تحولات مجمع خلق قزاقستان در سال گذشته
در قزاقستان، تغییرات نهادی به عنوان بخشی از اجرای برنامه اصلاحات سیاسی رخ داده است. پنج نماینده مجلس سنا به پیشنهاد مجمع خلق قزاقستان توسط رئیس جمهور منصوب می شوند.
قاسم ژومارت توکایف در سی و دومین نشست مجمع خلق قزاقستان خاطرنشان کرد که انجمن نمایندگان در پارلمان می تواند به مکانیزمیمؤثر برای مشارکت فعال احزاب در مسائل تقویت وحدت ملی عمل نماید. در ژوئن 2023، با دستور رئیس جمهور، گروه نمایندگان تحت عنوان«بیر ایل بیر موده» (یک ملت – یک منفعت) ایجاد شد. ماموریت آن تقویت وحدت در قزاقستان در سطح قانونگذاری است.
گروه نمایندگان پارلمانی «بیر ایل بیر موده» (یک ملت – یک منفعت)شامل 30 نماینده مجلس جمهوری قزاقستان، از جمله 10تن از نمایندگانسنا و 20 تن از نمایندگان مجلس پارلمان جمهوری قزاقستان شد.
نهاد رایزنی های منظم مجمع با احزاب سیاسی نیز راه اندازی شده است.
نمایندگان مجمع خلق قزاقستان خاطرنشان کردند: " در حال حاضر در مناطق مختلف کشور بر اساس تفاهم نامه هایی اقدامات مشترک و تعدادی از فعالیتهای عمومی جدید در حال اجرا است."
در نظریه توسعه مجمع خلق قزاقستان تا سال 2026 چشم انداز توسعه این مجمع در نظم سیاست دولتی، از جمله در زمینه روابط بین قومیارائه می شود. یک برنامه عمل برای اجرای توسعه مجمع خلق قزاقستان برای سال های 2022-2026 تدوین شده و در حال اجرا می باشد. بر اساس این نظریه، توسعه بیشتر حوزه روابط بین اقوام از موضع تقویت نقش مجمع در تقویت وفاق اجتماعی و وحدت ملی بر اساس اصول شهروندی با تمرکز بر حل مشکلات از طریق نوسازی همه جانبهنهادهای مجمع و همچنین مشارکت فعال آنها در احیای معنوی جامعه قزاقستان انجام خواهد شد و این کار در تمام مناطق قزاقستان با جذبفعال خانه های دوستی از طریق همکاری با انجمن های قومی فرهنگیو تمام ساختارهای مجمع ادامه خواهد یافت.
خانه های دوستی
در عین حال، برای هماهنگی و تامین فعالیت موثر مجمع، حدود 37 خانه دوستی در مناطق مختلف فعالیت می کنند. آنها مراکز منابع چند منظوره برای ادغام، میانجیگری داوطلبانه و همچنین بسترهایی برایاجرای تعدادی از پروژه های داخلی و بین المللی مجمع هستند.
خانههای دوستی در سراسر کشور بیش از یکصد پروژه مهم اجتماعیرا اجرا کردهاند که اثربخشی خود را نشان دادهاند. مجمع شامل بیشاز 4 هزار ساختار عمومی است که بیش از 50 هزار نفر در آن به طور مداوم برای تقویت صلح و وحدت در کشور تلاش می کنند. افزون بر خانه های دوستی به عنوان یکی از منحصر به فرد و پیشرفته تریننهادهای جامعه مدنی در قزاقستان شناخته می شود. کار ساختارهایعمومی مجمع نقش بزرگی در حفظ سنت ها و فرهنگ، یکپارچگی و ارتباطات بین فرهنگی ایفا می کند. پتانسیل وحدت بخش مجمع دقیقاً از طریق این نهادها تحقق می یابد.
خانه سراسری دوستی
خانه سراسری دوستی قزاقستان در شهر آلماتی به نشانی خیابان کورکانگازی شماره 40 واقع است.
نورسوله آلتیکوا رئیس خانه سراسری دوستی در آلماتی «توافق اجتماعی» گفت: خانه دوستی سراسری در آلماتی یکی از ساختمان هایی با سابقه 50 ساله است که در سال 1974 جایزه دولتی اتحاد جماهیرشوروی قزاقستان اعطا شد و با تصمیم کمیته اجرایی شهر آلماتی در سال 1979 در فهرست "آثار تاریخی و فرهنگی" گنجانده شد. در خانه دوستی در 21 دسامبر 1991، یک رویداد تاریخی اتفاق افتاد که سران کشورهای مستقل مشترک المنافع سند "اعلامیه آلماتی" در مورد ایجاداین نهاد امضا کردند.
وی توضیح داد که از سال 1972 تا 1999 این ساختمان محل اجتماع«دوستیک» (دوستی) بوده است که وظیفه برقراری روابط فرهنگی و روابط دوستانه با کشورهای خارجی را بر عهده داشته است.
به گفته نورسوله آلتیکوا، در حال حاضر، خانه دوستی در آلماتی در حال انجام کارهایی با هدف تقویت هماهنگی و وحدت بین قومیتی است. اداره تضمین فعالیتهای خانه دوستی سراسری شهر آلماتی، همراه با انجمنهای قومی فرهنگی مجمع خلق قزاقستان، دستورالعملهای رئیسجمهور قاسم ژومارت توکایف را اجرا میکند که در جلسات مجمع خلققزاقستان، در کنگره ملی و یا در پیام رئیس دولت به مردم بیان شد.
خانه سراسری دوستی ، فعالیت های مراکز روش شناسی را برایتربیت کارشناسان هماهنگ می کند تا اصلاحات جاری در کشور را در میان مردم توضیح دهند.
رئیس خانه سراسری دوستی خاطر نشان می کند: ایجاد یک مرکز روش شناسی بر اساس خانه دوستی سراسری به دلیل نیاز به انجام کار اطلاع رسانی موثر با جمعیت و آموزش حرفه ای کارشناسان با استفاده از پتانسیل مجمع خلق قزاقستان، اعضای ساختارهای عمومی و انجمن های قومی فرهنگی آن در حال حاضر دارای موضوعیت و تقاضا است.
همچنین، در خانه سراسری دوستی ، از دسامبر 2022، یک باشگاه "سمینار آلماتی: وحدت در تنوع" فعالیت می کند. برای تبادل نظرکارشناسی در مورد مسائل هماهنگی ملی و روابط بین قومی با مشارکت نمایندگان صنایع و زمینه های مختلف فعالیت، روشنفکران علمی و خلاق، رسانه ها، دانشمندان علوم سیاسی، جامعه شناسان، کارشناسان و همچنین مهمانان بین المللی ایجاد شده است. افزون بر این، فعالیت هایی برای یافتن راه حل هایی برای مدل های بهینه آیندهو اجرای جنبه های کلیدی سیاست رئیس جمهور قزاقستان انجام میشود.
در باشگاه "Syrlasu" (به قزاقی، صحبت صمیمی) در خانه سراسریدوستی برای افراد دارای علایق مشابه، که در سال 2023 ایجاد شد، 12 تن از ساکنان آلماتی تشکیل خانواده دادند. در عین حال، شرکت کنندگان در باشگاه می توانند برای حمایت و مشاوره روانشناسان به مسئولان مراجعه کنند و همچنین در مورد مسائل مربوط به ارزش هایخانوادگی بحث کنند.
از دسامبر 2023، باشگاه ادبی در خانه سراسری دوستی در آلماتیشروع به کار کرد. هدف آن نیز تقویت وحدت ملی و شکلگیریارزشهای مشترک در کشور است، اما بر اساس خلاقیت نویسندگان و شاعران اقوام قزاقستان.
نورسوله آلتیکوا رئیس خانه سراسری دوستی در آلماتی می گوید، شرکت کنندگان دائمی نمایندگان انجمن های قومیتی سراسری، منطقه ای و شهرستانی مجمع خلق قزاقستان، روشنفکران علمی و خلاق، شخصیتهای عمومی، کرسی های مجمع خلق قزاقستان در شهر آلماتی هستند. و همچنین نمایندگان سازمان غیردولتی "جوانان مجمع " آلماتی،شرکت کنندگان شاخه های جوانان انجمن های قومی فرهنگی،دانشمندان جوان، دانشجویان دانشگاه ها و کالج ها، نمایندگان لیسهها و مدارس ، رسانه ها، از جمله رسانه های قومی می باشند.
بر اساس خانه سراسری دوستی ، یک محیط اجتماعی-فرهنگی، چند زبانه و اطلاعاتی برای اجرای سیاست قومیتی دولتی با هدف دستیابی به صلح و هماهنگی بین قومی و تحکیم جامعه مدنی در زمینه روابط بین قومی ایجاد می شود.
در عین حال، کلاس های یکشنبه برای مطالعه زبان های قزاقی و بومیگروه های قومی فعالانه کار می کنند. باشگاه های شطرنج برای همه باز است.
انجمن های قومی فرهنگی
انجمن های قومی فرهنگی نهاد مهمی برای تقویت وفاق اجتماعی و وحدت ملی در کشور هستند. هدف آنها تقویت میهن پرستیقزاقستان، جامعه مدنی و فرهنگی گروه های قومی این کشور با نقش تحکیم کننده ملیت قزاق است. بخش منحصر به فرد فعالیت های این انجمن ها مشارکت در شکل گیری فرهنگ سیاسی و حقوقیشهروندان، ترویج و توسعه سنت ها، زبان ها و فرهنگ مردم قزاقستان است.
وظیفه اصلی خانه دوستی آلماتی حمایت از هارمونی بین قومی با متحد کردن همه انجمن های قومی فرهنگی در زیر بال خود است که هر یک منحصر به فرد و بدیع هستند.
نمایندگان خانه سراسری دوستی آلماتی بر این باورند که اظهارات رئیس دولت در سخنرانی در جلسات مجمع خلق قزاقستان، نشست هایکنگره ملی و در پیام به مردم قزاقستان از اهمیت بالایی برخوردار است.
سخنران خاطرنشان کرد: در جریان این رویدادهای مهم است که مسیرهای راهبردی توسعه کشور مورد بحث قرار می گیرد که به عنوان پشتوانه و راهنما در شکل گیری اهداف و مقاصد جاری عمل می کند.
خاطرنشان می شود که فعالیت های انجمن های قومی فرهنگی نشان دهنده یک الگوریتم عملی یکپارچه از اقدامات برای اجرای اصول مهمی نظیر: احترام به نمادهای دولتی، احترام به قوانین و نهادهایسیاسی، نقش وحدتبخش زبان دولتی قزاقستان، تعهد به آرمان های «قزاقستان عادل – شهروند صادق»، فرهنگ ، گذشته مشترک تاریخیعمومی و آگاهی می باشد.
نورسوله آلتیکوا می گوید، امروزه انجمن های قومی فرهنگی در فعالیتهای خود مهمترین اهداف و مقاصدی نظیر توسعه مکانیسم های جدیدبرای تقویت وفاق اجتماعی و وحدت ملی، گسترش کانال ها و بسترهایتعامل بین قومی، تقویت نقش مردم قزاقستان به عنوان یک هستهتاریخی، سیاسی و فرهنگی وحدت مردم قزاقستان را اجرا می کنند.
شورای آقساقال ها
افزون بر این، یک نهاد عمومی مهم مجمع خلق قزاقستان، شورایآقساقال ها یا ریش سفیدان است. این شورا کار مجمع را با مردم تضمین می کند و در طول فعالیت های خود، تجربه عمومی و اقتدار گسترده ای را به عنوان مکانیزمی برای ارتباطات بین قومیتی و بستر گفتگو به دست آورده است.
اعضای شورا به طور مستمر متخصصانی را در زمینه های مختلف فعالیت سازماندهی و جذب می کنند که در آن همه کمک های مشاوره ایو حقوقی لازم برای همه ارائه می شود.
اکثریت اعضای شورا اعضای میانجی های اجتماعی مجمع خلق قزاقستان هستند. آنها در طول سال به صورت مستمر در مورد مسائل مختلف به شهروندان مشاوره رایگان می دهند.
شورای ریش سفیدان در سال 2023 با دستور رئیس دولت ایجاد شد.
در تمامی مناطق کشور 1119 شورای ریش سفیدان زیر نظر مجمع خلقتشکیل شده است. آنها شامل 7639 شهروند از میان شخصیت هایمشهور، رهبران افکار عمومی، انجمن های قومی فرهنگی، کهنه سربازان و سایر سازمان های عمومی هستند. در سال 2023 حدود 6.5 هزار رویداد شورای ریش سفیدان برگزار شد که حدود 200 هزار نفر در آن شرکت کردند. به گفته نمایندگان مجمع «امروزه، ریش سفیدان به طور اثربخشی اقدامات میانجی گری قومیتی، پذیرایی عمومی و مشاوره با شهروندان، بازدید از مؤسسات اصلاح و تربیت، و جلوگیری از خودکشی و افراط گرایی مذهبی را انجام می دهند».
همچنین، شورای ریش سفیدان در تعدادی از حوزهها مسائل مهمیمانند تامین آب آشامیدنی مردم، بهبود کیفیت راهها را حل و فصل میکند و همچنین به ساماندهی دوران کودکی ایمن بهویژه ساخت زمینهای بازی توجه زیادی دارد.
شوراهای مادران مجمع خلق قزاقستان
در همین حال، شورای مادران مجمع فعالانه کار می کند. شورای مادران در افزایش سواد حقوقی زنان، حل و فصل مسائل مربوط به تربیت و حمایت از کودکان بدون مراقبت والدین، احیای ارزشها و سنتهایملی مشارکت فعال دارد و از طریق رویدادهای مختلف، خانوادههایمستحکم و دوستانه را ارتقا میدهد. این شورا به طور مستمر برایتوضیح اصلاحات اجتماعی-اقتصادی در حال انجام در کشور تلاش میکند. با مؤسسات اجتماعی، مؤسسات آموزشی، مؤسسات کودکان و مراکز ابتکار همکاری نزدیک و ثمربخش دارد.
در شوراهای مادران مجمع، که بیش از 1700 نهاد آن در کشور وجود دارد، بیش از 16 هزار نفر به طور همه جانبه فعالیت ها را توسعه داده و پروژه ملی «مادر با فرهنگ – ملت با فرهنگ» را اجرا می کنند.
در سال 2023، شوراهای مادران 6172 رویداد با شرکت بیش از 252.5 هزار نفر برگزار کردند.
نمایندگان مجمع خلق خاظر نشان می کنند، این شوراها برای کمک به حفظ و تقویت نهاد خانواده، القای ارزش های معنوی و اخلاقی و پیشگیری از جرم و جنایت در بین جوانان طراحی شده اند. در جریان اجرای پروژه «مادر با فرهنگ – ملت با فرهنگ» تعامل بینشوراهای مادران و سازمانهای غیردولتی مختلف ایجاد شد. کمک هایمختلفی به خانواده های پرجمعیت ارائه می شود، کارآفرینی زنان در حال توسعه است.
سازمان جوانان "جوانان مجمع "
در جلسه گسترده شورای مجمع خلق قزاقستان در اکتبر 2021، مطابق با دستورالعمل رئیس دولت، سازمان جوانان "جوانان مجمع " ایجاد شد.
در 17 نوامبر 2021، انجمن سراسری عمومی به طور رسمی در نهادهایقضایی ثبت شد و 17 دفتر نمایندگی منطقه ای در شهرهای دارایاهمیت ویژه و همه مناطق ایجاد شد.
هدف و وظیفه سازمان توسعه ابتکارات جوانان، تقویت هماهنگیاجتماعی و وحدت ملی در بین جوانان و ارتقای سطح اجتماعی جوانان قزاقستان است.
امروزه دفاتر نمایندگی سازمان جوانان در تمام مناطق فعالانه کار میکنند.
بیش از 9 هزار جوان در کار مجمع جوانان مشارکت دارند. در سال 2023، بیش از 1000 رویداد سراسری چند قالبی با مشارکت جوانان مجمع خلق در مناطق برگزار شد که بیش از 50000 شرکت کننده را تحت پوشش قرار داد.
شورای میانجیگری مجمع خلق قزاقستان
لازم است شوراهای میانجی مجمع که به نمایندگی از رئیس دولت ایجاد شده است، نیز به طور ویژه معرفی گردد.
در پایان سال 2023 میلادی، 1294 میانجی در فهرست مجمع خلق قزاقستان ثبت شده است، در مجموع 2621 قرارداد میانجیگری منعقد شده است. از ابتدای سال جاری، با توجه به انتقال شورای میانجیگریبه قالب جدید کار (اتنومدیشن (میانجیگری بین قومی) - کار برایجلوگیری از موقعیت نزاعهای احتمالی در حال انجام است)، موافقت نامه های میانجیگری منعقد نشده است.
سال گذشته، سمینار آموزشی در زمینه میانجیگری بین قومی 1380 شرکت کننده را تحت پوشش قرار داد. آنها به شکل گیری دانش و توانایی حل و فصل موقعیت های نزاع کمک می کنند. این آموزش ها همچنین تکنیک ها و مکانیسم هایی را برای استفاده از میانجیگریکه به توسعه سیاست های پیشگیرانه کمک می کند، آموزش می دهد. مجموعه ای از تحقیقات علمی، تحلیلی و کاربردی در زمینه روابط بین اقوام در حال انجام است.
در عین حال، وزارت علوم و آموزش عالی جمهوری قزاقستان در حال انجام تحقیقات مهمی است. طی سالهای 2018-2023، هفت برنامه علمی و فنی اجرا شد. در چارچوب بورسیه های علمی دولتی برای سال های 2022-2024، پنج پروژه در زمینه روابط بین اقوام در حال اجرا است.
مؤسسه تحقیقات کاربردی سیاست قومیتی و شورای تخصصیعلمی وابسته به مجمع خلق قزاقستان کار سیستماتیک را برای مطالعه فرآیندهای بین قومی انجام می دهند، توصیه های علمی را در مورد طیف گسترده ای از موضوعات تنظیم می کنند، وضعیت بین قومیتیکشور را نظارت و تجزیه و تحلیل می کنند.
18 گروه تخصصی علمی در مناطق فعالیت می کنند که حدود 360 متخصص را متحد می کند.
در سال 2023، سه مطالعه در حوزه بین قومی انجام شد و یک گروه نظارتی از 10 منطقه کشور بازدید کردند تا نقشه اقدامات خاصی را تدوین کنند.
انجمن کرسی های مجمع خلق قزاقستان
انجمن کرسی های مجمع خلق قزاقستان با عنوان «شانیراک» به طورفعالانه در مؤسسات آموزشی کشور فعالیت می کند و تلاش های فکریرا در توسعه رویکردهای یکپارچه علمی، آموزشی و روش شناختیمتحد می کند.
23 کرسی، مرکز و دفتر نمایندگی در مورد مسائل مربوط به سیاستعمومی در زمینه روابط بین اقوام کار می کنند.
توجه ویژه ای به ترویج ارزش های صلح و هماهنگی در فضایاطلاعاتی می شود. مثلا، زیر نظر مجمع، باشگاه های خبرنگاران و رسانه های قومی فعالیت می کنند.
21 باشگاه خبرنگاران وجود دارد: یک باشگاه سراسری و 20 منطقه ای. تعداد کل اعضای باشگاه خبرنگاران در مناطق از 200 نفر گذشت. به لطف این کار، سالانه بیش از 10 هزار محتوا با هدف ترویج ارزش های صلح و هماهنگی منتشر می شود.
52 رسانه انجمن های قومی فرهنگی به 15 زبان در قزاقستان وجود دارد.
کار سیستماتیک برای مقابله با "سخنان نفرت انگیز" انجام می شود، تحریکات به دلایل قومی و زبانی جلوگیری می شوند، و بر کار پیشگیرانه تاکید می شود.
سفرای دوستی مجمع خلق قزاقستان
موسسه دیپلماسی عمومی مجمع خلق قزاقستان - سپاه سفیراندوستی - با موفقیت کار می کند.
امروزه ، 14 سفیر دوستی مجمع خلق قزاقستان، به عنوان نمایندهالگوی صلح و هماهنگی قزاقستان، سهم ویژه ای در توسعه همکاریهای متقابل با سایر کشورها دارند.
در سال 2023، به دستور رئیس دولت که در سی و دومین جلسه مجمع خلق قزاقستان ارائه شد، یک جایزه دولتی ایجاد شد - نشان مجمع خلق قزاقستان "وحدت مردم"، که برای کمک به حفاظت از هماهنگیاجتماعی و وحدت ملی مردم قزاقستان اعطا می شود. در آستانه روز جمهوری، 24 اکتبر 2023، به هفت قزاقستانی نشان "وحدت مردم"به دلیل فعالیت مثمر ثمرشان برای تحکیم وحدت ملت و تضمینهماهنگی عمومی اعطا شد.
در سال 2023 برای اولین بار جوایزی برای بهترین آثار در زمینهادبیات و روزنامه نگاری، فرهنگ و هنر به منظور تقویت وحدت بینفرهنگی و بین قومی ایجاد شد. هدف از اعطای این جایزه قدردانیاز شایستگی های شخصیت های فرهنگی و هنری، نویسندگان و روزنامه نگاران برای جامعه و دولت به دلیل سهم ارزشمند ویژه آنها در تقویت وحدت بین فرهنگی و بین قومی است.
در آستانه روز جمهوری، مراسم باشکوهی برای اهدای جوایز به برندگان در 14 رشته برگزار شد.
مجمع خلق قزاقستان در جبهه کمک به سیل زدگان
مجمع خلق قزاقستان به طور فعال در ارائه کمک به قزاقستانی های آسیب دیده در جریان سیل های بزرگ در بهار امسال مشارکت داشت. به محض دریافت از وضعیت دشوار ناشی از سیل، مجمع خلق قزاقستان پروژه ویژهی ( از قلب به قلب) را ترتیب داد. ارسال تدارکات بشردوستانه برای کمک و حمایت از قربانیان در مناطقی که سیل زد، سازماندهی شد.
بدین ترتیب در تمامی خانه های دوستی مناطق، مراکز داوطلبانه و محلهای پذیرش کمک های بشردوستانه برای قربانیان سیل سازماندهی شد.
مجمع هلق قزاقستان توضیح داد: ستاد سراسری و منطقه ای انجمن خلق قزاقستان برای ارائه کمک های بشردوستانه به مناطق آسیب دیده از سیل ایجاد شدهاست. رئیس ستاد سراسری مجمع خلق قزاقستان برای ارائه کمک های بشردوستانه به آسیب دیدگان سیل، اکبرژن اسماعیلوف، معاون عمومی رئیس مجمع خلق است. این ستاد شامل نمایندگان مجلس سنا از مجمع خلق قزاقستان، روسا و اعضای انجمن های قومی و فرهنگی، (مجمع جوانان)، داوطلبان و خیرین بود.
باید گفت، ستادهای منطقه ای و مراکز داوطلبانه در خانه های دوستی فعالیت می کردند.
نمایندگان انجمن ها و ساختارهای قومی فرهنگی مجمع خلق (شورای مادران، ریش سفیدان، میانجیگری و دیگران) به قربانیان، افسران پلیس، خدمات اورژانس، امدادگران ، غذای گرم، پوشاک، کالاهای ضروری نظیر دارو، محصولات بهداشتی، کالاهای خانگی، تشک، بالش و وسایل دیگر را ارائه کردند.
کمک های مادی و مالی و همچنین تجهیزات لازم (لودر، کامیون، کمپرسی، بیل مکانیکی) ارائه می شود. اعضای "مجمع جوانان" مراکز داوطلبانه فعالانه به کارمندان ادارات دولتی و وزارت شرایط اضطراری کمک می کنند. آنها تمام کمک های ممکن را در مراکز و مقرهای تخلیه ارائه می کنند، کارهای آموزشی را انجام می دهند و با قربانیان کار می کنند.
بیش از 12 هزار داوطلب از مجمع خلق قزاقستان در سراسر کشورفعالیت می کنند.
نمایندگان منطقه ای مجمع خلق قزاقستان بیش ار 1500 تن مواد غذایی و کالاهای ضروری را ارسال کردند. کمک های بشردوستانه با 81 کامیون(کامیون های نتوسط و سنگین) ارسال شد، 39 واحد تجهیزات ویژه( بیلمکانیکی،کامیون کاماز، کمپرسی و سایر تجهیرات ویژه) وارد شد.
میزان کمک های بشردوستانه ارائه شده بیش از 770.0 میلیون تنگه بوده است.
منبع:
نظر شما