در زندگی مصرف گرای مدرن، عرصه های مختلف مادی دستخوش رویکرد مسرفانه و طبیعت ستیز قرار گرفته اند. نساجی، پوشاک و لباس یکی از مهمترین عرصه هایی است که در عین سودآوری بسیار بالا در رتبه بندی صنایع و تولید، بیشترین آلایندگی و خطرات را برای محیط زیست ایجاد کرده و می کند. در این بین رویکردی در طراحی مد و لباس در دو دهه گذشته با عنوان مد پایدار، بدنبال بازیافت و باز استفاده از لباس و تطبیق بیتر سبک پوشش با محیط زیست می باشد. در اروپا، سالانه ۵.۸ میلیون تن پوشاک دور ریخته می شود (۱۱ کیلو ضایعات لباس برای هر نفر). بسیاری از این زباله ها که بازیافت آنها دشوار است، از اروپا خارج می شود و به محل های دفن زباله در کشورهای دیگر خصوصا آفریقا می رود. فعالان مد پایدار می کوشند در عمل و در رسانه افکار عمومی و هنرمندان را به این سبک پوشش و البته نوعی کفّ نفس و احتناب از فریب خوردن نسبت به کمپانی های مد انبوه دعوت نمایند، مراقبت هایی که محیط زیست از ما در دور ریختن یا باز استفاده البسه می طلبد نیز مهم می باشد. باز طراحی و بازدوخت لباس از مواد لباس های قدیمی شده هم مطرح است اما از همه مهمتر این توهم و تصور است که پوشاک را به قاتل محیط زیست و البته شکاف اقتصادی بیشتر در جهان مرتبط می سازد: از مد افتادگی؟ واقعا چه کسی و چه چیزی تعیین می کند لباس من از مد افتاده یا نیفتاده؟
هفته مد ونیز ۲۰۲۴ که از ۲۱ تا ۲۷ اکتبر ۲۰۲۴ برگزار می شود، موضوع ویژه و پر سر و صدای خود را به مد پایدار اختصاص داده تا طراحان و هنرمندان جدیدی را به جامعه مد و فشن معرفی نماید. (جزئیات برنامه مد ونیز منتشر شده است: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.veneziadavivere.com/wp-content/uploads/۲۰۲۴/۱۰/CS۲-programma-VFW-۲۰۲۴-V۰۲.pdf)
تهیه کنندگان و نهادهای مختلفی هم می کوشند با تولید مستند های سینمایی و تلویزیونی و انتشار کتب، به مد پایدار دعوت نمایند. یکی از برنامه هفته مد ونیز ۲۰۲۴، نشست معرفی کتاب از مد افتاده! بود، متئو وارد Matteo Ward جوان در این کتاب ناپایداری نظام مد را بررسی می کند: مستنداتی که ما را دعوت می کند تا در مصرف خود تجدید نظر کنیم، با راه حل های مشخص برای تغییری که همه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را در بر می گیرد. متیو وارد مدیر عامل WRAD و عضو Fashion Revolution Italia ، کتاب خود را در یکی از برنامه های رسمی هفته فشن ونیز ارائه می دهد. روایت ها و پیشنهادهایی برای بازگرداندن ارزش به آنچه می پوشیم.
بهمین مناسبت تارنمای اصلی هفته مد ونیز گفتگویی با جاکوپ آسکاری و الساندرا واکاری ، استاد دانشگاه یوآو مودا ونیز انجام داده است: https://www.veneziadavivere.com/fuorimoda-matteo-ward/
از چه زمانی لباس مشکل ساز شد؟ احتمالاً در سال ۱۶۷۸، زمانی که پادشاه خورشید فرمان داد که چیزهایی از مد خارج شوند! وزیرش "فصل ها" را اختراع کرد، با حرکتی که پیروان باوفایش را وادار کرد حداقل دو بار در سال کمد لباس خود را تجدید کنند و جریان مستمر پول به خزانه دولت را تضمین کند. از آن مقطع، مکانیسم کاملی که امروز میبینیم شروع به شکلگیری کرد، به نظر میرسد فرار از آن غیرممکن است، که به تولید بیش از صد میلیارد کالا در سال ادامه میدهد که عمدتاً با قیمتهای پایین ساخته میشوند و در مدت کوتاهی به مقصد میرسند. در نهایت در پشت کمدهایمان فراموش می شوند یا دور می افتند. سیستمی که برای تعداد بسیار کمی عالی است، اما برای بقیه ناپایدار است . این به طور چشمگیری با فروریختن ساختمان رانا در بنگلادش نشان داده شد ، جایی که بیش از هزار کارگر نساجی جان خود را از دست دادند زیرا مجبور شدند در یک ساختمان ناامن کار کنند. مد نمی تواند متوقف شود. اما چگونه ادامه دادن به این شکل منطقی است؟
کتاب و مستند از مد افتاده! سفری است در خیابانهای یک صنعت گسترده، که در آن وارد ؛ هم به کسانی که میخرند و هم کسانی که لباسها راتولید می نمایند، راهحلهای عملی برای تسریع روند تغییر می دهد. پس هدف فعالان مد پایدار بازگرداندن قدرت به طراحی مد برای مشارکت و حفظ تنوع جهان، برای کشف دوباره زیبایی آن و درک این موضوع که مد مسئولیت پذیر گزینه ای برای تعداد کمی نیست، بلکه یک ضرورت برای همه است. مستند وارد را ببینید و سعی کنید آن را در رسانه های فارسی زبان مد و فشن ترجمه و منتشر نمایید:
https://www.dideo.tv/pre_embed/v/yt/fOpqsvYOx۵۴
JUNK, Armadi pieni زباله؛ کمدی پر از لباس: (زباله یا آشغال) سریال مستندی است که توسط Will Media و Sky Italia برای یافتن حقیقت در مورد صنعت تولید لباس تهیه شده است تا از طریق واقعیت ها و تصاویر انسان ها و اکوسیستم هایی که مستقیماً از تأثیر منفی فست مد رنج می برند، نیاز به مد پایدار را روایت کند. از غنا گرفته تا شیلی، اندونزی، بنگلادش، هند و ایتالیا، هر قسمت به کشور و موضوع متفاوتی اختصاص داده شده است، تارنمای رسمی این مجموعه ش قسمتی انرا چنین معرفی می نماید: پروژه ای که برای ایجاد آگاهی انجام شده است ، اما مهمتر از همه برای دادن اطمینان به همه که هنوز امکان تغییر وجود دارد و همه ما نقشی در آن داریم، نقش خود را ایفا کن.
مشاهده کنید:https://willmedia.it/junk/
قسمت ۶ این مجموعه توسط هفته مد ونیز نیز معرفی و ترویج شده است، مستندی که بر اساس یک کتاب با عنوان از مد افتاده ساخته شده و ویژه ایتالیای امروز است. متئو نویسنده و روای مستند اثر را چنین معرفی می کند: راهنمای زندگی مسئولانهتر و آگاهانهتر از آنچه میپوشیم.
فعالان مد پایدار به عموم مصرف کنندگان و طراحات توصیه هایی دارند، کارهایی هست که می توانیم برای جلوگیری از تکرار این اتفاق(تبدیل شدن صحراها، دریاها و جنگل ها به زباله دانی های لباس) انجام دهیم:
◦ عشق را انتخاب کن! لباس هایی بخرید که می دانید پتانسیل یک رابطه جدی با طبیعت و پایداری در آن وجود دارد!
◦ آنچه شما به دنبال آن هستید احتمالاً سال ها پیش ساخته شده است. آیا سعی کرده اید آن را در مغازه های قدیمی جستجو کنید؟
◦ لباس بی ریخت یا کهنه؟ تا زمانی که آن را دور نریزیم، هیچ چیز ضایع نیست، سعی کنید قبل از دور انداختن آن را دوباره دوخته و اصلاح کنید!
◦ مبادله و مهمانی! کمد لباس های تان را با دوستان عوض کنید!
◦ در صورت امکان الیاف تجدید پذیر و/یا کمپوست پذیر را انتخاب کنید : اگر زمانی تبدیل به زباله شوند حداقل برای صدها سال آلودگی نخواهند داشت!
ما عمر لباس هایمان را افزایش می دهیم. اگر حوصلهمان سر رفت، آنها را عوض کنیم. اگر بخواهیم تغییر کنیم اولویت را به وینتیج می دهیم. اگر پاره و مندرس شدندآنها را تعمیر کنیم. بیایید آنها را تغییر دهیم اگر نمی توانیم آنها را اصلاح کنیم. بیایید تا انتها آنها را دوست بداریم!
منبع: سایت رسمی هفته مد و فشن ونیز: https://www.veneziadavivere.com/programma-venice-fashion-week-۲۰۲۴/
نظر شما