به همت بنیاد علمای اسلامی در مرکز کنگره بالکان نشست"گنبد آسمان خودمان" در تاریخ ۰۱-۰۳ نوامبر ۲۰۲۴ با حضور مفتیان اعظم و علمای مقدونیه شمالی، کوزوو، آلبانی، صربستان، بوسنی و هرزگوین، منطقه سندزاک، تراکیه غربی، بلغارستان، رومانی، اسلوونی، مونته نگرو و کریمه در شهر ادیرنه برگزار شد.
یکی از موضوعات اصلی این نشست در ادیرنه که دروازه فتوحات بالکان در امپراتوری عثمانی به شمار می رود، «مسئولیت علما در تأمین وحدت امت» بود.
در این نشست سازنده همچنین تاکید شد بنیاد علمای اسلامی مصمم به گردهمایی با کلیه علمای جهان می باشد. شاکر هوجا افندی، مفتی اسکوپیه در این نشست اظهار داشت: «اگر علمای اسلام همه با هم متحد شوند، امت اسلامی هم متحد خواهد شد». او همچنین وظیفه علما را برای تدوین راهبرد «بهترین مبارزه» در دعوت اسلامی یادآوری کرد.
ودات هوجا افندی، مفتی کوزوو نیز متذکر شد: بنا به سنت علمای قدیم باید برای اینکه به اختلافات پایان دهیم از اظهار نظر شخصی پرهیز نماییم.
استاد حدیث مصطفی کاراتاش نیز با اشاره به حدیث رسولاللهﷺ که "در امور دین آسان بگیرید و سختگیر نباشید، مژده دهید و بیزار نکنید" تاکید کرد که باید در این خصوص حداکثر حساسیت را نشان داد.
در بیانیه پایانی این نشست که تحت عنوان «مسئولیت علما و صاحب نظران در مقابل آزار و اذیت و کشتار جمعی» برگزار شد به شرح زیر می باشد:
"امروز جهان در حال مشاهده یک بحران انسانی است. قدرتهای جهانی ارزشهای اساسی انسانی را که طی قرنها تجربه تلخ به دست آوردهاند زیر پا گذاشته و با سوء استفاده از بینظمی کشورهای مسلمان برای ادامه نظم استعماری، اصول اخلاقی جهانی، قواعد و نهادهای حقوق بینالملل را خنثی کردهاند. در این میان؛ جهان اسلام از نظر دینی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بیشترین آسیب را دیده و می بیند."
در این بیانیه ضمن تاکید بر لزوم افزایش آگاهی عمومی در مواجهه با این تحولات و تمرکز بر مطالعات عینی با هدف تأثیرگذاری بر نگرش و رفتارهای تصمیمگیرندگان ملی و بینالمللی در راستای عدالت و انصاف ، در خصوص کشتار غزه آمده است:
" عدم واکنش مناسب جهان اسلام به نسل کشی اسرائیل صهیونیستی در غزه و تهدید و خطری که در منطقه با حمایت قدرت های امپریالیستی در مقابل چشمان همه جهان ایجاد می کند، غیرقابل قبول است و اقدامات لازم را برای جلوگیری از این ظلم انجام نمی شود.
در حالی که قدرت های جهانی دائماً حقوق بشر را بهانه ای برای فشار بر جهان اسلام و توجیه مداخلات بین المللی قرار می دهند، سکوت ریاکارانه آنها در قبال کشتار کودکان، زنان و سالمندان و خلاصه انسانیت غیرقابل قبول است. ضروری است که جامعه بین المللی فوراً تمام امکانات خود در این زمینه ابتکار عمل را به کار گیرد.
سازمانهای مردم نهاد و سازمانهای رسمی جهان اسلام باید حساسیت لازم را برای حفظ حقوق مسلمانان ناشی از قوانین بینالمللی از خود نشان دهند و از بروز هر گونه تخلف در کشورهایی که مسلمانان در آنها به عنوان اقلیت زندگی میکنند، جلوگیری کنند."
در این بیانیه در رابطه با مبحث «بازسازی تمدن اسلامی برای صلح جهانی و جهانی زیستپذیر»، از مسلمانان خواسته شد تا در برابر پروژههای امپریالیستی و شرقشناسی که توسط قدرتهای حاکم از طریق ساختارهای قومی و گروههای مذهبی اجرا میشوند، هوشیار باشند.
همچنین تاکید شد که علما و رهبران اسلامی باید کشورهای مسلمان را به سمت توسعه سیاستهای «اخوت اسلامی» و «آگاهی امت» سوق دهند و بر مطالعاتی تمرکز کنند که در درازمدت وحدت و همبستگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را تضمین نماید.
در پایان این بیانیه آمده است:
" علمای اسلامی و رهبران دینی باید در فواصل زمانی معین به شیوه ای برنامه ریزی شده گرد هم آمده و مشکلات خود را مورد بحث و بررسی قرار دهند و بر حرکت های مدنی که منجر به ارائه راه حل های عملی می شود، متمرکز شوند. "
عبدالله یلدیز
لینک خبر:
https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdullah-yildiz/alimler-birlesirse-ummet-birlesir-۴۶۹۹۷.html
نظر شما