تصویر ایران در برخی جراید پاکستان

رسانه‌ها در شکل‌دهی به تصورات عمومی درباره مسائل ملی و بین‌المللی نقش اساسی ایفا می کنند. این فرآیند به ویژه از طریق فرآیند فریمینگ یا قاب بندی صورت می گیرد. این تحقیق به تحلیل تصویری که دو روزنامه انگلیسی‌زبان در پاکستان، یعنی «دیلی داون» و «دی نیوز»، از ایران به تصویر کشیده‌اند، پرداخته است. هدف اصلی این تحقیق بررسی این موضوع است که رسانه‌های مکتوب پاکستان چه تصویری از ایران ارائه می‌دهند و آیا این تصاویر مثبت، منفی، یا خنثی است و اینکه آیا رویکرد «خبرنگاری صلح» در این پوشش خبری به کار رفته است یا خیر؟

(ترجمه مقاله)

چکیده: [۱]

رسانه‌ها در شکل‌دهی به تصورات عمومی درباره مسائل ملی و بین‌المللی نقش اساسی ایفا می کنند. این فرآیند به ویژه از طریق  فرآیند فریمینگ یا قاب بندی صورت می گیرد. این تحقیق به تحلیل تصویری که دو روزنامه انگلیسی‌زبان در پاکستان، یعنی «دیلی داون» و «دی نیوز»، از ایران به تصویر کشیده‌اند، پرداخته است. هدف اصلی این تحقیق بررسی این موضوع است که رسانه‌های مکتوب پاکستان چه تصویری از ایران ارائه می‌دهند و آیا این تصاویر مثبت، منفی، یا خنثی است و اینکه آیا رویکرد «خبرنگاری صلح» در این پوشش خبری به کار رفته است یا خیر؟

تحقیق با تحلیل محتوای اخبار منتشر شده در دو روزنامه های یاد شده، از ۱ مه ۲۰۱۹ تا ۳۱ ژوئیه ۲۰۱۹ و از ۱ اکتبر ۲۰۲۰ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۱، به‌وسیله نمونه‌گیری انجام شده است. مجموعا ۱۰۳۴ خبر مورد بررسی قرار گرفته‌اند. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که رسانه‌های مکتوب انگلیسی‌زبان پاکستان، به‌ویژه روزنامه «دیلی داون»، تصویر مثبتی از ایران ارائه داده‌است. این تصویر مثبت به دلیل روابط تاریخی و فرهنگی عمیق بین دو کشور است.

مقدمه:

روابط ایران و پاکستان ویژگی‌های خاصی دارد و به عنوان کشورهای همسایه، این دو کشور تاریخچه‌ای طولانی از همکاری و تعامل دارند. بررسی دقیق‌تر روابط پاکستان و ایران نشان می‌دهد که عوامل سیاسی و استراتژیک پایه‌گذار این تعامل و نزدیک بوده‌اند. هرچند که هر یک از این کشورها دارای منافع و مواضع سیاسی متفاوتی در مسائل منطقه‌ای و جهانی هستند، اما تلاش کرده‌اند تا اختلافات را حل کنند و روابط خود را در زمینه های مختلف تقویت کنند. روابط پاکستان و ایران از سال ۱۹۴۷ آغاز شده است. ایران کشوری است که در لحظات سخت در کنار پاکستان ایستاد و از پایه گذاری این کشور  مسلمان حمایت کرد. همچنین در سال های آغازین استقلال این کشور، ایران علاقمند به برقراری روابط دوستانه با پاکستان را داشت. ایران همچنین در جنگ‌های ۱۹۶۵ و ۱۹۷۱ از پاکستان حمایت کرد و امنیت و یکپارچگی دفاعی این کشور را تضمین کرد و از توافقنامه شیملا نیز استقبال کرد. این توافقنامه صلح در سال ۱۹۷۲ میان هند و پاکستان امضا رسید که این توافق دو کشور را ملزم کرد تا اختلافات خود را از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز و از طریق مذاکرات دوجانبه حل و فصل کنند. [۲]

به‌طور کلی می‌توان گفت که این دو کشور در حفظ روابط دوستانه خود، علی‌رغم نوسانات جزئی، ثبات داشته‌اند. ایران یکی از نزدیک‌ترین دوستان پاکستان محسوب می‌شود و در مواقع سخت، در کنار پاکستان ایستاده است. این دوستی در زمان سیل ۲۰۱۰ نیز مشهود بود که مردم و دولت ایران به کمک قربانیان شتافتند.

پیشینه پژوهش:

به گفته علم (۲۰۰۴)، پاکستان و ایران پس از استقلال پاکستان، توافق‌نامه دوستی امضا کردند که نشان‌دهنده چندین اقدام مشترک بین این دو کشور است. ولمن (۲۰۱۰) اشاره می‌کند که دو کشور در سال ۲۰۱۰ روابط اقتصادی خود را گسترش داده و بیانیه مشترکی صادر کردند که نشان‌دهنده رضایت هر دو طرف از این اقدام است. همچنین پاکستان، ایران و افغانستان در مورد مسائل تروریسم و امنیت گفت‌وگو کرده و چارچوب مشترکی برای مقابله با تروریسم و افراط‌گرایی تدوین کرده‌اند. بابر (۲۰۱۱) خاطرنشان می‌کند که هرگاه درباره قدرت هسته‌ای ایران سوالی مطرح می‌شود، پاکستان از ایران حمایت کرده و حق استفاده صلح‌آمیز از فناوری هسته‌ای را برای این کشور به رسمیت می‌شناسد. در مورد پروژه خط لوله گاز پاکستان و ایران، هر دو کشور تمایل دارند که این پروژه را هرچه سریع‌تر به پایان برسانند. ارین و ویرا (۲۰۱۱) بیان می‌کنند که پاکستان و ایران در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ اقداماتی متعددی برای بهبود روابط دوستانه خود انجام داده‌اند. نگرانی‌های اصلی در روابط آن‌ها شامل انرژی، اقتصاد، تروریسم، مواد مخدر و آینده افغانستان است. پاکستان و ایران تلاش‌های خود را برای حفظ همکاری دوجانبه ادامه داده‌اند.

پوشش خبری و تصویر ایران

روزنامه «دیلی داون» بیش از «دی نیوز» به اخبار مربوط به ایران پرداخته است. این تفاوت به‌ویژه به دلیل پیشینه تاریخی «دیلی داون»، که در سال ۱۹۴۱ توسط محمدعلی جناح تاسیس شده و هدف آن انعکاس دیدگاه‌های مسلمانان هند بود. این روزنامه هنوز هم به پوشش اخبار بین‌المللی و موضوعات مربوط به کشورهای مسلمان توجه ویژه‌ای دارد.

تحقیق نشان داده است که روزنامه‌های مورد بررسی از رویکرد «خبرنگاری صلح» استفاده کرده‌اند. این رویکرد بر کاهش تنش‌ها و ترویج روابط دوستانه تاکید دارد. در این زمینه، بیشتر اخبار منتشر شده به مسائل صلح‌آمیز و همکاری‌های دوجانبه پرداخته‌اند و از تصویر سازی منفی یا قطبی به روابط بین دو کشور خودداری شده است. موضوع «انرژی هسته‌ای» نیز به‌طور مکرر در اخبار مطرح شده است، که نشان‌دهنده اهمیت این مسئله در روابط دوجانبه و همچنین بحث‌های بین‌المللی است.

تجزیه و تحلیل نتایج

بررسی تحلیل اخبار نشان می دهد که رسانه‌ها به‌ویژه به خبرهای فوری و مهم و گزارش‌های مستند از اهمیت بالاتری برخوردار است. این امر نشان‌دهنده تمایل رسانه‌های چاپی به ارائه اطلاعات دقیق و غیرجانبدارانه است. همچنین، بررسی‌ها نشان داده است که منابع خبری خصوصی، شامل خبرنگاران، گزارشگران و منابع آنلاین، نقش مهمی در تهیه اخبار درباره ایران ایفا کرده‌اند. این منابع با داشتن دسترسی مستقیم به ایران، به افزایش دقت و صحت اخبار کمک کرده‌اند. همچنین در روزنامه «دی نیوز»، خبری‌های مربوط به انرژی هسته‌ای و مسائل اقتصادی مرتبط با ایران بیشتر از سایر موضوعات مورد توجه قرار گرفته است. این موضوع به‌ویژه در زمینه روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور اهمیت دارد و در پوشش خبری رسانه‌های پاکستانی نیز تاثیرگذار است.

نتیجه‌گیری

این تحقیق نتیجه‌گیری می‌کند که رسانه‌های چاپی انگلیسی‌زبان پاکستان، به‌ویژه «دیلی داون»، تصویری مثبتی از ایران ارائه داده‌اند. این تصویر مثبت در نتیجه روابط تاریخی، فرهنگی و تجاری نزدیک میان دو کشور و نیاز به تقویت روابط صلح‌آمیز در دنیای کنونی شکل گرفته است. رسانه‌ها با استفاده از رویکرد خبرنگاری صلح، به ترویج روابط دوستانه و کاهش تنش‌ها پرداخته‌اند و در این مسیر به ارائه اخبار مستند و بی‌طرف توجه کرده‌اند. موضوع انرژی هسته‌ای و مسائل اقتصادی مرتبط با ایران نیز بخش مهمی از اخبار منتشر شده را تشکیل داده است.به‌طور کلی، تحقیق نشان می‌دهد که رسانه‌های چاپی پاکستان به‌عنوان ابزاری برای صلح و کاهش اثرات منفی درگیری‌های جهانی عمل می‌کنند و تلاش دارند تصویری مثبت و سازنده از ایران در میان مخاطبان خود ارائه دهند.

منبع:

کد خبر 21278

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 11 =