رونمایی از کتاب «نهضت فرهنگی ترکیه در قرن ۲۱»
گزارشی جامع از دستاوردهای فرهنگی ترکیه در دو دهه اخیر
به همت دفتر ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه مراسم رونمایی کتاب «نهضت فرهنگی ترکیه در قرن ۲۱» با حضور گسترده مقامات عالیرتبه، متخصصان برجسته حوزه فرهنگ و هنر، و نمایندگان رسانههای ملی و بینالمللی برگزار شد .
این کتاب که به تحلیل جامع و عمیق تلاشها و سیاستهای فرهنگی ترکیه در دهههای اخیر پرداخته، با مقدمهای از رئیسجمهور رجب طیب اردوغان همراه است که به ویژه نقش پررنگ و استراتژیک ترکیه در تقویت میراث فرهنگی را مورد تاکید قرار داده است.
این کتاب نمادی از تلاشهای گسترده دولت برای ارتقاء و معرفی فرهنگ ترکیه به سطح جهانی محسوب میشود و به عنوان راهنمایی ارزشمند برای سیاستگذاران و پژوهشگران فرهنگی در نظر گرفته شده است.
وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه، محمد نوری ارسوی، در مراسم رونمایی از کتاب «نهضت فرهنگی ترکیه در قرن ۲۱» و افتتاح نمایشگاه «هیچ راه فراری نیست»، گفت: «اگر در هر نقطهای از جهان اثری متعلق به ترکیه باشد، اکنون باید بدانند که ترکیه آن را از شما خواهد گرفت. به لطف پیگیری مستمر از زمانی که به وزارت فرهنگ و گردشگری آمدیم، تقریباً ۸ هزار اثر را به کشور خود، یعنی به سرزمینهایی که متعلق به آنهاست، بازگرداندیم»
در بخش دیگر این روادید، رئیس ارتباطات ریاست جمهوری، فخرالدین آلتون، نیز در سخنان خود گفت: «در این عصر سرعت، ما بهعنوان یک ملت با هجوم فرهنگی قدرتمند و تهاجمهای جهانی مواجه هستیم. این تلاشها برای ایجاد همگونی فرهنگی جهانی، حملات فرهنگی را خطرناکتر کرده است. ما بهعنوان ترکیه، معتقدیم که باید در یک نهضت فرهنگی قرار بگیریم و در حال انجام این تلاشها هستیم.وی در ادامه افزود: «وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه از سال ۲۰۰۲ بیش از ۱۲ هزار اثر تاریخی را که بهطور غیرقانونی از کشور خارج شده بودند، به وطن بازگردانده است. تقریباً ۸ هزار اثر از این تعداد، یعنی دو سوم آنها، در شش سال گذشته بازگردانده شدهاند». آقای فخرالدین آلتون در سخنرانی خود گفتند : ما دانسته اسم این کتاب را گذاشتیم نهضت فرهنگی قرن 21 ترکیه برای اینکه کشور های استعماری وغرب بدنبال بی فرهنگ کردن جامعه هستند . اما ما می گویم جامعه بدون فرهنگ وفرهنگ بدون جامعه نمی شود . ما چاره ای نداریم جز مقابل با نفوذ فرهنگی و تبلیغ بی فرهنگی که از سوی غربی ها انجام می گیرد.ما ملت بی ریشه ای نیستیم صاحب یک تمدن وفرهنگ غنی هستیم .
آلتون افزود: ترکیه در 62 کشور مرکز یونس امره راه اندازی کرده است . 170 کشور پژوه های مطالعاتی تیکا را در حال اجراء دارد . در54 کشور بنیاد معارف ترکیه فعالیت های آموزش دارد
کتاب «نهضت فرهنگی ترکیه در قرن ۲۱؛
هدف و اهمیت کتاب
این اثر با هدف حفاظت از میراث غنی فرهنگی ترکیه و معرفی آن به جهان تهیه شده است. همچنین نشان میدهد که چگونه ترکیه با همکاری تمامی نهادهای دولتی، موفق به پیادهسازی سیاستهای فرهنگی در سالهای اخیر شده است. کتاب، دستاوردهای فرهنگی از زمان تأسیس جمهوری تا امروز را مورد بررسی عمیق قرار میدهد و به عنوان یک راهنمای مهم برای انتقال سیاستهای فرهنگی به نسلهای آینده تلقی میشود.
محتوای کتاب
این کتاب از شش فصل اصلی تشکیل شده است که هر یک به یکی از جنبههای سیاستهای فرهنگی ترکیه اختصاص دارد:
سیاستهای فرهنگی ترکیه: این بخش به بررسی روند نهادینه شدن سیاستهای فرهنگی از دوره جمهوری تا امروز میپردازد و اصلاحات قانونی و نوآوریهای اخیر به ویژه در دو دهه گذشته را پوشش میدهد.
فعالیتهای کتابخانهای و نشر: در این بخش به افزایش تعداد کتابخانهها، توسعه کتابخانههای دیجیتال و حمایت از ناشران پرداخته شده است.
فعالیتهای فرهنگی: به برگزاری رویدادهای فرهنگی در سراسر کشور، جشنوارهها و تنوع فعالیتهای فرهنگی اشاره میشود.
فعالیتهای هنری: نوآوریها و حمایتهای مختلف در زمینه تئاتر، موسیقی، نقاشی و دیگر رشتههای هنری و همچنین مشارکت در رویدادهای هنری بینالمللی بررسی شده است.
فعالیتهای گردشگری :در این بخش تلاشهای انجام شده برای افزایش جذابیت گردشگری ترکیه و فعالیتهای تبلیغاتی مورد بررسی قرار میگیرد.
سایر فعالیتهای فرهنگی و هنری : به برگزاری نمایشگاهها، رویدادهای مختلف فرهنگی و هنری در سطح ملی و بینالمللی و پروژههای گوناگون پرداخته شده است.
مقدمه رئیسجمهور اردوغان
رئیسجمهور اردوغان در مقدمه این کتاب با تأکید بر میراث کهن ترکیه بیان کرده است:
«تمدن ۲۰۰۰ ساله ما، با تأسیس ۱۶ دولت به تاریخ نقش مهمی داده است، با اسلام ترکیب شده و به عنوان پلی میان شرق و غرب، فرهنگها را به هم پیوند داده است. به عنوان فرزندان اجدادی که توانستهاند قرنها جوامع مختلف را با همزیستی مسالمتآمیز حفظ کنند، امروز نیز برای دنیایی که صلح بر آن حکمفرما باشد، به ویژه در سرزمین خودمان، تلاش میکنیم.»
ابعاد مختلف نهضت فرهنگی
این کتاب به ویژه بر فعالیتهای فرهنگی و اصلاحاتی که پس از سال ۲۰۰۰ انجام شده، تمرکز دارد. از توسعه کتابخانهها و موزهها گرفته تا حمایت از هنرهای نمایشی، موسیقی و فعالیتهای نشر فرهنگی؛ از اقدامات در حوزه گردشگری تا برگزاری رویدادهای فرهنگی در سطح ملی و بینالمللی، طیف گستردهای از سیاستها و برنامههای فرهنگی ترکیه مورد بررسی قرار گرفته است.
این کتاب ۶۸۱ صفحهای به عنوان یک منبع و مرجع مهم برای انتقال میراث فرهنگی ترکیه به نسلهای آینده و همچنین به عنوان یک کار آرشیوی مهم تلقی میشود. با شعار «ترکیه، بزرگتر از ترکیه است»، این اثر با ارائه مثالهای ملموس، به معرفی دستاوردهای فرهنگی و نقش ترکیه در جهان میپردازد.
منبع خبر:
نظر شما