تونس
-
تونس در آیینه فرهنگ
گردآوری و تنظیم: رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در تونس
-
ثبت خط عربی در یونسکو
چند ماه قبل، به صورت رسمی، نسخه کاغذی پرونده خط عربی به منظور نامزد ساختن و ثبت آن در لیست میراث غیرمادی سازمان تربیتی، علوم و فرهنگ ملل متحد "یونسکو" به این نهاد ارائه شد.
-
تفسیر آیه "الرجال قوّامون علی النساء"
وقتی که این سخن خداوند تعالی را در آیه ۳۴ از سوره نساء میخوانیم که "الرجال قوامون علی النساء"، مردان خیالباز و دارای افکار عقیم، در مفهوم قیم بودن حیران میگردند و با فهم ناقصشان این آیه را یوغی از سلطهگری بر گرده زنان و گردن آنان میبینند، اما نمیفهمند که منظور از سرپرستی در اینجا چیز…
-
جریان چپ تونس بین وجود و عدم
جریان چپگرا در تونس به سختی تلاش میکند تا گرفتار "مرگ مغزی" که دائما به دنبال اوست، نشود.
-
مصاحبه الشارع المغاربی با دکتر عبید خلیفی
عبید خلیفی، پژوهشگر اندیشه اسلامی است که شخصیت او بین مبارزه و دانش جمع کرده و در جستجوی معنای صفت "روشنفکر ارگانیک" است که گرامشی ایتالیایی نظریه آن را مطرح کرد.
-
سرقت میراث فرهنگی لیبی و تونس همچنان ادامه دارد .
پس از سقوط قذافی، دلالان بزرگ میراث فرهنگی تلاش مستمری کردند تا به بهانه های مختلف و با استفاده از گروه های تکفیری که با این آثار مخالف هستند، آثار فرهنگی گرانبها و قدیمی لیبی به تاراج بردند و آن را به اروپا منتقل کردند.
-
پیشگامان جریان سکولار مدرن در تونس
در عرصه بینالمللی ، تونس به عنوان سکولارترین کشور عربی و اسلامی بعد از ترکیه شناخته میشود. دو رئیس جمهور تونس به نامهای الحبیب بورقیبه و زین العابدین بن علی و نزدیکانشان، در فاصله سالهای ۱۹۵۶ الی ۲۰۱۱، ترجیح دادند که در فرایند نظارت بر نهادها و سازمانهای حکومتی و حوزه آموزش و فرهنگ و رسانه،…
-
به سوی درج پرونده "طوایف غبنتن" در لیست میراث غیرمادی بشری:
"غبنتن" میراث آفریقا در حرکت به سوی جهانی شدن
موسیقی آنها بخشی از حافظه و هویت تونس است، آوازهای آنها از قرنها قبل، داغی بر پیشانی ترس و تسلیم است. طوایف "غبنتن" قصیدههایی را میخوانند که محتوای آن، یاری انسان، سرزمین، هویت و شهروندان است. جبروت نظامها و استبدادشان نتوانست آنها را از ورود به موضوعات سیاسی در ترانههایشان بازدارد.
-
خوانشهایی روان از تجربه جمهوری ایرانی
پژوهشگر عربی حق ندارد که به پژوهش درباره "جمهوری اسلامی در ایران" بپردازد. زیرا این، حوزهای است که ایالات متحده آمریکا و امپریالیسم غربی، آکادمی ارتجاعی - عربی، سلفیت جهادی، اسلام سنتی عربی و تشیع سنتی اجازه ورود به آن را به او نمیدهند.
-
ده سال بعد از انقلاب
با گذشت ۱۰ سال، جوانانی در تونس دست به قیام و اعتراض زدند که بیشترشان دیکتاتوری بن علی را درک نکردند و در اعتراضاتی که به فرار او و سقوط نظامش انجامید نیز شرکت نداشتند.
-
اسلامگرایان و مسائل شهروندی
امروز به ویژه بعد از رسیدن بسیاری از جنبشهای اسلامگرا در کشورهای عربی از دایره مخالفان سرکوب شده به صدر حکومت و مدیریت امور کشور، اسلامگرایان به بازیگران اصلی در منطقه عربی تبدیل شدند.
-
جایگزین سیستم
مانند ماههای ژانویه هر سال، کشور ما در روزهای اخیر، شاهد موجی از اعتراضات و تظاهراتهای بزرگ در محلههای بزرگترین شهرهای تونس، از پایتخت گرفته تا سوسه و تعداد زیادی از شهرهای دیگر بود. این اعتراضهای شبانه با قرنطینه سراسریای که دولت در تلاشی شکست خورده برای متوقف ساختن رشد موشکوار این ویروس…
-
اعتراضات یا خرابکاری و تخریب؟
در شبکههای اجتماعی و منبرهای رسانهای و دیگر درگاهها، شاهد اختلاف نظرهای فراوانی درباره رخدادهای شبانه در بسیاری از مناطق تونس بودیم.
-
ایران اسلامی، قدرت در حال ظهور
جدیت نظام اسلامی ایران در اجرای پروژههای امنیتی و دفاعیاش به واسطه روندی که در پیش گرفته است، کاملا روشن است. ایران از زمانی این روند را آغاز کرد که هدف حمله نظامی صدام بعثی قرار گرفت.
-
بهار تجدید شونده عربی در موج سوم
بهار عربی یک دهه را پشت سر گذاشت و با آن، یک دوره از تاریخ معاصر عربی و تاریخ منطقه با همه دردها و رؤیاهایش ورق خورد.
-
گفتگو با استاد حقوقدان، نورالدین الفلاح
گفتگو با استاد حقوقدان، نورالدین الفلاح
درباره حقوق بشر، از زاویهای سخن میگوئیم که اسلامگرایی و به طور خاص، اسلام سیاسی از آن زاویه بدان مینگرد.
-
درباره مسئله اباضیه در تونس
اباضیه یک اصطلاح است که به پیروان امام ابی الشعثاء جابر بن زید الأزدی (متوفای ۹۳ هـ/ ۷۱۱ م) در عقیده، فقه و تمدن اطلاق میشود.
-
«اتحادیه قرضاوی» و نقشهای مشکوک
با تکرار موضعم راجع به "اتحادیه قرضاوی" قصد ندارم سوار بر موج شوم، و تنها میخواهم یادآوری کنم که من در این رابطه، جزء اولین هشدار دهندگان بودم واز زمان آغاز انقلاب، صادقانه نسبت به خطر این اتحادیه و رئیس آن و تفکرات او هشدار دادم
-
گفتگو با خانم هاجر خنفیر: چالشهای گفتمان زنان عربی
هاجر خنفیر، پژوهشگر اهل تونس است که جایگاه استادی زبان و ادبیات عربی را در سال ۱۹۹۳ به دست آورد و هم اکنون استادیار زبان عربی در کانون عالی زبانها در تونس است و سهم متنوعی در حوزه مطالعات زنان و گرایش نسل شناسی دارد.
-
رسانههای تونسی و ضرورت اصلاح
از زمان آغاز انقلاب ژانویه ۲۰۱۱، حوزه رسانهای تونس، هیچ اصلاحی برای بهبود عملکرد و تقویت سازوکارهای خود و اوضاع کارکنانش انجام نداده است، و این امری است که تا حدی عجیب به نظر میرسد.
-
آموزش دینی معاصر
بر کسی پوشیده نیست که آموزش دینی که مؤسسات دینی بر آن نظارت کرده و میکنند، آموزشی است که در طول قرنها با رویکرد نگاه تلقینی و حفظی همراه بوده و حجم گستردهای از مواد آموزشی در چارچوب آن تدریس میشده است.
-
نتیجه فرهنگی سال ۲۰۲۰: شکستی بیسابقه.
احتمالا این نخستین باری است که کشورهای جهان تا این حد به یکدیگر شباهت پیدا میکنند، چرا که وبای کرونا، وجه مشترک میان آنهاست.
-
معرفی کتاب: رسالت علمی مسجد زیتونه در دوره حفصیان
از پایان قرن نخست هجری، مسجد اعظم زیتونه و رسالت علمی آن، یک "مدرسه فقه و عرفان بود که به روشنی در مجموعهای از منابع مکتوب و نگارههای روی قبور بازتاب یافت" و این چیزی بود که نه تنها در طول قرون متوالی یک شخصیت نمادین و تاریخی مهم به آن داد، بلکه به گفته پژوهشگران آغاز فعالیت علمی این مسجد،…
-
مصاحبه خانم دکتر بثینه الجلاصی
پدیده تکفیر دینی که از زمان نبرد صفین در سال ۳۷ هجری بین امام علی (ع) و معاویه با تاریخ اسلام همراه شد، هیچگاه در طول یک مدت قابل توجه پنهان نبود و همیشه سر بر میآورد و با خود اختلافها و شکافهای بسیاری را در اندیشه اسلامی و بین طرفداران خود، چه ملتها باشند و چه افراد، به وجود میآورد.
-
أبو ذاکر الصفایحی یک مسئله تاریخی را یادآوری میکند:
اندر رابطه برخی از سیاستمداران تونسی با زبان عربی
بیتردید این امر از مسلمات و بدیهیات است که سخن درباره رابطه سیاستمداران با زبان عربی در کشور تونس، سخنی مفصل و طولانی است که از زمان بورقیبه تا امروز و تا این لحظه همچنان نقل محافل است و این، موضوعی است که مستلزم دهها، بلکه صدها مقاله است که باید قلمهای خیل کثیری از نویسندگان در آن سخن سرایی…
-
جنبشهای اسلام سیاسی در نبرد با صوفیه
رابطه جنبشهای اسلام سیاسی جدید و معاصر با صوفیه، گرفتار تنش، تشنج و خصومتهای بسیاری است که دلایل دینی و سیاسی دارد.
-
آسیب شناسی آموزش زبان فارسی در تونس
آموزش زبان فارسی در تونس دارای سابقه ای طولانی بوده و همواره با استقبال بسیار خوب علاقه مندان به فرهنگ و تمدن ایران همراه بوده است.
-
برای اینکه «دارالافتاء» نمیرد... شورای عالی افتاء چه وقت ایجاد میگردد؟
مقاله : حتّی لا تتحنّط «الفتوی». متی یولد المجلس الأعلی للإفتاء ؟ به قلم آقای بدری بن منور به بیان ضرورت بازنگری در کارکرد دارالافتاء تونس متناسب با شرایط عصر فعلی پرداخته و پیشنهادهایی را در این زمینه مطرح نموده است.
-
تجدید گفتمان دینی از شعار پوچ تا راهبرد نجاتبخش
تجدید گفتمان دینی همیشه در تاریخ اسلام وجود داشت... در هر دورهای بر اساس اقتضاءات، ابزارها و شرایط و احوال آن... و امروز نیز باید با قدرت حضور داشته باشد. اما این کار، جز با در هم آمیختن ۴ عنصر در میراث اسلامی قابل انجام نیست. این عناصر عبارتند از: نخست، منابع، مآخذ و راهبردها. دوم، درک منابع…
-
معرفی کتاب : التشیع فی تونس قراءه علمیه فی التاریخ الطویل
پژوهشگر و نویسنده تونسی، اخیرا کتاب جدیدی درباره شیعه و تشیع در تونس و منطقه غرب جهان اسلام، در گذشته و حال منتشر کرد که در آن درباره "خیز عقیدتی و سیاسی تشیع" که امروز در تونس شاهده آن هستیم، سخن میگوید، خیزی که در واقع نتیجه یارگیریها و کشمکشهای سیاسیای است که بعد از آغاز انقلابهای…