یکی از وزراتخانه های مهم در ترکیه وزارت فرهنگ و گردشگری است که در راستای رسالت توسعه منطقه ای و جهانی این کشور رسالت بزرگی را بر عهده دارد.

با آغاز به کار نظام ریاستی در ترکیه تحولات چشمگیری در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی این کشور به وقوع پیوست. رجب طیب اردوغان که در طول سالهای طولانی مدیریتی به عمگرا و پراگماتیست بودن معروف بود با طرح نظام ریاستی و تغییر آن از نظام پارلمانی به سیستم ریاستی، که از طریق رفراندوم عمومی تحقق یافت، یک سری اصلاحات اساسی در قانون اساسی به وجود آورد تا بتواند همه نهادهای تحت مدیریت خود را در راستای عمگرایی با خود هماهنگ سازد.

یکی از وزراتخانه های مهم در ترکیه وزارت فرهنگ و گردشگری است که در راستای رسالت توسعه منطقه ای و جهانی این کشور رسالت بزرگی را بر عهده دارد. بخش گردشگری این وزارتخانه با نگاه اقتصادی به موضوع توسعه فرهنگی و گردشگری یکی از مهمترین ارکان وزارت فرهنگ و گردشگری محسوب می شود. ترکیه در طول سال پذیرای قریب به ۴۰ میلیون گردشگر می باشد که درآمدهای حاصل از آن در توسعه اقتصادی این کشور نقش بسزایی را بر عهده دارد.

از این روست که می بینیم رئیس جمهور ترکیه برای تصدی این وزارتخانه همچون سایر وزارتخانه های این کشور آقای محمت نوری ارسوی را به عنوان فردی باتجربه و پخته در امر گردشگری که عمری را در این عرصه سپر کرده و دارای اندوخته های فراوان در این زمینه است، انتخاب کرده است. مأموریت مهم این وزارتخانه به کار گرفتن همه امکانات و نهادهای ذیربط از سینما و موسیقی تا تئاتر و صنایع دستی و آثار باستانی، برای رسیدن به منافع اقتصادی در کنار ارتقای جایگاه تاریخی و فرهنگی این کشور در عرصه بین المللی می باشد. لذا در این گزارش مختصر به صورت فهرست وار به اقدامات و فعالیتهای وزارت فرهنگ و گردشگری در راستای رسالت آن در سال ۲۰۱۸ اشاره شده است. در این گزارش آمده است:

در راستای آنچه که گفته شد، سال ۲۰۱۸ با تحولات مربوط به تغییر مدیریت ها در بخش تئاتر، اپرا و باله دولتی آغاز شد. در این بخش، مصطفی کورت به سمت مدیرکل تئاترهای دولتی و اونلو تنور به سمت مدیر کلی باله و اپرا منسوب شدند.

با آغاز تغییرات در نظام اداری ترکیه در پی حاکم شدن نظام ریاستی و ضرورت تطبیق نظام اداری با سیستم جدید، این تغییرات از وزارت فرهنگ و گردشگری آغاز شد. آقای محمت نوری ارسوی که یک فعال بخش گردشگری محسوب می شود، به عنوان وزیر فرهنگ و گردشگری این کشور منصوب شد و کمک مالی به بخشهای فرهنگی، هنری، تئاتر و تبلیغات گردشگری در دستور کار این وزارتخانه قرار گرفت.

با دستورالعمل صادر شده در ۱۵ جولای ۲۰۱۸ از سوی ریاست جمهوری، آزانس همکاری و هماهنگی ترکیه (تیکا)، سازمان جوامع ترک خارج از کشور(YTB)، سازمان رادیو و تلویزیون دولتی و اداره کل اوقاف این کشور تحت نظارت و مدیریت مستقیم وزارت فرهنگ و گردشگری قرار گرفت.

با انتشار آیین نامه ریاست جمهوری در تاریخ ۲۱ جولای ۲۰۱۸ آقایان پروفسور احمد خالق دورسون (چندی پیش مرحوم شد) ، نادر آلپ ارسلان و عمر آری سوی به عنوان سه معاون وزیر فرهنگ انتخاب شدند.

بخش سینما

برای سریال های سینما و تلویزیون ترکیه ، سال ۲۰۱۸ نیز سال رکورد های مهم بود.

درآمد ترکیه از تماشای مجموعه های تلویزیونی این کشور که در بیش از ۱۴۰ کشور در سراسر جهان مشاهده می شود، از ۳۵۰ میلیون دلار در سال فراتر رفت.

سینما در ۶ هفته اول سال، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، با افزایش ۲۹ درصدی به رقم ۱۵.۵ میلیون تماشاگر و ۱۹۳ میلیون لیره فروش در گیشه رسید. فیلم های ترکیه ای با جذب ۷۷ درصد مخاطب، به رکورد جدید دست یافتند و از هر ده فیلم نمایش داده شده در سینماها ۷ فیلم، فیلمهای بومی بود.

میزان حمایت مالی وزارت فرهنگ از سینمای ترکیه  تا ماه سپتامبر به ۵۸.۱ میلیون لیره رسید

براساس داده های اداره کل سینما، در حالی که درآمد گیشه ها از فیلم های داخلی در سال ۲۰۱۷ ، ۲۶۸ میلیون لیره بود، تنها رقم ۹ ماهه سال ۲۰۱۸ به ۳۱۰ میلیون لیره رسید. سینمای ترکیه با ۵۶٪ میزان مشاهده فیلم داخلی، جایگاه اصلی خود در اروپا را که در سالهای گذشته به آن دست یافته بود، حفظ کرد.

حمایت از سریالهای پر مخاطب ترک

وزارت فرهنگ و گردشگری، به منظور حمایت مالی از سریالهای ساخت این کشور که هم در داخل و هم در خارج از ترکیه توجه مخاطبان را به خود جلب کرده اند، پیش نویس قانون جدیدی را آماده کرده است. در صورت تصویب مجلس، با تمهیداتی که صورت گرفته، پیش بینی می شود برای اولین بار حمایت مالی از مجموعه های تلویزیونی ساخت ترکیه در دستور کار وزارت فرهنگ قرار خواهد گرفت.

همچنین با توجه به پیش بینی بازگشت ۳۰ درصد هزینه های انجام شده برای نمایش فیلم های خارجی در ترکیه، به منظور تسهیل در انجام فیلمبرداری، مقرر گردیده است که در استانداری ها بخشی به عنوان کمیته ی هماهنگی تشکیل شود. علاوه بر این، در چارچوب این آیین نامه، قرار است برای تقویت بخش فیلم های سینمایی داخلی از اپراتورهای سینما حمایت شود و با فیلم هایی که فرصتی برای نمایش ندارند، تمهیداتی برای جذب مخاطبان اندیشیده شود.

از سوی دیگر، اتاق بازرگانی استانبول هم، به منظور حمایت از فیلمهای خارجی که قدرت رکورد شکنی در گیشه های سینما را دارند، در نظر دارد برای تشویق فیلم سازان به ساخت فیلمهای خود در ترکیه، با توجه به ویژگی های فلات طبیعی این کشور، یک پورتال با عنوان (فیلمبرداری در ترکیه)، ایجاد نماید.

علاوه بر این، بین وزارت آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه و اتحادیه شهرداریهای ترکیه به منظور آشتی دادن "دانش آموزان با فیلم و سینما" پروتکل همکاری به امضا رسید که در سایه آن در طول سال هزاران دانش آموز برای اولین فرصت تماشای فیلم سینمایی به دست آوردند.

حمایتهای مالی از تئاتر بخش خصوصی

وزارت فرهنگ در سال فرهنگی ۲۰۱۷-۲۰۱۸ ، مبلغ ۵.۲ میلیون لیره برای ۲۲۹ پروژه تئاتر خصوصی اختصاص داد و در سال فرهنگی ۲۰۱۸-۲۰۱۹ نیز ۵۱۱ پروژه از این حمایت برخوردار شدند.

تئاترهای دولتی که تمام آثار خود را در گیشه های بسته به نمایش می گذاشتند، در دوره جدید با ترغیب نویسندگان جوان به اجرای پروژه های نو، دوره جدیدی را تجربه خواهند کرد. در این زمینه، نویسندگانی که آثارشان برای اولین بار در تئاترهای دولتی به صحنه می رود مورد تشویق قرار می گیرند و اقداماتی برای به صحنه بردن آثاری که از سوی دانشجویان رشته های نویسندگی تئاتر در دانشگاهها نوشته می شوند، صورت خواهد گرفت.

بازگشت هزاران اثر تاریخی به کشور

در نتیجه کار دقیق کارشناسان وزارت فرهنگ در خارج از کشور،  بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۸ تعداد ۴ هزار ۳۱۹ قطعه اثر تاریخی به ترکیه برگردانده شد.

مراسم رونمایی از "تاج طلایی" و مجسمه "بز کوهی" که در میان آثار برگردانده شده به کشور می باشند، در ۲۹ ژانویه برگزار شد. همچنین روند بازگردانده شدن قطعات مفقود شده از نادرترین موزائیک اثر زوگما، با نام "دختر کولی" که در دهه ۱۹۶۰ به ایالات متحده قاچاق شده بود، آغاز شد.

این قطعات با پرواز برنامه ریزی شده توسط خطوط هوایی ترکیه در تاریخ ۲۸ نوامبر وارد غازی آنتپ شدند. نمایش موقت موزائیک "دختر کولی" در موزه موزائیک زوگما در تاریخ ۸ دسامبر ۲۰۱۸ با حضور «محمت نوری ارسوی» وزیر فرهنگ و گردشگری در غازی آنتپ برگزار شد.

توسعه ی کاوشهای باستانشناسی به ۱۲ ماه در سال

در سال ۲۰۱۸ در حوزه باستانشناسی نیز تحولات مهمی به وقوع پیوست. در کاوشهای انجام شده در شهر باستانی هادریانوپولیس با بیش از دو هزار سال قدمت، یکی از قدیمی ترین کلیساهای منطقه آناتولی، کشف گردید که متعلق به هزار و پانصد سال پیش می باشد. 

همچنین کشف بخش حمام شهر باستانی ۲ هزار ساله سباستاپولیس در منطقه توکات و اسکلت و بقایای سوخته ۲۱ فرد از "خانواده آریستوس" در منطقه بهرام قلعه واقع در شهر باستانی آسوس از توابع چاناک قلعه در یک قبر ۲ هزار ۳۰۰ ساله از جمله تحولات مهم در اثر کاوشهای باستانی بود.

کاوش ها در منطقه آمیدیا هویوک از توابع دیاربکر که به قلب این شهر معروف است و به مدت ۵۰۰۰ سال از سوی تمدنهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است، پس از ۵۶ سال آغاز شد. در نهایت بیرون آورده شدن کوشک آرتوکلو از زیر خاک که بقایای آن در سال ۱۹۶۲ پیدا شد، هدف گذاری شده است.

این وزارتخانه برای اکتشافات باستانشناسی در اکتبر امسال، جمعا مبلغ ۳۰ میلیون ۵۳۳ هزار ۷۰۰ لیر اعتبار اختصاص داد. همچنین برای گسترش کاوش های فصلی به ۱۲ ماه مطالعه جدیدی را آغاز کرده است.

آغاز عملیات احداث مرکز جدید فرهنگی آتاترک

عملیات ساخت مرکز جدید در چارچوب پروژه مرکز فرهنگی جدید آتاتورک در ۳۱ مه ۲۰۱۸ آغاز شد.

محمت نوری ارسوی وزیر فرهنگ و جهانگردی، اعلام کرده بود که پی ریزی این مرکز در ماه فوریه انجام می شود.  ارسوی همچنین اعلام کرده بود که از مارس ۲۰۱۹ یک فعالیت تبلیغاتی گسترده برای معرفی آن در موزه ها صورت می گیرد.

آغاز به کار اپلیکیشن "هنر همراه"  

امسال این وزارتخانه اعطای گواهینامه و پروسه ثبت نام اختیاری را به محیط دیجیتال آورده و نرم افزار تلفن همراه   Sanat Cepte  (هنر همراه) را راه‌اندازی کرده است که در آن علاقمندان هنر می توانند اطلاعات مربوط به رویدادهای هنری را از طریق تلفنهای همراه خود دنبال کنند.

علاوه بر این، برخی از فیلمهای فراموش نشدنی سینمای ترکیه و همچنین به منظور محافظت از آثار هنرمندان ترک بیش از ۴۰۰ هزار قطعه از آثار خوانندگان مشهور این کشور از طریق این برنامه در دسترس علاقمندان قرار گرفته است. سینما و آثار موسیقی برای محافظت از رسانه های دیجیتال آغاز شده است.

سال ۲۰۱۸ "سال تروا"

در چهارچوب "سال تروا" در ۷ ماه اول سال ۲۰۱۸،  ۱۳۳ فعالیت تبلیغاتی در عرصه ملی و بین المللی با موضوع تروا برگزار شد. ۱۰۰ نمایشگاه های گردشگری در ۵۵ کشور برگزار شد. موزه تروا که در شهر باستانی تروا با سابقه ۵ هزار سال ساخته شده است، در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۸ در معرض دید بازدید کنندگان قرار گرفت.

در طی این فرآیند، "تروا" به عنوان صحنه یک نمایش صحنه بزرگ که در آن باله و اپرا در کنار هم قرار گرفتند، با مخاطبان روبرو شد. از طرف دیگر، جشنواره های بین المللی اپرا و باله به سرپرستی اداره کل باله و اپرای دولتی در تابستان برگزار شد که شاهکارهای مشهور جهانی همچون "توراندوت" ، "فراری دادن دختر از کاخ" ، "لا تراویاتا" و "زوربا" به نمایش در آمد.

همچنین مستند "خزانه های تروا؛ حسرت قدیمی" تهیه شده توسط  "مؤسسه فیلمسازی اهل خیال" در طول سال ۲۰۱۸  با حمایت وزارت فرهنگ و با استناد به آرشیو عثمانی و یونان به مخاطبان ارائه شد.

نسخه خطی یک قرآن ۵۲۴ ساله که مدتی بعد از انتقال به موزه باستانشناسی بورسا از موزه توپقاپی در سال ۱۹۶۴ ، مفقود شده بود، و به صورت کاملا تصادفی توسط پسران ضیا آیدین از یک صحافی خریداری شده و در مجموعه خود قرار داده بودند، به موزه توپقاپی تحویل داده شد.

جوایز

جوایز ویژه وزارت فرهنگ و گردشگری در مراسمی با حضور رجب طیب اردوغان رئیس جمهور، به برندگان اهدا شد. صفا اونال در بخش "سینما"، جنید کوزال در شاخه "موسیقی"؛ دکتر نورهان آتاسوی، در حوزه "تاریخ تصوف" دکتر سلیمان اولوداغ در زمینه "مؤسسه فرهنگ و هنر" شایسته دریافت جایزه ویژه "موزه باکسی" از وزارت فرهنگ و گردشگری تشخیص داده شدند.

جوایز بزرگ فرهنگ و هنر ریاست جمهوری نیز با حضور رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان، در مراسمی که در ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸ در مجموعه کاخ ریاست جمهوری برگزار شد، به صاحبان آن اهداء شد. دکتر محمت ایپشیرلی در زمینه تاریخ و علوم اجتماعی، تورکر اینان اوغلو در بخش سینما، ارول سایان در بخش موسیقی، عزت کریبار در بخش هنر عکاسی و سلماء ارسوی نوه محمت عاکف ارسوی در بخش وفاداری این جوایز را رئیس جمهور دریافت کردند.

مینه کورت اوغلو تکنواز و نوازنده اپرا و باله، در هفتمین مسابقه بین المللی آواز بلبل در باکو موفق به کسب جایزه اول شد. این رقابت بین المللی معتبر بین ۴ تا ۸ ژوئن ۲۰۱۸ برگزار شد.

اقدامی در جهت معرفی موزه ها

محمت ارسوی وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه اعلام کرد که از مارس ۲۰۱۹، یک فعالیت تبلیغاتی گسترده را در موزه ها آغاز می شود. در این راستا از ۲۴ نوامبر ۲۰۱۸، ورود به موزه ها و اماکن تاریخی وابسته به وزارت فرهنگ برای معلمان رایگان شد.

براساس اطلاعات ارائه شده از سوی وزارتخانه، تعداد افرادی که در ۹ ماه نخست سال ۲۰۱۸ از موزه ها بازدید کردند به ۲۱.۹ میلیون نفر رسیده است. پیش بینی می شود این تعداد در سال آینده به ۳۰ میلیون نفر برسد.

وزارت فرهنگ تلاش دارد در ۸۱ استان این کشور موزه دایر نماید. هدف از این اقدام برگزاری برنامه های فرهنگی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی است. در همین راستا تطبیق برنامه های کاربردی برای اجرای طرح "موزه ی زنده" شتاب بیشتری به خود گرفته است.

به عنوان بخشی از برنامه های یکصد و سومین سالروز شهدای ۱۸ مارس و سالگرد پیروزی دریایی چاناک قلعه، بازسازی موزه کیلیت بهار و مسجد فاتح پایان یافت و به بهره برداری رسید. همچنین مناره ی چهار ستون، مساجد شیخ ماتار، پارلی صفا و مادراسا طی مراسمی با حضور وزیر فرهنگ در تاریخ ۲۱ سپتامبر پس از مرمت و بازسازی از سوی اداره کل اوقاف افتتاح شد.

حمایت از اولین اثر ادبی

وزارت فرهنگ و گردشگری به منظور تشویق تولید آثار جدید و بدیع ادبی، طرحی را با هدف حمایت از اولین آثار ادبی با عنوان "حمایت از اولین اثر" ثبت نام از نویسندگان جدید را در دستور کار خود قرار داد.

در همین حال به منظور کمک به ترویج ادبیات ترکیه در خارج از کشور طرحی را به عنوان طرح تدا به مورد اجرا گذاشته است که در چهارچوب این طرح طی ۱۳ سال بیش از ۶۹۶ اثر در به جهانیان عرضه شده است. همچنین آثار کودک و نوجوان که در طی ۶ سال ISBN دریافت کرده اند به رقم ۳۵ هزار و ۸۸۷ مورد رسید.

مشارکت کتابخانه های عمومی در "بسیج سواد آموزی"

طیب اردوغان رئیس جمهور و همسرش امینه اردوغان، به منظور حمایت از افراد بی سواد به خصوص سالمندان، طرح حمایت از کلاسهای آموزشی در ۱۵۰ کتابخانه عمومی کشور را آغاز کردند.

وزارت فرهنگ همچنین کارگاه فرهنگی استانبول را در تاریخ ۱۱ تا ۱۲ ماه مه ۲۰۱۸ برگزار کرد که شامل همه جوانب میراث تاریخی، اجتماعی و فرهنگی استانبول بود. پس از برگزاری این کارگاه، یک فعالیت مطالعاتی درباره فهرست آثار فرهنگی استانبول به منظور محافظت از بافت تاریخی این شهر آغاز شد. در راستای این کار مطالعاتی، برنامه های مرمت آثار تاریخی، با هدف حفاظت از آنها صورت پذیرفت.

"گوبکلی تپه" و "دده کورکوت" در فهرست یونسکو

امسال در چهارچوب یونسکو نیز پیشرفت های خوشحال کننده ای اتفاق افتاد. حمام تاریخی رومی به نام  "باسیلیکا ترما" واقع در شهر ساری کایا از توابع یوزگات  که در بین مردم به "دختر پادشاه" معروف است، در تاریخ ۱ ژوئن ۲۰۱۸ در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

همچنین تپه تاریخی ۱۲ هزار ساله "گوبکلی تپه" در شهر شانلی اوفا که به عنوان "نقطه ی صفر تاریخ" توصیف شده است، در تاریخ ۱ ژوئیه ۲۰۱۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. بدین ترتیب تعداد آثار ثبت شده ترکیه در فهرست میراث جهانی یونسکو به ۱۸ اثر افزایش یافت. در همین حال حماسه ترکی "دده کورکوت" به اتفاق آراء در ۲۸ نوامبر ۲۰۱۸ در لیست میراث فرهنگی نامحسوس جهانی یونسکو پذیرفته شد.

همچنین با پیگیریهای وزارت فرهنگ "مهره چشم زخم"، به عنوان یکی از مهم ترین نمادهای فرهنگ آناتولی، در لیست شکلک های اجتناب ناپذیر شبکه های اجتماعی گنجانده شده است.

احیای کافه کتاب ها

با اعلام اردوغان رئیس جمهور ترکیه "برنامه اقدام ۱۰۰ روزه" به مورد اجرا گذاشته شد و برخی از کتابخانه های عمومی برای خدمت به عنوان "کافه کتاب" به مرحله بهره برداری رسید. بر این اساس در فاز اول ۲۲ کتابخانه های عمومی ترکیه در طول ۷ روز هفته به صورت ۲۴ ساعته به ارائه خدمات پرداختند و تا پایان سال ۲۰۱۸ تعداد این مکانها به ۳۰ فقره افزایش یافت.

با پیگیری وزارت فرهنگ و گردشگری آثار توقیف شده انتشارات غیرقانونی در طی ۹ ماهه امسال با افزایش ۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته از یک میلیون مورد فراتر رفت.

مدیریت یکپارچه در کاپادوکیا

وزارت فرهنگ و گردشگری، در راستای جلوگیری از "ساخت و ساز غیرقانونی" در کاپادوکیا سیستم "مدیریت یکپارچه" را به اجرا گذاشت. بدین ترتیب مدیریت و صدور تصمیمات ساخت و ساز در این منطقه از یک منبع واحد آغاز شد.

همچنین کمیسیونی با حضور نمایندگان وزارتخانه های ذیربط و دانشگاهیان با هدف "تصمیم گیرنده نهایی" در خصوص منطقه کاپادوکیا تشکیل گردید تا قوانین و مقررات ساخت و ساز در این منطقه را تدوین و به مجلس ارائه کنند.

نامگذاری سال ۲۰۱۹ سال فواد سزگین

در کنار بسیاری از تحولات مثبت که در سال ۲۰۱۸ در حوزه فرهنگی شاهد بودیم، حوادث تلخی چون از دست دادن برخی شخصیتهای برجسته نیز از تحولات تلخ این سال بود.

منیر اوزکول بازیگر برجسته سینمای ترکیه که در سن ۹۳ سالگی در استانبول جان خود را از دست داد، در ۷ ژانویه ۲۰۱۸ به منزلگاه ابدی بدرقه شد.

پروفسور حسام الدین آسلان جامعه شناس، نویسنده و فیلسوف اجتماعی، در تاریخ ۲ ژانویه درگذشت. عیوض باشاران استاد و هنرمند نوازنده سورنا، هنرمند استاد تورون کاراجا اوغلو، محمت زکی آکداغ شاعر، نویسنده و روزنامه نگار برجسته، ایلدیریم اوجک بازیگر سینما، کامل رنکلی در کارگردان و بازیگر سینما و تلویزیون، جاهده کسکین ار هنرمند تذهیب و مینیاتور آرام گل یوز کارگردان مشهور، از جمله نام هایی بودند که در سال ۲۰۱۸ درگذشتند. همچنین آرا گولر، عکاس ماهر خبری در ۱۷ اکتبر ۲۰۱۸ جان خود را از دست داد.

یکی دیگر از مشاهیر علمی که بخش اعظم عمر خود را وقف تاریخ علوم اسلامی کرد، و در ۳۰ جون ۲۰۱۸ در سن ۹۴ سالگی دار فانی را وداع گفت، پروفسور دکتر فواد سزگین استاد برجسته علوم اسلامی بود.

به مناسبت درگذشت این دانشمند بزرگ با بخشنامه ریاست جمهوری، سال ۲۰۱۹ به عنوان "سال پروفسور دکتر فواد سزگین" نامگذاری شد.  

                                                                                                                   بورجو چالیک

کد خبر 1413

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 3 =