"ایگور بارینوف" رئیس آژآنس فدرال در امور اقوام معتقد است که برای مبارزه موثر با تروریسم، رهبران دینی و رسمی ما باید بتوانند با آگاهی کامل به سوالات جوانان پاسخ بدهند.
به گفته وی، می بایست بر تربیت روحانیت اسلامی در کشور بیشتر تلاش کرد تا به روحانیت کمک شود. وی در این رابطه می گوید: "واعظان ما باید در پاسخ به سوالات جوانان با واعظان اسلام افراطی رقابت کنند. آنها باید به زبان امروز دنیا صحبت کنند، باید استدلال های افراط گرایان و رادیکالها را شکست بدهند؛ اما متاسفانه ما امروز فاقد این ابزارها هستیم."
- واعظان چطور باید رقابت کنند و برای این کار مفتیان چه باید بکنند؟
در پاسخ به این سوال، "الیبر کرگانوف" مفتی مسکو، بخش مرکزی و چوواشی، به دیدگاه ولادیمیر پوتین طی دیدار با علمای دینی کشور در سال ۲۰۱۳ اشاره کرد. در آن دیدار رئیس جمهور تاکید کرده بود که باید از حرف به عمل رسید و می بایست مکتب الهیات سنتی در روسیه تقویت شود. کرگانوف همچنین به ضرورت ایجاد مراکز ترجمه با حضور کارشناسان متخصص اشاره کرد که روسیه از آن بیبهره است.
کرگانوف در ادامه توضیح داد که حقایق امروز، روشهای جدید کار با مخاطب را میطلبد؛ نیاز به ادارات دینی اسلامی در مناطق و نیاز به فضا و الگوهای قابل اجرا در روسیه قابل چشم پوشی نیست. وی اشاره کرد که با وجود آثار ارزشمند فعالان دینی، امامان و مفتیان و بهره برداری از مساجد برای برگزاری انواع مراسم و برنامه های مرتبط، امروزه جوانان آن را بی اهمیت میشمارند. از یک سو روشهای به جا مانده از رژیم شوروی باب طبع جوانان امروز نیست و از سوی دیگر برخی از فعالان دینی ما حاضر به تغییر دیدگاه و نگاه خود نیستند.
کرگانوف همچنین گفت: "در کشور ما هزار نفر در خارج از کشور تحصیل می کنند و پس از پایان تحصیلات به کشور بازمی گردند و مشغول به کار می شوند. این افراد در گروه دوستان و آشنایان خود معمولا پیشرو هستند و به نوعی در مقابل ساختارهای رسمی اسلامی کشور به شکل اپوزیسیون درمیآیند؛ از این رو باید اشتراکاتی را پیدا کرده و بر روی آن تمرکز و کار کنیم. درک من از رقابت این است؛ ما باید کار با جوان را بلد باشیم. روشهای مورد استفاده در دوره شوروی و پس از آن با جامعه امروز سازگار نیست؛ مردم فرق کردهاند و باید به دنبال راهکارهای جدید باشیم. اما تفهیم این مساله به برخی از فعالان دینی ما دشوار است."
"محمد صلاح الدینوف" رئیس انجمن اتحادیههای اجتماعی «سابرانیه» در پاسخ به همان سوال بر این مساله تاکید کرد که امامان و دانشمندان علوم الهیات امروز بیش از آنکه به مسایل دینی بپردازند و در مقام رهبر یا دانشمند ظاهر شوند، به مدیران دینی اداری شباهت پیدا کردهاند.
در پایان نیز کارشناسان بر ضعف آموزش در بسیاری از موسسات آموزش اسلامی اشاره کردند. به اعتقاد آنها، از بین رفتن پایه های آموزش اسلامی به دوره شوروی برمیگردد و تا امروز احیا نشده است؛ به همین خاطر، صحبت از مقابله ایدئولوژیک یا علمی با اندیشه های رادیکال امری دشوار است.
منبع: خبرگزاری اسلام نیوز
http://www.islamnews.ru/news-۴۷۸۴۱۰.html
نظر شما