-
آیین ها و سنت های مردم جمهوری آذربایجان پیش از نوروز
چهارشنبه باد
سومین چهارشنبه از این سلسله چهارشنبهها چهارشنبه باد (Yel Çərşənbəsi) نام دارد که نماد باد، هوا و جنبش است. بر اساس باورهای کهن، پیش از زایش دوباره طبیعت در نوروز، چهار عنصر اصلی (آب، آتش، باد و خاک) خلق شدهاند. پس از آب و آتش، باد پدید آمده است که خود مقدمهای بر زایش خاک و سپس جهان و انسان…
-
آیین ها و سنت های مردم جمهوری آذربایجان پیش از نوروز
چهارشنبه آتش
شبهای برفی زمستان دیگر به پایان میرسد و مردم نسیم گرم بهار را احساس میکنند. در گوشه و کنار آذربایجان، مشعلها افروخته میشوند و شعلههای آتش، گویی نفس سرد زمستان را میسوزانند. دومین چهارشنبه از چهار چهارشنبه مانده به نوروز چهارشنبه آتش (چهارشنبه آتشین) است، روزی که مردم با روشن کردن آتش،…
-
آیین ها و سنت های مردم جمهوری آذربایجان پیش از نوروز
چهارشنبه آب
چهارشنبههای آخر سال نمونهای از میراث فرهنگی جمهوری آذربایجان هستند که تنوع فرهنگ جشنهای مردم آذربایجان را نشان میدهند. این آیینها ریشهای کهن دارند و از باورهای قدیمی در مورد چهار عنصر مقدس آفرینش، اعتقادات مردمی، آیینهای کهن، اسطورههای تقویمی و مراسم فصلی مرتبط با بهار سرچشمه میگیرند.…
-
پیشگام نقاشی آبرنگ و واقعگرایی در آذربایجان
بهروز کنگرلی هنرمند نقاش جمهوری خودمختار نخجوان
هنرمند برجسته آذربایجانی، بهروز کنگرلی، با وجود عمر کوتاه ۳۰ ساله، با خلق نزدیک به ۲۰۰۰ اثر هنری، نام خود را به عنوان یکی از پیشگامان نقاشی واقعگرا در آذربایجان و بنیانگذار طراحی صحنه در نخجوان ثبت کرد. این هنرمند نابغه که اولین نمایشگاه خود را در ۲۲ سالگی برگزار کرد، با آثارش، تاریخ ملت…
-
در سال ۲۰۲۴ بیش از ۲.۶ میلیون توریست از جمهوری آذربایجان دیدن کردند
رشد صنعت گردشگری جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۴
آذربایجان در سال گذشته شاهد افزایش قابل توجه تعداد گردشگران خارجی بوده است. بر اساس آمار رسمی، بیش از ۲.۶ میلیون نفر از ۱۹۶ کشور جهان از این کشور بازدید کردهاند که نشاندهنده رشد ۲۵.۹ درصدی نسبت به سال قبل است.
-
ورزش سنتی کشورهای ترک
ورزش رزمی آلپاقوت آذربایجان
ورزش رزمی آلپاقوت به عنوان یک ورزش رسمی در جمهوری آذربایجان به ثبت رسیده است. نام «آلپاقوت» که ریشه در فرهنگ اقوام ترکزبان ساکن استپهای بزرگ دارد، با مجوز رسمی شماره ۳۷ مورخ ۱۴ اکتبر ۲۰۱۴ وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری آذربایجان به واصف نمازوف، پژوهشگر هنرهای رزمی کوچنشینان و ترکها و استاد…
-
آمار مناطق جمهوری آذربایجان: مجموعه آمار سال 2024
شاخص های جمعیتی، آموزش و فرهنگی جمهوری خود مختار نخجوان
در مجموعه منتشر شده، شاخصهای اصلی اجتماعی و اقتصادی جمهوری آذربایجان، وضعیت اقتصادی مناطق، وضعیت جمعیتی، بهداشت، تأمین اجتماعی، شرایط مسکن، آموزش، فرهنگ، جرم و جنایت، محیط زیست، مصرف اصلی انواع محصولات انرژی توسط جمعیت، درآمد اسمی جمعیت، تولید محصول، بازار کار، تجارت، گردشگری، خدمات پولی،…
-
اوکتای صادقزاده هنرمند نقاش معاصر آذربایجان
افرادی که هنر نقاشی را انتخاب میکنند، معمولاً شخصیتهای عجیبی دارند. طبیعت آنها مانند رنگها، رنگارنگ است. این افراد دارای روحی غنی، قلبی حساس و شخصیتی قوی هستند. هر بار که به دنیای رنگارنگ رنگها سفر میکنند، خود را در آنجا پیدا میکنند و با تسلط بر احساسات و عواطف خود، از رنگها معجزاتی…
-
توفیق بایرام شاعر و نویسنده نامدار آذربایجان
توفیق بایرام، شاعر نامدار آذربایجانی، در ۱۶ دسامبر ۱۹۳۴ در باکو متولد شد و در ۱۹ آوریل ۱۹۹۱ درگذشت. وی در طول حیات حرفهای خود، علاوه بر سرودن اشعار زیبا و ماندگار، به عنوان مترجم، روزنامهنگار و مدیر فرهنگی نیز فعالیت کرد و آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشت.
-
عثمان ساریوَلی شاعر مردمی آذربایجان
عثمان ساریوَلی، یکی از ستونهای ادبیات آذربایجان در قرن بیستم، با اشعار ماندگارش، جایگاهی ویژه در دل مردم این سرزمین دارد. نگاهی به ادبیات آذربایجان در قرن بیستم، یادآوری نام ساریوَلی را اجتنابناپذیر میسازد. هر بیت از اشعار این شاعر که از دل مردم، سرزمین، وطن، رودخانه و سنگها برمیخاست،…
-
قوبوستان: موزه تاریخی و هنری زیر آسمان آزاد آذربایجان
چشمانداز فرهنگی هنر صخرهای قوبوستان سه منطقه از یک فلات سنگی را در بر میگیرد که از نیمهبیابان مرکز آذربایجان سر برآورده است. این منطقه دارای مجموعهای برجسته از بیش از ۶۰۰۰ نگاره صخرهای است که گواهی بر ۴۰،۰۰۰ سال هنر صخرهای است. این سایت همچنین شامل بقایای غارهای مسکونی، سکونتگاهها و…
-
حسین عاریف شاعر معاصر آذربایجان
حسین عارف در ۱۵ ژوئن ۱۹۲۴ در روستای یئنیگون در منطقه قازاخ متولد شد. وی تحصیلات خود را در مدرسه آموزشی باکو (۱۹۳۷-۱۹۴۰) و سپس در دانشکده زبانهای شرقی دانشگاه دولتی آذربایجان (۱۹۴۶-۱۹۵۱) ادامه داد. وی همچنین، تحصیلات تکمیلی خود را در مقطع کارشناسی ارشد در موسسه ادبیات ماکسیم گورکی مسکو (۱۹۵۱-۱۹۵۲)…
-
نبی خزری شاعر معاصر آذربایجان
خزری تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته ادبیات در دانشگاههای مختلف پشت سر گذاشت و در حوزههای مختلف ادبی و فرهنگی فعالیت کرد. از جمله این فعالیتها میتوان به دبیری اتحادیه نویسندگان آذربایجان و ریاست کمیته رادیو و تلویزیون اشاره کرد.
-
قوانین جمهوری آذربایجان
قانون تضمین برابری جنسیتی در جمهوری آذربایجان
تضمین برابری جنسیتی در جامعه به معنای فراهم کردن فرصتهای برابر برای مردان و زنان در تمامی عرصههای زندگی است. این اقدامات شامل مبارزه با تبعیض جنسیتی، ایجاد شرایط مشابه در محیطهای کاری و آموزشی و ترویج فرهنگ برابری میباشد تا هر فرد بتواند بدون توجه به جنسیت خود از حقوق برابر بهرهمند شود.…
-
معرفی کتابخانه جمهوری جوانان به نام جعفر جبارلی
کتابخانه جمهوری جوانان جعفر جبارلی آذربایجان - باکو
کتابخانه جمهوری جوانان جعفر جبارلی، با ۹۵ سال سابقه، بزرگترین کتابخانه ویژه جوانان در جمهوری آذربایجان است که نقش مهمی در حفظ و ترویج میراث فرهنگی، ادبی و علمی دارد. این کتابخانه با مجموعهای غنی از ۱۵۹,۳۶۰ نسخه کتاب، خدمات الکترونیکی پیشرفته و فعالیتهای متنوع فرهنگی و آموزشی، مرکزی پیشرو…
-
معرفی قلعه مستحکم و تاریخی الینجه
دیوارهای الینجه از دامنه های کوه الینجه شروع می شوند و به صورت پلکانی به قله می رسند. قدیمی ترین بخش قلعه با سنگ های بزرگ و آجرهای پخته ساخته شده است. در دامنه شرقی قلعه، سه دیوار با برجهای نیم دایرهای وجود دارد و در دامنه غربی نیز ویرانههای هشت دیوار دیده می شود. یکی از دیوارهای…
-
او را گدا می پنداشتند، معشوقهاش او را رد کرد، و هنگام مرگ او را در مقبره فخری دفن نکردند، هنرمند مردمی که از بیماریاش بیخبر بود
ستار بهلولزاده، نقاش برجسته آذربایجانی
ستار بهلولزاده جایزه دولتی آذربایجان را دریافت کرد و به عنوان هنرمند مردمی آذربایجان و هنرمند افتخاری آذربایجان شناخته شد. آثار او در نمایشگاههای جمهوری، اتحاد جماهیر شوروی و همچنین در الجزایر، مصر، لبنان، سوریه، تونس، نروژ، آلمان، چک، بلغارستان، مجارستان، رومانی، عراق، کوبا، کانادا، بلژیک،…
-
توفیق قلی اف، آهنگساز برجسته آذربایجان
توفیق قلی اف یکی از برجستهترین آهنگسازان آذربایجان بود که با آثار متنوع و ماندگار خود، موسیقی این کشور را غنی ساخت. او در ژانرهای مختلفی از جمله آهنگ، اپرت، موسیقی فیلم و موسیقی برای باله آثاری خلق کرد که همچنان مورد توجه و علاقه مخاطبان قرار میگیرد. توفیق قلی اف با تلفیق موسیقی سنتی آذربایجانی…
-
امان ثابت اوغلو آهنگساز برجسته آذربایجان
امان، یک شب پاییزی در خانواده نمایشنامهنویس مشهور، صابر رحمان، به دنیا آمد. همانطور که بعدها در یکی از آهنگهای مشهورش خواند: "از کجا آمدهام و به کجا خواهم رفت" را بسیار خوب میدانست. اگر چنین نبود، در مدرسه موسیقی متوسطه وابسته به آکادمی موسیقی باکو به نام عزیر حاجیبیگوف (اکنون مدرسه موسیقی…
-
میرزا ابراهیم اف، نویسندهی نامدار آذربایجان
میرزا ابراهیم اف، با آثار ماندگار خود، به عنوان یکی از چهرههای برجسته ادبی و فرهنگی آذربایجان شناخته میشود. او نه تنها یک نویسنده بزرگ، بلکه یک شخصیت سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار نیز بود. میراث او برای نسلهای آینده، الهامبخش و راهگشا خواهد بود. در مجموع، میرزا ابراهیم اف، زندگی پرباری داشت…
-
گلحسین حسین اوغلو شاعر و نثرنویس آذربایجانی
گلحسین حسین اوغلو، نویسنده و منتقد ادبی برجسته آذربایجانی که با خلق نثر شعری، تحولی شگرف در ادبیات این کشور ایجاد کرد، در صد و یکمین سالگرد تولدش مورد تجلیل قرار گرفت.حسین اوغلو زندگی پر فراز و نشیبی داشته است. او در دوران جوانی به دلیل فعالیتهای سیاسی دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی، به…
-
"حسین سیدزاده" کارگردان مطرح سینمای آذربایجان
حسین سیدزاده، کارگردان و هنرمند برجسته آذربایجانی، با آثار ماندگار خود نقش بسزایی در شکلدهی هویت سینمایی این کشور ایفا کرد. سینما برای سیدزاده نه تنها ابزاری برای سرگرمی، بلکه وسیلهای برای انتقال ارزشها، فرهنگ و تاریخ مردم آذربایجان بود. او با رویکردی خلاقانه و نوآورانه، به هر صحنه از فیلمهایش…
-
کلیساهای تاریخی گنجه
کلیسایهای مسیحی موجود در گنجه بخش مهمی از تاریخ کلی این شهر را تشکیل میدهند. این گزارش به بررسی تاریخچه کلیساهای تاریخی شهر گنجه در جمهوری آذربایجان میپردازد. در این گزارش، به نقش دودمان زیاداوغلو در ساخت برخی از این کلیساها و همچنین تأثیر حکومت روسیه بر کلیساهای این شهر اشاره شده است.
-
«محمد آراز» شاعر مردمی آذربایجان
در دل تاریخ ادبیات آذربایجان، نامی میدرخشد که همچون نگینی بر تارک شعر این سرزمین مینشیند؛ محمد آراز. شاعری که با کلامی موزون و دلنشین، روح وطن را در نغمههای خود جاری ساخت. آراز، نه تنها شاعری توانا، بلکه مردی آزاده و وطندوست بود که تمام هستی خود را وقف خدمت به هنر و ملتش کرد. زندگینامه…
-
معرفی؛
احمد جواد، شاعر، روشنفکر و فعال اجتماعی برجسته آذربایجان
احمد جواد در سال ۱۸۹۲ در روستای سیفلی شهرستان شامکیر، گنجه متولد شد. از همان کودکی به ادبیات علاقهمند بود و تحت تأثیر محیط خانوادهای مذهبی و فرهنگی، به تحصیل علوم اسلامی پرداخت. اما در عین حال، به ادبیات مدرن و افکار آزادیخواهانه نیز علاقه نشان میداد.احمد جواد، شاعر، روشنفکر و فعال اجتماعی…
-
در جریان نمایشگاه بین المللی باکو
رونمایی کتاب " اسرار طالبین" در آذربایجان
سید یحیی باکوئی، فیلسوف، شاعر و یکی از بنیانگذاران فرقهی خلوتیه بود که در آذربایجان متولد شد. وی همچنین مؤلف "ورد السّتار" (ذکری خاص در تصوف) است. در سال ۲۰۱۳، یونسکو تصمیم گرفت تا پنجصدمین سالگرد تولد او را در سطح جهانی جشن بگیرد. سید یحیی در سال ۸۱۰ هجری قمری (برابر با ۱۴۰۳ میلادی) در شهر…
-
در حاشیه دهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب باکو
احیای آثار تاریخی قرهباغ مسئله مشترک جهان ترکان جهان
صندوق بینالمللی فرهنگ و میراث ترکی در اقدامی ارزشمند، مشغول تهیهی فهرستی جامع از میراث مادی و معنوی مشترک ترکها است. این فهرست که به دستور رهبران کشورهای ترک تدوین میشود، فراتر از یک فهرست ساده بوده و به صورت کتاب و نسخه دیجیتال در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
-
در حاشیه دهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب باکو
ترجمه یکی از آثار ادبیات کودک قزاقستان به زبان آذری
اسم من کوژا است یکی از شناخته شدهترین و محبوبترین آثار ادبیات کودک قزاقستان است که توسط نویسنده برجسته این کشور، بردیبک سوکپاکبایف نوشته شده است. این رمان که به زبانهای مختلف دنیا ترجمه شده و جوایز ادبی متعددی را کسب کرده، داستان زندگی پسربچهای به نام کوژا را روایت میکند که در روستایی…
-
امروز ۵ اکتبر (مصادف با ۱۴۰۳/۰۷/۱۴)
روز بزرگداشت خیام میرزازاده موسیقی دان سرشناس آذربایجان
امروز، ۸۹مین سالگرد تولد خیام میرزازاده، آهنگساز شهیر و افتخار آذربایجان، گرامی داشته میشود. میرزازاده که نامش با آفرینش آثار ماندگار در موسیقی آذربایجان عجین شده است، با تلفیق هوشمندانه موسیقی سنتی و نوآوریهای مدرن، آثاری خلق کرده که در تاریخ موسیقی آذربایجان درخشیده است. بیش از ۳۰ اثر موسیقی…
-
به عنوان بخشی از جشنواره بین المللی "نسیم سینمای باکو"
افتتاح جشنواره بینالمللی فیلم باکو با حضور ایران
باکو، پایتخت آذربایجان، میزبان یکی از مهمترین رویدادهای سینمایی منطقه، یعنی پانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم باکو است. این جشنواره که از ۵ اکتبر آغاز شده، فرصتی استثنایی برای علاقهمندان به سینما فراهم میکند تا به تماشای جدیدترین آثار سینمایی از سراسر جهان بنشینند و با فیلمسازان مطرح آشنا…