در مورخ 6 مرداد 1400 همراه با سرکنسول و سایر دیپلمات های کشورمان و خانواده ها طی بازدید از محل تاریخی قلعه نخجوان در هنگام خروج بطور تصادفی با شخصی بنام آقای ناظم بابا بیلی ( به همراه دختر و نوه اش که بعدا خودش معرفی نمود ) ساعت حدود 21 شب برخورد نمودیم. وی با توجه به اینکه بچه ها فارسی صحبت می کردند نزدیک شد و چند کلمه ای فارسی صحبت نمود و شروع کرد به معرفی خودش و نقطه نظراتش درباره ایران را بیان نمود در ابتدا به معرفی اجمالی ایشان و سپس به ملاحظات و نکات مطروحه ایشان می پردازم:
معرفی اجمالی ناظم بابابیلی
ناظم صفرعلی اوغلو (فرزند) بابابیلی در 28 مه 1953 در شهر نخجوان متولد شده است. بین سال های 1960 -1971 در دبیرستان شماره 1 شهر نخجوان درس خوانده است. وی در سال 1975 از دانشکده جغرافیای دانشگاه دولتی آموزشی آذربایجان فارغ التحصیل شده است. در سال 1975 ، او به عنوان دستیار آزمایشگاهی ارشد در مرکز "کاسپی" آکادمی علوم اتحاد جماهیر شوروی آذربایجان شروع به کار کرد. وی از سال 1977 تا 1978 به عنوان محقق جوان در موسسه جغرافیای آکادمی علوم اتحاد جماهیر شوروی در مسکو کار کرده است. در سال 1978-1990 در انجمن علوم و تولیدات تحقیقات فضایی به عنوان مهندس ، محقق ، رئیس آزمایشگاه ، معاون رئیس مجتمع علمی و فنی مشغول به کار بوده است. از سال 1990 ، وی به عنوان رئیس شعبه نخجوان آژانس ملی هوافضا مشغول به کار است.
در سال 2004 پایان نامه با عنوان "شرایط اکولوژیکی قسمت بالای رودخانه ارس" را دفاع کرده است. همچنین ، از سال 2003 رئیس گروه جغرافیا در دانشگاه دولتی نخجوان را بر عهده دارد. در سال 2010 وی مدرک دانشیاری را در رشته جغرافیا دریافت کرد.
وی در سال 1994 به عنوان نماینده مجلس شهر نخجوان انتخاب شده است. در سال های 1995، 2010، 2015، 2020 به عنوان نماینده مجلس عالی جمهوری خود مختار نخجوان انتخاب شده است. او یکی از اعضای هیئت آذربایجانی در کنگره مقامات منطقه ای و محلی شورای اروپا است. وی نویسنده بیش از 180 مقاله ، عمدتا در زمینه تحقیقات هوافضایی ، جغرافیایی و اکولوژی زمین شناسی است. وی نویسنده 6 مونوگرافی (تک نگاری) و چندین برنامه برای دانشگاه ها است. او به عنوان استادیار در بخش "علوم طبیعی" دانشگاه نخجوان کار می کند. وی مقالات خود را در کنفرانس ها و سمپوزیوم های علمی بین المللی در روسیه ، ترکیه ، ایران و گرجستان ارائه کرده است.
https://az.wikipedia.org/wiki/Nazim_Babab%C9%99yli
https://nu.edu.az/az/%C9%99m%C9%99kda%C5%9Flar/nazim-bababeyli
ملاحظات:
· در ابتدای این دیدار هیچکدام ایشان را نشناختیم و باورمان نشد که وی نماینده مجلس عالی نخجوان باشد لیکن با بررسی به این نتیجه رسیدیم که از آنچه گفته بود رزومه قوی تری دارد.
· ایشان به حضورش در گذشته در ایران و بعنوان دیپلمات در سایر کشورها اشاره داشت و با توجه به تخصصش که جغرافیا بود مباحثی در خصوص قنات های ایران و مسایل اینچنینی مطرح نمود.
· ایشان معتقد بود که مانع بزرگ بر سر بازگشایی دالان زنگزور مواضع و منافع ایران است.
· ایشان اذعان نمود که ایران علاوه بر مشاوره ، تجهیزات نظامی و حمایت کامل و حتی ارزاق رایگان در اختیار ارمنستان قرار می دهد.
· ایشان اذعان نمود که با توجه به توان ماهواره ای آذربایجان کوچکترین تحرکات ایران( حتی فرد از طریق این ماهواره قابل ردیابی می باشد) رصد و پایش می گردد و بنا به اسناد و مدارک مدقن اظهار نظر می نماید.در هر صورت مورد طرح توان ماهواره ای آذربایجان می تواند از مباحث بسیار مهم برای دستگاه های ذیربط و تخصصی کشورمان در داخل با قابلیت بررسی بیشتر به تشخیص صحت و سقم این موضوع باشد و در نهایت در صورت درست بودن آن می تواند در معادلات فضایی و امنیتی هوایی و زمینی کشورمان مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد .
· در هر صورت موضوع تجهیز نمودن همه جانبه آذربایجان از طرف کشورهای متخاصم ایران چه بلحاظ نظامی ، الکترونیکی و هوایی و اطلاعاتی از موضوعاتی است که نبایستی توان آذربایجان را با توجه به شرایط منطقه دست کم گرفت هوشیاری و دقت نظر در این خصوص مورد تاکید می باشد.
· نکته قابل توجه دیگر این است که چنانچه نقطه نظرات ایشان را بعنوان نماینده مجلس و بلندگوی مجلس عالی نخجوان فرض نماییم متوجه فضای حاکم بر جمع 45 نفری مجلس عالی نخجوان درباره کشورمان خواهیم شد که امیدوارم اینگونه نباشد. موضوع حائز اهمیت و نگران کننده دیگر این است که چنانچه اطلاعات گمراه کننده ماهواره ای توسط منابع اسرائیلی برای تفرقه افکنی در اختیار مسولان آذربایجان قرار گیرد در نوع نگاه ،رفتار و تعاملات همه جانبه با کشورمان موثر می باشد که برای این موضوع نیز بایستی چاره اندیشی شود.زیرا این تفرقه افکنی در راستای فاصله انداختن کشورهای منطقه و در راستای منافع رژیم جعلی اسرائیل می باشد.
· علاوه بر وی که یکی از اعضای هیئت آذربایجانی در کنگره مقامات منطقه ای و محلی شورای اروپا است یک نفر نخجوانی دیگر بنام آنار ابراهیم اف که ایشان نیز نماینده مجلس عالی نخجوان می باشد به همراه 4 نفر دیگر از باکو عضو کنگره مقامات منطقه ای و محلی شورای اروپا می باشند.
· در هر صورت که این برخورد بطور تصادفی و غیر رسمی و یا بطور عمد و با برنامه ریزی میزبان فرض گردد ( هرچند احتمال این برنامه ریزی بسیار ناچیز ارزیابی می گردد بدلیل اینکه بطور ناگهانی و غیر رسمی تصمیم به این بازدید گرفتیم ) اذعانات و نقطه نظرات وی قابل تامل و بررسی می باشد.
نظر شما