نگاه انتقادی رئیس جمهور منتخب غنا به نظم جهانی

در 18 آذرماه 1403، جان درامانی ماهاما ، کاندیدای ریاست جمهوری از حزب "کنگره دموکراتیک ملی " موفق شد کاندیدای حزب حاکم یعنی محمدو باومیا ، را شکست دهد. همچنین ماهاما موفق شد اکثریت کرسی های پارلمان را نیز در انتخابات همزمان به دست آورد. به همین سبب، بررسی دیدگاه های وی به عنوان نماینده حزب پیروز، وجوه اشتراک دیدگاه های حزب پیروز را با نگاه های سیاسی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد.

در 18 آذرماه 1403، جان درامانی ماهاما[1]، کاندیدای ریاست جمهوری از حزب "کنگره دموکراتیک ملی[2]" موفق شد کاندیدای حزب حاکم یعنی محمدو باومیا[3]، را شکست دهد. همچنین ماهاما موفق شد اکثریت کرسی های پارلمان را نیز در انتخابات همزمان به دست آورد. به همین سبب، بررسی دیدگاه های وی به عنوان نماینده حزب پیروز، وجوه اشتراک دیدگاه های حزب پیروز را با نگاه های سیاسی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد.

جان درامانی ماهاما، رئیس‌جمهور پیشین غنا بین سال های 2012 تا 2017 و رئیس جمهور منتخب فعلی جمهوری غنا، نظرات و دیدگاه هایی درباره نژادپرستی و نقد سیاست‌های غرب دارد که نه تنها منعکس‌کننده دیدگاه‌های سیاسی و اجتماعی گسترده‌تر او است بلکه گویای این واقعیت است که اشتراکات شناختی فراوانی با جمهوری اسلامی ایران نیز دارد.

از آنجایی که کشور غنا خود سابقه ای طولانی از مواجه و مقابله با سیاست های امپریالیستی کشورهایی غربی دارد و یکی از مبداء های مهم اعزام برده به آمریکا در دوران تاریک برده داری بوده است، طبیعی است که این کشور نسبت به موضوعاتی مانندعدالت جهانی، نژادپرستی، نظم جهانی، رابطه شمال – جنوب و موضوعات مرتبط با سلطه دارای دیدگاه و موضع باشد.

ماهاما به عنوان رهبر حزب کنگره دموکراتیک ملی خود را وامدار کوآمه نکرومه( که در فارسی قوام نکرومه نیز نوشته و خوانده می شود) از بانیان استقلال غنا در 1957 می داند.  به این خاطر، او به شکل صریح  و روشن با مهم دانستن موضوعاتی مانند نژادپرستی و تاثیر آن بر سیاست‌های و عدالت جهانی، بر لزوم مقابله با بی‌عدالتی‌های تاریخی و نژادپرستی سیستماتیک تأکید دارد. وی خواستار ایجاد یک نظم جهانی عادلانه‌تر به سود همگان و از جمله قاره آفریقا است. در راستای تحقق نظم جهانی عادلانه تر، ماهاما حامی ایده "پان آفریقا گرایی[4]" است. زیرا این ایده به میراث استعمار و چالش‌های منبعث از آن که مردم آفریقایی تبار در سراسر جهان با آن مواجه هستند، می پردازد. در واقع، نظرات وی در باره عدالت و نظم جهانه عادلانه تر ریشه در ایدئولوژی پان آفریقاگرایی دارد که بر همبستگی میان کشورهای آفریقایی تأکید می‌کند.

 اساسا پان آفریقا گرایان وجود اتحادهای قوی در جهان جنوب را برای مقابل با جهان شمال و ایجاد توازن در مقابل آن لازم می دانند. به این خاطر است که نوشته‌ها و سخنرانی‌های ماهاما بر اهمیت اتحاد میان کشورهای آفریقایی برای مبارزه با نژادپرستی و ترویج توسعه تأکید دارد.  بر همین اساس، ماهاما خواستار پاسخ متحد آفریقا به "نژادپرستی سیستماتیک" و بی‌عدالتی‌های تاریخی است. او به خوبی می داند که کشورهای آفریقایی قادر نیستند به تنهایی به این موضوع مهم پاسخ دهند.

همچنین، ماهاما به انتقاد از  سیاست‌های کشورهای غربی می پردازد و  با رویکردهای "گاهی پدرسالارانه" کشورهای غربی نسبت به جوامع آفریقای مخالفت می کند. بر اساس چنین نگاهی است که ماهاما معتقد است که سیاست‌های کشورهای آفریقایی باید با مشاوره رهبران و جوامع آفریقایی طراحی شوند و نه اینکه از خارج به آنها تحمیل شوند.

یکی از سیاست های رایج پیشنهادی کشورهای غربی به کشورهای جهان سوم، نفی حمایت گرایی در اقتصاد است. بدین معنی که دولت ها نباید به حمایت از کالاهای تولیدی و خدمات خود در مقابل نمونه های مشابه خارجی بپردازند.  ماهاما این سیاست را ناعادلانه می داند و بر شیوه‌های تجاری عادلانه و استراتژی‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر حمایت از اقتصاد کشورهای آفریقایی، تاکید دارد. چنین موضع حمایتی سبب شده که از جمهوری غنا و شخص ماهاما به عنوان کشور و شخص حامی تقویت روابط کشورهای آفریقایی با یکدیگر و نیز مدافع منافع آفریقا در عرصه جهانی، یاد شود.

به طور کلی باید گفت که نظرات ماهاما تحت تأثیر تجربیاتش به عنوان یک رهبر در جمهوری غنا و تعاملات او در عرصه دیپلماسی بین‌المللی شکل گرفته و به این خاطر، او را به یک صدای مهم در مسائل نژادی و سیاست در آفریقا تبدیل کرده است.

منابع:

https://www.youtube.com/watch?v=xVvVePWYiWc

https://www.bbc.com/news/world-africa-55012345

 

[1] . John Dramani Mahama

[2] . National Democratic Congress (NDC)

[3] . Mahamudu Bawumia

[4] . Africanism

کد خبر 22290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 9 =