پاکستان

  • روابط درهم تنیده ایران و پاکستان

    روابط درهم تنیده ایران و پاکستان

    در پس‌زمینه جنگ ۱۹۷۱ با هند و تحریم تسلیحاتی ایالات متحده علیه پاکستان، ذوالفقار علی بوتو خواستار نزدیکی بیشتر به مقامات آمریکایی شد. در این راستا، او به ایالات متحده پیشنهاد داد که پایگاه‌های هوایی و دریایی در استان بلوچستان پاکستان تأسیس کند. این پیشنهاد همزمان با اعلام شاه ایران مبنی بر…

  • موسیقی معنوی پاکستان

    موسیقی معنوی پاکستان

    نعت نوعی شعر است که برای توصیف فضائل و ستایش پیامبر اسلام (ص) سروده می‌شود. نعت در پاکستان بسیار محبوب است و اغلب در مراسم مذهبی، به ویژه در رمضان و میلادالنبی (ص) اجرا می‌شود.

  • حفظ تاریخ منطقه‌ای پاکستان

    حفظ تاریخ منطقه‌ای پاکستان

    جست‌وجو برای هویت—چه فردی و چه جمعی—همواره امری پیچیده و ماندگار بوده است. منطقه‌ای که امروزه به‌عنوان پاکستان شناخته می‌شود، دارای میراث تاریخی و فرهنگی عمیقی است. از تمدن باستانی دره سند گرفته تا نقش آن به‌عنوان نماینده مسلمانان هندی پیش از استقلال، این منطقه دارای روایتی تاریخی برجسته است.…

  • کتیبه‌های قرآنی و اشعار فارسی در آرامگاه "عیسی خان ترخان"  در پاکستان

    کتیبه‌های قرآنی و اشعار فارسی در آرامگاه "عیسی خان ترخان" در پاکستان

    عناصر هنری آرامگاه با مجموعه‌ای از کتیبه‌ها که در ورودی‌ها، دیوارها و دیگر سطوح حکاکی شده‌اند، برجسته می‌شود.

  • پنج مقصد شگفت‌انگیز برای بازدید در پاکستان در سال ۲۰۲۵

    پنج مقصد شگفت‌انگیز برای بازدید در پاکستان در سال ۲۰۲۵

    پاکستان گنجینه‌ای از زیبایی‌های طبیعی، میراث فرهنگی و مناظر خیره‌کننده است. این کشور با مقصدهایی که برای علاقه‌مندان به ماجراجویی، تاریخ و طبیعت مناسب هستند، تجربه‌ای بی‌نظیر از سفر ارائه می‌دهد.

  • انجمن حسینیه خواجگان نارووالی لاهور

    انجمن حسینیه خواجگان نارووالی لاهور

    انجمن حسینیه خواجگان نارووالی با گذشت ۱۱۸ سال، به یک سازمان منظم و فعال در حوزه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی تبدیل شده است.

  • احوال و آثار شاعر میر ناصر علی سرهندی

    احوال و آثار شاعر میر ناصر علی سرهندی

    ناصر علی سرهندی، که نام پدرش رجب علی بود و از خاندان سادات می‌آمد، در سال ۱۶۳۷ میلادی در سرهند به دنیا آمد۔ این دوران شاه‌جهان، پادشاه مغول بود۔ ناصر علی سرهندی بدون شک پس از بیدل، بزرگ‌ترین شاعر فارسی‌زبان(در شبه قاره ظاهرا) شناخته می‌شود۔ پدر او نیز شعر می‌سرود و ’’حالی‘‘ تخلص می‌کرد۔ از…

  • مروری بر یک سفر تاریخی به پاکستان

    مروری بر یک سفر تاریخی به پاکستان

    در کتاب «پاک سرزمین» نوشته محمدرضا کمیلی، بازتاب‌های سفر تاریخی رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، به پاکستان در دی‌ماه سال ۱۳۶۴ به‌صورت ویژه‌ای بررسی شده است. این سفر که در دوران ریاست‌جمهوری ایشان انجام شد، با استقبال بی‌سابقه و پرشور مردم پاکستان همراه بود و به یکی از…

  • ادراک موفقیت سازمان ملل در برقراری صلح

    ادراک موفقیت سازمان ملل در برقراری صلح

    یک نظرسنجی اخیر که توسط گالوپ و گیلانی پاکستان انجام شده است، نشان داده است که تقریباً یک نفر از هر سه پاکستانی معتقد است که سازمان ملل نتوانسته است به صلح در جهان دست یابد.

  • مِتهی: بهشتی از همزیستی میان ادیان در پاکستان

    مِتهی: بهشتی از همزیستی میان ادیان در پاکستان

    آنچه مِتهی را منحصربه‌فرد می‌کند، احترام عمیقی است که ساکنان آن به باورهای یکدیگر دارند. در این شهر که هندوها و مسلمانان از زمان تأسیس پاکستان به‌مانند برادر کنار هم زندگی کرده‌اند، ارزش‌های تحمل و هماهنگی در زندگی روزمره نهادینه شده است.

  • وخامت روابط پاکستان و افغانستان

    وخامت روابط پاکستان و افغانستان

    زمستان که زمانی نماد آرامش در منطقه بود، اکنون شاهد افزایش تنش‌ها بین پاکستان و افغانستان است. ظهور تحریک طالبان پاکستان (TTP)، گروهی منشعب از طالبان افغانستان، تنش‌ها را تشدید کرده است. این خصومت بی‌وقفه نشانه‌ای از تحولاتی نگران‌کننده در دینامیک منطقه‌ای است، در حالی که پاکستان با چالش‌های…

  • رهبران مسلمان شبه قاره: سردار عبدالرب نشتر (1899-1958)

    رهبران مسلمان شبه قاره: سردار عبدالرب نشتر (1899-1958)

    پس از تأسیس پاکستان در سال 1947، سردار عبدالرب نشتر به عنوان یکی از رهبران برجسته و مورد اعتماد محمد علی جناح به مناصب مهم دولتی منصوب شد. او به عنوان وزیر ارتباطات و سپس به عنوان وزیر کشور در کابینه جناح خدمت کرد. یکی از مهم‌ترین دستاوردهای او در این دوران، تلاش برای استقرار نظم و قانون در…

  • سریال های پاکستانی که در سال ۲۰۲۵ پخش خواهند شد

    سریال های پاکستانی که در سال ۲۰۲۵ پخش خواهند شد

    سریال های پاکستانی نه تنها در پاکستان، بلکه در هند، خاورمیانه و حتی در سایر کشور ها نیز شهرت خوبی به دست آورده اند، همچنین بسیاری از سریال های پاکستانی به زبان عربی و زبان های دیگر نیز ترجمه می شوند. سریال های پاکستانی نه تنها به زبان اردو، بلکه به سایر زبان های محلی پاکستان نیز تولید می…

  • جامعه سیک ها در ایالت بلوچستان پاکستان

    جامعه سیک ها در ایالت بلوچستان پاکستان

    در بلوچستان، جسبیر سینگ، یکی از اعضای برجسته جامعه سیک، بیان می‌کند که سیک‌ها یکی از شش اقلیت مذهبی این استان هستند و بلوچستان همواره برای اقلیت‌ها مکانی آرام و امن بوده است. وی می‌گوید: "بلوچستان از نظر جامعه اقلیت‌ها استانی بسیار آرام و امن بوده است، جایی که هر جامعه مذهبی از آزادی و امنیت…

  • تأسیس اولین استودیوی فیلم پاکستان

    تأسیس اولین استودیوی فیلم پاکستان

    در تاریخ ۱۶ فوریه ۱۹۴۸، اولین استودیوی فیلم پاکستان به نام پنچولی آرت استودیوز در منطقه مسلم‌تاون لاهور افتتاح شد. این رویداد مهم به ریاست وزیر مهاجرت، راجا غزنفر علی خان، برگزار شد و نقطه عطفی در تاریخ فرهنگی و هنری کشور تازه تأسیس پاکستان محسوب می‌شود.

  • تحول فرهنگی پاکستان: گذار از تأثیرات هندو-فارسی به عربی‌سازی

    تحول فرهنگی پاکستان: گذار از تأثیرات هندو-فارسی به عربی‌سازی

    تحول فرهنگی پاکستان که غنی از تأثیرات هندو-فارسی است، به‌طور قابل توجهی تحت تأثیر عربی‌سازی قرار گرفته است، به‌ویژه از دهه ۱۹۸۰ در دوران حکومت ژنرال ضیاءالحق. در این دوران، تغییرات سیستماتیک به سمت یک روایت فرهنگی عرب‌محور انجام شد که جنبه‌های مختلف اجتماعی از جمله برنامه‌های آموزشی، رویه‌های…

  • نخستین نخست وزیر پاکستان؛ لیاقت علی خان (۱۸۹۵-۱۹۵۱)

    نخستین نخست وزیر پاکستان؛ لیاقت علی خان (۱۸۹۵-۱۹۵۱)

    نواب زاده لیاقت علی خان یکی از چهره‌های برجسته و تأثیرگذار تاریخ سیاسی پاکستان و نخستین نخست‌وزیر این کشور پس از استقلال است. او به عنوان یکی از بنیان‌گذاران پاکستان و سیاستمداری با دیدگاه‌های اصلاح‌طلبانه، نقش مهمی در شکل‌گیری و تثبیت نظام سیاسی و دولتی جدید در پاکستان ایفا کرد.

  • یادداشت‌های ادبی: سه اثر پژوهشی در اردو و فارسی

    یادداشت‌های ادبی: سه اثر پژوهشی در اردو و فارسی

    در عصر تسلط فناوری و حواس‌پرتی‌های دیجیتال، کاهش عادت‌های مطالعه به وضوح محسوس است. با این حال، بخشی از جمعیت همچنان به عشق مطالعه، به ویژه ادبیات دانشگاهی و پژوهشی، پایبند مانده‌اند. روند رو به رشد ادامه تحصیل در مقاطع عالی مانند کارشناسی ارشد و دکتری در اردو، تقاضا برای کتاب‌های پژوهش‌محور…

  • "نبایدها" در پاکستان

    "نبایدها" در پاکستان

    هنگام بازدید از پاکستان، مهم است که به حساسیت‌های فرهنگی و هنجارهای اجتماعی توجه کنید. در حالی که این کشور به مهمان‌نوازی‌اش معروف است، احترام به سنت‌ها و ارزش‌های آن برای جلوگیری از بی‌احترامی یا موقعیت‌های ناخوشایند ضروری است.

  • ادبیات فارسی به عنوان پلی میان آسیای جنوبی و آسیای مرکزی

    ادبیات فارسی به عنوان پلی میان آسیای جنوبی و آسیای مرکزی

    ادبیات فارسی با سنت‌های غنی و بینش‌های فلسفی عمیق خود، ظرفیت آن را دارد که به عنوان پلی فرهنگی و فکری میان آسیای جنوبی و آسیای مرکزی عمل کند. این ادبیات، میراث مشترکی میان ایران، افغانستان، کشورهای آسیای مرکزی و شبه‌قاره هند است. آثار جاودانه‌ای از فیلسوفان و شاعران بزرگی چون مولانا رومی، شیخ…

  • چشم‌انداز پاکستان و ایران و وضعیت جهانی

    چشم‌انداز پاکستان و ایران و وضعیت جهانی

    روابط بین پاکستان و ایران همواره با احترام متقابل و منافع مشترک مشخص شده است که در ریشه‌های تاریخی و فرهنگی دو کشور اسلامی همسایه جای گرفته‌اند. از زمان استقلال پاکستان در سال ۱۹۴۷، ایران به عنوان یک متحد پایدار ظاهر شد و اولین کشوری بود که حاکمیت پاکستان را به رسمیت شناخت. به همین ترتیب، پاکستان…

  • فائزان احمد: جوان‌ترین نویسنده کتاب در پاکستان

    فائزان احمد: جوان‌ترین نویسنده کتاب در پاکستان

    فائزان کتاب خود را یک ماجراجویی فانتزی توصیف می‌کند که به موضوعات خیر و شر، برادری، دوستی و شجاعت می‌پردازد. این رمان مهارت او در خلق شخصیت‌های پیچیده، ساخت دنیاهای جذاب و روایت داستانی پر از جادو و سرگرمی را به نمایش می‌گذارد.

  • تصاویر فراموش‌شده: کارت‌پستال‌های پیش از پاکستان، ۱۸۹۰-۱۹۴۷

    تصاویر فراموش‌شده: کارت‌پستال‌های پیش از پاکستان، ۱۸۹۰-۱۹۴۷

    در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، کارت‌پستال‌ها وسیله‌ای برای ارتباط و یادگاری بودند. مسافران اغلب این کارت‌ها را برای به اشتراک گذاشتن مناظر، بناهای معروف و جشن‌های فرهنگی از مکان‌هایی که به آن‌ها سفر کرده بودند ارسال می‌کردند. این کتاب این هنر فراموش‌شده را احیا کرده و کارت‌پستال‌هایی…

  • درگیری بر سر تصویب قانون ثبت حوزه های علمیه پاکستان

    درگیری بر سر تصویب قانون ثبت حوزه های علمیه پاکستان

    در آخرین هفته اکتبر ۲۰۲۴ میلادی زمانی که پارلمان پاکستان بیست و ششمین اصلاحیه قانون اساسی را تصویب کرد، به همین مناسبت، مولانا فضل الرحمان، رئیس جمعیت علمای اسلام پاکستان به دلیل تصویب موفق دو خواست های مهم محافل مذهبی در مجلس کشور، از سوی چندین محافل مذهبی مورد قدردانی قرار گرفت و از سوی این…

  • ردیابی ریشه‌های بناهای تاریخی اصلی راولپندی

    ردیابی ریشه‌های بناهای تاریخی اصلی راولپندی

    راولپندی که زمانی مرکز کنترل بریتانیا بر شمال و شمال غرب هند بود، به تدریج به یک مرکز تجاری و فرهنگی پررونق در پاکستان تبدیل شد. تاریخ غنی و متنوع این شهر در بناهای تاریخی آن منعکس شده است که داستان‌هایی از تأثیرات استعماری، میراث هندوان و سیک‌ها و نقش جامعه محلی مسلمان را روایت می‌کنند. این…

  • ظهور و سقوط فرهنگ سینمای پاکستان

    ظهور و سقوط فرهنگ سینمای پاکستان

    داستان فرهنگ سینمای پاکستان سرشار از نوستالژی، رشد، چالش‌ها و در نهایت افول است. روزهای طلایی سینماهای شلوغ، بلیت‌های ارزان و تماشاگران مشتاق جای خود را به درهای بسته، سالن‌های خالی و فرهنگی داده‌اند که برای بقا می‌جنگد. دلایل این افول چندوجهی هستند؛ از مشکلات اقتصادی گرفته تا تغییرات اجتماعی…

  • قدیمی اما فراموش‌نشدنی: ۱۰ سریال کلاسیک پاکستانی که باید دوباره تماشا کنید

    قدیمی اما فراموش‌نشدنی: ۱۰ سریال کلاسیک پاکستانی که باید دوباره تماشا کنید

    صنعت تلویزیون پاکستان در سال‌های اخیر با سریال‌های پربیننده‌ای جان تازه‌ای گرفته و مرزهای جدیدی را در عرصه سرگرمی تعریف کرده است. با این حال، شایسته است که به سریال‌های نمادین گذشته نیز ادای احترام کنیم—آثاری که در دوران انحصار پی‌تی‌وی ساخته شدند، پایه‌گذار تلویزیون پاکستانی بودند و هنوز هم…

  • زیست گاز: راه حلی برای کاهش هزینه های سوخت و حفظ  محیط زیست

    زیست‌گاز یک منبع تجدیدپذیر انرژی حساب می‌شود، مشابه انرژی خورشیدی و انرژی بادی بوده و از زیست‌توده یا زباله‌های زیستی تولید می شود و سازگار با محیط زیست است.

  • دیدگاه ذاکر نایک به مسیحیت و هندویسم

    دیدگاه ذاکر نایک به مسیحیت و هندویسم

    دکتر نایک موضع اسلام در مورد توحید را تکرار کرد و تأکید داشت که عبادت باید فقط به سوی خالق یکتا باشد. او تفاوت‌های فلسفی و الهیاتی بین مفهوم اسلامی خدا و سنت‌های بت‌پرستی رایج در هندوئیسم را توضیح داد. او به متون مقدس هندو مانند اوپانیشادها و وداها اشاره کرد و ادعا کرد که این متون نیز پرستش…

  • ترجمه اردوی «مصیبت نامه» اثر شاعر مشهور فارسی، فریدالدین عطار

    ترجمه اردوی «مصیبت نامه» اثر شاعر مشهور فارسی، فریدالدین عطار

    ترجمه اردوی «مصیبت نامه» توسط سلیم سیتهی، پلی میان عرفان فارسی و خوانندگان امروزی اردو ایجاد کرده است. این اثر تضمین می‌کند که حکمت جاودانۀ فریدالدین عطار همچنان الهام‌بخش و روشنگر نسل‌های آینده باشد و جوهر یکی از بزرگ‌ترین شاعران صوفی تاریخ حفظ گردد.