بر اساس نتایج مطالعه کشوری «رصد و پایش وضعیت مذهبی در جمهوری قرقیزستان» که توسط مرکز تحقیقات اوضاع دینی زیر نظر کمیسیون دولتی امور ادیان زیر نظر ریاست جمهوری قرقیزستان انجام شده است، 81.4٪ از ساکنان قرقیزستان وضعیت مذهبی در کشور را به عنوان «مثبت» (از جمله 46.2٪ «آرام» و 35.2٪ «خوب»)، 11.7٪ آن را «متشنج» و 2.2٪ به عنوان «انفجاری» ارزیابی کردند. 4.7٪ از پاسخدهندگان پاسخ دادن به این سوال را دشوار دانستند.
در میان گروههای سنی، بیشترین سهم پاسخهای مثبت در بین پاسخدهندگان 25 تا 34 و 35 تا 44 ساله به ترتیب 83.4 و 82.9 درصد است. در گروههای باقیمانده، خوشبینی بین 77.1 تا 81.8 درصد متغیر است.
از لحاظ جغرافیایی، بیشترین ارزیابی مثبت در استان نارین (89.7٪) است. وضعیت در بیشکک بدتر از همه ارزیابی شد (71.3٪).
در پاسخ به این سؤال که «به نظر شما، آیا وضعیت حوزه دینی در کشور طی 2-3 سال گذشته بهتر یا بدتر شده است؟» 34.5٪ پاسخدهندگان گفتند که «پیشرفتهای قابل توجهی وجود دارد»، 34.3٪ پاسخ دادند که «پیشرفتهای جزئی وجود دارد» و به نظر 10.5٪ «هیچ تغییری وجود ندارد». به گفته 7.1٪ از شهروندان، «وضعیت بدتر شده است» و 2.8٪ از پاسخدهندگان به این نظر تمایل دارند که «وضعیت خیلی بدتر شده است». به نظر 3.1٪ از پاسخدهندگان «تغییرات هم مثبت و هم منفی وجود دارد» و 7.7٪ پاسخ دادن به این سوال را دشوار دانستند.
اکثر ساکنان قرقیزستان سطح آزادی دینی در مناطق خود را بسیار خوب ارزیابی میکنند. در پاسخ به این سوال که «به نظر شما، ساکنان منطقهتان چقدر آزادانه میتوانند از دین خود مطابق با اعتقادات خود پیروی کنند؟» 66.6٪ از پاسخدهندگان گفتند که «بسیار آزادانه»، 23.7٪ - «در کل آزادانه»، 3.7٪ - «نه آنقدر آزادانه»، 0.4٪ - «اصلا آزادانه نمیتوانند» و برای 4.6٪ پاسخ دادن دشوار بود.
علاوه بر این، به این سؤال که «آیا شهروندان باید به حق هر فرد برای داشتن و یا نداشتن هر دینی احترام بگذارند؟»، ۵۸، ۵٪ پاسخدهندگان گفتند که «کاملاً موافقم» و ۲۱٪ گفتند که «در کل موافقم». این سطح بالایی از تساهل و احترام متقابل در حوزه دین را نشان میدهد. در عین حال، 10.5٪ پاسخ دادند که «در کل مخالفم»، 7.2٪ گفتند «کاملاً مخالفم» و برای 2.8٪ پاسخ دادن به این سوال دشوار بود.
این مطالعه در چارچوب اجرای برنامه اقدامات مفهوم سیاست دولتی جمهوری قرقیزستان در حوزه دین برای سالهای 2022-2026 انجام شده است. هدف از آن، به دست آوردن دادههایی است که امکان میدهد پویایی تأثیر عامل دینی بر وضعیت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در قرقیزستان مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و سطح دینداری جمعیت شناسایی شود.
در مجموع، 1546 نفر از 18 ساله به بالا در تمام استانهای کشور و دو شهر بیشکک و اوش در این مطالعه شرکت کردند. این نظرسنجی با توجه به شاخصهای اصلی جنسیت، سن و ملیت انجام شد که به ما اجازه میدهد تا نتایج را با دقت +/- 4٪ و سطح اطمینان 97٪ در سطح کشور ارائه دهیم. این نظرسنجی شامل بیش از 50 سوال بود.
شایان ذکر است که مرکز تحقیقات اوضاع دینی زیر نظر کمیسیون دولتی امور ادیان زیر نظر ریاست جمهوری قرقیزستان به نظارت بر اوضاع دینی و فعالیتهای تحقیقاتی و تحلیلی مشغول است.
منبع:
نظر شما