت امور خارجه و مرکز زبان و فرهنگ چینی در دانشگاه دولتی نارین افتتاح شد.
سفارت چین همچنین پانلهای تعاملی و تجهیزات خیاطی و شیرینیپزی به 20 مدرسه 5 بخش مرزی استان باتکن و سازهای مختلف به مدارس موسیقی اهدا کرد و از ایجاد دورههای آموزشی برای ارتقای مهارتهای حرفهای زنان قرقیز حمایت کرد و به تأسیس مراکز رشد کودکان در ییلاق کمک کرد. بازسازی مرکز فرهنگ و آموزش چینی در کتابخانه ملی قرقیزستان و ساخت سالن رقص و مرکز زبان چینی در مدرسه شماره 95 نیز انجام شد.
لازم به ذکر است که تقریباً تمامی مؤسسات آموزشی در قرقیزستان تا حدی با طرف چینی همکاری میکنند. به عنوان مثال، دانشگاه دولتی فنی رزاقوف قرقیزستان با کمک چین در حال اجرای سه پروژه بزرگ است.
پروژه اول مربوط به آموزش متخصصین ساخت و نگهداری راه آهن چین – قرقیزستان – ازبکستان است. در این راستا، طرف چینی آزمایشگاههای جدیدی در این دانشگاه با مساحتی حدود 600 متر مربع و مجهز به مدرنترین تجهیزات خواهد ساخت.
پروژه دوم «کارگاه لو بان» است که در همین دانشگاه به ابتکار سفارت چین در قرقیزستان ایجاد شده است و هدف آن ایجاد یک مرکز آموزشی پیشرفته به منظور تربیت متخصصان و ارتقای مهارتهای پرسنل در زمینه ساخت راهها و پلها، سازههای هیدرولیکی، ژئودزی، انرژی، منابع انرژی تجدیدپذیر و مهندسی مکانیک در قرقیزستان است. چیزی که کارگاه لو بان را منحصر به فرد میکند این است که چین تجهیزات و آموزش را به صورت محلی ارائه میدهد، در حالی که سایر کشورها فقط یک سیاست کمک مالی دارند. در چین بزرگترین سیستم آموزش حرفهای جهان ایجاد شده است که شامل تقریباً 12 هزار مؤسسه آموزشی حرفهای است که تقریباً 30 میلیون نفر را در 1300 رشته آموزش میدهند. علاوه بر این، در تولید پیشرفته، صنایع رشد استراتژیک و صنایع خدمات مدرن چین، بیش از 70 درصد از کارکنان پیشرفته فارغالتحصیل هنرستانها هستند.
پروژه سوم، امضای توافقنامه سهجانبه برای توسعه مشترک برنامههای آموزشی و آموزش متخصصان کاربر پهپاد است.
به لطف حمایت چین، دانشگاه ملی بالاساغون قرقیزستان نیز توانست به سطح بالاتری برسد. در این دانشگاه سه مرکز آموزشی چینی: مرکز کنفوسیوس، مرکز راه ابریشم و مرکز قرقیزی- چینی با موفقیت فعالیت میکنند. علاوه بر این، دو دانشگاه بزرگ در چین برای انجام تحقیقات علمی مشترک با دانشگاه ملی بالاساغون قرقیزستان توافق کردند.
دانشکده قرقیزی- چینی دانشگاه دولتی قاراسایف قرقیزستان با بسیاری از دانشگاههای برتر جمهوری خلق چین در زمینه تربیت دانشجویان مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و تبادل معلمان همکاری برقرار کرده است. افتتاح مرکز آزمون زبان چینی و مرکز کنفوسیوس در دانشگاه دولتی قاراسایف بیشکک که برای همه، صرف نظر از سن، آموزش ارائه میدهد، به کار موفقیتآمیز دانشکده قرقیزی- چینی کمک میکند.
دانشگاه دولتی اوش توافقنامهای را با دانشگاه شیان سیوان امضا کرد که بر اساس آن دانشجویان دانشگاه دولتی اوش برای تحصیل در یکی از دانشگاههای چین انتخاب میشوند. دانشجویان پس از تحصیل میتوانند دو مدرک یعنی مدرک کارشناسی از دانشگاه دولتی اوش و دانشگاه شیان سیوان دریافت کنند.
نظر شما