در سطح آکادمیک، چینی ها از سال ۲۰۰۸ در دانشگاه زیمبابوه، موسّسه ای به نام کنفوسیوس تأسیس کرده اند.
یک طبقۀ کامل از یکی از ساختمان های دانشگاه را در اختیار دارند، شامل چند کلاس، کتابخانه و قسمت اداری. فلسفۀ وجودیِ این موسّسه، آموزش زبان و فرهنگ چینی است. زبان چینی یکی از رشته های رسمی دانشگاه زیمبابوه است که چند زیرشاخه نیز دارد.
در تبلیغات خود نوشته اند که نامش را کنفوسیوس گذاشته اند چون او، آموزش را حقّ همه می دانسته است. در حال حاضر، ۷ استادِ بومی از زیمبابوه و ۸ استاد چینی در این موسسه تدریس می کنند. از سال ۲۰۰۸ که این موسسه تشکیل شده، بیش از ۳۰۰۰ دانشجو در دوره های مختلف این موسسه، زبان و فرهنگ چینی آموخته اند.
این موسسه ، فعالیت خود را به مدارس زیمبابوه نیز گسترش داده است و در حال حاضر، در ۶ مدرسۀ زیمبابوه، اساتید موسسۀ کنفوسیوس، زبان و فرهنگ چینی را به دانش آموزان آموزش می دهند.
تندیس کنفوسیوس در موسسۀ کنفوسیوس
در تبلیغات خود، تصریح کرده اند که با توجّه به فعالیت های گستردۀ اقتصادی چین در زیمبابوه، دانش جویان رشتۀ زبان چینی، فرصت های شغلی مناسبی خواهد داشت. به گفتۀ آن ها، در دنیا، حدود ۵۰۰ موسسۀ کنفوسیوس وجود دارد و این موسسه در زیمبابوه، چهارمین موسسه ای بوده که در آفریقا تاسیس شده است.
این موسسه، دوره های مختلف رسمی و غیر رسمی برای دانشجویان و عموم مردم برگزار می کند. کسانی که دوره های پیشرفتۀ زبان چینی را می گذارنند می توانند در آزمون رسمی زبان چینی یا HSK شرکت کنند و در صورت موفقیت، تحصیلات تکمیلی را در دانشگاه های چین ادامه دهند و یا شانس یافتن شغل های مناسب در زیمبابوه یا چین، در ارتباط با توریسم، بانکداری، خبرنگاری، نگارش و ویراستاری، بازاریابی، روابط عمومی، مترجم و مانند آن داشته باشند.
این موسسه، هر سال سه بار ورودی دارد: فوریه، ژوئن و سپتامبر. در هر ترم، حداقل، ۶۰ ساعت کلاس زبان آموزی برگزار می شود. در صورت تقاصای ثبت نام کنندگان، امکان برگزاری کلاس ها در شب هم وجود دارد.
اعطای بورسیه های تحصیلی و فرصتهای مطالعاتی به دانشجویان زیمبابوه ای، یکی دیگر از فعالیت های این موسسه است. از سال ۲۰۰۸، بیش از ۸۰ دانشجو، دوره های یک ماهه در یکی از دانشگاه های چین گذرانده اند و به بیش از ۷۰ دانشجوی زیمبابوه ای، بورسیه تحصیل بلند مدت در دانشگاه های مختلف چین داده شده است.
تصویری از کتابخانۀ این موسسه در دانشگاه زیمبابوه که بسیار غنی است:
در سال ۲۰۱۸ به مناسبت دهمین سال تاسیس این موسسه در دانشگاه زیمبابوه، جشنی در سالن اصلی دانشگاه برگزار شد.
جشن باشکوهی بود با حضور سفیر چین در زیمبابوه و بسیاری از دانشجویان بومیِ این موسسه و دانش آموزانی از مدارس مختلف که لباس های چینی پوشیده بودند و برنامه های مختلفی با زبان چینی و در ارتباط با آداب و رسوم چینی برگزار کردند.
جالب آن که در سال ۲۰۱۳، رییس دانشگاه آقای دکتر نیاگورا به سبب همکاری های دانشگاه با این موسسه، در کشور چین، مورد تقدیر مقامات عالی کشور چین قرار گرفته است:
دومین نمایشگاه « یک کمربند، یک جاده » در زیمبابوه
این رویداد فرهنگی که از تاریخ ۲۹ آوریل تا اول ماه مه ( نهم الی یازدهم اردیهبشت ماه) ادامه داشت با کمک اتاق بازرگانی و سفارت چین ، شورای ملی هنر و نگارخانه ملی زیمبابوه با پشتیباتی انجمن تبادلات هنری چینی- آفریقایی « چین جو» برگزار گردید.
در این نمایشگاه تعداد ۱۲۰ اثر نقاشی از هنرمندانی از چین، زیمبابوه، زامبیا و سراسر آفریقا به نمایش در آمده است که در روز دوم به حراج گذاشت شد و عواید حاصل از آن به تقویت نهادهای مشترک در زمینه توسعه همکاریهای فرهنگی و هنری میان دو کشور اختصاص یافت.
گفتنی است طرح « یک کمربند، یک جاده » طرحی است بزرگ از سوی دولت چین که از سال ۲۰۱۳ برای ایجاد و توسعه روابط و سرمایه گذاری در ۱۵۲ کشور و موسسه بین المللی در آسیا، اروپا، خاورمیانه، آمریکای لاتین و آفریقا ایجاد شده است. کلمه «کمربند» برای « راههای شوسه و ماشین رو» و کلمه « جاده » ( Road) برای « راههای ریلی» انتخاب شده که در عبارت « کمربند اقتصادی جاده ابریشم» اشاره به راههای شوسه و همچنین خطوط دریایی دارد.
شایان ذکر است کشور چین سرمایه گذاری نسبتاً وسیعی را در زیرساختهای کشور زیمبابوه انجام داده و در حال حاضر ساخت ساختمان پارلمان جدید زیمبابوه، فرودگاه بین المللی در شهر ویکتوریا فالز و توسعه فرودگاه بین المللی رابرت موگابه در هراره را در دست اجرا دارد. این کشور همچنین در حال ساخت مراکر متعدد خرید و توسعه زیرساختهای بهره برداری از زمینهای بسیار حاصلخیز زیمبابوه در غالب زمین استیجاری برای کشاورزی می باشد. بنا به گفته سفیر جمهوری چین در افتتاحیه این نمایشگاه ، مرکز فرهنگی چین نیز در آینده نزدیک در مقیاسی بسیار وسیع و با برنامه ریزی متنوع و فراگیر در هراره افتتاح خواهد شد.
نظر شما