ایتالیا را شاید بتوان مذهبی ترین و در عین حال خانواده ترین کشور اروپای پیشرفته یا اروپای غربی دانست، که سابقه تمدنی و تاریخی آن در کنار تمدن های یونان، ایران و چین و مصر، آن را به عضو پیشرو باشگاه تمدن های باستان بدل می سازد. البته این کشور نیز مانند بقیه اروپای غربی بشدت مقهور بحران سازی و تصرف های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در خانواده سنتی و طبیعی است. روند جهانی و مرموز جنسیت زدایی از زندگی فردی، فرهنگ فردگرایی، زندگی تک والدی، فناوری های نوین جایگزین ازدواج و فرزند آوری ،تخریب نقش مقدس مادری و پدری و...هرچند در فضای قانونی و حقوقی کشوری چون ایتالیا هنوز ممنوعیت داشته باشند ولی نمی توان تاثیر آنها را بر ورند منفی حفظ و ثبات و تشکیل خانواده انگار نمود.
انجمن های مدنی و اندیشکده ها از دو سو، سعی می کنند بر دولت ها و جامعه در ایتالیا موثر باشند و بقای خانواده طبیعی را خواستارند.در این میان مهمترین نهاد مدنی، کانون مرکزی همبستگی و هماهنگی انجمن های خانواده ایتالیاست که از بیش از ۵۰انجمن و نهاد غیر دولتی خانواده تشکیل شده و رایزن فرهنگی ج.ا.ا در ایتالیا، طی بازدید و نشستی رسمی،با ظرفیت های آن و چشم انداز همکاری هایش با فعالان خانواده در ایران آشنا گردید.ضمنا گزیده ای از وضعیت حمایت از خانواده و پیری یا جوانی جمعیت در ایران و ایتالیا مطرح گردید.
بر اساس اظهارات آقای آدریانو بوردینیون رییس کانون، در شرایط پیچیده کنونی، فعالان خانواده نمی توانند تک بعدی کار کنند و در همه جنبه های حقوقی، فرهنگی، اقتصادی، آموزشی و ... باید فعال باشند. این کانون خود همراه و عضو یک اتحادیه بزرگتر حمایت از خانواده در کل اروپا هست و جدیدا هم با توجه به ریاست ایتالیا بر جی۷، در حال سامان دادن زیر شاخه ای از این اتحاد بین المللی مهم برای خانواده است.خانواده امری فراسیاسی و فرا مذهبی است لکن کانون مشاور ارشد امور مذهبی دارد تا بتواند از ظرفیت ادیان برای حمایت از خانواده بهره برد.
وی اذعان داشت در مقابل موج مستحکم و دارای حمایت LGBT کار برای خانواده در ایتالیا و اروپا از همیشه سخت تر شده است لکن کانون و انجمن های خانواده در ایتالیا می کوشند با فعالیت های آموزشی و ترویجی میان جوانان و زنان، نیز تدوین توصیه نامه های سیاستی، همکاری تحقیقاتی با دانشگاه ها و نهایتا تبدیل شدن به یک لابی مثبت حمایت از خانواده در دولت مرکزی و استانداری ها، با روندها و رویه های خانواده ستیز مواجهه فعال داشته و زمینه درک اهمیت نقش ها و نهاد خانواده را فراهم نمایند.به عنوان مثال در پرونده های مهمی مانند فرزندان بی سرپرست، لقاح مصنوعی، رحم جایگزین،کاهش نرخ فرزند آوری و تمایل به زاد و ولد، این مجموعه دستاوردهایی داشته و موفق به تقویت قوانین ممنوعیت رحم جایگزین در حوزه ایتالیا و شهروندان ایتالیایی شده است.یا هزینه حمایت از خانواده که در قوانین ایتالیا وجود دارد اما هنوز بسیار کم است و این انجمن ها در تلاش برای متقاعد کردن دولت ها و بخش خصوصی برای درک ضرورت آن هستند.
در دیدار مهم رایزن فرهنگی ج.ا.ا در رم-ایتالیا با مسئولان کانون ملی انجمن های خانواده ایتالیا، ضمن طرح اشتراکات ایران و اروپا در فرصت ها و البته تهدیدهایی که در موضوع خانواده هست، موضوع مشترک پیری جمعیت که در ایران هم مطرح است و قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در این موضوع اشاره اشاره شد که دو طرف اظهار امیدواری کردند بتوان ترجمه ای از این مصوبه را در اختیار دیگر فعالان خانواده در خارج ایران قرار داد.ضمنا تاثیرات سیاست های توسعه ای و شهرنشینی سرمایه سالارانه بر خانواده مورد بحث قرار گرفت. در نهایت مقرر شد گفتگوهای ایران-ایتالیا با حضور فعالان خانواده و پژوهشگران و سیاست پژوهان اجتماعی و حقوق دانان در ماه های آینده آغاز گردد و دو طرف به تبادل تجربه در عرصه حمایت از خانواده بپردازند. ضمنا از مسئولین کانون دعوت به عمل آمد تا با سفر به ایران از دستاوردها و رویه ها و ساختارهای حمایت از خانواده بازدید داشته باشند هرچند ایران امروز هم در بیم و امید نسبت به توفیق سیاست های حمایت از خانواده هست و همیشه چالش های اقتصادی مانع تحقق سیاست های اجتماعی بوده اند لکن تاریخ و تمدن ایران با خانواده عجین است و زندگی و مناسک و زبان و زیست بوم ما را نمی توان از نهاد خانواده جدا دانست.
شایان ذکر است کانون در همه استان ها دفاتر فعالی دارد و متشکل از انجمن های منطقه ای حمایت از خانواده می باشد.طبق اعلام تارنمای رسمی کانون؛ انجمن در سال ۱۹۹۲ با هدف جلب توجه به خانواده به عنوان یک موضوع اجتماعی در فضای فرهنگی و سیاسی ایتالیا تأسیس شد.از آن زمان به بعد جنبش ها و انجمن هایی از جهان کاتولیک را گرد هم آورده است که دفاع از خانواده را یکی از اهداف و آرمان های خود می دانند. تا به امروز، انجمن از ۴۷ انجمن و ۱۸ انجمن منطقه ای(۲) برخوردار است که اینها خود از انجمن های محلی و ۵۸۲ انجمن تشکیل شده اند. تخمین زده می شود که به طور کلی چهار میلیون خانواده در مجموع ۱۲ میلیون نفر درگیر برنامه های انجمن هستند.این مجموعه اعلام می کند ما متقاعد شده ایم که مسئله خانواده جنبه ثانویه زندگی ایتالیایی ها نیست: تا حد زیادی در خانواده است که سرنوشت ساکنان این کشور ساخته می شود ، در خانواده است که شهروندان فردا محقق می شوند. کانون همبستگی انجمه های خانواده در ایتالیا معتقد است این کیفیت زندگی خانوادگی است که کیفیت زندگی کل جامعه را تعیین می کند. خانواده «کارآمد» نیز ضامن عملکرد صحیح همه نهادهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و آموزشی جامعه است .خانواده یک واقعیت خصوصی صرف افراد نیست، بلکه در کانون ساخت جامعه قرار دارد، جامعه سالم مشروط به آن است . و این حتی یک موضوع کاتولیک نیست، که گویی صرفاً شکل خاصی از همزیستی مؤمنان است، همانطور که بسیاری از ما می خواهند باور کنیم! موضوع خانواده ، اغلب توسط نهادها، قدرت های سلطه گر و رسانه های جمعی و گاهی اوقات توسط خود خانواده ها که خود را سوژه هایی ضعیف می دانند و نه به عنوان منابع قدرت، درک نمی شود . به همین خاطر، دلیل نهایی شکل گیری فروم(کانون)؛ نه تنها این است که خود را حامی سرسخت سیاستهای خانواده گرا می داند، بلکه اطلاعرسانی و آگاه سازی خانوادهها به این جایگاه رسالت ماست.یکی از ابتکارات جالب کانون ، جوایزی ملی است که مثلا در حوزه ادبیات داستانی یا به آثار و خادمان خانواده اهدا و علام می شود، نیز جایزه پونترمولی برای خانواده از ابتکارات کانون ملی خانواده ایتالیا می باشد(۱).
نهادهای حامی خانواده در ایران و ایتالیا و سایر کشورها می توانند با هم افزایی و تقویت رابطه ، معنا و انگیزه حمایت از خانواده ، علیرغم عدم تمایل نظام سرمایه سالاری و روند فرهنگی فردگرایی، این مطالبه را به جنبش معنوی و جهانی خانواده تبدیل نمایند.
منبع: رایزنی فرهنگی+ https://www.forumfamiglie.org
نظر شما