دکتر خالد عزب، متخصص در زمینه باستان شناسی، به ویژه باستان شناسی دوران اسلامی، و همچنین جنبه های اجتماعی و سیاسی معماری، و در سطحی عمیق تر و گسترده تر در "علم العمران" است که در فرهنگ عربی-اسلامی به ابن خلدون باز می گردد. به دلیل تخصص دانشگاهی اش، بسیاری از مشارکت های عزب در این زمینه بوده است.
کتاب با عبارتی قابل توجه آغاز می شود: "تحولات واقعی در مصر در نتیجه تمایل مصری ها برای بازسازی مصر به شکلی متفاوت رخ داده است، و هرگاه راس قدرت به دور دست می رود، مصر به سرعت به مصر سابق خود باز می گردد.”
این کتاب شامل چندین مقاله و مطالعه است که به شیوه ای روان نوشته شده و دیدگاه ها و ایده های مهمی راجع به هویت مصر ارائه می دهد.
کتاب به خطرات شدیدی که قوای نرم مصر را علیرغم پتانسیل های ذاتی آن تهدید می کند اشاره می کند و به این موضوع می پردازد که چگونه این قوا در سایه مشکلات عمیقی که با آموزش و پرورش روبرو هستند، از نظر منطقه ای و بین المللی عقب نشینی کرده اند.
کتاب به جایگاه دین در زندگی اجتماعی مصر و جایگاه الازهر در آن میپردازد و سوالاتی مطرح می کند، از جمله اینکه منشاء قدرت و جایگاه الازهر از کجا آمده است؟ آیا الازهر در تجدید خطاب دینی جدی است؟ و آینده آن در سایه تحولات وضعیت دینی مصر چیست؟ در اینجا، کتاب به تلاش بی وقفه الازهر برای حفظ توانایی خود در ارائه اشاره می کند و خواستار تقویت نقش الازهر در سطح جهان اسلام می شود.
(لینک)
نظر شما