بر پایه آخرین پژوهشهای انجام گرفته در مرکز سنجش افکار عمومی روسیه، جوانان در قفاز شمالی از عملکرد رییسجمهور روسیه راضی هستند، ولی از مقامات محلی چندان خرسند نیستند. در این پژوهشها مشخص شده که تنها مردم جمهوری چچن هستند که از فعالیت رییس منطقه، رمضان قدیروف، بیش از ولادیمیر پوتین رضایت دارند. شمار فراوانی از جوانان بر این باورند که تنها به کمک روابط شخصی و اقدام غیرقانونی میتوان به پول هنگفت رسید، و تنها ۱۲% معتقدند فقط «مؤمنین راستین» هستند که میتوانند به سعادت برسند. شمار پیروان دیدگاه دوم در اینگوشتیا (۴۷%) بیش از مناطق دیگر است.
این مرکز، پژوهشی با عنوان «نگاه جوانان قفقاز شمالی» در گروه سنی ۱۶ تا ۲۹ سال از مردم داغستان، اینگوشتیا، کاباردینو – بالکار، کاراچایوا – چرکسیا، اوستیای شمالی و چچن ترتیب داده است. در این مطالعات میدانی، روشن شد که از سال ۲۰۱۱ میلادی جوانان در همه جمهوریهای نامبرده نگاه بهتری نسبت به عملکرد رییس جمهور ولادیمیر پوتین دارند. این تغییر احوال در جمهوری اینگوشتیا بیش از دیگر مناطق قفقاز دیده میشود. در سال ۲۰۱۱ تنها ۲۹ منطقه از سراسر کشور عملکرد رییس جمهور دیمیتری مدودیف را مثبت ارزیابی میکردند، اما امروز با حضور ولادیمیر پوتین در کرسی ریاست جمهوری این آمار به ۹۶ منطقه رسیده است.
با این حال، جوانان منطقه قفقاز شمالی عملکرد دستگاههای منطقهای دولت فدرال را به گونهای دیگر ارزیابی میکنند. برای نمونه، شاخص رضایت از کار یونس بک یفکوروف رییس منطقه اینگوشتیا بسیار پایین است، اما در چچن شرایط بهتر بوده و بیشتر جوانان از عملکرد رمضان قدیروف خرسندند.
به گفته یلنا میخایلونا، مدیر برنامه ویژه این مرکز مطالعات آماری، در چچن و اینگوشتیا راههای شکوفایی برای استعدادهای نهفته جوانان، بسیار بیشتر از دیگر جمهوریهای منطقه قفقاز شمالی است. همین امر بر میزان رضایت از دستگاههای دولتی تاثیر میگذارد. عامل بیکاری مانع بزرگی برای شکوفا ساختن توانمندی جوانان است. ۴۰% جوانان در قفقاز شمالی که خود را مسلمان میخوانند، با اطمینان میگویند که جوانان برای فرار از بیکاری به گروهکهای افراطی میپیوندند. ۳۳% جوانان در قفقاز شمالی بر این باورند که نبود بازار کار، عامل اصلی بیکاری است. ۲۸% فقدان ارتباطات، ۲۵% نداشتن تجربه و ۱۱% کمبود امکانات برای تحصیل را عامل اصلی بیکاری مینامند.
جوانان در قفقاز تصورات کاملا متفاوتی از راههای موفقیت دارند. ۳۳% افرادی که در نظرسنجیها شرکت کردهاند معتقدند تنها افراد بااستعداد میتوانند به ثروت دست یابند، ۳۲% رفاه را با تحصیلات عالیه مرتبط میدانند و ۳۷% باور دارند که ثروت و رفاه از آنِ کسانی است که ارتباطات خویشاوندی یا دوستانه با افراد خاص دارند. در این میان ۱۵% نیز به قانون شکنی به عنوان راه کسب درآمد اشاره میکنند و ۱۲% «ایمان درست» را به عنوان راه رسیدن به رفاه و ثروت معرفی میکنند. افرادی که به ایمان و اعتقاد واقعی به عنوان ابزار دستیابی به رفاه اشاره میکنند در اینگوشتیا بیش از دیگر جمهوریهای قفقاز شمالی است (۴۷%).
نگاه به ارتش: جوانان در قفقاز شمالی نگاه نسبتا مثبتی به ارتش دارند. ۶۷% معتقدند که خدمت سربازی امری مهم است، اما ۳۱% نیز با آن مخالف هستند. در جمهوری چچن تنها ۲۷% جوانان خدمت سربازی را مهم میدانند و ۷۱% آن را غیرضروری و بیفایده میدانند.
عملیات هوایی روسیه در سوریه: در میان جوانان قفقاز شمالی ۳۰% با عملیات هوایی روسیه در قلمروی سوریه به شدت مخالف هستند. در اینگوشتیا شمار مخالفان این عملیات به ۶۴% میرسد (۲۹% موافق هستند). در چچن ۱۶% حامی بمباران بوده و ۲۹% آن را محکوم کردهاند. ۵۴% نیز هیچ اظهار نظری نکردهاند. یلنا میخایلوا میگوید که برخی از پرسششوندگان گفتهاند که نمایندگان داعش به سراغ آنها آمده و قصد جذب ایشان را داشتهاند.
یوسف دیسکین عضو اتاق اجتماعی روسیه خاطر نشان کرد که امروز در قفقاز خانوادهها میروند تا از شکل گذشته خود گذار کرده و به صورت یک نهاد محکم برای همگرایی در جامعه و یا مدرسهای برای تربیت نسل جدید تغییر شکل دهند. از این رو بحران هویتی جدیتر میشود. اگر جوانان خود را بخشی از نظام کنونی به شمار نیاورند، برای حل بیعدالتیها به جستجوی راههایی میپردازند که پیامدهای بدی به دنبال خواهد داشت.
منبع: روزنامه کامرسانت
http://www.kommersant.ru/doc/۳۰۱۸۹۵۸
نظر شما