بنیاد بین المللی Oasis [۱] با همکاری بنیاد ابتکارات و مطالعات چندفرهنگی (ISMU)، روز سوم بهمن ماه ۱۳۹۸ نشست "اسلام در ایتالیا. هویتی در حال شکل گیری" را در سالن Ricci مرکز San Fedele شهر میلان ایتالیا برگزار نمودند.
در این نشست به مدیریت جلسه Michele Birgnone مدیر اجرایی Oasis، سخنرانان سراسقف Angelo Scola مدیر بنیاد Oasis؛ Aurelio Barazzetta مدیر بخش تحقیقات قضایی مقدماتی دادگاه میلان؛Ilham Allah Chiara Ferrero دبیر کل انجمن دینی اسلامی ایتالیا(CO.RE.IS)؛ Yuossef Sbai از دانشگاه Padova؛ و Giovanni Giulio Valtolina استاد روانشناسی بنیا فرهنگی دانشگاه کاتولیکی به نمایندگی از بنیاد ابتکارات و مطالعات چندفرهنگی، موضوع روند توسعه و اولویت ها در گفتمان درونی جمعیت مسلمانان ایتالیا؛ در پرسشگری از جامعه و نهادهای ایتالیا را، مورد هم اندیشی قرار دادند.
در جریان این هم اندیشی، خوانشی که سخنرانان مسلمان از اسلام ارایه نمودند؛ خوانش اهل سنت از اسلام بود؛ که در خصوص Ilham Allah Chiara Ferrero دبیر کل انجمن دینی اسلامی ایتالیا(CO.RE.IS) با رویکردی صوفی مشربانه از اسلام نیز آمیخته شده بود.
در تشریح دلایل بنیاد بین المللی Oasis؛ و بنیاد ابتکارات و مطالعات چندفرهنگی (ISMU) در انتخاب خوانش اهل تسنن از اسلام، به عنوان طرف گفتمان راهبردی مذکور شایان ذکر است:
در سال ۲۰۱۸ م. حدود ۴.۳% جمعیت ایتالیا؛ یعنی جمعیتی بالغ بر ۲.۶ میلیون نفر مسلمان بوده اند؛ که تنها ۴۴% شان شهروند ایتالیایی؛ و ۵۶% باقی مانده مهاجرین مقیم ایتالیا بوده اند؛ که ۵۶% از قاره افریقا؛ ۲۳% از قاره اروپا؛ و ۲۱% از قاره آسیا ؛ و به ترتیب از کشورهای مراکش(۴۰۵ هزار نفر)؛ آلبانی(۲۰۱ هزار)؛ بنگلادش(۱۱۱ هزار)؛ پاکستان(۱۰۸ هزار)؛ مصر(۱۰۲ هزار)؛ تونس؛ سنگال؛ مقدونیه؛ کوزوو؛ بوسنی؛ و... به این کشور مهاجرت نموده[۲]؛ و به استثنا خوجه ها؛ تیجانی ها؛ یا جمعیت خرد شیعیان ایتالیا؛ و... غالبا اهل سنت بوده؛ و بداهتا خوانش اهل سنت از اسلام است؛ که در گفتمانی نظیر نشست مذکور؛ و حتی سطوح کلان تر؛ با نهاد های فرهنگی؛ علمی؛ و مدنی ایتالیا ارزش تعاملی راهبردی برای این کشور دارد.
نظر به این امر، اگرچه بسیاری از دانشگاه ها و مؤسسات تحقیقات ایتالیا؛ یا شورای پاپی گفتمان بینادینی؛ با خوانش شیعی از اسلام؛ به واژه با مرکزیت ج.ا.ایران گفتمان مستمر دارند؛ اما این گفتمان از سطوح نظری فراتر نرفته؛ و نظر به پراکندگی جمعیتی غالب اهل تسنن در ایتالیا؛ گفتمان راهبردی در سطوح مدنی و سیاسی در این کشور، خود را با خوانش اهل سنت از اسلام تطبیق داده است.
[۱] این مرکز با هدف دانش افزایی در خصوص جهان اسلام و گفتمان اسلام و مسیحیت در سال ۲۰۰۴ م. بنیاد یافته است.
نظر شما