طالبان در ولایت کندز «کمیته اسکان دایمی توزیع زمین برای مهاجرین کندز» ایجاد کردهاند. این کمیته مسئولیت توزیع زمین به جنگجویان طالبان و خانوادههای آنان که در پاکستان زندگی میکنند را برعهده دارد. یک نامه از این کمیته که در اختیار ۸صبح قرار گرفته، نشان میدهد که طالبان از تمام کسانی که پس از تسلط این گروه از کشورهای همسایه به کندز رفتهاند، خواستهاند که برای اخذ زمین به ریاست شهرسازی تحت کنترل این گروه مراجعه کنند. هم زمان، منابع در ولایت کندز میگویند که طالبان در پی جابهجاییهای قومی و تغییر بافت جمعیت در این ولایت هستند. به گفته آنان، این گروه در نزدیک به سه سال گذشته؛ صدها خانواده از مناطق قبایلی پاکستان، بهویژه تحریک طالبان پاکستانی را در بخشهایی از کندز جابهجا کرده و بین آنها زمین توزیع کردهاند. منابع میافزایند که این فراخوان بهمنظور فروکش کردن اذهان عمومی است، اما در عمل برنامه جابهجایی طالبان برای اهداف خاص صورت میگیرد.
طالبان در بیش از سه سال گذشته، با وجود انتقادات گسترده مردمی مبنی بر جابهجاییهای قومی و تغییر بافت جمعیتی، به کار خود ادامه دادهاند. در این مدت، بسیاری از ساکنان ولایتهای شمال افغانستان از جابهجاییهای قومی و حضور مهاجران برای اسکان در این ولایتها ابراز نگرانی کردهاند و گفتهاند که تعداد زیادی از افراد از مناطق قبایلی پاکستان در ولایتهای کندز و تخار جابهجا شدهاند. به گفته ساکنان محل، طالبان اما هیچگاه به انتقادات و شکایات مردم پاسخ نداده و به سیاست جابهجایی خود ادامه دادهاند.
در نامهای که به امضای محمد رمضان کلیم، رئیس کمیته اسکان دائمی توزیع زمین طالبان برای مهاجرین ولایت کندز صادر شده، از تمامی افرادی که کارت مهاجرت دارند و پس از تسلط این گروه به ولایت کندز رفتهاند، خواسته شده که برای دریافت زمین بهریاست شهرسازی این گروه مراجعه کنند.
یک نسخه از این نامه که در اختیار ۸صبح قرار گرفته، از تمامی مهاجرانی که از کشورهای همسایه به ولایت کندز رفتهاند و اسناد مهاجرتی در دست دارند خواسته شده که برای طی مراحل اسنادشان بهمنظور توزیع زمین تا ۱۹ ماه فروردین سال جاری بهریاست امور شهرسازی تحت کنترل طالبان مراجعه کنند.
منبعی که این نامه را در اختیار روزنامه ۸صبح قرار داده میگوید: "اگر عودت کننده پاکستان هستی، کارت مهاجرت بیاور و زمین بگیر".
در همین حال، منابع دیگر میگویند که این اقدام طالبان تنها یک پوشش برای جابهجایی خانوادههای وابسته به این گروه است. به گفته آنان، تمام تلاش طالبان برای تغییر بافت جمعیتی و توزیع زمینها به خانوادههای تحریک طالبان پاکستانی است که از سوی این گروه برایشان کارت مهاجرت توزیع شده است. منابع تأکید میکنند که طالبان با تمام توان تلاش میکنند زمینهای حاصلخیز و مناطق کلیدی را برای افراد وابسته به خود که بیشتر از قوم پشتون هستند، توزیع کنند تا در آینده نیز بتوانند نفوذ خود را در این ولایت حفظ کنند.
یکی از ساکنان کندز که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، میگوید که توزیع زمین در کندز ادامه سیاست «ناقلپروری» حکومتهای گذشته است. به گفته او، طالبان بسیار ماهرانه تلاش میکنند که بافت کلی جمعیتی را در این ولایت تغییر دهند و زمینهای بیشتری را به افراد وابسته به خود توزیع کنند. او میافزاید که اکنون که روند توزیع زمین به پاکستانیها نیز شروع شده است، این امر ادامه دارد. او تأکید میکند که در حال حاضر مردم صدایی ندارند و هر کس مخالفت و انتقاد کند از سوی طالبان نابود میشود.
این فرد ساکن کندز میگوید: "اگر طالبان در کندز نفوذ نداشتند، در زمان جمهوریت سقوط نمیکرد. بسیاری افراد بودند که در ظاهر با حکومت بودند؛ اما شبها با طالبان همکاری داشتند. طالبان حالا هوشیارتر از گذشته است و برای آینده خود و روزهای دورتر، سرمایهگذاری میکند. تنها مردم و ساکنان اصلی کندز هستند که روز به روز منزویتر میشوند و املاکشان به یغما میرود".
منابع پیش از این نیز گفته بودند که طالبان در تلاش هستند که منطقه موسوم به «کاسانی» واقع در مرکز شهر کندز را به افراد وابسته به خود بدهند و خانوادههای تاجیکان و ازبکان منطقه را بهطور دستهجمعی کوچ بدهند.
همچنین، چندی پیش ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود که نشان میداد تعدادی از افراد با هم در یک زمین در کندز درگیر شدهاند. منابع در آن زمان گفته بودند که پشتونها و ازبکها در این مناطق پس از تنش لفظی بر سر زمین، درگیری فیزیکی کردهاند. براساس ادعای منابع، در آن زمان طالبان از پشتونها حمایت کرده بودند.
پیش از این، تعدادی از ساکنان شهرستانهای ماورای کوکچه به روزنامه ۸صبح گفته بودند که تنها در یک سال حدود ۷۰۰ خانواده کوچی در شهرستانهای خواجه بهاءالدین و دشت قلعه ولایت تخار جابهجا شدهاند. به گفته آنان، کوچیهایی که از پاکستان آمدهاند در روستاهای لالهگذر، کتکجر، بهارستان و مغولقشلاق شهرستان خواجه بهاءالدین و روستاهای النگ، تاجیکقشلاق و عربکاکل در شهرستان دشتقلعه با حمایت طالبان جابجا کردهاند.
این نگرانیها در حال مطرح میشود که روزنامه ۸صبح در یک گزارش تحقیقی دریافته بود که طالبان چهار شهرک برای اعضای القاعده و تحریک طالبان پاکستانی در ولایت غزنی ساختهاند. براساس گزارش، یک پایگاه مجهز با داشتن خانههای ویلایی در منطقه ملکالدین شهرستان ناوه برای شبکه القاعده و سه شهرک برای تحریک طالبان پاکستانی در منطقه دشت باغ عطار شهرستان قرهباغ، دشت کابلی شهرستان واغظ و کوتل روضه در حومه شهر غزنی با امکانات و تجهیزات مدرن ساختهاند. این شهرکها، افزون بر خانههای ویلایی، مدرسههای بزرگ دینی و خوابگاههای مجهز نیز دارند.
در تازهترین مورد، منابع در غزنی در گفتوگو با روزنامه ۸صبح تأیید میکنند که اکنون خانوادههای اعضای تیتیپی در این شهرکها جابهجا شدهاند. به گفته منابع، این شهرکها با تدابیر امنیتی شدید محافظت میشوند و بهجز افرادی که از سوی طالبان برایشان اجازهنامه داده شده، هیچ کس حتی نمیتواند در نزدیکی شهرکها گشتوگذار کند.
طالبان در بیش از سهونیم سال گذشته، بهرغم واکنشهای رسانهها در خصوص جابهجاییهای قومی و کوچهای اجباری، همچنان در این زمینه سکوت کردهاند. ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر، در یکی از گزارشهای خود اعلام کرده که نزدیک به یک هزار خانواده از دایکندی بهطور اجباری کوچ داده شدهاند. براساس اطلاعات این گزارش، طالبان تنها در ماه سپتامبر ۲۰۲۱ از ۱۵ روستا در ولایتهای دایکندی و ارزگان حدود دو هزار و ۸۰۰ هزاره را بهصورت اجباری جابهجا کردهاند.
قبل از این، تعدادی از ساکنان منطقه «سناتوریم» در حوزه ششم شهر کابل گفته بودند که طالبان پس از مصادره خانههای آنان، افراد خود را در این خانهها جایگزین کردهاند. براساس ادعای آنان، وزارت عدلیه طالبان از طریق یک دادگاه نمایشی اقدام به مصادره خانههایشان کرده است.
منبع: روزنامه هشت صبح
لینک:
https://8am.media/fa/land-grabbing-and-ethnic-displacement-taliban-call-for-land-distribution-in-kunduz/
نظر شما