بر اساس این نظرسنجی، %۳۳/۳۳ جوانان از ایدة تبدیل قرقیزستان به مملکتی که بر اساس قوانین شرعی اداره می¬شود، حمایت کردند.

سازمان Central Asian Analytical Network نتایج یک نظرسنجی در بیشکک را منتشر کرد. بر اساس این نظرسنجی، %۳۳.۳۳ جوانان از ایدة تبدیل قرقیزستان به مملکتی که بر اساس قوانین شرعی اداره می­شود، حمایت کردند. تقریباً همین تعداد از مخاطبان نسبت به این موضوع شک دارند و %۳۲.۳۳ با این ایده مخالف هستند. محققان این انستیتو به منظور بررسی سطح آسیب‌پذیری و پایداری جوانان قرقیزستان نسبت به رادیکال‌سازی و افراط‌گرایی نظرسنجی دیگری را در هزار و پنجاه نفر با دامنة سنّی تا بیست‌ و نُه ساله اجرا کردند. گفتنی است که %۳۵ مخاطبان این نظرسنجی دانش‌آموزان، %۲۵ دانش‌آموزان مراکز دینی، %۱۹ دانشجویان، %۱۵ کارمندان و %۷ را بیکاران تشکیل می‌دادند.

در نتیجۀ این بررسی معلوم شد که نگاه‌های سیاسی جوانان بیشتر با نگاه‌های دینی آنان آمیخته است. تقریباً یک‌سوم این مخاطبان ترجیح می‌دهند که از کاندید مذهبی‌تر و یا حتّی تعمیم قوانین شریعت و جایگزنی آن با قانون اساسی حمایت کنند. در کنار این بررسی معلوم شد که جوانان به سازمان‌های دینی نسبت به نهادهای دولتی و بین‌المللی اعتماد بیشتری دارند. ارزیابی جوانان مذکور دربارۀ تاثیر بازیگران ژئوپلیتیک (= جغرافیای ساسی) بر وضعیت قرقیزستان و خاورمیانه نیز متفاوت است. در واقع، آنان نسبت به روسیه، ترکیه و عربستان سعودی نگاه مثبت و نسبت به آمریکا، اتحادیۀ اروپا، چین و ایران نگاه منفی دارند.

بر اساس این تحقیقات، می‌توان گفت که جوانان بیشتر مذهبی می‌شوند. بیشتر جوانان قرقیزستان از گروه‌های دینی مشخصی پیروی نمی‌کنند، اما کسانی که در میان آنان از چنین گروه‌هایی پیروی می‌کنند، نسبت به جنبش «جماعت تبلیغ»[۱] نگاه خوبی دارند، اما سه گروه ترکی «خدمت»، «نورجولار» و «سلیمانچی‌لار» و سلفی‌‎ها شهرت کمتری دارند.

برگزارکنندگان این تحقیقات، پنج حوزۀ زندگی جوانان، یعنی «احساس بی‌عدالتی»، «سیاسی»، «دینی»، «اجتماعی» و «روان‌شناسی» را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که همۀ این حوزه‌ها در آسیب‌پذیری یا پایداری جوانان در برابر رادیکال‌سازی و افراط‌گرایی با هم مرتبط‌ هستند. اما باید تأکید کرد جوانانی که به‌ویژه از سوی نهادهای دولتی و نهادهای اجرای قوانین گرفتار تبعیض شده‌اند، در برابر رادیکال‌سازی آسیب‌پذیری بیشتری دارند.

منبع: کاکتوس: ۶ فوریة ۲۰۱۹ میلادی


[۱] .  جماعت تبلیغ یکی از جنبش­های اسلامی معاصر است که در سال ۱۹۲۶ توسط مولانا الیاس به منظور تبلیغ اسلام تاسیس شد. هم اکنون فعالیت آن در کشورهای زیادی ممنوع شده است اما این سازمان در قرقیزستان به طور رسمی ثبت نشده و فعالیت آن نیز ممنوع نمی­باشد.

کد خبر 359

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 10 =