روزنامه جنگ پاکستان در سرمقاله خود نوشت: جنگ اخیر میان ایران و اسرائیل که در مراحل پایانی آن ایالات متحده آمریکا نیز مستقیماً وارد درگیری شد، همراه با جنگ چند هفته پیش میان پاکستان و هند، موجب تغییرات سریع و چشمگیری در صحنه سیاسی جهان شده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده که در شرایط کنونی جهانی نقش کلیدی ایفا میکند، روز گذشته در سخنرانی خود در اجلاس سران ناتو نکات مهمی را بیان کرد که نشانه هایی از کاهش تنش دیرینه میان آمریکا و ایران به چشم میخورد. وی با اشاره به امکان کاهش تحریم ها علیه تهران گفت که ممکن است ایران بتواند برای بازسازی کشورش، صادرات نفت را از سر بگیرد. ترامپ همچنین ابراز امیدواری کرد که مذاکرات میان ایران و آمریکا از هفته آینده آغاز شود و توافقی احتمالی بر سر برنامه هسته ای ایران در دست بررسی است. تحریم های اقتصادی و تجاری طولانی مدت علیه ایران، بی شک غیر منصفانه بوده اند و مردم ایران بیشترین آسیب را از آن دیده اند. از سرگیری صادرات نفت و گاز ایران در اسرع وقت، گامی مثبت در جهت ثبات منطقه ای و رشد اقتصادی خواهد بود.
خط لوله گاز ایران و پاکستان نیز سال هاست به دلیل همین تحریم ها معلق مانده است، در حالی که تأمین گاز و نفت ارزان قیمت از سوی ایران می تواند انقلابی مثبت در اقتصاد پاکستان ایجاد کند. از سوی دیگر، مذاکرات تجاری میان پاکستان و آمریکا نیز تا هفته آینده نهایی خواهد شد. بنا به اعلام وزارت دارایی پاکستان، سناتور محمد اورنگزیب، وزیر دارایی پاکستان و هاوارد لِتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا در یک نشست مجازی در مورد تعرفه های دوجانبه گفتگو کردند و طرفین نسبت به پایان موفقیت آمیز این مذاکرات در هفته آینده ابراز اطمینان کردند. بهتر است در این شرایط جدید، موضوع خط لوله گاز ایران و پاکستان نیز در مذاکرات با آمریکا گنجانده شود و برای دستیابی به نتیجه ای مثبت، اقدامات لازم صورت گیرد.
رئیس جمهور ترامپ همچنین بر اراده خود برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین تأکید کرد و از احتمال آتش بس قریب الوقوع میان اسرائیل و حماس در نوار غزه خبر داد. وی در اجلاس سران ناتو گفت که پیشرفت های بزرگی در موضوع غزه حاصل شده و حماس نیز تأیید کرده که مذاکرات مربوط به آتش بس در حال پیشروی است. در همین حال، طاهر النونو، یکی از مقامات حماس، به خبرگزاری فرانسه (AFP) اعلام کرد که گفتگوها با کشورهای واسطه، از جمله مصر و قطر، متوقف نشده، بلکه در ساعات اخیر شدت بیشتری نیز یافته است؛ هرچند هنوز پیشنهاد مشخص و جدیدی برای پایان جنگ دریافت نشده است. ناتوانی رئیسجمهور ترامپ در ایفای نقش مؤثر در پایان دادن به تروریسم اسرائیل در غزه، که دو سال است ادامه دارد، موضوعی قابل توجه است. پس از پایان دادن به جنگ ایران و اسرائیل، اکنون وظیفه مهم وی، پایان دادن به بحران در نوار غزه و یافتن راه حلی عادلانه و دائمی برای مسئله فلسطین است. رئیسجمهور آمریکا همچنین وعده هایی در زمینهحل مناقشه دیرینه کشمیر میان پاکستان و هند داده است؛ مسئله ای که به دلیل بی توجهی و تعلل آمریکا، اکنون بیش از هشت دهه به طول انجامیده است. اگر ترامپ موفق شود آن را طبق قطعنامه های سازمان ملل متحد حل کند، زمینه برقراری صلح پایدار در آسیای جنوبی فراهم خواهد شد و او در تاریخ به عنوان شخصیتی ماندگار شناخته خواهد شد. اکنون زمان آن فرا رسیده است که تمامی دولت ها در سراسر جهان، با درک تحولات جدید جهانی، صلح و ثبات را به عنوان هدف اصلی سیاست های خود قرار دهند تا کره زمین از ویرانی های جنگ ها در امان بماند و مردم جهان در فضای صلح، پیشرفت و رفاه زندگی کنند[i].
نظر شما