مقدمه:
پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، فدراسیون روسیه به یکی از مهمترین مراکز ژئوپلیتیکی تبدیل شد که سیاست خارجی خود را با هدف تقویت نفوذ در خارج از مرزهای خود و به ویژه در کشورهای تازه استقلال یافته، طرح ریزی کرده است. فدراسیون روسیه با افزایش نقش "قدرت نرم" که با اهمیت یافتن بیش از پیش ارزشهای فرهنگی و سیاسی همراه است، در تلاش است با ایجاد ظرفیتهای جدید فرصتهای بهتری برای اعمال نفوذ خود در منطقه خارج دور و نزدیک ایجاد کند. سیاست خارجی فدراسیون روسیه بر آن است با بهره گیری از عنصر قدرت نرم، مشروعیت لازم را کسب کند.
قدرت نرم روسی و بازتاب آن در اسناد سیاسی:
با رویکارآمدن ولادیمیر پوتین در بالاترین سطح قدرت در روسیه، این کشور با انسجام بیشتری شروع به استفاده از "قدرت نرم" در روابط خود با دولتهای دیگر کرد. با حمایتهای او تعدادی از اسناد اساسی ارائه و به تصویب رسید که به روشنی مسیر این کشور را برای حفظ کشور وسیع روسیه از تجزیه مجدد، بازیابی و تقویت جایگاه خود در فضای ژئوپلیتیکی کشورهای مستقل مشترکالمنافع، تعریف کرده است. منطقه "خارج نزدیک" یا همان کشورهای مستقل مشترکالمنافع از نگاه روسها به عنوان منطقه "منافع ممتاز یا خاص" به شمار میآید. قلمرو شوروی قبل از فروپاشی، همواره در پیامهای سالانه رئیسجمهور به مجلس فدرال به عنوان یکی از مهمترین اولویتهای سیاست خارجی روسیه در نظر گرفته میشود که در اسناد نوشته شده در سال های ۲۰۱۳[۱] و ۲۰۱۶[۲] به گونهای خاص به آنها اشاره شدهاست[۳]. در این اسناد که اصول اساسی، اولویتها و اهداف سیاست خارجی فدراسیون روسیه را نشان میدهند، مفاهیم و تصویر کلی برای کارگزاران روسی ارائه شده است. این دو سند در تمرکز خود بر روی "قدرت نرم" مشابهت دارند، اما سند سال ۲۰۱۶ حاکی از اهمیت یافتن بیش از پیش این عنصر در سیاستهای روسیه است. تقویت موقعیت روسیه به عنوان یکی از مراکز تأثیرگذار دنیای مدرن و تقویت جایگاه رسانهها و ارتباطات جمعی روسیه در فضای اطلاعات جهانی و انتقال دیدگاه روسیه به طیف گستردهای از جامعه جهانی از موارد مهم اشاره شده در این اسناد در حوزه "قدرت نرم" است.
در هر دو سند ذکر شده است که "قدرت نرم" ابزاری برای حل مشکلات سیاست خارجی کشور میباشد. این ابزار تقریبا از دهه گذشته توسط ارگانهای دست اندرکار سیاست خارجی روسیه بیش از پیش به کار گرفته شده است[۴].
آموزش عالی و همکاریهای دانشگاهی
در دوران آموزش سیستم ثابتی از ارزشها برای جوانان شکل میگیرد. لذا ارائه خدمات آموزشی به دانشجویان خارجی یکی از مهمترین ابزارهای قدرت نرم در روسیه در نظر گرفته شده است. در روسیه ارزش و کیفیت آموزش بسیار جالب به نظر میرسد. ظرفیتهای آموزشی روسیه به ویژه در زمینه ریاضیات کاربردی و فیزیک در برخی مناطق کمنظیر است این ظرفیتها با برآوردهای بین المللی و دادههای آماری در مورد دانشآموزان و موفقیتهای آنها در آینده مطابقت زیادی دارد که میتوان برای نمونه به ثبت اختراعات و نتایج فعالیتهای پژوهشی مؤسسات مختلف اشاره کرد.
در آخرین رتبهبندی سالانه منتشرشده دانشگاههای جهان که توسط نظام رتبهبندی دانشگاهی جهانی "کیو اس" ارائه میشود، دانشگاه دولتی مسکو یا لاماناسف رتبه ۸۴، دانشگاه دولتی نووسیبیرسک رتبه ۲۳۱ و دانشگاه دولتی سنپترزبورگ رتبه ۲۳۴ را در بین دانشگاههای جهان کسب کردند[۵]. در سال ۲۰۱۹ در مجموع ۲۵ دانشگاه روسی در این رتبهبندی قرار گرفتند. علاوه بر این از نظر تعداد دانشجویان خارجی دانشگاه دوستی ملل مسکو رتبه ۹۰، دانشگاه دولتی تومسک رتبه ۱۱۳ و دانشگاه ملی تحقیقات فنی پلیتکنیک تومسک رتبه ۱۲۷ را کسب کردهاند. نکته قابل توجه این است که در سال ۲۰۱۷ تعداد دانشجویان خارجی در دانشگاههای روسیه ۲۲۰ هزار نفر بود که در سال ۲۰۱۸ این تعداد به ۲۴۰ هزار نفر افزایش یافت[۶]. در چارچوب پروژه ملی "آموزش"، اهدف جدیدی آورده شده است که بر مبنای آن افزایش تعداد دانشجویان خارجی به میزان ۴۳۵ هزار نفر برنامهریزی شده است و برای آن بیش از ۱۰۷.۴ میلیارد روبل اختصاص داده شد[۷].
بر مبنای استراتژی "ارتقاء آموزشهای روسیه در خارج از مرزها" فدراسیون روسیه لازم میداند تاسیس "دانشگاههای اسلاو"[۸] با امکانات و توانمندیهای روزافزونی ادامه یابد و پروژههای آموزشی و پژوهشی مشترک روسیه با کشورهای عضو گسترش یابد. روسیه تجربه مثبتی در این مورد و در قالب برنامه دوره کارشناسی ارشد دارد. هدف از ایجاد آن راهاندازی برنامهای دانشگاهی همانند بورس تحصیلی اروپایی "اراسموس موندس"[۹] در چارچوب یک فضای آموزشی واحد از کشورهای عضو است. دانشگاه دوستی ملل مسکو در سال ۲۰۰۸ آغازگر این پروژه بود. شبکه دانشگاهی این کنسرسیوم شامل ۱۶ دانشگاه برجسته از ۸ کشور ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، مولداوی، روسیه، تاجیکستان و اوکراین است. هدف این پروژه توسعه همکاری و روابط بیندانشگاهی در زمینه آموزش عالی در کشورهای موردنظر است. دانشآموزان این کشورها پس از دریافت آموزشهای ابتدایی در دانشگاه خود در قزاقستان، قرقیزستان یا بلاروس، مقطع کارشناسی ارشد را در کشور روسیه در دانشگاه دوستی ملل، دانشگاه دولتی مسکو، دانشگاه روابط بین الملل مسکو و یا سایر دانشگاهها ادامه میدهند. سیستم دانشگاهی مشابهی نیز وجود دارد که مطابق با اهداف و برنامهکاری "سازمان همکاری شانگهای" فعالیت میکند. این کار مشترک بین دانشگاههای روسی، چینی و قزاقستانی نیز به همان شیوههای ذکر شده است[۱۰].
جامعه دانشگاهی روسیه همچنین به طور فعال از مجموعهها یا انجمنهای حرفهای برای گسترش قابلیتهای قدرت نرم خود استفاده میکند[۱۱]. به عنوان مثال دانشگاههای شمال غربی روسیه در شبکه دانشگاههای منطقه دریای بالتیک نقش برجستهای ایفا میکنند و تبادل دانشگاهی در منطقه را تسهیل میکنند.
علاوه بر توسعه حوزه آموزشی، اخیرا برنامههایی نیز در زمینه همکاری با جوانان در دستور کار قرار دارد که با آموزشهای غیرمستقیم یا تعاملات غیردانشگاهی مرتبط است. این برنامهها در همایشها و گردهماییهای مرتبط توسط نهادهای دولتی یا خصوصی اجرا میشود و هدف از اینگونه برنامهها نیز تاثیر گذاری مثبت در تعاملها و آشنا کردن شرکت کنندگان با سیاستهای جدید دولت روسیه است. وزارت امور خارجه روسیه در چارچوب استراتژی سیاستهای دولتی جوانان فدراسیون روسیه و استراتژی همکاری بین المللی جوانان بین کشورهای مستقل مشترکالمنافع به تقویت روابط جوانان و گسترش فرصتهای آموزش در روسیه کمک میکند. در همین راستا وزارت امور خارجه هر ساله به طور موثری سازماندهی "مجمع رهبران جوان مشترک المنافع" و "مدرسه رهبران انجمن جوانان در زمینه علم و آموزش کشورهای مستقل مشترک المنافع" را بر عهده دارد[۱۲].
محوریت زبان و ادبیات روسی
زبان و ادبیات روسی به عنوان ابزاری اساسی برای "قدرت نرم" عمل میکند. در این بخش بیشتر به میراث و ظرفیتهای ادبی روسیه اشاره میشود و در بخشهای بعدی به صورت مجزا به برنامههای ویژهای که برخی بنیادهای معروف روسی در حوزه آموزش زبان و ادبیات روسی اجرا میکنند، پرداخته میشود. شبهای شعر روسی در مراکز علمی و فرهنگی روسی در کشورهای مختلف جهان برگزار میشود که در آن هم روسزبانان و هم شاعران سایر کشورها شعرهای شاعران روسی را میخوانند. در جمهوریهای جداشده از شوروی خواندن ادبیات کلاسیک روسی و آثار الکساندر پوشکین، فئودور داستایوفسکی، الکسی تولستوی و غیره همچنان تداوم دارد. طرحهای بزرگتری که توسط دولت روسیه همه جانبه مورد حمایت قرار میگیرند عبارتند از: انجمن آموزشی زبان روسی، کنگره نهادهای روسی معلمان زبان و ادبیات روسی، مجمع اروپایی- روسی در پارلمان اروپا، جشنواره بین المللی "کلمه بزرگ روسی"، جشنواره دانشجویی اروپا، مجمع تاریخی-فرهنگی جهان روسی، جشنوارههای زبان و گفتارهای روسی و غیره. این طرحها همهساله به طور منظم برگزار میشوند. استادان و ادیبان کشورهای مختلف در این جشنوارهها و کنفرانسها جمع میشوند و به تبادل نظر میپردازند که همین امر تاثیر بسزایی در بازنمایی بهتر فرهنگ روسیه در جهان دارد.
روسیه از حضور نویسندگان و شاعران مشهور معاصر در فستیوالها و برنامههای ادبیات روسی استفاده میکند. آخرین نمونه از اینگونه برنامهها، برگزاری جشنواره "فصول روسیه" در فوریه سال ۲۰۲۰ در پاریس بوده است که برخی نویسندگان و ادیبان شاخص روسی مثل لیودمیلا اولیتسایا، زاخار پریپلین، دینا روبینا نیز به این مراسم دعوت شده بودند. همواره در روسیه برنامهها و مراسمهای مشابه به طور منظم و در سطوح بالا برگزار میشود. علاوه بر این، پیوسته جوایزی به شرکتکنندگان خارجی که درباره روسیه مینویسند یا آثار هنری نویسندگان روسی را به زبان مادری خود ترجمه میکنند، اهدا میشود[۱۳].
سینما، تئاتر و مراکز فرهنگی
تئاتر و سینما نیز مستقیماً با ادبیات در ارتباط هستند. انجمن تئاترهای روسیه با حمایت وزارت فرهنگ فدراسیون روسیه سالانه چندین بار جشنوارههایی را در فدراسیون روسیه و خارج از کشور برگزار میکند. برخی از مهمترین این جشنوارهها عبارتاند از: "خانه بالتیک"[۱۴] در شهر سنتپترزبورگ، روسیه، "پل دوستی"[۱۵] در شهر ناروا، استونی، "تئاتر بدون مرز"[۱۶] در شهر پتروپاولوفسک، قزاقستان. همهساله معلمان فعال سنت پترزبورگی دورههای سخنرانی و کلاسهای ویژهای را برگزار میکنند و به معرفی فرهنگ کلاسیک و مدرن روسی به بازیگران جوان تئاترهای روسی زبان میپردازند. در چارچوب جشنوارهها، طرحهای مشترک اجرای نمایش نیز با حضور بازیگرانی از کشورهای مختلف انجام میشود[۱۷].
اگرچه صنعت فیلم روسیه هنوز به سطح فعالیتهای دوران اتحاد جماهیر شوروی نرسیده و در مقایسه با سینمای هالیوود و حتی برخی کشورهای اروپایی و آسیایی جایگاه برجستهای ندارد اما در سالهای اخیر با تلاشهای بسیار و فعالانه در حال توسعه است. مهمترین رویدادهای سالانه در صنعت فیلم روسیه، برگزاری "جشنواره بین المللی فیلم مسکو" است. این جشنواره اولین بار در سال ۱۹۳۵ برگزار شد و دومین جشنواره قدیمی فیلم پس از "جشنواره بین المللی فیلم ونیز" محسوب میشود. بدون شک، جشنواره فیلم مسکو که هیئتهایی از سراسر جهان را دور خود جمع میکند در آینده قادر خواهد بود تصویر مثبتی از روسیه شکل دهد[۱۸]. "جشنواره فیلم سوچی" یکی دیگر از معروفترین جشنوارههایی است که بیشتر با اهداف فرهنگی و آموزشی برگزار میشود. در این جشنواره فیلمهایی که به زبان روسی فیلمبرداری شدهاند، از سراسر دنیا و بدون محدودیت جغرافیایی شرکت میکنند[۱۹].
موزهها ابزاری جالب توجه دربحث قدرت نرم روسی به شمار میآیند. با وجود موزههای فاخر و کمنظیر، از یک طرف صنعت گردشگری روسیه در حال توسعه است و از سوی دیگر ارزشهای اجتماعی، آموزشی و خلاقانه روسی حفظ میشود. روسیه درپی آن است که از این موهبت به عنوان سرمایه فرهنگی برای گسترش قدرت نرم استفاده کند. لذا مجموعه آنچه که در زمینه موزهها در روسیه وجود دارد در حال خارجشدن از حالت موزهداری به شکل قدیمی خود است. قابلیتهای بالای روسیه در بهکارگیری تکنولوژیهای روز، سختافزارها و نرمافزارها این امکان را به این کشور داده است تا بهتر از بسیاری از کشورهای دیگر میراث خود را به نمایش عموم بگذارد. میراث گرانبهای روسها در این زمینه بسیار است. اما به طور مختصر میتوان به گالریهای فاخر هنری همانند "ترتیاکوف"[۲۰]، کلیساهای جامع ارتدوکسی به عنوان یادگارهای "روم سوم"، قصرهای تزار، موزهخانههای نویسندگان و شعرای معروف مانند تولستوی و پوشکین، نیز موزههای متنوع در حوزههای تاریخی، علمی-فناوری، فضایی و تسلیحاتی در شهرهای سن پترزبورگ و مسکو اشاره کرد. در واقع، این مجموعه موزهها به ابزاری تبدیل میشوند که در نهایت توانمندیها و مدیریت جامعه روس را برای عموم به نمایش میگذارد. این مجموعهها در حال تبدیل شدن به یک نوع دارایی معنوی برای روسیه است. نمایش چنین میراثی اعتبار بالایی به روسها میدهد تا حداقل بتوانند در بطن جامعه خود اعتمادبهنفس بالایی را تزریق کند، مردم همنژاد و نیز جوامع استقلال یافته غیر همکیش را در ارتباط با خود نگه دارد. جذب بخش عظیمی از گردشگران منطقه آسیای شرق و همسایگان به واسطه همین مجموعه است. در نتیجه چنین سیاست منسجمی است که در سال ۲۰۱۹ شش موزه روسی در لیست پربازدیدترین موزهها در جهان قرار گرفتند. در میان موزههای روسی، موزههای "ارمیتاژ"[۲۱] با ۴.۹۵ میلیون نفر، "کرملین مسکو"[۲۲] با ۳.۱ میلیون نفر، "گالری ترتیاکوف" با ۲.۸۴ میلیون نفر بازدیدکننده مقام اول تا سوم را کسب کردند[۲۳]. با توجه به اینکه تعداد بازدیدها از موزههای روسیه سال به سال در حال افزایش است معرفی فرهنگ و تاریخ ملت روسیه از طریق موزهها این فرصت ویژه را به روسیه میدهد تا در حلقه اول، کشورهای حوزه خارج نزدیک خود را به سوی خود جذب کرده و در حلقههای فراقارهای، بازگشت به اقتدار دوران اتحاد شوروی و روسیه تزاری را تسهیل کند.
روسیه به دانشجویان خارجی که در این کشور تحصیل میکنند این فرصت را داده است که با بلیتهای کمبها، بیشتر موزهها و گالریها را بازدید کنند. سومین یکشنبه هر ماه، تقریباً بازدید از تمام موزههای شهرهای بزرگ کشور برای روسها و گردشگران خارجی رایگان محسوب میشود. علاوه بر این، موزههای روسیه به طور فعالانهای فناوری اطلاعات را در این حوزه وارد کردهاند. به طور خاص، بازدید از موزهها بصورت آنلاین امکانپذیر است.
بنیادها و نهادهای وابسته به دولت:
دولت روسیه نهادهایی را برای پیگیری فعالانه به ویژه در حوزههای آموزش زبان و فعالیتهای علمی در نظر گرفته است و مورد حمایت ویژه خود قرار داده است. بنیاد "روسکی میر"[۲۴] که در زبان فارسی "جهان روسی" معنی میشود و آژانس فدرال "کشورهای مستقل مشترکالمنافع، هموطنان مقیم خارج از کشور و همکاریهای بینالمللی بشردوستانه" که با نام "روس ساترودنیچستوا"[۲۵] از جمله مهمترین این نهادها میباشند.
بنیاد روسکی میر در ترویج زبان و فرهنگ روسی و همچنین پشتیبانی از برنامههای مطالعاتی زبان روسی در کشورهای مختلف جهان بسیار فعال است. طرح ها و برنامههای آموزشی، بخش جداگانهای از کار بنیاد محسوب میشود. این بنیاد دورههای زبان روسی را در خارج از کشور برپا میکند، پشتیبانی از امتحانات یکپارچه دولتی در کشورهای مستقل مشترکالمنافع را بر عهده دارد، معلمان روسی را در زمینههای تخصصی مختلف برای کار به خارج از کشور میفرستد، دورههای مربوط به زبان روسی، تاریخ، فرهنگ و قوانین روسیه برای کارگران مهاجر برگزار میکند و نیز عهدهدار انتشار کتاب های درسی است. این بنیاد مجری برنامه "استاد جهان روسی" است که از طریق آن معلمان زبان، ادبیات و فرهنگ روسی در دانشگاههای خارجی در برنامههای مربوطه سخنرانی میکنند. این بنیاد به طور جدی نشر محتوا در حوزههای محول شده را پیگیری میکند. انتشار فرهنگ لغات، کتابها و مجلات به زبان روسی و کمک به تدریس معلمان در این حوزه از دیگر فعالیتهای این بنیاد است. روسکی میر در راستای استفاده از فعالیتهای مدرن، برنامههای کاربردی برای تلفنهای همراه راهاندازی کرده است که از جمله آنها میتوان موارد ذیل را نام برد: فرهنگ لغت به زبان روسی، مجموعههای آموزشی، آمادهسازی برای آزمونهای دولتی در زبان روسی، فرهنگ و اصول روسی، قوانین و مقررات فدراسیون روسیه برای کارگران مهاجر، برنامه رایانهای "مرکز مطالعات انسانی" ادغامشده با پرتال یادگیری از راه دور دانشگاه دولتی سن پترزبورگ[۲۶].
بنیاد روسکی میر از طریق بودجههای مختلف دولتی از لحاظ مالی پشتیبانی میشود. کمکهای بلاعوض به بنیاد برای اجرای پروژههایی با هدف محبوبیت زبان روسی، حمایت از برنامههای مطالعاتی آن، گسترش همکاریهای فرهنگی و بشردوستانه با نهادهای فدراسیون روسیه و به صورت رقابتی به سازمانهای غیرانتفاعی روسی و خارجی ارائه میشود. این کمکهای بلاعوض برای شهروندان یا افراد بیتابعیت نیز در نظر گرفته شده است. بیشتر برنامههای بنیاد با هدف همکاری با هموطنان روسی خارج از کشور انجام میشود. به طور معمول اینگونه است که کشورهای استقلالیافته از اتحاد جماهیر شوروی و حتی کشورهای اروپای شرقی که پیوندهای تاریخی و فرهنگی با روسیه دارند آماده همکاری با این بنیاد هستند.
استفاده از "قدرت نرم" در رابطه با کشورهای غربی، بیشتر در کشور آلمان مشهود است. تبادلات فکری و فرهنگی جوانان، تاسیس انجمنها، برگزاری سمینارها و کنفرانسها برنامههای در حال اجرا بین دو کشور محسوب میشود. به تازگی همکاری روسیه در این زمینهها با کشورهای عضو بریکس[۲۷] نیز بیش از پیش شده است[۲۸].
آژانس فدرال روس ساترودنیچستوا جایگاه بسیار بالایی در حفظ و توسعه تصویری مثبت از فعالیتهای دانشگاهی روسیه دارد. کشورهای مستقل مشترکالمنافع در حوزه اولویت این آژانس است. فعالیتهای این آژانس و موسسات خارج از کشور با هدف اجرای سیاست دولتی همکاریهای بینالمللی بشردوستانه انجام میشود. این امر موجب گسترش دیدگاههای کشورهای "خارج نزدیک"[۲۹] و دیگر کشورها از روسیه مدرن میشود. سیاست پشتیبانی از زبان روسی به عنوان بخشی مهم از فعالیت این گونه برنامهها در خارج از کشور اجرا میشود. آژانس فعالیتهای آموزشی را انجام میدهد و مخاطبان را با فرهنگ روسیه آشنا می کند. چنین مراکز علمی و فرهنگی روسی همچنین به نهادها و ارگانهای داخلی مسئول کمک میکنند تا برنامههای بزرگ و مهمی که به مناسبتهای مختلف از جمله "روز روسیه"، "موسیقیهای روسی" و "روز پیروزی"[۳۰] برگزار میشود به بهترین نحو تاثیرگذار باشد. علاوه بر این، آژانس به طور فعال در زمینه ارتقاء خدمات آموزشی روسیه فعالیت میکند. فعالیتهای این نهاد به گسترش همکاری بین مدارس، دانشگاهها و موسسات کشورهای همکار در این برنامه بزرگ کمک میکند.
بنیاد گورچاکوف[۳۱] یکی دیگر از این مراکزی است که کمی متفاوتتر از دو نهاد پیشین، پروژههای مختلف "قدرت نرم روسی" را پیگیری میکند. برنامهها و پروژههای این بنیاد به طور مشترک با نمایندگان کشورهای آسیای میانه و قفقاز، شبهجزیره بالکان و بالتیک اجرا میشود[۳۲]. متخصصان بنیاد سخنرانیهایی را در موسسات آموزش عالی خارجی انجام میدهند و در مورد سیاست خارجی فدراسیون روسیه صحبت میکنند. این بنیاد کمک مالی قابلتوجهی برای کنفرانسها و پروژههای علمی و عملی دریافت میکند.
باشگاه گفتگوی بینالمللی "والدای"[۳۳] به عنوان یک مکان تخصصی در زمینه روابط بینالملل در سالهای اخیر اهمیت بالایی نزد سیاستمداران و اندیشمندان روسیه پیدا کردهاست. بنیانگذاران این باشگاه دانشگاه روابط بینالملل مسکو، مدرسه عالی اقتصاد مسکو، شورای امور خارجه روسیه و شورای سیاست خارجی و دفاعی هستند. اهداف اصلی این باشگاه به عنوان یک بستر روشنفکری بینالمللی عبارتندا از: ترویج گفتگوی آزاد کارشناسان، سیاستمداران، چهرههای عمومی و روزنامهنگاران، بحث بیطرفانه از مشکلات کنونی جهان در حوزه روابط بینالملل، سیاست، اقتصاد، امنیت، انرژی و سایر زمینهها و همچنین پیشبینی روندهای اصلی در نظم جهانی کنونی. این باشگاه از نظر سطح برگزاری و بروندادهای مباحثهای از وضعیت ویژهای برخوردار است. در نشست سالانه شخصیتهای سیاسی و علمی سطح بالایی از روسیه با همراهی رئیس جمهور پوتین در آن شرکت میکنند که نشاندهنده اهمیت این برنامه برای دولت روسیه است. به دلیل توجه ویژه دولت روسیه به این باشگاه بحث و گفتگو، تاکنون نظر بسیاری از کارشناسان و سیاستمداران برجسته جهان به این نشست سالانه جلب شده است. استادان و متخصصان شرکتکننده در این نشست از بزرگترین و تاثیرگذارترین افراد در اتاقهای فکر و دانشگاههای جهان از جمله؛ هاروارد، کلمبیا، جرج تاون، استنفورد، کارلتون، لندن، قاهره، تهران، شانگهای، توکیو، تل آویو، مسینا و همچنین دانشگاه جانز هاپکینز، دانشکده اقتصاد لندن، کالج کینگ لندن، و سوربن هستند.
باشگاه والدای جلسات سالانهای را در شهرهای مختلف روسیه برگزار میکند. مهمترین کنفرانسها و سمینارهای موضوعی این باشگاه تاکنون بیشتر حول حوزههای آسیایی، خاورمیانه و اروپا-آتلانتیک بوده است. جلسه ویژه این باشگاه نیز به عنوان بخشی از مجمع بینالمللی اقتصادی سن پترزبورگ برگزار میشود[۳۴]. از سال ۲۰۰۹ باشگاه والدای اجرای دستورکار تهیه و انتشار گزارش در مورد گستردهترین موضوعات روابط بینالمللی و توسعه روسیه را آغاز کرده است. طی ۷ سال گذشته این باشگاه گزارشهایی درمورد موضوعات متعدد منتشر کرده است که عبارتاند از: "اصلاحات نظامی: به سمت تصویری جدید از ارتش روسیه"، "نخبگان روسی ۲۰۲۰"، "بحران در اوکراین: منشأ مسئله و سناریوهای آینده"، "مشکلات جهانی برای حکمرانی جهانی"، " نقش روسیه در سازمان همکاری شانگهای و آسیای میانه: چالشها و فرصتها"، " آینده سلاحهای هستهای در خاورمیانه: منافع روسیه"، " چین-ایالات متحده-روسیه: روابط سه جانبه در زمینه دوره انتقال نظام بینالمللی".
رسانهها و ارتباطات جمعی:
ابزار مهم دیگر "قدرت نرم" روسیه رسانهها محسوب میشوند. تلویزیون و ایستگاههای رادیویی، مطبوعات، پرتالهای اینترنتی روسیه عنصر مهمی در انتشار اطلاعات در محیطی هستند که در آن محور اصلی فرهنگ روسیه است. شبکه اطلاعاتی روسیه توسط «گروه بزرگ رسانهای راشا تودی»، «ایستگاه رادیویی صدای روسیه»، «شرکت تلویزیون و رادیو دولتی روسی»، «گروه رسانهای ملی روسیه» و «هولدینگ رسانهای گازپروم» ایجاد میشود.
با توجه به کارکردهای مشابه گروههای رسانهای نام برده شده تنها به یکی از مهمترین آنها میپردازیم؛
کانال "راشا تودی (آر تی)"[۳۵] که به یکی از بزرگترین شرکتهای تلویزیونی خبری در جهان تبدیل شده است و به صورت شبانه روزی برنامههای آن به زبانهای انگلیسی، اسپانیایی و عربی پخش میشود. برنامههای این کانال برای بیش از ۶۴۴ میلیون مخاطب در جهان پخش میشود و در تلویزیون کابلی، ماهوارهای و آنلاین قابلدسترسی است. کانال راشا تودی در حال رقابت شدید با سایر کانالهای بینالمللی جهانی در جذب مخاطب بوده است. طبق تحقیقات انجامشده مخاطبان این شبکه چندین برابر بیشتر از تعداد بینندگان سایر شرکتهای تلویزیونی بینالمللی مانند فرانسه ۲۴، دویچه وله، الجزیره و یورونیوز هستند[۳۶]. این کانال همچنین فراتر از اقیانوس اطلس مخاطبین قابلتوجهی دارد؛ بیش از ۸۵ میلیون خانوار برنامه کانال آر تی را در شهرهای آمریکا تماشا میکنند. کانال آر تی رقابت با رسانههای قدرتمند در خاورمیانه همانند الجزیره را نیز پیش از این آغاز کرده است.
گروه چندرسانهای "اسپوتنیک"[۳۷]یکی دیگر از ابزار موثر قدرت نرم روسیه در عرصه بینالملل است. آژانس خبری اسپوتنیک با وجود اینکه تازهکار و جوان است فعالیتهای گستردهای را انجام میدهد. این آژانس خبری در تاریخ ۹ دسامبر سال ۲۰۱۳ با فرمان رئیسجمهور روسیه به عنوان جایگزین ریانووستی و صدای روسیه درعرصه بینالمللی ایجاد شد. در حال حاضر اسپوتنیک فعالیتهای خود را با بیش از ۳۰ زبان دنیا ادامه میدهد که شامل سایتها، پخشهای آنالوگ و دیجیتالی در بیش از ۸۰ شهر جهان، برنامههای کاربردی موبایل و صفحات متعدد در شبکههای اجتماعی است. دفاتر خارج از کشور اسپوتنیک در واشنگتن، قاهره، پکن و مونتهویدئو فعالیت میکنند.
کلیسای ارتدکس روسی:
کلیسای ارتدکس عنصر مهمی از فرهنگ روسیه است که از آن به عنوان ابزاری برای اعمال قدرت نیز استفاده میشود. کلیسای ارتدکس روسیه این حق را برای خود قائل است که با ارائه مشروعیت اخلاقی و معنوی، دارای وحدت و نوعی معصومیت در میان مردم روسیه و پیروانش باشد. از بازتاب این دیدگاه، این ایده شکل گرفته است؛ "مسکو به عنوان روم سوم و وارث امپراتوری بیزانس، دارای ایده فرهنگی و معنوی"[۳۸]. لذا سیاستهای دولت روسیه پشتوانههای مذهبی قوی نیز دارد. کلیسای ارتدکس روسیه از انتقاد کرملین نسبت به جهان "تک قطبی" حمایت میکند، در حالی که "پکس آمریکانا"[۳۹] آن را تهدیدی برای صلح و تثبیت نظم مورد نظر جهانی میداند. کلیسای ارتدکس روسی به ویژه در مورد رهاشدگی بیش از حد روابط اجتماعی، نابودی نهاد خانواده و نسبیتگرایی اخلاقی هشدار میدهد که همگی در این فرهنگ با اصطلاح "غرب زدگی" مرتبط هستند و به عنوان فشار تمدنی از سوی ایالات متحده ارزیابی میشوند. مذهب میتواند به عنوان "قدرت نرمی" برای روسیه در فضای پس از فروپاشی شوروی و به میزان مختلفی استفاده شود. به عنوان مثال در "هسته اصلی ارتدکس" (اوکراین، بلاروس، مولداوی)، کلیسای ارتدکس روسیه یک بازیگر تأثیرگذار است در حالی که در مناطق دیگر - آسیای میانه و قفقاز - با اسلام وارد رقابت شده و بیشتر به عنوان ابزاری برای تقویت روابط با "دیاسپورای[۴۰] روسی" و حفظ نفوذ فرهنگ روسیه شناخته میشود. در کشورهایی که اکثریت ارتدکسها غالب و مسلطاند قدرت نرم دینی موفقیت آمیز است. در این موارد از شعار "اخوان ارتدکس"[۴۱] استفاده میشود[۴۲]. در چنین زمان و حالتی است که روسیه نقش رهبر جامعه ارتدکس جهان را به خود اختصاص میدهد.
علاوه بر این، کلیسای ارتدکس روسیه با بنیاد روسکی میر و روس ساترودنیچستوا همکاریهای نزدیکی دارد. کلیسای ارتدکس روسیه در جلسات سالانه مجمع جهانی روسیه، کنگره جهانی هموطنان روسی و شورای هماهنگی جهانی این هموطنان شرکت میکند. کلیسای ارتدکس روسیه همچنین عضو کمیته برگزارکننده "روزهای روسیه" در خارج از کشور است. این نقش، حیاتی به شمار میآید به ویژه آنکه روشن میسازد چطور روسیه میتواند بر همسایگان همکیش خود نفوذ گستردهتری داشته باشد. در واقع از دید روسها این مسئله مهم است که کلیسای ارتدکس روسیه به عنوان رهبر کلیسای ارتدکس جهانی شمرده شود. اگر بر این واقعیت صحه گذاشته و پیوسته مورد تائید جوامع ارتدکسی همجوار نیز باشد بر موقعیت روسیه در عرصههای بینالمللی تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.
نتیجه گیری:
به طور کلی می توان گفت که طی ۱۵ سال گذشته، روسیه از ظرفیت "قدرت نرم" خود با برنامه و به صورت منسجمتری استفاده کرده است. مؤسسات اصلی که نقش مهمی در به کارگیری عناصر فرهنگی، آموزشی و امکانات سمعی و بصری در راستای نفوذ نرم روسیه داشته اند عبارتاند از: آژانس فدرال روس ساترودنیچستوا، بنیاد روسکی میر، بنیاد گورچاکف، دانشگاههای اسلاوی، کانال راشا تودی و گروه چندرسانهای اسپوتنیک. بعد از انتخاب مجدد پوتین به عنوان رئیسجمهور، با توجه به سرعت و تاثیر روزافزون تکنولوژی در دهههای اخیر، روسیه بر استفاده بهینه و بهروز از ظرفیتهای آموزش عالی، زبان و ادبیات روسی و بازوهای فرهنگی خود به عنوان منابع قدرت نرم برنامههای منسجمی را تدارک دیده است. اگر بگوییم که ادبیات فاخر روسیه و موزههای در نوع خود بینظیر روسی با هویتبخشی به کالبد روسیه کنونی تاثیر بسزایی در بهکارگیری دیگر عناصر ذکرشده قدرت نرم روسی داشتهاند، اغراق نکردهایم. باید توجه داشت که مخاطبین و دریافتکنندگان اصلی پیام "عناصر قدرت نرم روسی" نه تنها روسها بلکه دیگر اقوام حوزه خارج نزدیک روسیه هستند که فرهنگ سیاسی روسی همچنان بر آنان تاثیرگذار است. این کشور برای استفاده از ظرفیتهای دینی نیز تمرکز کرده است. بدین صورت که دولت روسیه از متولیان مهم فرهنگ و مذهب در روسیه یعنی کلیسای ارتدکس روسی با اجرای برنامههای مذهبی به ویژه برای تاثیر بر کشورهای اسلاونژاد بهره میبرد. در آخر باید توجه داشت که سیاستهای منسجم روسیه در نتیجه ترکیب هماهنگی که بین بخشهای فرهنگ، ادبیات، آموزش و فنآوریهای جدید به وجود آمده، نمود بیشتری یافته است.
منابع:
۱. Агеева А.В. Роль инструментов «мягкой силы» во внешней политике России // Власть. – ۲۰۱۸. – Т. ۲۶. – № ۴. – С. ۵۹–۶۳.
۲. Ассоциация деятелей русских театров зарубежья. URL: https://russian-theater.pro/calendar/
۳. Бобыло А.М. Роль инструментов «мягкой силы» в обеспечении национальных интересов России в АТР // Вестник Томского государственного университета. Философия, социология, политология. – ۲۰۱۶. – № ۴ (۳۶). – С. ۳۲۸–۳۳۹.
۴. Бондаренко С.А. Культурная дипломатия как инструмент мягкой силы и проводник национальных ценностей России // Тенденции развития науки и образования. – ۲۰۰۸. – № ۳۷-۴. – С. ۴۸–۵۰.
۵. Ворочков А.П. Институты реализации «мягкой силы» в современной России // Вестник Марийского государственного университета. Серия: Исторические науки. Юридические науки. – ۲۰۱۶. – Т. ۲. – № ۲ (۶). – С. ۵۳–۶۰.
۶. Гацко М.Ф. Роль «мягкой силы» в обеспечении национальной безопасности современной России // Современное общество и власть. – ۲۰۱۷. – № ۳ (۱۳). – С. ۵۳–۵۹.
۷. Козлов С.В., Березняков Д.В., Барсуков А.М. «Мягкая сила» России на евразийском пространстве // Дневник Алтайской школы политических исследований. – ۲۰۱۸. – № ۳۴. – С. ۹۷–۱۰۴.
۸. Концепция внешней политики Российской Федерации ۲۰۱۳ года // Официальный сайт Министерства иностранных дел Российской Федерации.URL: https://www.mid.ru/foreign_policy/official_documents/-/asset_publisher/CptICkB۶BZ۲۹/content/id/۱۲۲۱۸۶.
۹. Концепция внешней политики Российской Федерации ۲۰۱۶ года // Официальный сайт Министерства иностранных дел Российской Федерации.URL: https://www.mid.ru/foreign_policy/official_documents/-/asset_publisher/CptICkB۶BZ۲۹/content/id/۲۵۴۲۲۴۸.
۱۰. Наумов А.О. От Советского Союза к Российской Федерации: эволюция отечественной системы «мягкой силы» и публичной дипломатии // Вестник Московского университета. Серия ۲۱: Управление (государство и общество). – ۲۰۱۹. – № ۲. – С. ۱۰۲–۱۱۷.
۱۱. Национальный проект «Образование» // Официальный сайт Министерства просвещения Российской Федерации. URL: https://edu.gov.ru/national-project.
۱۲. Россия включается в конкуренцию за иностранных студентов. ۱۰.۱۲.۲۰۱۸ // Официальный сайт Министерства науки и высшего образования Российской Федерации. URL: https://www.۵top۱۰۰.ru/news/۹۳۷۱۷.
۱۳. «Русские сезоны» во Франции ۲۰۲۰. URL: https://crsc.fr/category/russian_seasons_ru/?lang=ru
۱۴. Смородина Ю.В. «Мягкая сила» России и пути повышения её эффективности // Россия и современный мир. – ۲۰۱۷. – № ۳ (۹۶). – С. ۲۹۰–۲۹۲.
۱۵. Торкунов А.В. Образование как инструмент «мягкой силы» во внешней политике России // Вестник МГИМО Университета. – ۲۰۱۲. – № ۴ (۲۵). – С. ۸۵–۹۳.
۱۶. Шесть российских музеев вошли в список самых посещаемых в мире. URL: https://www.gazeta.ru/culture/news/۲۰۲۰/۰۴/۰۴/n_۱۴۲۴۸۰۰۹.shtml
- Moscow International Film Festival. URL: http://www.moscowfilmfestival.ru/miff۴۱/eng/
۱۸. Nye J.S. Soft Power. The Means to Success in World Politics. ۲۰۰۴.
۱۹. QS World University Rankings ۲۰۲۰ // Official Site of Top Universities. URL: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/۲۰۲۰.
۲۰. Sochi Open Russian Film Festival. URL: https://www.kinotavr.ru/about
[۱] Концепция внешней политики Российской Федерации ۲۰۱۳ года // Официальный сайт Министерства иностранных дел Российской Федерации. URL: https://www.mid.ru/foreign_policy/official_documents/-/asset_publisher/CptICkB۶BZ۲۹/content/id/۱۲۲۱۸۶.
[۲] Концепция внешней политики Российской Федерации ۲۰۱۶ года // Официальный сайт Министерства иностранных дел Российской Федерации. URL: https://www.mid.ru/foreign_policy/official_documents/-/asset_publisher/CptICkB۶BZ۲۹/content/id/۲۵۴۲۲۴۸.
[۳] این سند در سایت وزارت خارجه روسیه به آدرس زیر در دسترس است؛
[۴] این ابزار مبتنی بر قابلیت های جامعه مدنی، اطلاعات و ارتباطات، امور انسان دوستانه و سایر روش ها و فناوری هایی است که مکمل روش های سنتی دیپلماتیک است.
[۵] QS World University Rankings ۲۰۲۰ // Official Site of Top Universities. URL: https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/۲۰۲۰.
[۶] Россия включается в конкуренцию за иностранных студентов. ۱۰.۱۲.۲۰۱۸ // Официальный сайт Министерства науки и высшего образования Российской Федерации. URL: https://www.۵top۱۰۰.ru/news/۹۳۷۱۷.
[۷] Национальный проект «Образование» // Официальный сайт Министерства просвещения Российской Федерации. URL: https://edu.gov.ru/national-project.
[۸] دانشگاه های مشترکی که روسیه به واسطه قراردادهای همکاری های دانشگاهی در خاک هر کدام از کشورهای استقلال یافته از شوروی سابق تاسیس کرده است.
[۹] Erasmus Mundus
[۱۰] Агеева А.В. Роль инструментов «мягкой силы» во внешней политике России // Власть. – ۲۰۱۸. – Т. ۲۶. – № ۴. – С. ۶۰.
[۱۱] Торкунов А.В. Образование как инструмент «мягкой силы» во внешней политике России // Вестник МГИМО Университета. – ۲۰۱۲. – № ۴ (۲۵). – С. ۸۹.
[۱۲] Бондаренко С.А. Культурная дипломатия как инструмент мягкой силы и проводник национальных ценностей России // Тенденции развития науки и образования. – ۲۰۰۸. – № ۳۷-۴. – С. ۴۹.
[۱۳] «Русские сезоны» во Франции ۲۰۲۰. URL: https://crsc.fr/category/russian_seasons_ru/?lang=ru
[۱۴] Балтийский дом
[۱۵] Мост дружбы
[۱۶] Театр без границ
[۱۷] Ассоциация деятелей русских театров зарубежья. URL: https://russian-theater.pro/calendar/
[۱۸] Moscow International Film Festival. URL: http://www.moscowfilmfestival.ru/miff۴۱/eng/
[۱۹] Sochi Open Russian Film Festival. URL: https://www.kinotavr.ru/about
[۲۰]Третьяковская галерея
[۲۱] Эрмитаж
[۲۲] Московскый Кремль
[۲۳] Шесть российских музеев вошли в список самых посещаемых в мире. URL: https://www.gazeta.ru/culture/news/۲۰۲۰/۰۴/۰۴/n_۱۴۲۴۸۰۰۹.shtml
[۲۴] Russkiy Mir Foundation
[۲۵] Rossotrudnichestvo
[۲۶] یک منبع الکترونیکی برای مطالعه زبان روسی، ادبیات، تاریخ و سایر رشته های علوم انسانی
[۲۷] BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa)
[۲۸] Смородина Ю.В. «Мягкая сила» России и пути повышения её эффективности // Россия и современный мир. – ۲۰۱۷. – № ۳ (۹۶). – С. ۲۹۰.
[۲۹]کشورهای استقلالیافته از اتحاد جماهیر شوروی که از دید دولتمردان روسیه در حوزههای نفوذ روسیه به شمار می روند.
[۳۰] Козлов С.В., Березняков Д.В., Барсуков А.М. «Мягкая сила» России на евразийском пространстве // Дневник Алтайской школы политических исследований. – ۲۰۱۸. – № ۳۴. – С. ۹۸.
[۳۱] Gorchakov
[۳۲] Ворочков А.П. Институты реализации «мягкой силы» в современной России // Вестник Марийского государственного университета. Серия: Исторические науки. Юридические науки. – ۲۰۱۶. – Т. ۲. – № ۲ (۶). – С. ۵۸.
[۳۳] Valdai
[۳۴] Наумов А.О. От Советского Союза к Российской Федерации: эволюция отечественной системы «мягкой силы» и публичной дипломатии // Вестник Московского университета. Серия ۲۱: Управление (государство и общество). – ۲۰۱۹. – № ۲. – С. ۱۰۹.
[۳۵] Russia Today (RT)
[۳۶] Бобыло А.М. Роль инструментов «мягкой силы» в обеспечении национальных интересов России в АТР // Вестник Томского государственного университета. Философия, социология, политология. – ۲۰۱۶. – № ۴ (۳۶). – С. ۳۳۱.
[۳۷] Sputnik
[۳۸] ایده "روم سوم" در پی آن نیست که میزان گروندگان به مسیحیت ارتدکس در سراسر جهان را افزایش دهد و عزم تبلیغ و دعوت ملت ها به این مذهب را ندارد. در واقع بیش از حمایت از پیروانش در سراسر جهان و محافظت از این مذهب ماموریتی بزرگتر برای خود در نظر ندارد. این ایده برعکس این عقیده در اسلام است که آموزه های اسلامی باید به مردم غیر مسلمان جهان عرضه و معرفی شود که در نتیجه ممکن است افزایش گروندگان به این دین را در پی داشته باشد.
[۳۹] پکس امریکانا (Pax Americana): لفظی است در خصوص مفهوم صلح نسبی در نیمکره غربی که در نتیجه برتری قدرت ایالات متحده آمریکا از میانه قرن بیستم شروع شده و تاکنون ادامه دارد .
[۴۰] دیاسپورای(Diaspora): جوامع و جمعیتی که در قلمرو دولت دیگری زندگی می کنند و دور از وطن اصلی خود هستند.
[۴۱]Православные братства (Церковные братства)
[۴۲] Гацко М.Ф. Роль «мягкой силы» в обеспечении национальной безопасности современной России // Современное общество и власть. – ۲۰۱۷. – № ۳ (۱۳). – С. ۵۷.
نظر شما