روزنامه ۸ صبح به اطلاعاتی دست یافته که نشان میدهد طالبان در برخی از حوزههای آموزشی شهر کابل، کتابهای مدارس دخترانه را به مدارس پسرانه انتقال میدهند. این روند از روز شنبه، ۳۰ فرودین سال جاری آغاز میشود. براساس اطلاعات، انتقال کتابها به مدرسههای پسرانه، اقدام دیگری از سوی طالبان در راستای حذف «سیستماتیک» و «تبعیضآمیز» زنان و دختران در کشور شمرده میشود.
با این حال، منابع از حوزههای آموزشی شهر کابل میگویند که تمام کتابهای کلاسهای ۷ تا ۱۲ از مدرسههای دخترانه به مدرسههای پسرانه انتقال داده میشود. به گفته آنان، این دستور به بهانه کمبود کتاب در مدرسههای پسرانه صورت میگیرد. براساس اظهارات منابع، این دستور عمومی در کابل است و احتمالاً در ولایتها نیز چنین اقدامی صورت گیرد. منابع تصریح میکنند که این «اقدام دیکتاتورانه» طالبان نشان میدهد که امیدواریها برای بازگشایی مدرسههای دخترانه بار دیگر به یأس تبدیل خواهد شد.
یکی از این منابع که نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، در گفتوگو با روزنامه ۸صبح میگوید: "بدبختانه دستور عمومی است. بهانه طالبان این است که در مدارس پسرانه کتاب نیست. در حالی که همین مشکلات در کلاس اول تا ششم برای شاگردان دختر نیز وجود دارد، اما کسی در غم آنها نیست."
این منبع میافزاید: "امسال امیدواری بود که مدارس بهروی دختران باز شود. امسال تشکیل مدارس دخترانه را تا کلاس ششم هم جور کردند. کتابها را هم انتقال دادند. حتی اگر مدارس دخترانه هم شروع شود، دو سال وقت میگیرد، زیرا در یک سال آموزشی نه کتاب هست و نه معلم. به نظر میرسد که مدرسهها بهروی دختران باز نخواهد شد."
طالبان کتابها را از مدرسههای دخترانه گرفته و به مدرسههای پسرانه منتقل میکنند. براساس فهرستی که در اختیار روزنامه ۸صبح قرار گرفته، طالبان کتابهای مدرسههای عبدالمجید مصفا غزنوی و بیبیساره، مربوط به حوزه پانزدهم تعلیمی را به مدرسههای عبدالحی اللهی، محمد انور بسمل، محمد فقیر فیروزی، شهرک ملی، شیخزاید، عبدالاحمد جاوید، احمد علی کهزاد و دبیرستان خواجه بغرا در روز شنبه، ۳۰ فرودین سال جاری انتقال میدهند.
برخی از آموزگاران زن و دانشآموزان بازمانده از آموزش، این اقدام طالبان را گامی دیگر در راستای «حذف سیستماتیک» و «تبعیض ساختارمند» علیه زنان توصیف میکنند. آنان میگویند که با انتقال کتابها از مدرسههای دخترانه، روند «به تاریخ سپردن آموزش دختران» از سوی این گروه تکمیل خواهد شد. به گفته آنان، طالبان در این مدت از هیچ تلاشی برای حذف زنان و دختران در کشور دریغ نورزیدهاند و واپسین اقدامشان نیز در راستای سرکوب گستردهتر نشانهها و مکانهایی است که به نام زنان شناخته میشوند.
سودابه، یکی از آموزگاران محروم از تدریس، میگوید: "طالب در این مدت، هر قدمی که برداشته ضد زن بوده است. باور دارم تا زمانی که نمادها و نشانههای زنانه را بهطور کامل از بین نبرد و زنان را حتی از تدریس در کلاسهای دوم و سوم ابتدایی محروم نکند، به روند حذف زنان ادامه خواهد داد. وقتی کتابهای مدارسهای دخترانه را انتقال دادند، فردا میز، صندلی و سایر تجهیزات آموزشی را نیز انتقال میدهند و مدرسههایی که به قیمت سالها تلاش و زحمت ساخته شده بودند، به مکانهایی بیدر و پیکر تبدیل خواهند شد".
فریبا، یکی از بازماندگان آموزش توسط طالبان که هنوز انتظار بازگشایی درب مدرسهها را میکشد، میگوید که اگر کتابهای مدرسههای دخترانه انتقال داده شود، به این معناست که دیگر هیچ تصمیم و برنامهای برای آموزش دختران وجود ندارد. به گفته او، این اقدام طالبان نشان میدهد که نهتنها آموزش دختران اهمیت ندارد، بلکه از برنامههای این گروه نیز حذف شده و احتمال میرود بهزودی مدرسههای دخترانه به مکانهای دیگری، از جمله مدرسههای دینی یا پاسگاههای نظامی، تبدیل شوند.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که طالبان پس از تسلط بر افغانستان، درب تمام مدرسههای دولتی و خصوصی بالاتر از کلاس ششم را بهروی دختران بستهاند. این گروه در آغاز اعلام کرده بودند که مدرسهها بهروی دختران برای همیشه مسدود نخواهند ماند، بلکه پس از ارزیابی و بازبینی برنامه آموزشی و مطابقت آن با رویکرد این گروه، دوباره باز خواهند شد. اما در بیش از سهونیم سال گذشته، هیچ گامی برای آموزش دختران برداشته نشده است.
از سوی دیگر، تعدادی از دختران و زنان، وضعیت آموزش و پرورش تحت سلطه طالبان با رویکرد ایدئولوژیک این گروه را برای دختران، خطرناک توصیف کردهاند. به گفته آنان، آموزش با برنامه طالبانی، پیامدهای ویرانگرتری نسبت به محرومیت از آموزش با توجه به باورهای طالبانی، برای دختران و زنان در کشور دارد.
در حالی که نگرانیها از روند انتقال کتابهای مدرسههای دخترانه به مدرسههای پسرانه افزایش یافته، طالبان فشارها بر شاگردان پسر را نیز تشدید کردهاند. بر اساس یونیفورم تازهای که از سوی طالبان وضع شده، تمام دانشآموزان پسر مجبورند لباس محلی، کلاه و دستار بپوشند. این گروه برای اجرای یونیفورم مورد نظر خود، از خشونت علیه دانشآموزان نیز استفاده کردهاند. ویدئویی که در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود، نشان میدهد که مسئولان یک مدرسه در کابل با چوب، شاگردان پسر را بهشدت مورد ضرب و شتم قرار میدهند.
پیش از این، روزنامه ۸صبح در گزارشی فاش کرده بود که مسئولان برخی مدرسهها به دانشآموزان هشدار دادهاند در صورتی که بدون دستار و لباس سفید به مدرسه حاضر شوند، اجازه ورود نخواهند داشت. به گفته این مسئولان، دانشآموزانی که از پوشیدن یونیفورم طالبان خودداری کنند، غیرحاضر محسوب شده و حتی با خطر اخراج روبهرو خواهند شد.
منبع روزنامه هشت صبح
لینک:
https://8am.media/fa/transferring-books-from-girls-schools-to-boys-schools-taliban-consign-girls-education-to-history/
نظر شما