آیا روندهای قدرت و ساختار سیاسی در نخجوان در حال تغییر است !؟

بر اساس رصد و بررسی برخی از اخبار در رسانه های مختلف آذربایجان، اخیرا در شبکه اینترنتی خبری لاف تی (LAF TV)  مصاحبه ای انتقادی از مسایل مختلف نخجوان منتشر شد، لذا این موضوع به همراه تحلیل مربوط تحت عنوان" آیا روندهای قدرت و ساختار سیاسی در نخجوان در حال تغییر  است" به شرح زیر بررسی می گردد.

لازم بذکر است شبکه اینترنتی لاف تی وی  در تاریخ 28 می 2020 کار خود را آغاز نموده است. این شبکه توسط دو مجری سرشناس آذربایجانی به نام های؛ لمان علی اشرف قیزی و آفت تلمان قیزی تاسیس شده است.عمده فعالیت این رسانه دعوت از منتقدان و روسای احزاب مخالف مختلف در آذربایجان می باشد.

اخیرا در این مدیا مصاحبه ای انتقادی از مسایل مختلف نخجوان منتشر شد که به برخی موضوعات مطروحه به شرح زیر می پردازیم:

شبکه اینترنتی – لاف تی وی (LAF TV) –

نخجوان - کره شمالی جمهوری آذربایجان

نام مهمان برنامه ؛ بهرام اسماعیل اف ،عضو گروه ابتکار حزب توسعه آذربایجان

نام مجری برنامه ؛ لمان علی اشرف قیزی فرزند علی اشرف مجری معروف جمهوری آذربایجان و  قبلا در شبکه آینس کار کرده است.)

در اول برنامه مجری درباره هجوم گرگ های وحشی به نخجوان صحبت می کند و خبر می دهد که در روستای ایلیس منطقه اردوباد جمهوری خود مختار نخجوان گرگ ها به چند نفر از ساکنین روستا هجوم برده اند. در ادامه صحبت بهرام اسماعیل اف در مورد این موضوع صحبت می کند و می گوید: در نخجوان هیچکس اختیار ندارد که حیوانات وحشی را شکار کنند. حتی اگر حیوانات به مزرعه شما آسیب برسانند، شما اصلا اجازه بخورد با آنها را ندارید. مردم نمی توانند کشاورزی کنند. زیرا گله های حیوانات وحشی مزرعه ها را خراب می کنند.

· موضوعات مطرح شده مهم و قابل توجه در این برنامه:

1. جمهوری خود مختار نخجوان مثل کره شمالی است.

2. در نخجوان دولت همه شرایط را همانند؛. ابنیه و ساختمان ها، مدارس و اماکن جدید را تاسیس می کند. ولی مردم نخجوان بیکار هستند و بیشتر آنها برای کار به ترکیه، باکو و سایر کشورها مهاجرت کرده اند. در نخجوان فقط دانشجویان، کارمندان ادارات دولتی، پزشک ها و معلمان زندگی می کنند. کسانی که در نخجوان زندگی می کنند، از حکومت نخجوان می ترسند.

3. گمرک نخجوان برای هر چیزی که مردم می خواهد از مناطق سایر آذربایجان به اینجا بیاورند پول میگیرد. این کار غیر قانونی است. گمرک نخجوان قیمت هر چیز را خودش تعیین می کند و هر چه قدر که می خواهد تعرفه تعیین می کند. از رانندگان ترکیه که از گمرک نخجوان عبور می کنند 600 الی700 دلار پول می گیرند. آنها هم به این کار اعتراض می کنند و می گویند که حتی گرجستان هم از ما این قدر پول نمیگیرد که شما می گیرید.

4. ماشین های باکو که به نخجوان وارد می شوند، اجازه ندارد که به مدت زیاد در آنجا بمانند.

5. یک جوان نخجوانی در شبکه های مجازی یک چیزی بر علیه نظام نخجوان پخش می کند، با اینکه همین جوان در باکو زندگی می کند، والدین وی را در نخجوان دستگیر می کنند.

6. نمایندگان نخجوان در مجلس ملی جمهوری آذربایجان انتخاب نمی شوند بلکه آنها تعیین شده اند. به خاطر آن هم نمیتوانند هیچ کدام  از نمایندگان موضوعات اعتراضی را در برابر واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان مطرح کنند.

7. واصف طالب اف رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان به تمام فرمانداران و مدیران ادارات دستور داده است که من نباید در نخجوان شکایت بشنوم به همین دلیل نیز پلیس و کارمندان فرمانداری به شهروندان اجازه نمیدهند که شکایت کنند. 

https://www.youtube.com/watch?v=uevCbdYLuF8

· ترجمه مطالب مرتبط با انتخابات 2020 درباره نخجوان

یادداشت: در تاریخ 9 فوریه 2020 همزمان با مجلس ملی جمهوری آذربایجان در جمهوری خود مختار نخجوان نیز انتخابات برگزار شد و واصف طالب اف مجددا به عنوان رئیس مجلس عالی انتخاب شد. وی از تاریخ 9 آوریل 1995 رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان را بر عهده دارد. مدت وظیفه رئیس مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان 5 سال است. در جمهوری خودمختار نخجوان تعداد نمایندگان مجلس عالی 45 نفر می باشد.

نکته قابل تامل این است  که در ادامه این انتخابات در جمهوری آذربایجان و جمهوری خود مختار نخجوان در اولین جلسه مجلس ملی جمهوری آذربایجان روی هر صندلی نام نمایندگان مجلس چسبانده شده است. واصف طالب اف نیز مثل همیشه به سمت جلوی مجلس رفته و نام خود را جستجو کرده است. ولی پیدا نکرده است. بالاخره کارمندان فنی مجلس ملی به وی کمک کرده اند و جای وی را نشان داده اند. جالب است که این دفعه صندلی واصف طالب اف نزدیکی دستشوی بوده است. ولی قبلا واصف طالب اف همیشه در ردیف های اول نشسته بوده است.

https://www.youtube.com/watch?v=opRd2sQEbcY

ملاحظات:

· با مروری به موارد پیش گفته از رسانه ها اینچنین برداشت می شود که تولید برنامه ای تحت عنوان نخجوان کره شمالی جمهوری آذربایجان در رسانه و با این چنین عنوانی و برای اولین مرتبه در رسانه آذربایجان در رابطه با نخجوان با این شدت چه معنی و مفهومی دارد و چه هدف و منظوری را دنبال می نماید و مخاطب یا مخاطبین این پیام مردم عادی یا طبقه حاکم بر نخجوان را شامل می شود یا خیر و در ادامه نتیجه انتقال این پیام چه خواهد بود!؟ که این موضوع نیاز به بررسی بیشتر و گذشت زمان دارد.

· با عنایت به حساسیت حاکمیت نسبت به رسانه ها ؛ نظارت و کنترل بسیار بالایی که از طرف حکومت انجام می پذیرد. طرح چنین موضوعی قطعا بر اساس برنامه ریزی قبلی،هماهنگی و دریافت مجوز لازم  از منبع قدرت بالا در راس این نظارت ها بر رسانه ها با اهداف از پیش تعیین شده ارزیابی می گردد.

· با بررسی لینک خبری دوم که حکایت از کسب آرا بیش از 96 درصدی واصف طالب اف در انتخابات 2020 مجلس عالی جمهوری خودمختار نخجوان و با مقایسه با آمار کسب آرای حیدر علی اف کسب این درصد و برخورد تحقیر آمیز در تغییر جای واصف طالب اف در مجلس ملی آذربایجان از ردیف اول  نیز نشان از دلخوری و قدرت نمایی الهام علی اف در برابر وی در پشت صحنه قدرت به نظر می رسد.

· یکی از نکاتی که در خصوص واصف طالب اف با نوشتن کتاب قاییدیش برداشت می شود" به مناسبت هشتاد و پنجمین سالگرد حیدر علی اف توسط واصف طالب اف ( درآن زمان بعنوان مشاور ارشد رئیس مجلس عالی ،یعنی مشاورحیدر علی اف مشغول به کار بوده است) رئیس مجلس عالی کنونی جمهوری خود مختار نخجوان و علی حسن اف معاون پیشین امور اجتماعی - سیاسی رئیس جمهور آذربایجان تدوین و تالیف شده است." و در این کتاب به مسایل تاریخی نخجوان و روابط ایران اشاره داشته و مواضع متعادل و میانه روی ایشان نسبت به ایران ( در مقابل تند رو ها) به نظر می رسد لیکن  شاید یکی از نگرانی های باکو در شرایط کنونی و تحولات منطقه ای بعد از جنگ 44 روزه درخواست های جدید و انتظارات جدید بر اساس این تحولات( از طرف راس هرم قدرت در باکو)  همچنین انتظارات سایر کشورها ( آمریکا ، اسراییل و ترکیه)  از  باکو در منطقه نخجوان گمانه زنی می شود که اگر این فرضیه به واقعیت نزدیک باشد تغییرات در ساختار سیاسی و قدرت در نخجوان در راستای تحولات جدید چندان دور از انتظار و واقعیت نیست.

· در پایان با توجه به جنگ روانی ایجاد شده از طرف این رسانه شاید این رفتار رسانه ای فتح بابی باشد برای ورود جدی تر این قبیل رسانه ها و حمله به راس قدرت نخجوان دور از ذهن نباشد  و طرح  احتمالی تغییر روندهای قانونی ، ساختاری و سیستمی در جمهوری خود مختار نخجوان را در پی داشته باشد. بنابراین رصد و بررسی دقیق این جریانات در مراجع ذیربط و حوزه های کارشناسی (می تواند نمای شفاف و روشنتری) و ضرورت توجه آنها نسبت به این تغییرات و روندها در این جمهوری خودمختار را دوچندان می کند.

شایان ذکر است که فرآیند تغییر ساختار سیاسی و سیستمی در جمهوری آذربایجان از تاریخ 21 فوریه 2017 همزمان با انتخاب و انتصاب مهربان علی اوا به عنوان معاون رییس جمهور آذربایجان آغاز ( تغییر موادی از قانون اساسی از جمله "تغییر مدت ریاست جمهوری از 5 سال به 7 سال و برداشتن محدودیت دوره انتخاب مجدد رییس جمهور" ، برکناری رامیز مهدی اف رییس دفتر ریاست جمهوری و به نوعی نفر دوم قدرت، تغییر وزرای امور خارجه ، وزیر کشور ، وزیر فرهنگ ، دستگیری فرمانداران و مبارزه با فساد و ... همچنین انتصابات جدید با رویکرد غرب گرایی ) و به نظر می رسد این تغییرات همچنان هم ادامه خواهد داشت هرچند که شاید این گمانه زنی برای تغییر ساختار حکومتی نخجوان زود هنگام بنظر برسد( هرگونه تغییری با توجه به شرایط موجود دور از ذهن نبوده) لیکن مسیر اصلاحات و تغییرات اساسی در جمهوری آذربایجان قطعا تغییرات در منطقه نخجوان را نیز در پی خواهد داشت.

در پایان توجه ،بررسی بیشتر و همه جانبه این موضوع از طرف مراجع داخل کشور مورد تاکید می باشد.

کد خبر 8117

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =