"دوره گسترش اسلام" :قرون ۷ الی ۱۸
این دوره حدود هزار سال را در بر گرفته و به مرحله های ذیل تقسیم می شود:
۱. مرحله اول گسترش اسلام در منطقه قرقیزستان (قرون ۷ الی ۱۰ میلادی)؛
۲. سپس مرحله پذیرش رسمی اسلام به عنوان دین دولتی در منطقه قرقیزستان (سال های ۹۶۶ میلادی الی ۱۱۳۷ میلادی)؛
۳. مرحله تضعیف روند گسترش اسلام تحت تاثیر حوادث سیاسی (قرون ۱۲ الی ۱۶ میلادی)؛
۴. مرحله تقویت اسلامی شدن جمعیت قرقیزستان (قرون ۱۶ الی ۱۸ میلادی)؛
دوره بعدی؛ "دوره تقویت اسلام" در قرقیزستان است که در واقع از از قرن ۱۸ میلادی تا کنون صورت می گیرد و به مراحل ذیل تقسیم می شود:
۱. مرحله تقویت اسلام در منطقه قرقیزستان در دوران حاکمیت خانات خوقند[۱] (سال های ۱۷۱۱ الی ۱۸۷۶ میلادی)؛
۲. گسترش اسلام در منطقه قرقیزستان در چارچوب سیستم استعماری امپراتوری روسیه (اواسط قرن ۱۹ الی دهه ۲۰ قرن ۲۰ میلادی)؛
۳. وضعیت اسلام در دوران شوروی (۱۹۱۷ الی ۱۹۹۱ میلادی)؛
۴. توسعه اسلام در سال های استقلال جمهوری قرقیزستان (از سال ۱۹۹۱ میلادی تا به امروز)؛
آغاز فتوحات اعراب در آسیای مرکزی از قرن ۸ میلادی شروع می شود. ولی بنا بر نوشته های محققان و مورخان، حدود ۶۰ سال قبل از فتح رسمی آسیای مرکزی توسط عرب ها دوره اول گسترش اسلام در منطقه قرقیزستان (اواسط قرون ۷ تا ۱۰ میلادی) آغاز شده بود.
گفتنی است که منطقه سفید بولان[۲] که در استان جلال آباد در جنوب قرقیزستان قرار دارد نقش مهمی در گسترش اسلام در قرقیزستان داشته است. سپس این منطقه به یک مکان مقدس تبدیل شده است که در گسترش اسلام در منطقه فرغانه نقش به سزایی ایفا نموده است.. این مکان مقدس در اوایل قرن ۹ میلادی به عنوان مکان مقدس در منطقه به شمار می رفت. افراد زیادی از این منطقه زیارت می کردند و صوفی های مشهور پس از مرگ در این مکان دفن می شدند.
از سال ۷۱۱ میلادی با لشکرکشی قتیبه بن مسلم حاکم خراسان[۳] به طرف آسیای مرکزی روند گسترش اسلام در منطقه قرقیزستان آغاز شد.
در سال ۷۵۱ میلادی در ساحل رود تالاس (منطقه ماناس استان تالاس فعلی) نبرد بزرگی میان سپاهیان خلافت عباسیه و دودمان چینی تانگ به فرماندهی امپراتور ژوانتسونگ روی داد که اهمیت مهم ژئوپولیتیکی داشت.
اهمیت نبرد تالاس بسیار مهم است. نبرد تالاس به توسعه طلبی دودمان تانگ در مرزهای غربی عرب ها پایان بخشید و همچنین لشکرکشی عرب ها نیز به طرف آسیای مرکزی به پایان رسید.
منبع:
نظر شما